Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

A leghatékonyabban ezzel a módszerrel tüzelhet fával

Létrehozva:

|

A rezsicsökkentés átalakítása miatt sokan próbálkoznak a tűzifa használatával, a Levegő Munkacsoport tanácsaival a fűtés még hatékonyabb lehet.

Mióta a kormány júliusban bejelentette, hogy augusztustól részben megszűnik a rezsicsökkentés rendszere, rengeteg háztartásban próbálnak spórolni a fogyasztáson. Az egyszerű szokásbeli változtatások, például az alacsonyabb hőfokra történő fűtés önmagában csökkentheti az energiahasználatot, de léteznek olyan beruházások is, amelyek még látványosabban segítenek a rezsi mérséklésében. A napelemek telepítése az egyik legnépszerűbb módja ennek. Az utóbbi időkben drasztikusan megnőtt a kereslet az ilyen rendszerek iránt, a hazai cégek egyre inkább leterheltek az érdeklődési hullám miatt. A folyamat hátterében egyrészt az olyan programok állnak, amelyek segítik a projekteket. Ilyen többek között az év végéig futó otthonfelújítási támogatás, melynek keretében a családok akár a napelemes beruházás árának 50 százalékát is visszakaphatják. A másik ok, hogy a rezsicsökkentés átalakításának hatására sokan inkább önerőből belevágnak a beruházásba, annyira megrövidült a megtérülés.

A napelemek mellett a tűzifahasználat iránti érdeklődés is fokozódott az elmúlt hetekben. A Levegő Munkacsoport ezt felismerve a Facebookon tett közzé olyan tippeket, amelyekkel a fűtés a lehető leghatékonyabb és leginkább környezetbarát lehet. A szervezet szerint 20 százalékos nedvességtartalom alatti száraz keményfát, bükköt, tölgyet, akácot, gyertyánt érdemes használni. A fát hasábokra vágva, egymásra merőlegesen kell lehelyezni a tűztérbe, felülre a vékonyabb hasábokat. A gyújtóst puhafából, például fenyőből ajánlott készíteni, ebből néhány 2-3 centiméteres hasábot a máglya tetejére kell helyezni. A begyújtás ily módon akár egy hosszú gyufával is megoldható, papír vagy egyéb gyújtós használata nélkül.

Kép forrása: Levegő Munkacsoport Facebook oldala

A Levegő Munkacsoport szerint a fentieknek megfelelően megrakott máglya, illetve begyújtott tüzelő felülről lefelé ég el. A máglyát azért nem szabad alulról meggyújtani, mert az így beinduló láng az egész máglyán végigfut, a hasábok nem tudnak kellő gyorsasággal átmelegedni, és később érik el a megfelelő hatásfokú égéshez szükséges hőmérsékletet. A lassabb indulás után emellett szinte egyszerre kezd bomlani az összes tűzifa, ezért a keletkező fagáz nem kap elegendő levegőt az égéshez, és végül hasznosulatlanul távozik a kéményen keresztül. „Ha a fentiek szerint járunk el hatékonyabb lesz a fűtésünk, azonos mennyiségű fából tovább lesz meleg lakásunkban, és nem utolsó sorban sokkal kevesebb füst keletkezik a végig megfelelő hőfokú és kellő levegőt kapó égés miatt” – olvasható a bejegyzésben.

Zöldinfó

Csaknem ezerötszáz fát ültetett el tavasszal Budapesten a Főkert

Budapest tiszta levegőjéhez a Főkert idén eddig csaknem ezerötszáz új fa ültetésével is hozzájárult, így több mint hatszáz új fasori és parkfával bővült az állomány, tíz idős fát telepítettek át, emellett kilencszáz erdészeti facsemetével gazdagodtak a fővárosi erdők – közölte a Budapesti Közművek (BKM) Főkert Kertészeti Divíziója hétfőn az MTI-vel.

Létrehozva:

|

Szerző:

Budapest fennállásának 150. évfordulója alkalmából a szakemberek nagy mennyiségben telepítettek facsemetéket a Hungária körúton és a Könyves Kálmán körúton, ahol a Főkert százötven oszlopos szillel pótolta a fasor kiszáradt és a balesetveszély miatt kivágott oszlopos juharfáit. A szil várhatóan jobban fogja tolerálni a kedvezőtlen városi körülményeket, és a betegségekkel szemben is ellenállóbb. Budán, a XII. kerületben a Fodor utcában ötvennyolc közönséges pagodafa zöldíti újra a fasort, a Németvölgyi úton pedig negyvennégy korai juhart ültettek el. A Fiumei útra lepényfák, a Kőbányai útra hazai nemesítésű, gömb koronájú virágos kőrisek, illetve fatermetű, szárazságtűrő galagonyák kerültek.

A Népligetben, a Feneketlen-tónál, valamint a Pünkösdfürdő parkban és a Gesztenyéskertben a Főkert szakemberei nemcsak fiatal csemetéket ültettek, hanem egy speciális géppel huszonöt évesnél idősebb fákat – törökmogyorót, kőrist, szivarfát, páfrányfenyőt és vörös tölgyet – is. Ezek a koros fák már jóval nagyobb zöldtömeggel rendelkeznek, mint a díszfaiskolából frissen kikerült fiatal fák, ezért hatékonyabban növelik meg az adott területen a fotoszintetizáló zöldfelület nagyságát. A szakemberek az idén is folytatták az erdősítést, a Felsőrákosi-réteken csaknem ötszáz,a Szépvölgyi-erdőben pedig négyszáz erdészeti facsemete kezdheti meg a növekedést. A májusi erdőtelepítésen a világhírű környezetvédő és tudós, Jane Goodall személyesen vett részt, és egy gyertyán elültetésével maga is hozzájárult Budapest zöldfelületeinek növeléséhez. A Főkert felhívta a figyelmet, hogy a frissen ültetett fák sérülékenyek, még meg kell szokniuk új környezetüket, ezért arra kérnek mindenkit, hogy vigyázzanak a növényekre, és a kutyáikat se engedjék a közelükbe, mert az ebek kárt tehetnek a csemetékben.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!