Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Az EU energetikai berendezéseket és segélyt szállít Ukrajnának

Létrehozva:

|

Az Európai Unió több mint 450 millió euró értékben, mintegy 1800 tonna sürgősségi segélyszállítmányt, valamint energetikai berendezéseket küld Ukrajnába novemberben – tájékoztatott az Európai Bizottság csütörtökön.

A brüsszeli testület közleménye Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost idézte, aki arról tájékoztatott, hogy az uniós sürgősségi segélycsomag egyebek mellett elsősegélynyújtó eszközöket, védőruházatot, tűzoltó felszerelést, ivóvíz szállító teherautókat és téli szállás kialakítására alkalmas eszközöket tartalmaz. Kijelentette: Ukrajna energiainfrastruktúrájának megsemmisülése kritikus ponthoz érkezett. Az EU azon dolgozik, hogy elősegítse Ukrajna villamosenergia-ellátásának helyreállítását és fenntartását, ezért polgári védelmi mechanizmusán keresztül áramfejlesztőket és egyéb létfontosságú energetikai berendezéseket szállít a megtámadott országnak. Közölte: az összes uniós tagállam hozzájárult az Ukrajnának küldött segélyhez. “Legmélyebb hálámat szeretném kifejezni minden olyan országnak, amely segíti Ukrajnát” – fogalmazott az uniós biztos, továbbá reményét fejezte ki, hogy a magánszektor is bekapcsolódik az EU szolidaritási tevékenységébe. Lenarcic végezetül arról is tájékoztatott, hogy az EU és humanitárius partnerei kapcsolatban állnak a dél-ukrajnai Herszon lakosságával, akik számára az élelmiszert, vizet, higiéniai szereket és háztartási cikkeket biztosítanak.

Zöld Energia

Ezeknek a hőszivattyúknak a leghidegebb napok sem okoznak gondot

Egy új, az Egyesült Királyságban elvégzett vizsgálat cáfolja, hogy a hőszivattyúk a nagy hidegben nem hatékonyak.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az Energy Systems Catapult nonprofit zöld technológiai és innovációs központ közzétette a 2020 novembere és 2022 augusztusa közötti, az Egyesült Királyságban működő levegő forrású hőszivattyúk helyszíni megfigyelésének adatait – számol be a PV Magazine. Az információk azt mutatják, hogy a hőszivattyúk háromszor hatékonyabbak, mint a gázkazánok, és hogy a hideg napokon berendezéseknél a teljesítménytényező (COP) mediánja 2,44, míg egész évben 2,80. Az eredmények azt is igazolták, hogy a külső levegőforrást hasznosító rendszerek alacsonyabb hőmérséklet mellett is hatékonyak.

„Az adatok közzétételével végre megdönthetjük azt a nézetet, hogy a hőszivattyúk nem működnek hideg időben, és hogy üzemelésük nem hatékony” – mondta Marc Brown, az Energy Systems Catapult ideiglenes üzleti vezetője. „Éppen az ellenkezőjét tapasztaltuk. Háromszor hatékonyabbak, mint a gázkazánok, és hideg időjárási körülmények között is jól működnek” – tette hozzá.

Az Egyesült Királyság Energiabiztonsági és Nettó Zéró Minisztériuma által támogatott projektben 742 hőszivattyút telepítettek, az érintett otthonok közül a legkorábbi 1919-ben épült. A berendezések teljesítményét 2020 novembere és 2022 augusztusa között monitorozták, az eredmények pedig rávilágítottak, hogy jelentősen javult a levegő alapú hőszivattyúk működése egy 2011-2014 között futó, hasonló projekt óta. Az új adatok azt is felfedték, hogy eltérések adódhatnak a teljesítményben az egyes modellek között.

Ami az üzemi áramlási hőmérsékletet illeti, a 65 Celsius-fok feletti hőmérsékletet elérő hőszivattyúk szezonális COP-értékének mediánja 2,89 és 2,92 között alakult, míg az alacsony üzemi hőmérsékletű hőszivattyúknál 2,74 és 2,94 között mozgott. A jelentés szerint azonban a 65 Celsius-fok feletti üzemelés nem túl gyakori.

A projekt során a hőszivattyúk teljesítményét az év leghidegebb napjain is elemezték, amikor a külső átlaghőmérséklet -5,8 és 2 Celsius-fok között változott. A COP-ot minden egyes hideg napra kiszámították, az átlag 2,44 volt. Az Energy Systems Catapult szerint mindez igazolja, hogy a hőszivattyúk jól üzemelnek különböző épületekben, még igen alacsony hőmérsékleten is.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!