Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Szakemberre sem lesz szükségünk az erkélyre telepíthető napelem beszereléséhez

Létrehozva:

|

Németországban érhető el a rendkívül egyszerűen összeszerelhető napelemes rendszer.  A We Do Solar német startup az elkövetkező hetekben elkezdi kiszállítani első erkélyre telepíthető napelemeit. A vállalat egyelőre a német piacon akarja megvetni a lábát, de a későbbiekben Európa más országaiban is megjelenhetnek termékei. A PV Magazine csapata a két hete megrendezett Intersolar Europe 2022 kiállításon találkozott a cég egyik alapítójával, Qian Qinnel, a rendezvényen így alaposabban megismerhették a napelemet. A csomaghoz egy 1,6 kilogrammos, hajlékony modul tartozik, melyet a felhasználók is könnyedén telepíthetnek. A vékony, fekete napelem erkélyek korlátjára csíptethető, de bárhol elhelyezhető, ahol elég a napfény, és van konnektor. A vállalat szerint a rendszer telepítéséhez nincs is szükség szakértőre, és a leszerelése sem nehéz, így költözéskor elvihető. Erkélyre telepíthető napelemek eddig is elérhetőek voltak a piacon, a We Do Solar azonban jelentős fejlesztéseket végzett, a tömeget például látványosan lecsökkentették.

Napelemes rendszer 50 % állami támogatással. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A termék 90-szer 54-szer 2 milliméteres, 640 watt névleges teljesítményű, Kínában gyártott panelekből áll. Az egyes panelekben 99 monokristályos zsindelyes napelemcella található, melyeknek hatékonysága 21,33 százalék. A hátlap ETFE-ből (etilén-tetrafluor-etilén) áll, és a készlethez inverter is tartozik. A termék 25 év teljesítménygaranciával kapható. A We Do Solar szerint napelemük segítségével a felhasználók 25 százalékkal csökkenthetik villanyszámláikat, és még szénlábnyomukat is mérsékelhetik. A rendszerhez egy okostelefonos alkalmazás is letölthető, amely élőben mutatja a megtermelt energiát és a megspórolt szén-dioxid-emissziót.

A csomaghoz jelenleg háromféle módon lehet hozzájutni. A készlet azonnal megvásárolható 1299 euróért (mintegy 497 ezer forintért), a németországi elektromosjármű-tulajdonosok pedig CO2-tanúsítványaikért ingyen beszerezhetik a terméket. Végezetül egyes dolgozók munkavállalói juttatási program keretében is hozzájuthatnak a napelemhez. Utóbbi modell különösen népszerű lehet most, hiszen az otthoni munkavégzés a járvány óta gyakori, az energiaárak viszont igen magasak. Az ötlet lényege, hogy a munkaadók alkalmazottaik bevonásával, a rendszerek bérbeadásával virtuális erőművet hozhatnak létre. Magyarországon a termék szabályosan nem hazsnálható. 

 

Zöldinfó

Gazdasági visszaeséssel fenyeget a Rajna alacsony vízállása Németországban

Mivel a folyón érkeznek a nyersanyagok, nem nagyon lehet más alternatívát találni a szállításra.

Létrehozva:

|

Szerző:

Tovább növeli a gazdasági visszaesés valószínűségét Németországban az alacsony vízállás az első számú vízi szállítási útvonalon, a Rajnán – írták német hírportálok kedden elemzői vélemények alapján.

A Németország nyugati részén csaknem ezer kilométeres szállítási útvonalat biztosító folyó vízállása az utóbbi évtizedek egyik legsúlyosabb aszálya miatt az augusztus elején megszokott bő két méter helyett számos térségben már az egy métert sem éri el.

A Koblenz melletti Kaubnál húzódó kanyarulatban csupán 56 centiméter a vízállás, holott a hajóknak másfél méteres vízmélységre van szükségük ahhoz, hogy teljes rakománnyal áthaladjanak ezen a szűk szakaszon.

“Továbbra is hajózunk, de csak 25-35 százalékos kapacitással” – idézték a beszámolókban Roberto Spranzit, a Rajnán mintegy 100 hajót üzemeltető DTG hajózási társaság vezetőjét, aki kiemelte: a korlátozás miatt az ügyfeleknek egy helyett akár három hajóra is szükségük lehet rakományuk célba juttatásához, ami jelentősen növeli a költségeket.

A Rajna a nyersanyagok, vegyi anyagok és az energiahordozók egyik legfontosabb szállítási útvonala Németországban, a szállítási költségeket meghatározó vízállás alakulása így nemzetgazdasági jelentőségű.

Advertisement

A vízállás egyelőre nem éri el a 2018 őszén regisztrált negatív rekordokat, a helyzet azonban mégis veszélyesebb, mert egyre nehezebb az Oroszország Ukrajna ellen indított háborújával összefüggésben kulcsfontosságú széntüzelésű erőművek ellátása. Az egyik legnagyobb energiaszolgáltató, az Uniper a napokban be is jelentette, hogy a Rajna alacsony vízállása miatt előfordulhat, hogy csökkenteni kell az áramtermelést két erőműben.

Erre a kockázatra hívta a fel a figyelmet a Baden-Württemberg tartományi bank  (Landesbank Baden-Württemberg – LBBW) elemzője, Jens-Oliver Niklasch is, aki szerint a Rajna alacsony vízállása 0,25-0,5 százalékponttal visszavetheti a hazai össztermék (GDP) idei növekedését.

Stefan Schneider, a Deutsche Bank vezető elemzője szerint is a Rajna menti erőművek szénellátásával lehet a legnagyobb gond. A pénzintézetnél eleve azzal számolnak, hogy a német gazdaság a harmadik negyedévtől enyhe recesszióba kerül, és az év egészét tekintve a GDP csupán 1,2 százalékkal növekedik. Ha viszont a Rajna vízállása tovább süllyed, meglehet, hogy az Európai Unió legnagyobb gazdaságának növekedése még az egy százalékot sem éri el – mondta az elemző.

A Kielben működő világgazdasági kutatóintézet (Kiel Institut für Weltwirtschaft – IfW Kiel) elemzője, Nils Jannsen szerint az energiaellátás mellett főleg a feldolgozóipart veszélyezteti a vízállás süllyedése. Az alacsony vízszint már július közepe óta számottevően hátráltatja a teherforgalmat, és az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az ágazat termelése éves szinten nagyjából egy százalékkal csökken, ha a vízállás harminc napon keresztül a kritikus szint alá süllyed – mondta Nils Jannsen, hozzátéve, hogy a 2018-as rekordalacsony vízállás nagyjából 1,5 százalékkal vetette vissza a német feldolgozóipar teljesítményét.

Forrás: MTI

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák