Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Több mint ezren csatlakoztak eddig a Kék Duna környezetvédelmi projekthez

Célja a Duna-part megtisztítása Dunaújvárosnál és a környezettudatos szemléletformálás – közölte az Euroshow Kft. az MTI-vel.

Létrehozva:

|

Spóroljon a villanyszámláján! Kérje ingyenes napelem kalkulációnkat itt! (x)

Az akciót az Euroshow Kft. szervezi április 11-én számos cég, intézmény és szervezet, köztük a Magyar Kajak-Kenu Szövetség közreműködésével. Az akcióhoz csatlakozók az Alsó-Duna-parti “Betonkockától” indulnak a hulladékgyűjtésre. A rendezvény non-profit alapon, közösségi összefogással valósul meg – írták.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség úgy nyilatkozott, amennyiben a 2025-ös dunaújvárosi akció sikeres lesz, jövőre országos szintre emelhetik azt. Ezzel több mint 170 kajak-kenu tagszervezet és az ország összes természetes vízfelülete válhat részévé az egynapos környezetvédelmi megmozdulásnak – emelték ki a szervezők.

A részvétel az akcióban regisztrációhoz kötött, regisztrálni a www.ambroziafesztival.hu/kekdunaregisztracio oldalon lehet.

Zöldinfó

Kitiltják az ultrafeldolgozott élelmiszereket és energiaitalokat az iskolákból

A spanyol korlátozza az olajban sült ételek számát, továbbá a félkész termékek használatát a közétkeztetésben.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spóroljon a villanyszámláján! Kérje ingyenes napelem kalkulációnkat itt! (x)

A rendelet, amely egyéves felkészülési időt biztosít az oktatási intézményeknek, azzal a céllal született, hogy minden gyerek mindennap hozzájuthasson egészséges, tápláló és változatos étrendhez, függetlenül családja jövedelmi szintjétől. A jogszabályt kidolgozó fogyasztási minisztérium felmérése szerint ugyanis az alacsony, évi 18 ezer euró (7,3 millió forint) alatti jövedelemmel rendelkező családok 6 és 9 év közötti diákjainak 47 százaléka túlsúlyos, mert nem engedheti meg magának, hogy több friss vagy teljes értékű ételt egyen.

A közétkeztetési reform értelmében az ország 17 ezer iskolai menzának mindennap kínálniuk kell majd friss gyümölcsöt és zöldséget, amelyek legalább 45 százaléka szezonális kell legyen. Havonta legalább két alkalommal kell biztosítaniuk valamilyen bioterméket, vagy a kiadások 5 százalékát kell bioélelmiszerre fordítaniuk. A szaktárca szerint 1200 olyan intézmény működik, ahol soha nem szolgálnak fel halat a gyerekeknek, egy év múlva azonban legalább egyszer bele kell kerülnie a heti menübe, amelyben nem szerepelhet egynél többször olajban sült étel, de az sem lehet félkész termék. Teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret hetente kétszer, míg barna rizst vagy teljes kiőrlésű tésztát havonta négyszer kell majd biztosítani a gyerekeknek.

A menzán csak vizet szolgálhatnak fel italként, az automatákban és büfékben pedig csak olyan üdítőt árusíthatnak, amelynek cukortartalma nem haladja meg az 5 grammot adagonként. A minisztérium tájékoztatása szerint a reform részleteinek kidolgozásakor figyelembe vették a Spanyol Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozási Ügynökség, valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák