Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Fenntartható befektetés, avagy az ESG mit számít a nyugdíjamnál?

Létrehozva:

|

A zöld befektetés manapság az egyik legnépszerűbb eszköz alapú befektetésnek minősül. Ezt ma már olyan nyugdíj biztosítás formájában is kérhetjük, amely nyugdíjba vonulásunk után jelentős hozammal gazdagíthatja a jövedelmünket. Érdemes tehát komolyan fontolóra vennünk. Hogy mi is pontosan az ESG? Járjunk utána.

Mit takar pontosan az ESG befektetés? 

Az ESG kifejezés leginkább a kockázati alapú, eszközhöz kötött befektetéseknél merül fel. Ezeket akár nyugdíjbiztosítás formájában is igényelhetünk. Kockázatuk alacsony, ráadásul az egyik legstabilabb alapot jelenti. Az ESG összesítve olyan vállalatok részvényeit vagy kötvényeit jelenti, amik a társadalmi, humán és környezetvédelmi szempontokra kiemelten odafigyelnek. Azaz bevételük jelentős részét fektetik a vállalatuk fenntartható fejlesztésére, valamint dolgozóik jólétének és komfortjának növelésére. Mindezek mellett az ESG besorolású cégek aktív szerepet vállalnak a környezetvédelem, továbbá az emberi jogok és a társadalmi problémák megoldásában. 

Az ESG minősítéshez azonban szigorú kritériumoknak kell megfelelni. Példának okárt az adott cégnek nem csak az üzletpolitikáját és célkitűzéseit pontozzák, de még a közvetett kapcsolódásaikat is. Egy ESG besorolású vállalat nem működhet olyan országban, ahol például még él a halálbüntetés. Továbbá nem foglalkoztathat olyan cégeket, amik nagy erővel szennyezik a környezetet. A környezet tisztaságára káros termékeket pedig abszolút nem állíthatnak elő. Vagyis az ilyen besorolású cégeknek makulátlanul kell teljesíteniük ahhoz, hogy megkaphassák ezt a besorolást. A pontozást és kategorizálást többféle szervezet végzi, azonban a legnépszerűbb az MSCI rangsorolása. Viszont olyan minősítő szervezeteknél is érdemes megnézni a listát, mint a Reuters vagy a Bloomberg.

A névre visszatérve az ESG ennek megfelelően egy olyan rövidítést takar – Environmental, Social, Governance, vagyis környezeti, társadalmi és vállalatirányítási – amely pontosan meghatározza a célterületeket. Tehát a három szegmensben való fenntarthatóság megvalósítását. Hogyan néz ez ki a gyakorlatban? A minősítéseknek is van rangsora. Ez CCC-vel kezdődik és a legmagasabb AAA minősítéssel végződik. Kicsit hasonlít az elektronikus eszközök energiatakarékos minősítésére. Ezen belül rendszeresen jelennek meg ranglisták, amelyek közlik a minősítésen belüli rangsort. A Microsoft az első, viszont az élmezőnyben szintén megtalálhatóak olyan cégek is, mint az Nvidia, Gildan, Apple, Nike, Mattel vagy éppen az Adobe. Ez a kategória tehát jól láthatóan olyan multikat vonultat fel, amelyekkel mi is napi szinten találkozhatunk. Ezáltal az ilyen alapba fektetett befektetésünk ténylegesen figyelemmel követhető a mindennapok során.

Fenntarthatósági alapú nyugdíj, amivel mindenki jól jár

A zöld befektetés több szempontból is gyümölcsöző. Egyrészt ha idősebb korunkra szeretnénk megpótolni a nyugdíjunkat, akkor jelentős hozamot ígér. Másfelől pedig mindezt úgy teszi, hogy a megtakarítás megkötésével valóban segíthetünk Földünkön is. Ráadásul az ESG alapú befektetés hiába kockázati tőke, mégis elég stabilnak számít – ráadásul folyamatosan növekvő nyereséget produkál. Az intenzív klímaváltozásnak köszönhetően csak azok a vállalatok lesznek képesek fejlődni, amelyek valóban ráállnak a zöld fenntarthatóságra. Más vállalatok idővel veszteni fognak, hiszen mind a kormányok, mind a felügyelőszervek aktívan presszionálják a cégeket a fenntarthatóságra. Az emberek gondolkodásának változásával pedig egyre inkább előtérbe kerül a humán központú munkavégzés is. A megfelelő juttatásokat, környezetvédelmet és jóléti társadalmi körülmények megteremtését célzó vállalatok tehát a jövőben is nyereségesek lesznek. Nem csak az országok vezetése tartja nyomás alatt a vállalatok zöld átállását, de maga a társadalom is egyre inkább ezt várja el. Régen ez nem számított még annyira mint ma. Viszont amióta szó szerint a bőrünkön is érezzük a negatív következményeket, azóta nagyot változott ez a hozzáállás is. 

Mikor egy ESG eszközalapú nyugdíj megtakarítást kötünk valójában pont azt tesszük, amire szinte mindenki vágyik. Ha szeretnénk egy tisztább bolygón élni, vagy olyan világban ahol a háborúk, az éhezés és környezeti katasztrófák már szinte ismeretlen fogalmak – a zöld befektetésekkel aktívan hozzájárulhatunk ehhez. Minden ilyen szerződéskötés támogatja ugyanis ezeket a vállalatokat és az ESG üzletpolitikát. Ráadásul mindemellett a nyugdíjas éveinkről is gondoskodunk. Ez pedig igazán látványos hozamokban mérhető. Ha például megnézzük az önkéntes nyugdíjpénztárak típusainak különféle konstrukcióit konkrét adatokat is kaphatunk láthatunk ezzel kapcsolatban. A nyugdijbiztositas.com weboldal remekül összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat az önkéntes nyugdíjpénztárakkal kapcsolatban. 

Hatékony alternatíva a Föld megsegítésére

Egy szebb jövőkép kialakításban való részvétel kapcsán példaképp elég csak ránéznünk a Microsoft programjaira. A vállalat aktívan támogatja az emberi jogokat, és a demokratikus megítélést, amit hathatósan gyakorol a saját köreiben. Továbbá a népszerűségéből fakadóan több különféle kezdeményezést terjeszt és támogat ezzel kapcsolatban. Számtalan aktív projektjüket mi magunk is megtekinthetjük a cég oldalán. Az ESG alappal a mi pénzünk is támogatni fogja a multik globális jólétet segítő projektjeit. Ez nem csupán külső szerepvállalást jelent, de belsőt is – ahol a cég önmaga állít példát. Mit jelent mindez? A Microsoft nem minimálbér alatti rabszolgamunkát végeztet valamilyen harmadik világbéli helyen, ahol még él a gyermekmunka intézménye. A  híresztelésekkel ellentétben nem dolgoztat éhbérért túlórázó munkásokat az emberi méltóságon aluli körülmények között. Erről nem csak hivatalos nyilatkozatai vannak, de az egész átvilágítható és ellenőrzött. Az ESG besoroláshoz viszont még ez is kevés.

Az ilyen vállalatok, mint a Microsoft közvetett módon is meg kell feleljenek a követelményeknek –  vagyis a saját beszállítóiknak is el kell érnie ezt a fenntarthatósági és etikai szintet. Ha támogatjuk befektetéseinkkel ezt a cég kört, aktívan teszünk azért, hogy a fenntartható és a humán jólétet előtérbe helyező cégek előnybe kerüljenek a piaci versenyben. A Microsoft azon cégek közé tartozik, amely 2030-ra szeretné elérni a teljes karbonsemlegességét. Ezen túl több ezer dollárral támogatják rendszeresen a természetvédelmi kedvezményezéseket – még segítő szoftvereket is adományoznak. Jó példa erre a NatureServenek adott kb. 1,2 millió dollárnyi szoftver, amely hatékonyan segíti a globális biodiverzitási trendek nyomon követését. Tehát a pénzünk garantáltan olyan helyre fektetjük be, ami pozitív irányba befolyásolja az ökoszisztémát és a szociális viszonyokat. 

ESG – a jövő legstabilabb befektetése? 

A fenntartható befektetés jelenleg az egyik legstabilabb nyugdíjalapnak számít. Ez hosszútávon is elég valószínű, hogy változatlan marad. Egy rendkívül szimpatikus befektetési forma, amivel mi is hatékonyan tehetünk bolygónkért jövőjének pozitív irányba való alakulásáért. A pénzünk hozzájárul ahhoz a pozitív fejlesztések és projektek gyorsabban megvalósításához. Ez több szempontból is rendkívül hasznos. Egyszerre támogatjuk vele a globális léptékű társadalmi fejlődést és a saját individuális gyarapodásunk. A jelenlegi tendenciákat elnézve pedig úgy néz ki, hogy az előbbi egy elkerülhetetlen folyamat bármely vállalat számára, ami fenn akar maradni. Emiatt pedig vélhetően a közeljövőben biztosan nem fog nőni a kockázati tényező ennél a befektetési alapnál. Ráadásul nem csak anyagi, de morális értelemben is gyümölcsöző befektetésről beszélünk. 

 

 

Kép: rawpixel.com

Partner cikk

Zöldinfó

Szuperfákkal küzdene egy cég a klímaváltozás ellen

Létrehozva:

|

Szerző:

Egy kaliforniai startup célja az, hogy olyan fákat hozzon létre, amelyek hagyományos társaiknál jobban kötik meg a szén-dioxidot.

Egy kaliforniai biotech startup szerint a fotoszintézis jelentheti a megoldást a szén-dioxid elleni küzdelemben – számol be az Interesting Engineering. A Living Carbon csapata azon dolgozik, hogy genetikai módosítás révén új, a klímaváltozást okozó légköri szén-dioxidot még hatékonyabban megkötő fatípust hozzon létre. Yumin Tao, a vállalat igazgatóhelyettese kollégáival felfedezte, hogy a sütőtöktől és zöldmoszatoktól kölcsönzött génekkel javíthatják a fotoszintézist. Tao az Interesting Engineeringnek adott interjújában azt mondta, különböző módszerekkel próbálják fejleszteni a növények gázelnyelő, valamint tároló képességét. A szakértő szerint a fotoszintézis mozgatórugója a RuBisCo enzim, amely ugyanakkor oxigént is felvesz. Ez egy toxikus melléktermékkel jár, melynek lebontásához szén-dioxidot szabadít fel a növény. A Living Carbon fejlesztésének célja, hogy csökkentsék ezen jelenség előfordulását, és fokozzák a fák növekedését. A projektben genetikai módosításra alapoznak, mert a hagyományos keresztezés lassú és kevésbé hatékony folyamat.

A csapat a közelmúltban számolt be nyárfákkal kapcsolatos eredményeiről. Az adatok alapján a genetikai beavatkozás meghozta a kívánt módosulásokat, fontos azonban hozzátenni, hogy egyelőre csak kezdeti kísérletről van szó, a növények szénelnyelő képessége még nem javult kimutathatóan. A következő cél az, hogy a laboratóriumon kívül, terepen is kipróbálják a cég fáit, ezeket tavaly júliusban ültettek el. Az Oregoni Állami Egyetemmel közösen folytatott tesztben négy éven át vizsgálják majd a növényeket, de egy hosszabb, favidéki gazdálkodókkal végzett kísérletet is végeznek. Taóék azt is el akarják érni, hogy növényeik kevésbé legyenek fogékonyak a gombafertőzésre. A szakértő nem tart attól, hogy fáik károsítanák az ökoszisztémát. A Living Carbon távolabbi célja az, hogy a szén-dioxidot nagyon hosszú időre el tudják raktározni, olyan módon, hogy az akár sose jusson vissza a légkörbe. A vállalat folyamatosan keresi és teszteli a különböző ötleteket.

Tovább olvasom

Zöldinfó

Más városok mintájára Budapestnek közel kell hoznia az embereket a vízparthoz

Létrehozva:

|

Szerző:

Legyen a pesti alsó rakpart a Margit hídtól a Közraktár utcáig végleg a gyalogosoké és a kerékpárosoké!

Ezt kérte korábban már a Levegő Munkacsoport számos civil szervezettel együtt, akik a világszerte végbemenő folyamatokat követve kezdeményezték a városok visszahódítását az ott lakók számára. Az elmúlt években a hétvégéken a gyalogosoknak és a bicikliseknek megnyitott rakpart sikere és a közvélemény-kutatások is alátámasztották: a budapestieknek szükségük van több szabad közterületre. A megnyitott rakpart rövid időn belül Budapest egyik legnépszerűbb közterévé vált. Ez nem meglepő, hiszen a városban a parkoló és áthaladó autókkal terhelt, szennyezett levegőjű utcákon nincs lehetőség kellemes időtöltésre. Különösen súlyos a helyzet a belső kerületekben, ahol a keskeny utcákba alig süt be a nap, és csak 1-4 négyzetméter aktív közterületi zöldfelület jut egy főre, ami az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott 9 négyzetmétert meg sem közelíti.

A kikapcsolódáshoz alkalmas közterületek hiánya is hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen költöznek el Budapestről, tovább növelve az autóforgalmat. A járványhelyzet óta sokan dolgoznak távmunkában, akiknek így felszabadul a munkába járással töltött idejük. A szabadidő társas és kellemes eltöltésének alkalmas színtere lehet a közösségi tér. Ezt is tudja biztosítani a megnyitott rakpart, ami ráadásul a belső kerületekből gyalog vagy kerékpárral, esetleg közösségi közlekedéssel gyorsan megközelíthető. A víz közelsége és a dunai panoráma pedig egyedi élményt ad a rakparton időzőknek. A pesti alsó rakpartnak – a vízcsőcsere miatti – hónapokig tartó lezárása az autóforgalom elől azt is bebizonyította, hogy emiatt nem lesz rosszabb a város közlekedése.

„Általános tapasztalat, hogy az autóforgalom előli útlezárások, útszűkítések idején a közlekedés igazodik a megváltozott feltételekhez: a korábban a lezárt útszakaszokon közlekedő autók nagy része a lezárás után eltűnt az egész térségből, azaz az autósoknak csak egy része választott más útvonalat. Mások a környezetbarátabb közlekedési módra tértek át vagy otthon maradtak. Ezt a jelenséget nevezik a közlekedési szakértők a forgalom elpárolgásának. Az Európai Bizottság külön kiadványt jelentett meg a témáról, ami a közlekedési tárcának köszönhetően magyarul is olvasható” – mondta el Vargha Márton, a Levegő Munkacsoport közlekedési témafelelőse.

„A világ számos városában adtak át korábban az autók által használt folyópartot a gyalogosoknak, és ez mindenütt nagy népszerűségnek örvendett. Csak nyerhetünk azzal, ha követjük ezt a világtendenciát” – tette hozzá Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Tovább olvasom

Zöldinfó

Több mint száz pályamű érkezett a Planet Z fenntarthatósági pályázatra

Létrehozva:

|

Szerző:

Több mint száz pályamű érkezett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által támogatott Planet Z fenntarthatósági pályázatra; a Zöld Követ Egyesület versenyén a hulladékcsökkentés és az újrahasznosítás témájában nyújtották be a legtöbb ötletet. Az első helyezett Butter Kitti Rovar dóm projektje lett.

A fiatalok számára meghirdetett 2,3 millió forint összdíjazású versenyre összesen 117 pályamű érkezett, amelyek közül hat nyertest választott ki a zsűri. A különdíjast a BKIK egymillió forintos szakmai csomaggal támogatja – olvasható a szervezők MTI-hez kedden eljuttatott közleményében. A Zöld Követ Egyesület 2021 decemberében hirdette meg 18-25 éveseknek szóló Planet Z fenntarthatósági ötletpályázatát. Február 25-éig 89 egyéni és 28 csapatban benyújtott ötlet érkezett be. Az egyesület arra törekszik, hogy minél több ötletnek találjanak pártfogót, mentort, és ezen felül egy olyan közösséget építsenek fel, ahol egymást is segítik és támogatják ötleteik megvalósításában – idézte a közlemény Király Nórát, a Zöld Követ Egyesület elnökét. Az ötletbörzére benyújtott pályázatok jelentős része hulladékcsökkentés, a “zero waste” és újrahasznosítás kategóriában érkezett, de a természeti környezet védelme, a biodiverzitás megőrzése, a vízhasználat megreformálása, valamint a vízminőség javítása is visszatérő téma volt.

A vállalati képviselőkből és nonprofit egyesületek szakértőiből álló zsűri összesen hat pályaművet díjazott a hétfői döntőn. Az első helyezett Butter Kitti Rovar dóm projektje egy köztérre kihelyezhető installáció, ami egyszerre nyújt lakhelyet, ivóvizet és porozható virágokat a beporzó rovarok számára. Második helyezett Kertész-Kollár Márta Oktatótanya projektje, egy minta-konyhakert létrehozása, amely a vegyszermentes háztáji növénytermesztést népszerűsíti, valamint Gaján Réka, Gerencsér Evelin és Hamar József ÖkoPlusz projektje, amely a közösségi médiában népszerűsíti a környezettudatos életmódot. Harmadik helyezett lett Lengyel Nándor és Csomor Balázs Patrik decarbonise! koncepciója, valamint Gál-Bárdos Dorottya Fesztiválkomposzt-ötlete, továbbá Ádám Anna, Dengi Marcell és Czigány Balázs Menimo-ötlete – áll a közleményben.

Mint írják, a BKIK Fehérvári Dávid közönségkedvenc CsikkZero koncepcióját egymillió forint értékű szakmai konzultációs különdíjjal ismerte el. A projekt célja, hogy egy olyan gépet fejlesszenek, amely képes a fűből, a kavicsok közül és a bokrok alól eltávolítani a cigarettacsikkeket, valamint az apró hulladékokat akkor is, ha azok már a talajba ragadtak. A közleményben Zsabka Zsoltot, a BKIK általános alelnökét is idézik, aki elmondta: céljuk az volt, hogy a leendő nyertest segítsék a vállalkozási ötletének megvalósításában, annak piacra vitelében. A közösségi médiában zajló közönségszavazással azt is fel tudták mérni, melyik ötletnek lehet a legszélesebb körű támogatottságra, melyikre lehet a legnagyobb igény. A Planet Z kezdeményezésről bővebb információ a www.planetz.hu weboldalon található meg.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák