Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

A világ legnagyobb tetőre telepített naperőművét építik

A SolarFuture már 2024 végére befejezné a napelempark telepítését.

Létrehozva:

|

A világ legnagyobb tetőre telepített naperőműve épül Dániában – számol be az NRGReport. A szakértők arra számítanak, hogy a projekt forradalmasíthatja a napelempiacot.

A fotovoltaikus technológia az utóbbi években lenyűgöző fejlődésen ment keresztül, a napelemek egyre hatékonyabbak, egyre több formában jelennek meg, és egyre változatosabb helyszínekre telepítik őket. Napjainkban már úszó napelemekkel, fotovoltaikus üvegházakkal, sőt homlokzatba beépített modulokkal is találkozhatunk.

A fotovoltaikus fejlődésben hamarosan új mérföldkő jöhet el a dániai SolarFuture projektje révén. A 2014-ben alapított vállalat fő profilját az ipari és mezőgazdasági napelemes megoldások jelentik, ezúttal egy hatalmas, tetőre épített napelemparkon dolgoznak.

A csapat az utóbbi években rengeteg olyan beruházást valósított meg, amelyek összetettségükkel és helyszínükkel is komoly ismertségre tettek szert. A cég többek között a Koppenhágai Operaház tetejére, valamint a Dániát és Svédországot összekötő Øresund-hídhoz is telepített napelemeket.

A közelmúltban bemutatott projekt világszinten is hatalmas dobásnak tűnik. A vállalat a DSV dániai szállítási és logisztikai cég új központjában, Horsensben készül létrehozni egy új, tetőn működő naperőművet, a rendszer teljesítménye a tervek szerint többek között a Tesla nevadai óriásgyárának teljesítményét is meghaladja. A DSV logisztikai központjának épülete több mint 300 ezer négyzetméter, ezzel a világ ötödik legnagyobb épülete lehet, amelynek tetőfelületének nagy részét napelemek fogják borítani.

Advertisement

A napelempark teljesítménye 35 megawattpeak lesz, amivel a Giga Texas 30 megawattpeak teljesítményű rendszerét is felülmúlja majd. A SolarFuture állítása szerint a legjobb szakembereket gyűjtötte össze, a cégnél gyors telepítésre és jól működő logisztikára számítanak. A tervek szerint a telepítést már 2024 decemberére befejezik, és át is adják a világ legnagyobb, tetőn létesített naperőművét.

Zöld Energia

A napelem inverterek típusai

A napelemes rendszerek telepítésésnél az egyik legfontosabb komponens az inverter. Az inverter feladata, hogy az egyenáramot (DC), amit a napelemek termelnek, váltakozó árammá (AC) alakítsa, amit az otthoni elektromos hálózat használ.

Létrehozva:

|

Szerző:

Mi az inverter funkciója?

napelem inverter kulcsfontosságú szerepet játszik a napelemes rendszerek működésében. A fő feladata, hogy az egyenáramot váltakozó árammá alakítsa. Ennek hála a megtermelt energia közvetlenül felhasználható otthonunkban, vagy visszatáplálható az elektromos hálózatba. Az inverterek emellett számos más funkciót is ellátnak, például a rendszer teljesítményének nyomon követését és optimalizálását, valamint a biztonsági funkciók bebiztosítását.

Melyek az inverter típusai?

A string inverterek a legelterjedtebbek a napelemes rendszerekben. Ezek a fajták több napelem panelt kapcsolnak sorba (stringbe), és az így keletkező egyenáramot alakítják váltakozó árammá. Előnyük, hogy viszonylag olcsók és könnyen karbantarthatók. Hátrányuk, hogy egyetlen panel teljesítménycsökkenése az egész string teljesítményére hatással lehet.

A mikroinverterek minden egyes napelem panelhez külön kerülnek telepítésre, ezért minden panel egyedi teljesítményét alakítják át váltakozó árammá. Ez a megoldás nagyobb hatékonyságot biztosít, mivel egyetlen panel árnyékolása vagy hibája nem befolyásolja a többi panel teljesítményét. Hátrányuk, hogy drágábbak és bonyolultabb telepítést igényelnek.

hibrid inverterek olyan rendszerekben használatosak, ahol az energia tárolása is megvalósul. Ezek az inverterek nem csak az egyenáramot alakítják váltakozó árammá, hanem az energiatároló rendszerekkel is képesek együttműködni, például akkumulátorokkal. Ez lehetővé teszi az energia tárolását és felhasználását a napsütés nélküli időszakokban is.

Íme, néhány elismert név a témában!

A Huawei inverterei kiváló teljesítményt és megbízhatóságot kínálnak. Például a Huawei SUN2000-10KTL-M1 modell egy 10 kW-os inverter, amely ideális választás lehet nagyobb napelemes rendszerekhez. A SolarEdge inverterei fejlett technológiát és optimalizálást borítékolnak, amely lehetővé teszi a panelek egyedi nyomon követését és maximális teljesítményének elérését. A Growatt inverterei széles választékban elérhetők, és kedvező ár-érték arányt kínálnak. Ezek a típusok ideálisak lehetnek kisebb és közepes méretű napelemes rendszerekhez. A Solplanet inverterei megbízható teljesítményt és kiváló hatékonyságot garantálnak, főleg a lakossági felhasználók számára.

Advertisement

A megbízható inverterek és egyéb napelemes rendszerek komponenseinek beszerzésére tökéletes a Carbon Solar webshop. Itt széles választékban találhatók különböző típusú és teljesítményű inverterek, amelyek a rendszer hatékony működését és hosszú élettartamát biztosítják.

 

 

 

Partner hír (x)

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!