Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

5 év alatt a felére esett a Teslák ára

A Tesla árcsökkentései miatt árháború kezdődhet az elektromos autók piacán.

Létrehozva:

|

Öt év alatt a felére csökkentette elektromos autói árát a Tesla, az új generációs platformjának érkezésével pedig még olcsóbbá válhatnak a járművei – számol be az Electrek. Noha a gyártó modelljei meglehetősen költségesek, az utóbbi időkben már nemcsak a luxusra vágyó ügyfeleket kezdték el csábítani. Egyre többen döntenek úgy, hogy megéri megbízható, jól teljesítő elektromos autót vásárolni.

Persze a Tesla továbbra is prémium márkának számít, olyan riválisai vannak, mint amilyen a BMW, a Mercedes-Benz, az Audi vagy a Lexus. Az ugyanakkor tény, hogy a vállalat járműveinek ára elképesztő csökkenést tapasztalt az utóbbi években – igaz, az elmúlt két évben a belépő modelleknél komoly volt a drágulás.

Januárban a Tesla teljes e-autó-kínálatában jelentős árcsökkentést jelentett be. Elképzelhető, hogy új árháború fog kirobbanni az elektromos járművek piacán, a cég pedig igen kedvező helyzetben van, hiszen a bruttó árrést tekintve piacvezetőnek számít. A gyártónak 2017 óta sikerült felére csökkentenie átlagos eladási árát, miközben működési árrését a negatív 15 százalékról több mint 15 százalékra növelte. Noha az árak 2022-ben enyhén emelkedtek, 2023-ra csökkenés várható.

A Tesla rövidesen új autóplatformot fog bemutatni, a szakértők pedig arra számítanak, hogy a bevezetéssel a következő öt évben akár meg is feleződhet a modellek költsége. Eddig a gyártó két platformot vezetett be: az elsőt a Model S és Model X, a másodikat a Model 3 és Model Y használja. A harmadik generációs platformot március 1-én jelenthetik be, erről egyelőre nem sokat tudni, de feltételezhető, hogy olcsóbb, könnyebben gyártható megoldást kínál majd.

Elon Musk cégének céljai között szerepel, hogy évi 20 millió autót készítsenek el – jelenleg a kapacitás évi 2 millió egységre elegendő. A vállalat ennek érdekében jobban bevonódna az akkumulátor ellátási láncba, és új üzemeket is létrehozna. A következő generációs platform és a stabilabb ellátási lánc miatt megnőhet a Tesla mozgástere a járművek gyártása terén.

Advertisement

Zöld Közlekedés

Hatalmas akkumulátorgyár létesítését tervezi a Porsche

A Porsche, a Volkswagen konszern sportkocsikat gyártó leányvállalata jelentősen növelné kapacitását az elektromos autókban használatos akkumulátorok gyártásában.

Létrehozva:

|

Szerző:

A Porsche évi 10-20 gigawattóra áramtároló kapacitással rendelkező akkumulátorcellák előállítására alkalmas üzemberuházást tervez a következő években – jelentette be Lutz Meschke, a Porsche pénzügyi igazgatója szerdán a stuttgarti vállalat féléves eredménybeszámolója alkalmából tartott telefonos konferenciabeszélgetésen. A Porsche befektetőket is toboroz beruházási terve megvalósításához. “Egy 20 gigawattórás akkumulátorcella-üzem 2-3 milliárd eurós beruházást igényel” – mondta Meschke, hozzátéve, hogy a cég számára ez túl nagy pénzügyi terhet jelentene, ezért külső befektetőket is be kíván vonni.

A Porsche májusban teljes egészében átvette a korábban a Customcells vállalattal üzemeltetett Cellforce akkumulátorcellás közös vállalatot. A közös vállalat eredetileg 100 megawattóra kapacitást tervezett létesíteni egy Reutlingen és Kirchentellinsfurt közös ipari területén fekvő üzemben. A Porsche a nagyteljesítményű cellákkal kapcsolatos terveit a Volkswagen konszern akkumulátoros leányvállalatával, a Powerco-val együttműködésben valósítaná meg. A Cellforce és a Powerco együttműködése szinergikus előnyöket kínál – mutatott rá Meschke. Egyrészt a Powerco úgynevezett “egységcellát” tervez a konszern tömegmárkái számára kialakítani, másrészt a Volkswagen konszernnek részesedése van a svéd Northvolt akkumulátorgyártó vállalatban is, amellyel együtt nagyteljesítményű cellákat akarnak gyártani Észak-Svédországban. A Porsche akkumulátorcellákat gyártó üzemének a helyszínéről még nem született döntés – mondta Meschke. Megfogalmazása szerint ehhez “szépségversenyt” rendeznek majd európai országok, valamint az Egyesült Államok és Kanada bevonásával.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!