Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Elképesztő hatékonyságú invertert mutattak be

Az SMA új, napelemekhez csatlakoztatható eszköze 2023 negyedik negyedévében érkezik.

Létrehozva:

|

Az SMA új, egyfázisú hibrid invertereket fog néhány hónapon belül forgalomba hozni – számol be a PV Magazine. A német napelemes gyártó termékeinek hatásfoka eléri a 97,5 százalékot, az európai hatékonysági fokuk pedig 96,8 százalék. Az új inverterek négy változatban, 3,6 kilowattól 6 kilowattig terjedő teljesítménnyel lesznek kaphatóak.

Az SMA egyfázisú hibrid invertereit kifejezetten lakossági, tetőre telepített napelemek számára fejlesztették ki. A németországi székhelyű invertergyártó a múlt héten Münchenben, az Intersolar Europe rendezvényen rántotta le a leplet az új termékcsaládról. A Sunny Boy Smart Energy nevű termék mérete 500 milliméterszer 586 milliméterszer 236 milliméter, súlya pedig mindössze 17,5 kilogramm.

A transzformátor nélküli inverterek három maximális teljesítménypont-követési (maximum power point tracker, azaz MPPT) ponttal rendelkeznek, a hatásfokuk akár 97,5 százalék is lehet. Az MPPT feszültségtartománya 60 volt és 480 volt között van, a 3,6 kilowattos inverterek maximális fotovoltaikus bemeneti teljesítménye 7,2 kilowatt, míg a 6 kilowattos készülékeké 12 kilowatt. A maximális bemeneti feszültség 600 volt.

„A Sunny Boy Smart Energy a gyors akkumulátortöltési képességével tűnik ki” – olvasható az SMA közleményében. A cég szerint a hagyományos töltési teljesítményt az északi éghajlaton a kevés napsütéses óra és a sok felhőtakaró kihívás elé állítja, a Sunny Boy Smart Energy gyors töltése azonban lehetővé teszi, hogy több napenergiát gyűjtsön be, illetve tároljon el a rendszer abban a néhány órában. A megközelítésnek köszönhetően az otthonok energiaellátása javulhat, az energiaköltségek pedig tovább csökkenhetnek.

Az inverterek IP65 védettségűek, mínusz 25 Celsius-fok és 60 Celsius-fok közötti hőmérséklet-tartományban működnek. A termékekhez 90 volt és 500 volt közötti feszültségű lítium-ion akkumulátorok tartoznak, amelyek 30 amper maximális töltési/kisütési áramerősséget támogatnak. Az új hibrid inverterek 2023 negyedik negyedévétől lesznek elérhetőek.

Advertisement

Zöld Energia

A napelem inverterek típusai

A napelemes rendszerek telepítésésnél az egyik legfontosabb komponens az inverter. Az inverter feladata, hogy az egyenáramot (DC), amit a napelemek termelnek, váltakozó árammá (AC) alakítsa, amit az otthoni elektromos hálózat használ.

Létrehozva:

|

Szerző:

Mi az inverter funkciója?

napelem inverter kulcsfontosságú szerepet játszik a napelemes rendszerek működésében. A fő feladata, hogy az egyenáramot váltakozó árammá alakítsa. Ennek hála a megtermelt energia közvetlenül felhasználható otthonunkban, vagy visszatáplálható az elektromos hálózatba. Az inverterek emellett számos más funkciót is ellátnak, például a rendszer teljesítményének nyomon követését és optimalizálását, valamint a biztonsági funkciók bebiztosítását.

Melyek az inverter típusai?

A string inverterek a legelterjedtebbek a napelemes rendszerekben. Ezek a fajták több napelem panelt kapcsolnak sorba (stringbe), és az így keletkező egyenáramot alakítják váltakozó árammá. Előnyük, hogy viszonylag olcsók és könnyen karbantarthatók. Hátrányuk, hogy egyetlen panel teljesítménycsökkenése az egész string teljesítményére hatással lehet.

A mikroinverterek minden egyes napelem panelhez külön kerülnek telepítésre, ezért minden panel egyedi teljesítményét alakítják át váltakozó árammá. Ez a megoldás nagyobb hatékonyságot biztosít, mivel egyetlen panel árnyékolása vagy hibája nem befolyásolja a többi panel teljesítményét. Hátrányuk, hogy drágábbak és bonyolultabb telepítést igényelnek.

hibrid inverterek olyan rendszerekben használatosak, ahol az energia tárolása is megvalósul. Ezek az inverterek nem csak az egyenáramot alakítják váltakozó árammá, hanem az energiatároló rendszerekkel is képesek együttműködni, például akkumulátorokkal. Ez lehetővé teszi az energia tárolását és felhasználását a napsütés nélküli időszakokban is.

Íme, néhány elismert név a témában!

A Huawei inverterei kiváló teljesítményt és megbízhatóságot kínálnak. Például a Huawei SUN2000-10KTL-M1 modell egy 10 kW-os inverter, amely ideális választás lehet nagyobb napelemes rendszerekhez. A SolarEdge inverterei fejlett technológiát és optimalizálást borítékolnak, amely lehetővé teszi a panelek egyedi nyomon követését és maximális teljesítményének elérését. A Growatt inverterei széles választékban elérhetők, és kedvező ár-érték arányt kínálnak. Ezek a típusok ideálisak lehetnek kisebb és közepes méretű napelemes rendszerekhez. A Solplanet inverterei megbízható teljesítményt és kiváló hatékonyságot garantálnak, főleg a lakossági felhasználók számára.

Advertisement

A megbízható inverterek és egyéb napelemes rendszerek komponenseinek beszerzésére tökéletes a Carbon Solar webshop. Itt széles választékban találhatók különböző típusú és teljesítményű inverterek, amelyek a rendszer hatékony működését és hosszú élettartamát biztosítják.

 

 

 

Partner hír (x)

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!