Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Van, ahol hatalmasat drágulhat az elektromos autók fenntartása

Létrehozva:

|

Egyes számítások alapján akár 84 százalékkal is drágulhat az Egyesült Királyságban az elektromos autók üzemeltetése.

Október 1-én új energetikai ársapkát vezetnek be az Egyesült Királyságban, ez pedig növelheti az országban az elektromos autók fenntartási költségeit – számol be a NationalWorld. A RAC autóipari szolgáltató cég szerint azon tulajdonosok, akik otthon töltik kocsijukat, 84 százalékos drágulást tapasztalhatnak. Egy átlagos, 64 kilowattórás akkumulátorral felszerelt elektromos autó töltése a jelenlegi ársapka esetében 18,37 font, az érték viszont 33,80 fontra nőhet. A tavalyi ársapka mellett ezzel szemben 0 százalékról 13,69 fontért lehetett otthon teljesen feltölteni egy ilyen modellt. Az Egyesült Királyságban tavaly látványosan megugrott az e-kocsik értékesítése, egyes elemzők viszont arra jutottak, hogy ahogy közelednek a fenntartási költségek a benzines és dízeles modellekéhez, úgy fognak sokan elriadni a vásárlástól. Az elektromos járművek vonzereje ugyanis jellemzően épp az alacsonyabb kilométerenkénti üzemeltetési költségekben rejlik.

0 Ft-os villanyszámla napelem rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Rod Dennis, a RAC szóvivője szerint az energiaárak emelésének hatásait elsősorban azok a sofőrök fogják megérezni, akik otthon töltik e-autójukat. Egy átlagos, családi méterű utcai terepjáró (SUV) teljes feltöltése esetében 84 százalékos drágulás jöhet. „A benzin és a gázolaj árának közelmúltbeli csökkenése ellenére az otthoni töltés költsége még mindig jó ár-érték arány ahhoz képest, mintha bármely üzemanyagért fizetnénk, de a helyzet ismét rávilágít, hogy a növekvő villamosenergia-árak milyen hatással vannak az emberek életének sok területére” – tette hozzá Dennis. Ben Nelmes, a New AutoMotive társalapítója hasonló véleményen van, szerinte továbbra is olcsóbb az elektromos modellek fenntartása.

Érdemes hozzátenni, hogy az Egyesült Királyságban sok más országhoz hasonlóan egyes szolgáltatók kedvezményes tarifát kínálnak a csúcsidőn kívül. Ez azt jelenti, hogy ilyen díjszabásokkal az e-autók fenntartása még olcsóbb lehet. Összességében azonban az ársapka növelése így is visszavetheti a piacot, már csak azért is, mert valószínűleg a nyilvános töltőállomásokon is jöhet a drágulás.

Zöld Közlekedés

Akkumulátorcsere-szolgáltatásra építi piaci stratégiáját az elektromos autókat gyártó kínai NIO

A kínai NIO elektromosautó-gyártó vállalat az akkumulátorok lízingelésével és a töltőállomásokon azok azonnali cseréjével tervezi növelni piaci részesedését Európában.

Létrehozva:

|

Szerző:

A cég társalapítója és egyben jelenlegi elnöke Csin Li-hung (Quin Lihong) a Reuters hírügynökségnek adott telefoninterjúban elmondta, hogy 2025-ig cége mintegy ezer akkumulátorcsere-állomást kíván létesíteni Kínán kívül, többségében Európában. A NIO akkumulátorcsere-szolgáltatásával a járművezetők néhány perc alatt új, teljesen feltöltött akkumulátorral indulhatnak útnak a csereállomásról, ami gyorsabb megoldás bármely jelenleg rendelkezésre álló töltési technológiánál. Az elektromos járművek egyik legdrágább összetevője az akkumulátor egység. A NIO piaci stratégiája az akkumulátornak a jármű tulajdonjogától való leválasztására helyezi a hangsúlyt az elektromobilitás induló költségeinek a csökkentése érdekében. A járművek tulajdonosa az akkumulátorokat lízingeli és “töltőállomásokon” cseréli. A megoldás “hátránya” ugyanakkor, hogy az akkumulátor költségeit és használatának a kockázatait a járműgyártó cégekre hárítja. Ez az egyik oka annak, amiért a legtöbb autógyártó más utat keres az akkumulátorok költségeinek csökkentésére és a töltési hatékonyságuk növelésére. Kínában a NIO egy vállalatot hozott létre partnerekkel, köztük a CATL akkumulátorgyártó óriáscéggel, hogy megvásárolja az akkumulátorokat lízingelésre, majd előfizetési díjakat szedjen a NIO járművek tulajdonosaitól. Csin a Reuters hírügynökségnek a telefoninterjúban elmondta, hogy a NIO egy európai vagyonkezelő céggel is partnerségre kíván lépni egy akkumulátor-lízingcég létrehozásához. A cég már az idén megkezdi az akkumulátorok lízingelését. A NIO Norvégiában már végzett kísérleteket az akkumulátorok lízingelésével és cseréjével az ES8-as elektromos meghajtású SUV-modelljével. A NIO 800 SUV-modellt értékesített Norvégiában és két akkumulátorcsere-állomással rendelkezik. A NIO  energiagazdálkodásért felelős alelnökének elmondása szerint Norvégiában minden vásárló, Kínában pedig a vásárlók fele az akkumulátorlízing-megoldást választotta. A NIO ebben a hónapban Magyarországon nyitotta meg első tengerentúli üzemét akkumulátorcsere-állomások gyártására, amelyeket méretük miatt költséges lenne Kínából szállítani.

 

mti

 

Tovább olvasom

Ezeket olvassák