Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Ez már a válság jele? Napelemes részlegét szüntetheti meg a Tesla!

Sajtóértesülések szerint több amerikai régióból is kivonul a Tesla napelemes programja, többeket pedig el is bocsátottak a cégtől.

Létrehozva:

|

Az Electrek szerint a Tesla bejelentette, hogy számos amerikai helyi piacon megszünteti tevékenységét – számol be a Futurism. A döntés miatt rengeteg ügyfél maradt hoppon. Az Electrek becslései alapján a vállalat 2022 második negyedében csak mintegy 300 házra telepítette fotovoltaikus cserepeit – ez a program sikertelenségéről árulkodik. Elon Musk idén júliusban még arról beszélt, hogy cége energetikai portfóliója olyan meghatározó lesz, mint az autóipara. Az értesülések szerint a közelmúltban a Tesla több napelemes ügyfelét is e-mailben értesítették arról, hogy napelemes telepítési kérésüket törölték.

Napelemes rendszerek elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

„A projekt további felülvizsgálata során csapatunk megállapította, hogy otthona olyan területen található, amelyet már nem tudunk kiszolgálni” – olvasható az üzenetben. A vállalat energetikai részlegét illetően nem túl átlátható, így azt sem tudni, hogy pontosan mely piacok érintettek. Az Electrek szerint mindenesetre olyan meghatározó területeken függeszthetik fel a telepítéseket, mint a Los Angeles-i régió, Észak-Kalifornia, Oregon és Florida. A Teslánál a napelemes divízióban állítólag elbocsátások is történtek.

A cég napelemes programja 2016-ban, a SolarCity sokat kritizált felvásárlásával kezdődött. A SolarCity egyáltalán nem volt nyereséges, Musk valószínűleg csak azért ment bele az üzletbe, hogy megmentse bajba jutott unokatestvéreit, akik a cég alapítói és vezetői voltak. 2019-ben a milliárdos elismerte, hogy amennyiben nem fogta volna vissza a napelemes irányt a Tesla Model 3 kedvéért, vállalata csődbe ment volna. Mindez súlyos hatást gyakorolt a napelemes programra. Musk 2022-ben is megerősítette, hogy az energetikai divízió rovására az autók készítését támogatta meg. A SolarCity felvásárlásainak körülményei, valamint a többszöri háttérbe szorítás arról árulkodnak, hogy a napelemes irány nem tartozik Musk kedvencei közé.

 

 

Advertisement

Kép: tesla.com

Zöldinfó

Mire jó a homlokzati hőszigetelés?

A homlokzati hőszigetelés fő feladata a hőmérséklet szabályzása, de egyéb előnyei is vannak.

Létrehozva:

|

Szerző:

A rezsicsökkentés rendszerének átalakítása óta sokaknak vált alapvető kérdéssé, hogy miként mérsékelhetik energiafogyasztásukat. A hétköznapi használati szokások átalakítása mellett költségesebb, ám hatékonyabb megoldások is adottak, ezek a különböző, a háztartás energiahatékonyságát fokozó beruházások.

A legismertebb ilyen fejlesztés a hőszigetelés, amely nemcsak télen, a meleg megtartásával, hanem nyáron, a hűvös biztosításával is komoly segítséget jelenthet, írja az okodrive.hu.

Ezért éri meg

A homlokzati hőszigetelés legfőbb célja, hogy a meleg és a hideg időszakokban egyaránt segítsen az otthoni klíma szabályzásában. A beruházással jelentősen csökkenthetjük a rezsiköltségeket, a homlokzati hőszigetelés emellett a hőmérsékletingadozásoktól, a páratartalom változásaitól, a fagytól, illetve a falak vizesedésétől és penészedésétől is véd, ráadásul a zavaró utcazajt is mérsékli. Általánosságban elmondható, hogy a homlokzati hőszigetelés adja az épület külső burkolatainak legnagyobb felületét, így a teljes ház hőveszteségének 30 százalékáért is felelhet.

A szigeteléskor számos szempontot figyelembe kell venni: milyen az ingatlan fekvése, melyik irányból, melyik szoba kapja a legtöbb napfényt, milyen az ingatlan szélnek való kitettsége, melyek a leghidegebb falak, milyenek a nyílászárók, milyen a tető. A homlokzati hőszigetelést gyakran egyéb beruházással is érdemes kiegészíteni, a nyílászárók cseréjével például csökkenthetjük a zajszintet, a magas olvadáspontú homlokzati hőszigetelés pedig a tűz ellen nyújthat védelmet.

Advertisement

Erre figyeljünk

A hőszigetelés szükséges vastagságát elsősorban az ingatlan műszaki adatai határozzák meg, értékét a jogszabályba foglalt (7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról), úgynevezett U érték (szerkezet minimálisan elérendő teljes hőszigetelő képessége) alapján kell kiszámítani – ezen belül is keressük a falakra vonatkozó hőszigetelés vastagsági előírásokat.

Az U érték nem más, mint a fajlagos hőátbocsájtási tényező (mértékegysége: W/m²K). Ez, a házszerkezetet jellemző mérőszám a fal négyzetméterein keresztül távozó hőveszteséget írja le, minél alacsonyabb az U érték, annál jobb a szerkezet hőszigetelő képessége. A homlokzati hőszigetelés 2023 szabályok szerint a külső falak hőszigetelésére az U≤0,24 W/m²K előírás vonatkozik. A szükséges vastagság meghatározásához mindenképp kérjünk szakértői segítséget.

A homlokzati hőszigetelés utólag, az építkezést követően is felhelyezhető, a felhasznált alapanyag pedig kulcsfontosságú a szigetelés minősége szempontjából. A leggyakoribb alapanyagok az alábbiak: expandált/extrudált polisztirol homlokzati hőszigetelés, azaz hungarocell, amely az egyik legolcsóbb megoldás; grafitos homlokzati hőszigetelés, amely szintén gyakori, és gyakran nevezik grafitos hungarocellnek is; valamint kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés, amely igen népszerű, és gyakorlatilag bárhova felhelyezhető, akár fa-, vályog- és betonházakra is. A három legnépszerűbb anyag közül utóbbi a legmagasabb minőségű, egyben a legdrágább is.

Mennyibe kerül?

Advertisement

Sajnos az elmúlt 6-8 évben példátlan mértékű drágulás ment végbe az építőanyagok piacán, és az infláció sem segít a helyzeten. Hogy egy homlokzati hőszigetelés pontosan mennyibe kerül majd, azt a változatos igények és paraméterek miatt nehéz konkrétan megmondani, olyan egyedi díjak is bejönnek a képbe, mint a vakolás, a festés, az esztétikai rendezés vagy a munkadíj.

Szerencsére ma már elérhetőek olyan kalkulátorok, amelyeknél a megfelelő adatok bevitelével pontosabb képet kaphatunk a beruházás lehetséges költségeiről, ezeket a platformokat mindenképp érdemes használni. Az egyik kalkulátor alapján általánosságban elmondható, hogy hungarocellnél 3500 Ft/m2, kőzetgyapotnál pedig 4000-5000 Ft/m2 környékén mozog a munkadíj, ám érdemes több vállalkozót is megkeresni a lehető legjobb ajánlatért. Ha nagyjából össze akarjuk szedni a költségeket, akkor a homlokzati hőszigetelés ár színre vakolással együtt előreláthatólag 7500-10000 Ft/m2 körül fog kijönni.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!