Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Videón, ahogy a vízben vontatja a csónakot az elektromos autó

A videó is bizonyítja: a Rivian R1T ugyan elektromos, de simán felveszi a versenyt a hagyományos pick-upokkal.

Létrehozva:

|

Egy motorcsónak sikeres vízre bocsátása egyáltalán nem egyszerű feladat, különösen, ha a parton nem érhető el a folyamatot segítő rámpa. Ilyenkor a tulajdonosoknak sok esetben átalakított, a csónakot vízbe vontató járműre, esetleg egy traktorra van szükségük. A különböző videómegosztó platformokon és közösségi oldalakon rengeteg felvételt találni sikeres vagy éppen kudarcos, egészen röhejes kísérletekről, nem ritka, hogy végül maga a vontató jármű szoruljon segítségre, írta az ökodrive.hu.

Augusztus közepén a YouTube-ra töltöttek fel egy videót, amelyen a Rivian R1T elektromos pick-upjával vontatnak be egy csónakot a vízbe – számol be a Motor Trend. A leírás alapján a felvétel az idahói Lake Bearnél (Medve-tónál) készült, a kocsi tulajdonosa pedig kétévnyi várakozás után, 2022 májusában kapta meg előrendelt autóját. A modell a közelmúltban vált elérhetővé.

A felvételt nézve, ahogy a pick-up elkezd behajtani a tóba, az ember szintje látja a következő képkockákat, amint az autó előbb irányíthatatlanná válik, majd részben elsüllyedt. Az R1T azonban jól bírja a strapát, egy forduló után a sofőr mélyre betolat, a csónak lebegni kezd a tréler felett, majd az autó kigurul a vízből. Fontos hozzátenni, hogy a felvétel egy tónál, nem pedig az óceánnál készült. A tengerben az áramlatok jóval erősebbek, a meder kiszámíthatatlanabb, ráadásul a sós víz károsíthatja a kocsit. Persze így sem lehet elvitatni: a videó remek bizonyítéka a modell erejének.

A Lake Bearnél egyébként illegális ily módon bevontatni a csónakokat. A hivatalos, díjért használható rámpáknál ugyanakkor gyakran akkora a tömeg, hogy a hajótulajdonosok inkább ezt a megoldást választják.

Advertisement

A leírás alapján a sofőr speciális, mély homokra kalibrált módban vontatta a csónakot a tóban. A vízre engedés mellett a hajó kihúzásáról is készült videó, ez a művelet is sikeres volt. A legmagasabb ponton a víz 91 centiméter magasan állt, tehát ellepte a pick-up kerekeit, de még így is távol volt a vízmélység a maximális, 106 centiméteres értéktől.

Zöld Közlekedés

Hatalmas akkumulátorgyár létesítését tervezi a Porsche

A Porsche, a Volkswagen konszern sportkocsikat gyártó leányvállalata jelentősen növelné kapacitását az elektromos autókban használatos akkumulátorok gyártásában.

Létrehozva:

|

Szerző:

A Porsche évi 10-20 gigawattóra áramtároló kapacitással rendelkező akkumulátorcellák előállítására alkalmas üzemberuházást tervez a következő években – jelentette be Lutz Meschke, a Porsche pénzügyi igazgatója szerdán a stuttgarti vállalat féléves eredménybeszámolója alkalmából tartott telefonos konferenciabeszélgetésen. A Porsche befektetőket is toboroz beruházási terve megvalósításához. “Egy 20 gigawattórás akkumulátorcella-üzem 2-3 milliárd eurós beruházást igényel” – mondta Meschke, hozzátéve, hogy a cég számára ez túl nagy pénzügyi terhet jelentene, ezért külső befektetőket is be kíván vonni.

A Porsche májusban teljes egészében átvette a korábban a Customcells vállalattal üzemeltetett Cellforce akkumulátorcellás közös vállalatot. A közös vállalat eredetileg 100 megawattóra kapacitást tervezett létesíteni egy Reutlingen és Kirchentellinsfurt közös ipari területén fekvő üzemben. A Porsche a nagyteljesítményű cellákkal kapcsolatos terveit a Volkswagen konszern akkumulátoros leányvállalatával, a Powerco-val együttműködésben valósítaná meg. A Cellforce és a Powerco együttműködése szinergikus előnyöket kínál – mutatott rá Meschke. Egyrészt a Powerco úgynevezett “egységcellát” tervez a konszern tömegmárkái számára kialakítani, másrészt a Volkswagen konszernnek részesedése van a svéd Northvolt akkumulátorgyártó vállalatban is, amellyel együtt nagyteljesítményű cellákat akarnak gyártani Észak-Svédországban. A Porsche akkumulátorcellákat gyártó üzemének a helyszínéről még nem született döntés – mondta Meschke. Megfogalmazása szerint ehhez “szépségversenyt” rendeznek majd európai országok, valamint az Egyesült Államok és Kanada bevonásával.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!