Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Szakember szerint erre nagyon figyeljen napelem telepítés előtt

Bár a napelemekre rendszeresen elérhető gyártói garancia, biztosítást is érdemes kötni.

Létrehozva:

|

Egy napelemes beruházást megelőzően az ember igyekszik minél körültekintőbben tájékozódni, elvégre igen költséges projektről van szó. Az ugyanakkor viszonylag ritkán kerül szóba, hogy a rendszert igenis megéri biztosítani, hiszen kifejezetten értékes eszközökről van szó, amelyek ráadásul komoly terhelésnek vannak kitéve – gondoljunk csak a folyamatosan változó időjárási körülményekre. Bár a gyártók minden esetben vállalnak garanciát, nagyon fontos, hogy a biztosításról se feledkezzünk meg.

Napelemes rendszerek elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A Magyar Biztosítók Szövetségének tavalyi közleménye alapján a készülő rendszert már a kivitelezés fázisában is lehet és érdemes biztosítani. Ebben az építés- vagy szerelésbiztosítás segíthet, amelyet az ingatlan tulajdonosa, az építés-szerelési munka beruházója, fővállalkozója vagy az alvállalkozók, kivitelezők köthetnek meg. Érdemes olyan kivitelezőt választani, aki rendelkezik ilyen biztosítással.

A biztosítás kiterjedhet többek között a hibás kivitelezésből, ügyetlenségből, az anyaghibából eredő, illetve a betöréses lopással keletkező károkra. Az ingatlan tulajdonosának nem árt áttanulmányoznia a meglévő lakásbiztosítási szerződését is, hiszen vannak olyan konstrukciók, amelyek építés, bővítés vagy felújítás alatt álló ingatlanokra is kiterjeszthetők a szerződésben meghatározott időtartamra és limitig. A Netrisk szerint ma már sokszor a lakásbiztosítási alapcsomag része a napelemek és napkollektorok biztosítása. A szerződés megkötése előtt elengedhetetlen, hogy tájékozódjunk, minél több ajánlatot megnézzünk, hiszen biztosító és biztosító között rengeteg különbség lehet.

Az egyik legfontosabb szempont a kártérítés maximális összege, valamint az, hogy a biztosítási időszakon belül összesen hányszor térítenek ugyanarra a káreseményre. Emellett arra is érdemes ügyelni, hogy a fedezett káresemények lefedik-e a napelemekre jellemző eseteket, azaz az elemi kárt, a rongálást, a töréskárt vagy a lopást. Végezetül fontos, hogy időben értesítsük a biztosítót. Sok esetben garanciálisan is javítható a rendszer, ám ilyenkor is időben kell jelentkezni a gyártónál vagy kivitelezőnél.

Zöld Energia

Napenergiával fűtik a házakat a sarkvidéken

Különleges, napenergián, szélenergián, vízenergián és biomasszán alapuló projektek zajlanak Alaszka sarkvidéki területén.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az amerikai Nemzeti Megújuló Energia Laboratórium kutatói öt esettanulmányt készítettek olyan megújulóenergia-projektekről, amelyeket Alaszka állam sarkvidéki régióiban valósítottak meg – számol be a PV Magazine. A projektekben napenergiát, szélenergiát, vízenergiát és biomasszát használnak fel, és a hőszivattyúknak is komoly szerep jut.

Az egyik publikációban két település példáját mutatják be, a környéken egy összesen 223,5 kW teljesítményű napelemes rendszert telepítettek 351 kWh-os akkumulátorkapacitással és 250 kW-os inverterekkel, valamint hideg klímára tervezett hőszivattyúkkal párosítva. Shungnak és Kobuk területén 2020-ban 361 ember lakott, a megújuló rendszereket dízelgenerátorok cseréjének céljával vezették be. A helyi közösségek Northwest Arctic megyével és az Alaska Village Electric Cooperative-vel kötöttek megállapodást a projekthez, de az amerikai Mezőgazdasági Minisztériumtól is érkezett támogatás.

A rendszerben a napelemeket eltérően tájolták, hogy a termelés eloszoljon a hosszú, sarkvidéki nyári napok során. A hálózat mikrokontrollereket használ a dízelgenerátorok kikapcsolására, amikor azok terhelése nyáron 30 százalék alá csökken. A tanulmány nem közölt műszaki részleteket a hőszivattyúkról.

Az eredmények azt mutatják, hogy a rendszer évente 200 MWh villamos energiát termel, az akkumulátorok pedig néhány órán át képesek elegendő áramot biztosítani a településeknek. A szakemberek arra számítanak, hogy a közösségekben a háztartások évente 2000 és 2500 dollár (688-860 ezer forint) közötti összeget takaríthatnak meg, ha a dízelüzemű berendezéseiket hőszivattyúkra cserélik. A megújuló energiaforrások rendszere a becslések szerint a villamosenergia-összetétel 11-15 százalékát biztosítja.

A helyi őslakosoktól komoly támogatást kapott a projekt, a szakértők szerint ennek is komoly szerepe volt a kezdeti sikerekben. Jelenleg azt vizsgálják, hogy miként lehetne az inverter bővítésével tovább csökkenteni a dízelhasználatot, emellett a rendszerhez egy szélerőművet is kiépítenének.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!