Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Videón, ahogy a vízben vontatja a csónakot az elektromos autó

A videó is bizonyítja: a Rivian R1T ugyan elektromos, de simán felveszi a versenyt a hagyományos pick-upokkal.

Létrehozva:

|

Egy motorcsónak sikeres vízre bocsátása egyáltalán nem egyszerű feladat, különösen, ha a parton nem érhető el a folyamatot segítő rámpa. Ilyenkor a tulajdonosoknak sok esetben átalakított, a csónakot vízbe vontató járműre, esetleg egy traktorra van szükségük. A különböző videómegosztó platformokon és közösségi oldalakon rengeteg felvételt találni sikeres vagy éppen kudarcos, egészen röhejes kísérletekről, nem ritka, hogy végül maga a vontató jármű szoruljon segítségre, írta az ökodrive.hu.

Augusztus közepén a YouTube-ra töltöttek fel egy videót, amelyen a Rivian R1T elektromos pick-upjával vontatnak be egy csónakot a vízbe – számol be a Motor Trend. A leírás alapján a felvétel az idahói Lake Bearnél (Medve-tónál) készült, a kocsi tulajdonosa pedig kétévnyi várakozás után, 2022 májusában kapta meg előrendelt autóját. A modell a közelmúltban vált elérhetővé.

A felvételt nézve, ahogy a pick-up elkezd behajtani a tóba, az ember szintje látja a következő képkockákat, amint az autó előbb irányíthatatlanná válik, majd részben elsüllyedt. Az R1T azonban jól bírja a strapát, egy forduló után a sofőr mélyre betolat, a csónak lebegni kezd a tréler felett, majd az autó kigurul a vízből. Fontos hozzátenni, hogy a felvétel egy tónál, nem pedig az óceánnál készült. A tengerben az áramlatok jóval erősebbek, a meder kiszámíthatatlanabb, ráadásul a sós víz károsíthatja a kocsit. Persze így sem lehet elvitatni: a videó remek bizonyítéka a modell erejének.

A Lake Bearnél egyébként illegális ily módon bevontatni a csónakokat. A hivatalos, díjért használható rámpáknál ugyanakkor gyakran akkora a tömeg, hogy a hajótulajdonosok inkább ezt a megoldást választják.

Advertisement

A leírás alapján a sofőr speciális, mély homokra kalibrált módban vontatta a csónakot a tóban. A vízre engedés mellett a hajó kihúzásáról is készült videó, ez a művelet is sikeres volt. A legmagasabb ponton a víz 91 centiméter magasan állt, tehát ellepte a pick-up kerekeit, de még így is távol volt a vízmélység a maximális, 106 centiméteres értéktől.

Zöld Közlekedés

A Boysen 60 milliárdos beruházással fog elektromos autó alkatrészeket gyártani Nyíregyházán

A Boysen csoport 60 milliárd forintos beruházással 400 új munkahelyet hoz létre Nyíregyházán, ahol a cég elektromos autókhoz kapcsolódó alkatrészeket fog előállítani a BMW debreceni gyára számára – jelentette be hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Létrehozva:

|

Szerző:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a zöldmezős beruházás budapesti bejelentésén arról számolt be, hogy a német vállalat akkumulátortartó-takaró lemezeket fog gyártani a BMW számára. Beszédében kiemelte, hogy ez lesz a cég első olyan üzeme, amelyben kizárólag elektromos autókhoz szükséges alkatrészeket fognak előállítani. Majd hozzátette, hogy a legmodernebb technológiára épülő gyárat megújuló energiára alapozzák. A nagyjából 60 milliárd forint értékű projektet az állam 5,6 milliárd forinttal támogatja, így segítve 400 új munkahely létrejöttét. Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy az utóbbi években a világgazdaság kétszer is a feje tetejére állt, így minden bizonytalan, csak egyetlen folyamat zajlik rendíthetetlenül: az elektromos autók térnyerése. Leszögezte, hogy ez nem pusztán üzleti-gazdasági törvényszerűség, hanem politikai döntés eredménye is, amelynek meghozatalában az Európai Unió hatalmas szerepet játszott. Az EU az egyik élharcosa a 2050-es klímasemlegességi célok elérésének, az elektromos autóipari átállás “határozott EU-s politikai döntéssorozat eredménye”, ugyanis a közlekedés a környezetszennyezés egyik legfőbb forrása, átalakítása nélkül nem csökkenthető hosszú távon és nagy mértékben az ágazat károsanyag-kibocsátása – mutatott rá.

“Ezért is furcsa, amikor önmagukat zöldnek nevező politikusok az elektromos autóiparral szemben érvelnek, és azt próbálják meg felhasználni valamifajta zavarkeltésre és balhézásra” – vélekedett.
A miniszter fontosnak nevezte az elektromos autók gyártásához szükséges kapacitások létrehozását, s hangsúlyozta, hogy ezen beruházásokért “őrületes” európai verseny indult meg, különösképpen most, amikor az ukrajnai háború és az “elhibázott” szankciók nyomán a világgazdaság leszállóágban van.
“Tehát aki beruházásokat tud magához vonzani, annak lehet esélye arra, hogy elkerülje a recessziót és a tömeges munkanélküliséget” – fogalmazott.

Majd hozzátette, hogy hazánk is benevezett ebbe a versenybe, és e téren a világ legjobbjai között van. Erre példaként hozta fel, hogy mindhárom prémium német autógyár Magyarországra helyezte elektromobilitási stratégiája egy jelentős szeletét, és részben ennek köszönhetően számos beszállító is idetelepült keletről. Kiemelte, hogy Magyarország már ma is a világ harmadik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója. “Tehát ha valaki valamifajta titokzatos, új, veszélyes fogalomként kíván hivatkozni az elektromos akkumulátorgyártásra, annak a szíves figyelmét felhívom arra, hogy Magyarországon hatalmas elektromos akkumulátorgyárak működnek már most is, és a hatásuk közel sincs olyan, mint amit egyes, önmagukat fantasztikus szakértőknek minősítő, alapvetően ellenzéki politikusok próbálnak itt összehazudni” – közölte.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy a nyugat-európai országok mindent megtesznek azért, hogy minél több náluk épüljön meg az elektromos autóiparhoz kapcsolódó gyárak közül, így Németországban is nemrég avatták fel a kínai CATL új üzemét. “Úgy látszik, hogy ami Németországban jó, azzal szemben Magyarországon egyeseknek kifogásuk van, csak nehogy kiderüljön, hogy az inspiráció is máshonnan érkezik” – mondta. Végül pedig arra is kitért, hogy az elmúlt nyolc évben összesen 183 nagy német beruházásról született döntés Magyarországon. Aláhúzta: ennek is köszönhető, hogy tavaly 13 százalékos növekedést követően ismét csúcsot döntött a kétoldalú kereskedelmi forgalom, volumene már október végére elérte az 56 milliárd eurót.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!