Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Szakember szerint erre nagyon figyeljen napelem telepítés előtt

Bár a napelemekre rendszeresen elérhető gyártói garancia, biztosítást is érdemes kötni.

Létrehozva:

|

Egy napelemes beruházást megelőzően az ember igyekszik minél körültekintőbben tájékozódni, elvégre igen költséges projektről van szó. Az ugyanakkor viszonylag ritkán kerül szóba, hogy a rendszert igenis megéri biztosítani, hiszen kifejezetten értékes eszközökről van szó, amelyek ráadásul komoly terhelésnek vannak kitéve – gondoljunk csak a folyamatosan változó időjárási körülményekre. Bár a gyártók minden esetben vállalnak garanciát, nagyon fontos, hogy a biztosításról se feledkezzünk meg.

Napelemes rendszerek elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A Magyar Biztosítók Szövetségének tavalyi közleménye alapján a készülő rendszert már a kivitelezés fázisában is lehet és érdemes biztosítani. Ebben az építés- vagy szerelésbiztosítás segíthet, amelyet az ingatlan tulajdonosa, az építés-szerelési munka beruházója, fővállalkozója vagy az alvállalkozók, kivitelezők köthetnek meg. Érdemes olyan kivitelezőt választani, aki rendelkezik ilyen biztosítással.

A biztosítás kiterjedhet többek között a hibás kivitelezésből, ügyetlenségből, az anyaghibából eredő, illetve a betöréses lopással keletkező károkra. Az ingatlan tulajdonosának nem árt áttanulmányoznia a meglévő lakásbiztosítási szerződését is, hiszen vannak olyan konstrukciók, amelyek építés, bővítés vagy felújítás alatt álló ingatlanokra is kiterjeszthetők a szerződésben meghatározott időtartamra és limitig. A Netrisk szerint ma már sokszor a lakásbiztosítási alapcsomag része a napelemek és napkollektorok biztosítása. A szerződés megkötése előtt elengedhetetlen, hogy tájékozódjunk, minél több ajánlatot megnézzünk, hiszen biztosító és biztosító között rengeteg különbség lehet.

Az egyik legfontosabb szempont a kártérítés maximális összege, valamint az, hogy a biztosítási időszakon belül összesen hányszor térítenek ugyanarra a káreseményre. Emellett arra is érdemes ügyelni, hogy a fedezett káresemények lefedik-e a napelemekre jellemző eseteket, azaz az elemi kárt, a rongálást, a töréskárt vagy a lopást. Végezetül fontos, hogy időben értesítsük a biztosítót. Sok esetben garanciálisan is javítható a rendszer, ám ilyenkor is időben kell jelentkezni a gyártónál vagy kivitelezőnél.

Zöld Energia

Már nem csak a tetőre telepíthetünk napelemet

A finn Rauli fejlesztésének köszönhetően immár a falakon is könnyedén helyet kaphatnak a
napelemek, elősegítve az olcsó, tiszta energia előállítását.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az elmúlt időszakban világszerte elképesztő felfutást tapasztalt az otthoni napelemek piaca, ami nem csoda: a panelek révén a háztartások megbízhatóan, olcsón és környezetbarát módon termelhetik az energiát. Csakhogy egyes otthonok számára korlátozottak a lehetőségek a hagyományos telepítésre, hiszen nem minden család számára adott a megfelelő tetőfelület.

Szerencsére ma már van az alternatíva, hiszen a napelemek a homlokzaton, a falakon is helyet kaphatnak. Bár elsőre úgy tűnhet, egy ilyen telepítés kivitelezése bonyolult, akadnak olyan eszközök, amelyek megkönnyítik a beruházást.

Ilyen a finn Rauli cég egyik újabb, Rauli Wall nevű terméke, amely hazánkban is elérhető. A vállalat kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy egyszerűen használható, esztétikus és strapabíró eszközökkel könnyítse meg a napelem-telepítéseket, és ez a törekvés a falra szerelhető rendszer esetében is tükröződik.

RAULI WALL

Rauli Wall rendszerében a telepítés igen egyszerű. A panelek felső és alsó elemek közé rögzíthetőek, gyakorlatilag „lebegnek”, oly módon, hogy a szakemberek erőfeszítés nélkül is könnyedén mozgathassák azokat. A termék anyaga skandináv acél. Az alkatrészek jellemzően fekete árnyalatban érkeznek, az ilyen elemek igen elegáns megjelenést kölcsönöznek az egész berendezésnek. A termék tartós, stílusos, illetve hatékony.

„A Rauli minden alkatrészét Finnországban tervezik finn telepítési szakértők. Az alkatrészekeinket is Finnországban, Orimattilában gyártják, és 30 éves garanciát vállalunk rájuk” – nyilatkozta Ville Tiainen, a vállalat vezérigazgatója, az idei németországi Intersolar fesztiválon.

A beruházások tervezését a Rauli App nevű szoftver is segíti. A projekt elrendezése, az alkatrészek listája és a rendszer fizikai méretei néhány perc alatt generálhatóak a programban.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!