Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Az év legjobb zöld ötletét keresik

Az A’ Design Award & Competition nevű versenyen többek között a fenntartható megoldásokat is díjazzák.

Létrehozva:

|

Az A’ Design Award & Competition nevű nemzetközi pályázaton már a zöld tervezésnek is külön kategóriája van. A neves nemzetközi versenyen a fenntartható megoldások külön kategóriában versenyeznek. Az A’ Design Award & Competition a világ egyik legrangosabb éves, nemzetközi dizájnversenye. A pályázaton számos kreatív területen választják meg a legjobbakat, az anonim zsűrizésben akadémikusok, a sajtó képviselői és elismert szakemberek vesznek részt.

A verseny célja, hogy világszerte arra ösztönözze a tervezőket, cégeket és márkákat, hogy a társadalom javát szolgáló, kiváló termékeket és projekteket alkossanak. Az A’ Design Award & Competition Design feladatául tűzte ki, hogy a tudomány, a dizájn, a kreativitás és a technológia határterületeinek segítségével mozdítsa elő az emberiséget. A hangsúly nem pusztán a teljesítményen és az új funkciókon van, a fenntarthatósági szempont is igen fontos.

Ennek megfelelően az egyik kategória kifejezetten zöld fókuszú. A fenntartható vagy zöld dizájn lényege, hogy olyan terméket vagy szolgáltatásokat alkossanak, amelyek a lehető legkisebb negatív hatást gyakorolják a globális vagy helyi környezetre, közösségre, társadalomra, gazdaságra. Az ilyen tervezésnél minden döntésbe beépítik a fenntarthatóság elveit, és olyan környezetbarát termékeket vagy szolgáltatásokat hoznak létre, amelyek mérsékelhetik a károsabb versenytársak iránti keresletet. A kategóriába olyan megoldásokat várnak, amelyek zöldebbek vagy egészségesebbek, mint a hagyományos termékek, illetve szolgáltatások, megvalósításuk és működésük pedig a környezetvédelmi elvek iránti tartós elkötelezettségen alapul.

A fenntartható termékek, projektek és tervezés számára kialakított kategória ipari formatervezők, egyetemek, intézmények, kormányok, önkormányzatok, társadalmi felelősségvállalási programok és nagyvállalatok számára nyitott. A mostani pályázati körben még lehet jelentkezni, a győzteseket április 15-én fogják bejelenteni a többi díjjal együtt. Az A’ Design Award & Competitionön számos egyéb kategóriában nevezhetnek a résztvevők. A pályaműveket minden évben február 28-ig fogadják be, bekapcsolódni az utóbbi tíz év projektjeivel lehet. A díjnyertes tervek egyik jutalma, hogy megkapják a győztes logót, ami a minőség egyik biztosítéka.

Zöldinfó

Ez lehet a megoldás a lítiumhiányra

Egy új vizsgálat alapján komoly lehetőségek rejlenek a víz alapú akkumulátoros technológiában.

Létrehozva:

|

Szerző:

A Texas A&M Egyetem munkatársai fémmentes, víz alapú akkumulátor-elektródákkal dolgozva jutottak izgalmas felfedezésre – számol be az okodrive.hu Az adatok alapján az energiatárolási kapacitásban akár 1000 százalékos különbség is jelentkezhet ezzel a megközelítéssel.

A víz alapú akkumulátorok a hagyományos akkumulátorokhoz hasonlóan egy katódból, egy anódból és egy elektrolitból állnak. Ebben a rendszerben azonban a katódok és az anódok olyan polimerek, amelyek képesek energiát tárolni, az elektrolit pedig szerves sókkal kevert víz. Az elektrolit oda-vissza szállítja az ionokat a katód és az anód között, az elektródával való kölcsönhatása révén pedig az energiatárolás kulcsa is egyben.

Dr. Jodie Lutkenhaus vegyészmérnök és a csapat tagja szerint ha egy elektróda túlságosan megduzzad a ciklikusság során, akkor nem tudja jól elvezetni az elektronokat, ezzel pedig elveszítjük a teljes teljesítményt. A szakértő hozzátette, ezen hatások miatt az elektrolitválasztástól függően akár 1000 százalékos különbség is felléphet az energiatárolási kapacitásban. A kutatók szerint a redox-aktív, nem konjugált gyökös polimerek elektródaként igen ígéretesek, ugyanakkor a kutatók is megjegyezték: keveset tudunk ezen polimerek vizes környezetben történő energiatárolási mechanizmusáról.

A szakértők szerint a víz alapú akkumulátorok képesek lehetnek ellensúlyozni az olyan fémek, mint a kobalt és a lítium esetleges hiányát, valamint kiküszöbölhetik az akkumulátortüzek lehetőségét. Előbbi már csak azért is fontos lehet, mert a jövőbeli anyaghiány miatt jelentősen megdrágulhatnak a lítium-ion akkumulátorok. Az alternatív technológia segíthet az ellátás stabilabbá válásában.

Érdemes hozzátenni, hogy a szakértők nem építettek új eszközt, csupán számítógépes szimulációkat és elemzéseket végeztek. Ennek ellenére a friss eredmények hozzájárulhatnak az akkumulátorok fejlődéséhez, a kutatók szerint felfedezésük előrelépést jelent a lítiummentes tárolók irányába.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!