Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Szakember szerint erre nagyon figyeljen napelem telepítés előtt

Bár a napelemekre rendszeresen elérhető gyártói garancia, biztosítást is érdemes kötni.

Létrehozva:

|

Egy napelemes beruházást megelőzően az ember igyekszik minél körültekintőbben tájékozódni, elvégre igen költséges projektről van szó. Az ugyanakkor viszonylag ritkán kerül szóba, hogy a rendszert igenis megéri biztosítani, hiszen kifejezetten értékes eszközökről van szó, amelyek ráadásul komoly terhelésnek vannak kitéve – gondoljunk csak a folyamatosan változó időjárási körülményekre. Bár a gyártók minden esetben vállalnak garanciát, nagyon fontos, hogy a biztosításról se feledkezzünk meg.

Napelemes rendszerek elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A Magyar Biztosítók Szövetségének tavalyi közleménye alapján a készülő rendszert már a kivitelezés fázisában is lehet és érdemes biztosítani. Ebben az építés- vagy szerelésbiztosítás segíthet, amelyet az ingatlan tulajdonosa, az építés-szerelési munka beruházója, fővállalkozója vagy az alvállalkozók, kivitelezők köthetnek meg. Érdemes olyan kivitelezőt választani, aki rendelkezik ilyen biztosítással.

A biztosítás kiterjedhet többek között a hibás kivitelezésből, ügyetlenségből, az anyaghibából eredő, illetve a betöréses lopással keletkező károkra. Az ingatlan tulajdonosának nem árt áttanulmányoznia a meglévő lakásbiztosítási szerződését is, hiszen vannak olyan konstrukciók, amelyek építés, bővítés vagy felújítás alatt álló ingatlanokra is kiterjeszthetők a szerződésben meghatározott időtartamra és limitig. A Netrisk szerint ma már sokszor a lakásbiztosítási alapcsomag része a napelemek és napkollektorok biztosítása. A szerződés megkötése előtt elengedhetetlen, hogy tájékozódjunk, minél több ajánlatot megnézzünk, hiszen biztosító és biztosító között rengeteg különbség lehet.

Az egyik legfontosabb szempont a kártérítés maximális összege, valamint az, hogy a biztosítási időszakon belül összesen hányszor térítenek ugyanarra a káreseményre. Emellett arra is érdemes ügyelni, hogy a fedezett káresemények lefedik-e a napelemekre jellemző eseteket, azaz az elemi kárt, a rongálást, a töréskárt vagy a lopást. Végezetül fontos, hogy időben értesítsük a biztosítót. Sok esetben garanciálisan is javítható a rendszer, ám ilyenkor is időben kell jelentkezni a gyártónál vagy kivitelezőnél.

Zöld Energia

EM: a kiszámítható rezsikiadások érdekében újabb intézmények dönthetnek az októberig rögzített földgázárak mellett

A kiszámítható rezsikiadások érdekében újabb intézmények dönthetnek az októberig rögzített földgázárak mellett – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szerdán az MTI-vel.

Létrehozva:

|

Szerző:

Azt írták, hogy az állami, önkormányzati és egyházi intézmények a korábbi döntés alapján péntek éjféli határidővel választhatnak a jelenlegi szerződésük szerinti árindexált helyett rögzített árakat. A kormány a kezdeményezés kedvező fogadtatása miatt szélesebb körre terjeszti ki a lehetőséget, amellyel így például az alapítványi fenntartású egyetemek is élhetnek. A rögzített földgázköltségek márciustól szeptember végéig könnyíthetik meg az érintettek gazdálkodását, garantálhatják zavartalan működésüket, és kiszámíthatóbbá teszik rezsikiadásaikat.

A nemzetközi gázárak a tavalyi csúcsoknál jelenleg sokkal kedvezőbben alakulnak, de a gázév fennmaradó részével kapcsolatban még mindig rengeteg a bizonytalanság. Az intézményeknek kiadásaik racionalizálása érdekében mindenképpen érdemes megfontolniuk a veszélyhelyzeti kormányrendeletekben elérhetővé tett változtatást. A jogszabály előzőleg a költségvetési szervek, helyi és nemzetiségi önkormányzatok és intézményeik, állami és helyi önkormányzati gazdasági társaságok, egyházak számára nyitotta meg a változó tarifáikról fixált árakra átállás lehetőségét. A korábban megjelölt körbe tartozók péntek éjfélig nyilatkozhatnak a földgázkereskedőjüknek arról, hogy a jogosultságuk fennáll, és igénybe kívánják venni a módosított elszámolást. Csak az intézmény földgázkereskedőjének elektronikus felületén keresztül hiánytalanul beküldött, a jogvesztő határidőig beérkező nyilatkozat érvényes.

A rendeletben rögzített módszertan alapján számított árról a szolgáltató legkésőbb február 9-éig e-mailben tájékoztatja ügyfeleit. Az állami MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. az elmúlt napokban élénk érdeklődést tapasztalt az előnyös lehetőség iránt, amelyet a kedvező fogadtatás miatt mások előtt is megnyit a kormány – írták. A friss rendelkezés szerint a közérdekű alapítványok által fenntartott felsőoktatási intézmények és a nemzetiségi önkormányzatok gazdasági társaságai is az árfixálás mellett dönthetnek. A földgázkereskedő felé e szervezetek azonos eljárásrendben jelezhetik csatlakozási szándékukat. Esetükben azonban a jogvesztő határidő értelemszerűen későbbi, nyilatkozatukat február 2-án éjfélig tehetik meg.

A kormány Európa legalacsonyabb gáz- és második legalacsonyabb áramárait biztosítja a magyar családoknak. A rezsicsökkentés védelmére megnégyszerezte a rezsivédelmi alapot, így a háztartások az átlagfogyasztás mértékéig továbbra is rezsicsökkentett áron jutnak a legfontosabb energiahordozókhoz. Az EM folyamatosan azon dolgozik, hogy a szankciós energiaválság hatásai minél kevésbé terheljék a magyarországi fogyasztókat. A földgázár szabadon választható rögzítése az intézményi felhasználók költségeit is kiszámítható szinten tartja tavasztól a következő gázév kezdetéig – olvasható a közleményben.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!