Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Szakemberre sem lesz szükségünk az erkélyre telepíthető napelem beszereléséhez

Létrehozva:

|

Németországban érhető el a rendkívül egyszerűen összeszerelhető napelemes rendszer.  A We Do Solar német startup az elkövetkező hetekben elkezdi kiszállítani első erkélyre telepíthető napelemeit. A vállalat egyelőre a német piacon akarja megvetni a lábát, de a későbbiekben Európa más országaiban is megjelenhetnek termékei. A PV Magazine csapata a két hete megrendezett Intersolar Europe 2022 kiállításon találkozott a cég egyik alapítójával, Qian Qinnel, a rendezvényen így alaposabban megismerhették a napelemet. A csomaghoz egy 1,6 kilogrammos, hajlékony modul tartozik, melyet a felhasználók is könnyedén telepíthetnek. A vékony, fekete napelem erkélyek korlátjára csíptethető, de bárhol elhelyezhető, ahol elég a napfény, és van konnektor. A vállalat szerint a rendszer telepítéséhez nincs is szükség szakértőre, és a leszerelése sem nehéz, így költözéskor elvihető. Erkélyre telepíthető napelemek eddig is elérhetőek voltak a piacon, a We Do Solar azonban jelentős fejlesztéseket végzett, a tömeget például látványosan lecsökkentették.

A termék 90-szer 54-szer 2 milliméteres, 640 watt névleges teljesítményű, Kínában gyártott panelekből áll. Az egyes panelekben 99 monokristályos zsindelyes napelemcella található, melyeknek hatékonysága 21,33 százalék. A hátlap ETFE-ből (etilén-tetrafluor-etilén) áll, és a készlethez inverter is tartozik. A termék 25 év teljesítménygaranciával kapható. A We Do Solar szerint napelemük segítségével a felhasználók 25 százalékkal csökkenthetik villanyszámláikat, és még szénlábnyomukat is mérsékelhetik. A rendszerhez egy okostelefonos alkalmazás is letölthető, amely élőben mutatja a megtermelt energiát és a megspórolt szén-dioxid-emissziót.

A csomaghoz jelenleg háromféle módon lehet hozzájutni. A készlet azonnal megvásárolható 1299 euróért (mintegy 497 ezer forintért), a németországi elektromosjármű-tulajdonosok pedig CO2-tanúsítványaikért ingyen beszerezhetik a terméket. Végezetül egyes dolgozók munkavállalói juttatási program keretében is hozzájuthatnak a napelemhez. Utóbbi modell különösen népszerű lehet most, hiszen az otthoni munkavégzés a járvány óta gyakori, az energiaárak viszont igen magasak. Az ötlet lényege, hogy a munkaadók alkalmazottaik bevonásával, a rendszerek bérbeadásával virtuális erőművet hozhatnak létre. Magyarországon a termék szabályosan nem hazsnálható. 

 

Zöldinfó

AM: elfogadták a 3. Nemzeti Biodiverzitás Stratégiát

A 3. Nemzeti Biodiverzitás Stratégia átfogó keretet biztosít a hazai élővilág, a természeti erőforrások hosszú távú fennmaradásához és meghatározza a 2030-ig elérendő célkitűzéseket, valamint az azok megvalósítását szolgáló intézkedéseket – közölte az Agrárminisztérium (AM) kedden az MTI-vel.

Létrehozva:

|

Szerző:

Kiemelték: a stratégia olyan témákat helyez előtérbe, mint a védelemben részesülő területek hálózata, a természetes és természetközeli ökoszisztémákat károsító inváziós idegenhonos fajok visszaszorítása, illetve a fenntartható mezőgazdálkodás, erdőgazdálkodás, vad- és halgazdálkodás. A jelenleg elfogadott terv kiemelt feladatai közé tartozik továbbá a beporzók csökkenésének megállítása, az ökoszisztémák klímaváltozással szembeni ellenálló képességének javítása, a zöld infrastruktúra hálózat elemeinek fejlesztése, illetve a biodiverzitást veszélyeztető szennyezések mérséklése – írták a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy a biológiai sokféleség az élővilág változatosságát jelenti, Magyarország sokszínű természeti értékeinek hosszú távú megőrzése pedig elengedhetetlen a jelen és a jövő generációk  jóllétének biztosításához. Emellett a biodiverzitás az élelmiszertermelés alapja, valamint nélkülözhetetlen a talajtermékenység és a beporzás biztosításában, a víz és a levegő tisztításában, miközben gyógyszer-alapanyagot és faanyagot is nyújt számunkra. Kiemelt szerepet játszik továbbá a katasztrófák, a járványok és betegségek elkerülésében, hatásainak enyhítésében, illetve a globális és a regionális klíma szabályozásában.

Magyarország egyedülálló és gazdag természeti értékei, a változatos adottságú és egyre többek által látogatott nemzeti parkok, a vadon előforduló, védett növény- és állatfajok és ezek természetes és természetközeli élőhelyei, az őshonos haszonállatok és növények, valamint az egyedi magyar táj és a hozzá kapcsolódó természeti és kulturális értékek mind hozzájárulnak Magyarország országimázsához – mutattak rá a közleményben. A természeti erőforrások védelme és a velük való bölcs gazdálkodás követendő elv, hiszen így biztosítható, hogy hosszú távon megmaradjon Magyarország gazdag és értékes természeti környezete és biodiverzitása, amely elengedhetetlen a magyar lakosság minőségi életéhez – tájékoztatott a szaktárca.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!