Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

A Tesla kínálja a legkomplexebb napelemes rendszereket?

A Tesla napelemes paneljei és tetőcserepei egyaránt csatlakoztathatóak a vállalat otthoni akkumulátoraira.

Létrehozva:

|

Noha a Tesla vállalatról a többség az elektromos autókra asszociál, a cég energetikai portfóliója is jelentős. A Tesla nemcsak ipari szereplők számára kínál termékeket, hanem a lakosságnak is: napelemes eszközei a tengerentúli piacon igen népszerűek. Az egyik termék egy napelemes tetőcserepekből, míg a másik egy panelekből álló rendszer, ezeket vetette össze a Slash Gear. Fontos hasonlóság, hogy mindkét termék a Tesla Powerwall nevű eszközére csatlakoztatható. Ez egy otthoni, kifejezetten napelemek számára kidolgozott akkumulátor, amelynek segítségével az ügyfél elraktározhatja későbbi felhasználásra a nappal megtermelt áramot.

Napelemes rendszerek elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A szerkezet egyik előnye, hogy hálózati problémák esetén is tud energiát biztosítani. A Tesla panelje megjelenésében, telepítésében és működésében is sokban hasonlít a hagyományos napelemekre. A modulokat jellemzően a ház tetejére telepítik, a Tesla szerint az Egyesült Államokban ez a legolcsóbb napelemes rendszer, amelyhez ráadásul pénz-visszafizetési garanciát is adnak.

Az egyes egységek nagyjából 189-szer 104 centiméteresek, és 4 centiméterre vannak a tetőtől. A panelek alapdizájnja sima, szögletes és fekete, keretük alumínium alapú. A Tesla napelemes cserepei a hagyományos modulokkal szemben a tetőbe építhetőek, ily módon kevésbé csökkentik az otthon szépségét, sőt elegáns megjelenésükkel még fokozhatják is azt. Ennél a terméknél az egyes egységek megközelítőleg 114-szer 38 centiméteresek. Bár a cserepek kétségkívül esztétikusabbak, telepítésük komolyabb, a tetőt nagyban átalakító beavatkozást igényel, beszerzésük ezért jóval költségesebb.

A fotovoltaikus cserepek acélból és üvegből készülnek, és a Tesla szerint jóval ellenállóbbak, mint a hagyományos tetőalapanyagok. A rendszerre 25 éves garancia érhető el, ez felveszi a versenyt az amerikai piacon beszerezhető egyéb tetőfedő anyagokéval. A napelemes cserepek előnye a panelekkel szemben, hogy bonyolultabb, nagyobb felületekre is beszerelhetőek.

Advertisement

Zöldinfó

Mesterséges intelligenciát alkalmaz a Széchenyi István Egyetemen fejlesztett mezőgazdasági robot

Mintaoltalom minősítésben részesült nemrégiben az a mesterséges intelligenciával ellátott kisméretű robot, amelyet a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának kutatócsoportja fejlesztett.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az autonóm irányítású eszköz képes környezetének különböző paramétereit felismerni, és az összegyűjtött adatokkal felhőalapú tárolást végez. Az egyedülálló készülék piaci igényt szolgál ki, és célja többek között a precíziós növénytermesztés fejlesztése. A Széchenyi-egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar Biológiai Rendszerek és Precíziós Technológiai Tanszékének kutatási eredményeként jött létre az a szántóföldi adatgyűjtő robot, ami mesterséges intelligencia segítségével képes sokféle feladat ellátására.

A ma már mintaoltalommal bíró eszköz egy távol-keleti robotplatform továbbfejlesztéseként született meg. Ennek során a készüléket nagyobb kapacitású hardverrel és szoftverrel látták el, valamint olyan speciális szenzoros egységekkel szerelték fel, melyek lehetővé teszik, hogy környezetének különböző paramétereit – például a környezeti levegő hőmérsékletét, a páratartalmat – meghatározza. Ezen felül kiegészítették napsugárzás mérésére alkalmas szenzorral, illetve egy talajszondával is, amelynek segítségével információkat gyűjt többek közt a talaj pH-értékéről, vezetőképességéről és káliumellátottságáról is. Ezek az adatok felhőalapú tárolással a memóriájába kerülnek, s így könnyen beilleszthetők a precíziós mezőgazdasági technológiába.

„A robotot kamerával is felruháztuk, ami tájékoztatja a kezelőjét a helyzetéről, illetve mesterséges intelligencia segítségével képes elemezni a begyűjtött képeket és osztályozza is azokat. A kísérleti területen a paradicsom részeit tudtuk detektálni: az eszköz észlelte a levélzet elváltozásait, termésszámlálást és termésbecslést végzett. Ezen felül egy lézeres távolságmérő modullal is elláttuk, amit a navigációban alkalmazunk, ezáltal képes önmaga vezérlésére, tud tájékozódni az adott növény sorai között, és útvonalat tervez” – hangsúlyozta dr. Ambrus Bálint adjunktus, a robot vezető fejlesztője.

A készüléket a kutatók tavaly kezdték el alkalmazni: üvegházban és szántóföldön is tesztelték paradicsomkertészeti kultúrában, ami más növényekre is kiterjeszthető a későbbiekben.

„A robot megalkotása Ambrus Bálint doktori munkájából indult ki, és büszkék vagyunk arra, hogy mintaoltalommá vált. Fejlesztésünk azért is fontos, mert az Európai Unió 2030-ra emisszió- és növényvédőszer-csökkentést tűzött ki célul a mezőgazdaságban, melyhez a monitoringrobotok úgy járulnak hozzá, hogy előrejelzéseikkel csökkentik az ilyen beavatkozások számát. Általuk észlelhetünk olyat is, ami szabad szemmel nem érzékelhető, és olyan nagyszámú adathoz férünk hozzá gyorsan, ami segíti a termesztéstechnológiai optimalizációt a nagygazdaságokban is” – húzta alá dr. Nyéki Anikó Éva egyetemi docens, a kutatócsoport vezetője.

A kutatásban dr. Ambrus Bálint és dr. Nyéki Anikó Éva mellett részt vett prof. dr. Neményi Miklós, a Biológiai Rendszerek és Precíziós Technológiai Tanszék professor emeritusa, prof. dr. Kovács Attila, a tanszék vezetője és dr. Teschner Gergely egyetemi adjunktus is.

A készülék a munkaerőhiányra is választ ad: csupán egy operátorral több ilyen eszköz üzemeltethető egyszerre.

Advertisement

„Robotunk felhasználása túlmutat a mezőgazdaságon: mivel a készülék kisméretű és olcsó üzemeltetésű, ezért más ágazatokban is hatékonyan alkalmazható. A mesterséges intelligenciának köszönhetően programozással könnyen átalakítható, így detektálhatóak olyan színek és alakzatok is, melyek nem csak a növénytermesztésben teszik lehetővé a használatát” – tette hozzá dr. Nyéki Anikó.

A Széchenyi-egyetem Felsőoktatási és Ipari Együttműködés Központjának (FIEK) feladata az intézményben keletkező szellemi alkotások piaci hasznosításának elősegítése. Ennek fontos alkotóeleme az iparjogvédelmi oltalmazhatóság vizsgálata is: a használatiminta-oltalom – amit a mosonmagyaróvári fejlesztésű robot megkapott – a találmányok jogi védelmének egy lehetséges útja.

„A szabadalmi eljáráshoz képest a használatiminta-oltalom eljárás rendje egyszerűbb és gyorsabb. A szellemi alkotások iparjogvédelmi stratégiájának kialakításakor – a szabadalmi ügyvivőkkel együttműködve – számos szempontot figyelembe veszünk, és mindig arra törekszünk, hogy üzletileg hasznosítható, illetve a feltalálók számára is kedvező oltalmi formát találjuk meg. Az egyetem eredményességének mérőszámában így a szabadalmak mellett a használatiminta-oltalmi bejelentések is kiemelt szerepet kapnak” – emelte ki Kathi Dorottya, a FIEK szakreferense.

„Egyetemünk nemrégiben elfogadott szabadalmát követően büszkék vagyunk az újabb iprajogvédelmi oltalmat kapott fejlesztésre, ami nem csupán mosonmagyaróvári kutatóink kivételes aktivitását tükrözi, hanem munkájuk kimagasló minőségét is”  húzta alá a FIEK üzletfejlesztési menedzsere, Szüle Bálint.

Forrás: Széchenyi István Egyetem

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!