Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

A világ legnagyobb tetőre telepített naperőművét építik

A SolarFuture már 2024 végére befejezné a napelempark telepítését.

Létrehozva:

|

A világ legnagyobb tetőre telepített naperőműve épül Dániában – számol be az NRGReport. A szakértők arra számítanak, hogy a projekt forradalmasíthatja a napelempiacot.

A fotovoltaikus technológia az utóbbi években lenyűgöző fejlődésen ment keresztül, a napelemek egyre hatékonyabbak, egyre több formában jelennek meg, és egyre változatosabb helyszínekre telepítik őket. Napjainkban már úszó napelemekkel, fotovoltaikus üvegházakkal, sőt homlokzatba beépített modulokkal is találkozhatunk.

A fotovoltaikus fejlődésben hamarosan új mérföldkő jöhet el a dániai SolarFuture projektje révén. A 2014-ben alapított vállalat fő profilját az ipari és mezőgazdasági napelemes megoldások jelentik, ezúttal egy hatalmas, tetőre épített napelemparkon dolgoznak.

A csapat az utóbbi években rengeteg olyan beruházást valósított meg, amelyek összetettségükkel és helyszínükkel is komoly ismertségre tettek szert. A cég többek között a Koppenhágai Operaház tetejére, valamint a Dániát és Svédországot összekötő Øresund-hídhoz is telepített napelemeket.

A közelmúltban bemutatott projekt világszinten is hatalmas dobásnak tűnik. A vállalat a DSV dániai szállítási és logisztikai cég új központjában, Horsensben készül létrehozni egy új, tetőn működő naperőművet, a rendszer teljesítménye a tervek szerint többek között a Tesla nevadai óriásgyárának teljesítményét is meghaladja. A DSV logisztikai központjának épülete több mint 300 ezer négyzetméter, ezzel a világ ötödik legnagyobb épülete lehet, amelynek tetőfelületének nagy részét napelemek fogják borítani.

Advertisement

A napelempark teljesítménye 35 megawattpeak lesz, amivel a Giga Texas 30 megawattpeak teljesítményű rendszerét is felülmúlja majd. A SolarFuture állítása szerint a legjobb szakembereket gyűjtötte össze, a cégnél gyors telepítésre és jól működő logisztikára számítanak. A tervek szerint a telepítést már 2024 decemberére befejezik, és át is adják a világ legnagyobb, tetőn létesített naperőművét.

Zöld Energia

Napelemek: nagy szükség lenne az otthoni energiatárolásra

Újabb napelemstopok jöhetnek, ha nem terjednek el kellően az otthoni akkumulátorok.

Létrehozva:

|

Szerző:

Hartvig Áron, a Cambridge Econometrics budapesti irodájának elemzője a G7 felületén mutatja be új kutatásukat. A szakértők azt vizsgálták, hogy a háztartási akkumulátorok bevezetése milyen hatással lehet a magyar villamosenergia-hálózatra, illetve miként alakulhat a számuk 2050-ig különböző támogatási programokat feltételezve.

Az elszámolási rendszer tavalyi megváltoztatása akkumulátor-telepítésre ösztönzi a napelemeseket, csakhogy az energiatárolók jelentős pluszköltséget jelentenek. Így támogatás nélkül nem, vagy sokkal lassabban térül meg egy háztartási napelem-beruházás, ez pedig jelentősen visszavetheti az otthoni napelemek terjedését. Az ellátórendszernek nagy szüksége lenne az akkumulátorokra, ezek nélkül később újabb napelemstopok jöhetnek – a hálózat kiegyensúlyozottsága már jó ideje központi probléma.

Ösztönzőleg hathat a 75,8 milliárdos napelemes-pályázat, amely a költségek 66 százalékát, legfeljebb 5 millió forintot fedez vissza nem térítendő támogatásként. A feltételek közé tartozik egy 4-5 kW-os napelemes rendszer és egy 7,5-10 kWh kapacitású tároló létesítése. A háztartási akkumulátorok egyébként Európa-szerte egyre népszerűek, 2022-ben 83 százalékkal nőtt telepítésük. Magyarországról nincs elérhető adat arról, hogy hány ilyen tároló üzemel, a jelenleg futó pályázaton mindenesetre maximum 15 160 projektet fognak támogatni.

Hartvig Áron szerint legújabb vizsgálatuk alapján elmondható, hogy az akkumulátorok elterjedését a beruházás megtérülése befolyásolja a leginkább. Mivel az energiatárolóval kombinált napelemes telepítés jóval drágább az egyszerű napelemes beruházásnál, fontos kiszámítani, hogy a projekt mennyi haszonnal jár.

Az a háztartás, amely energiatárolóval együtt telepít napelemet, úgy tudja csökkenteni a villanyszámláját, hogy ahelyett, hogy 5 Ft/kWh áron betáplálná a hálózatba a fel nem használt napenergiát, eltárolja és az esti órákban használja fel. Így az esti órákban, amikor már nem süt a nap, cserébe a legmagasabb az energiafogyasztás, nem kell a hálózatból villamos energiát vásárolnia 36,9 Ft/kWh áron, tehát kilowattóránként 31,9 forintot (a rezsicsökkentett villamosenergia-ár és a betáplálási ár különbsége) spórolhat a tárolással – írja a szakértő.

Nagyon kellene a támogatás

Advertisement

Mint kiemelte, amennyiben a következő napelem-pályázatok nem támogatják az energiatárolók telepítését, akkor a háztartási akkumulátorok nem terjednek el széles körben, tehát csak kis mértékben járulhatnak hozzá a rendszer rugalmasságához. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy támogatás nélkül csak az otthonok 2,4 százaléka, nagyjából 66,2 ezer háztartás szereltetne be akkumulátort 2050-ig, ami igen alacsony a napelem-telepítési számokhoz képest. Mindez azt jelenti, hogy a tárolók a század közepére csupán 20 MW terhelést tudnának átvenni az esti csúcsidőszaki fogyasztásból.

A csapat azt is megvizsgálta, hogy mi lenne, ha 50 százalékos állami támogatás járna 2050-ig az akkumulátorok telepítésére. Ekkora mértékű támogatás mellett már több mint 900 ezer háztartási energiatároló kerülhetne a rendszerbe 2050-ig, ami összesen 4,1 GWh-nyi kapacitást jelentene.

Ez már elegendő ahhoz, hogy a háztartások villamosenergia-fogyasztását a napenergia termeléséhez igazítva az esti fogyasztási csúcsot napközbenre helyezzük át nyáron, és télen is jelentősen csökkentsük az esti csúcsot – emelte ki Hartvig Áron.

A szakértő szerint fontos, hogy az anyagi támogatáson kívül másképpen is kedvezőbbé lehet tenni a háztartási akkumulátorok létesítését. A mostani rendszerben a szolgáltató nem tesz különbséget a díjszabásban aközött, hogy az otthonok mikor fogyasztanak áramot, pedig napközben jelentősen olcsóbban lehet villamosenergiát előállítani az esti órákhoz képest. Mint kiemelte, az akkumulátorok megtérülési ideje jelentősen javulhatna egy csúcsidős árazási csomaggal, hasonló díjrendszerek egyes országokban, így Ausztráliában már elérhetőek.

A háztartások emellett úgy javíthatják a napelemes beruházás megtérülését, ha növelik az energia közvetlen felhasználását. Erre jó módszer, ha a háztartási gépek használatát a napos időszakokra időzítik.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!