Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

5 év alatt a felére esett a Teslák ára

A Tesla árcsökkentései miatt árháború kezdődhet az elektromos autók piacán.

Létrehozva:

|

Öt év alatt a felére csökkentette elektromos autói árát a Tesla, az új generációs platformjának érkezésével pedig még olcsóbbá válhatnak a járművei – számol be az Electrek. Noha a gyártó modelljei meglehetősen költségesek, az utóbbi időkben már nemcsak a luxusra vágyó ügyfeleket kezdték el csábítani. Egyre többen döntenek úgy, hogy megéri megbízható, jól teljesítő elektromos autót vásárolni.

Persze a Tesla továbbra is prémium márkának számít, olyan riválisai vannak, mint amilyen a BMW, a Mercedes-Benz, az Audi vagy a Lexus. Az ugyanakkor tény, hogy a vállalat járműveinek ára elképesztő csökkenést tapasztalt az utóbbi években – igaz, az elmúlt két évben a belépő modelleknél komoly volt a drágulás.

Januárban a Tesla teljes e-autó-kínálatában jelentős árcsökkentést jelentett be. Elképzelhető, hogy új árháború fog kirobbanni az elektromos járművek piacán, a cég pedig igen kedvező helyzetben van, hiszen a bruttó árrést tekintve piacvezetőnek számít. A gyártónak 2017 óta sikerült felére csökkentenie átlagos eladási árát, miközben működési árrését a negatív 15 százalékról több mint 15 százalékra növelte. Noha az árak 2022-ben enyhén emelkedtek, 2023-ra csökkenés várható.

A Tesla rövidesen új autóplatformot fog bemutatni, a szakértők pedig arra számítanak, hogy a bevezetéssel a következő öt évben akár meg is feleződhet a modellek költsége. Eddig a gyártó két platformot vezetett be: az elsőt a Model S és Model X, a másodikat a Model 3 és Model Y használja. A harmadik generációs platformot március 1-én jelenthetik be, erről egyelőre nem sokat tudni, de feltételezhető, hogy olcsóbb, könnyebben gyártható megoldást kínál majd.

Elon Musk cégének céljai között szerepel, hogy évi 20 millió autót készítsenek el – jelenleg a kapacitás évi 2 millió egységre elegendő. A vállalat ennek érdekében jobban bevonódna az akkumulátor ellátási láncba, és új üzemeket is létrehozna. A következő generációs platform és a stabilabb ellátási lánc miatt megnőhet a Tesla mozgástere a járművek gyártása terén.

Advertisement

Zöld Közlekedés

A Lamborghini is átáll az elektromosságra

A Lamborghini is érzi a változó időket, 2029-re elkészülhet az Urus Super elektromos verziója.

Létrehozva:

|

Szerző:

Teljesen elektromos változatot kap a Lamborghini legkelendőbb modellje, az Urus Super utcai terepjáró – számol be az Electrek. A sportmárka vezérigazgatója, Stephan Winkelmann megerősítette, hogy az évtized végére megérkezik az elektromos Lamborghini Urus. A Lamborghini márka a vezetési élmény fokozásának és a tökéletes autó megtalálásának céljával született meg. Az autóipar ugyanakkor jelentősen megváltozott, mióta Ferruccio Lamborghini 1963-ban bemutatta első modelljét, a 350 GTV-t. Bár a tulajdonosváltások dacára a Lamborghini hű maradt a gyökereihez, és neve már-már legendássá vált, igazodni kell a modern időkhöz.

A Lamborghini a hagyományos sportautói felöl mára kissé elmozdult, a gyakorlati hasznosság egyre inkább előtérbe kerül. A cég 2017-ben mutatta be a Lamborghini Urust, amely egy sportautó lelkét ötvözi egy SUV funkcionalitásával. A modell az elmúlt két évben eladási rekordokat döntött, eközben viszont az elektromos szempontok kerültek az előtérbe. Az elmúlt években egyre több vállalat mozdult el az elektromos autók irányában, köztük olyan ikonikus, a teljesítményre különösen érzékeny márkák, mint a Bentley. Az idei évtől a gyártó a hibridekre és a plug-in hibridekre összpontosít, miközben az első teljesen elektromos jármű felé halad. A márka 1,8 milliárd dollárt fog elkölteni az elkövetkező négy évben arra, hogy 2024-ig több népszerű modellt, így az Urust is plug-in hibriddé alakítsa. Az első teljesen elektromos modell, egy kétajtós, nagyobb hasmagasságú autó 2028-ban kerül majd piacra. A márka első elektromos autóját 2029-ben egy elektromos Urus modell fogja követni. Winkelmann szerint a vállalat első két elektromos járműve 80 százalékkal segít csökkenteni a károsanyag-kibocsátást. Az évtized végéig a Lamborghini 2023-ra az Aventador hibridjét, majd 2024-re a Huracan és az Urus plug-in hibridjét készíti el.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!