Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Fenntartható befektetés, avagy az ESG mit számít a nyugdíjamnál?

Létrehozva:

|

A zöld befektetés manapság az egyik legnépszerűbb eszköz alapú befektetésnek minősül. Ezt ma már olyan nyugdíj biztosítás formájában is kérhetjük, amely nyugdíjba vonulásunk után jelentős hozammal gazdagíthatja a jövedelmünket. Érdemes tehát komolyan fontolóra vennünk. Hogy mi is pontosan az ESG? Járjunk utána.

Mit takar pontosan az ESG befektetés? 

Az ESG kifejezés leginkább a kockázati alapú, eszközhöz kötött befektetéseknél merül fel. Ezeket akár nyugdíjbiztosítás formájában is igényelhetünk. Kockázatuk alacsony, ráadásul az egyik legstabilabb alapot jelenti. Az ESG összesítve olyan vállalatok részvényeit vagy kötvényeit jelenti, amik a társadalmi, humán és környezetvédelmi szempontokra kiemelten odafigyelnek. Azaz bevételük jelentős részét fektetik a vállalatuk fenntartható fejlesztésére, valamint dolgozóik jólétének és komfortjának növelésére. Mindezek mellett az ESG besorolású cégek aktív szerepet vállalnak a környezetvédelem, továbbá az emberi jogok és a társadalmi problémák megoldásában. 

Az ESG minősítéshez azonban szigorú kritériumoknak kell megfelelni. Példának okárt az adott cégnek nem csak az üzletpolitikáját és célkitűzéseit pontozzák, de még a közvetett kapcsolódásaikat is. Egy ESG besorolású vállalat nem működhet olyan országban, ahol például még él a halálbüntetés. Továbbá nem foglalkoztathat olyan cégeket, amik nagy erővel szennyezik a környezetet. A környezet tisztaságára káros termékeket pedig abszolút nem állíthatnak elő. Vagyis az ilyen besorolású cégeknek makulátlanul kell teljesíteniük ahhoz, hogy megkaphassák ezt a besorolást. A pontozást és kategorizálást többféle szervezet végzi, azonban a legnépszerűbb az MSCI rangsorolása. Viszont olyan minősítő szervezeteknél is érdemes megnézni a listát, mint a Reuters vagy a Bloomberg.

A névre visszatérve az ESG ennek megfelelően egy olyan rövidítést takar – Environmental, Social, Governance, vagyis környezeti, társadalmi és vállalatirányítási – amely pontosan meghatározza a célterületeket. Tehát a három szegmensben való fenntarthatóság megvalósítását. Hogyan néz ez ki a gyakorlatban? A minősítéseknek is van rangsora. Ez CCC-vel kezdődik és a legmagasabb AAA minősítéssel végződik. Kicsit hasonlít az elektronikus eszközök energiatakarékos minősítésére. Ezen belül rendszeresen jelennek meg ranglisták, amelyek közlik a minősítésen belüli rangsort. A Microsoft az első, viszont az élmezőnyben szintén megtalálhatóak olyan cégek is, mint az Nvidia, Gildan, Apple, Nike, Mattel vagy éppen az Adobe. Ez a kategória tehát jól láthatóan olyan multikat vonultat fel, amelyekkel mi is napi szinten találkozhatunk. Ezáltal az ilyen alapba fektetett befektetésünk ténylegesen figyelemmel követhető a mindennapok során.

Advertisement

Fenntarthatósági alapú nyugdíj, amivel mindenki jól jár

A zöld befektetés több szempontból is gyümölcsöző. Egyrészt ha idősebb korunkra szeretnénk megpótolni a nyugdíjunkat, akkor jelentős hozamot ígér. Másfelől pedig mindezt úgy teszi, hogy a megtakarítás megkötésével valóban segíthetünk Földünkön is. Ráadásul az ESG alapú befektetés hiába kockázati tőke, mégis elég stabilnak számít – ráadásul folyamatosan növekvő nyereséget produkál. Az intenzív klímaváltozásnak köszönhetően csak azok a vállalatok lesznek képesek fejlődni, amelyek valóban ráállnak a zöld fenntarthatóságra. Más vállalatok idővel veszteni fognak, hiszen mind a kormányok, mind a felügyelőszervek aktívan presszionálják a cégeket a fenntarthatóságra. Az emberek gondolkodásának változásával pedig egyre inkább előtérbe kerül a humán központú munkavégzés is. A megfelelő juttatásokat, környezetvédelmet és jóléti társadalmi körülmények megteremtését célzó vállalatok tehát a jövőben is nyereségesek lesznek. Nem csak az országok vezetése tartja nyomás alatt a vállalatok zöld átállását, de maga a társadalom is egyre inkább ezt várja el. Régen ez nem számított még annyira mint ma. Viszont amióta szó szerint a bőrünkön is érezzük a negatív következményeket, azóta nagyot változott ez a hozzáállás is. 

Mikor egy ESG eszközalapú nyugdíj megtakarítást kötünk valójában pont azt tesszük, amire szinte mindenki vágyik. Ha szeretnénk egy tisztább bolygón élni, vagy olyan világban ahol a háborúk, az éhezés és környezeti katasztrófák már szinte ismeretlen fogalmak – a zöld befektetésekkel aktívan hozzájárulhatunk ehhez. Minden ilyen szerződéskötés támogatja ugyanis ezeket a vállalatokat és az ESG üzletpolitikát. Ráadásul mindemellett a nyugdíjas éveinkről is gondoskodunk. Ez pedig igazán látványos hozamokban mérhető. Ha például megnézzük az önkéntes nyugdíjpénztárak típusainak különféle konstrukcióit konkrét adatokat is kaphatunk láthatunk ezzel kapcsolatban. A nyugdijbiztositas.com weboldal remekül összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat az önkéntes nyugdíjpénztárakkal kapcsolatban. 

Hatékony alternatíva a Föld megsegítésére

Egy szebb jövőkép kialakításban való részvétel kapcsán példaképp elég csak ránéznünk a Microsoft programjaira. A vállalat aktívan támogatja az emberi jogokat, és a demokratikus megítélést, amit hathatósan gyakorol a saját köreiben. Továbbá a népszerűségéből fakadóan több különféle kezdeményezést terjeszt és támogat ezzel kapcsolatban. Számtalan aktív projektjüket mi magunk is megtekinthetjük a cég oldalán. Az ESG alappal a mi pénzünk is támogatni fogja a multik globális jólétet segítő projektjeit. Ez nem csupán külső szerepvállalást jelent, de belsőt is – ahol a cég önmaga állít példát. Mit jelent mindez? A Microsoft nem minimálbér alatti rabszolgamunkát végeztet valamilyen harmadik világbéli helyen, ahol még él a gyermekmunka intézménye. A  híresztelésekkel ellentétben nem dolgoztat éhbérért túlórázó munkásokat az emberi méltóságon aluli körülmények között. Erről nem csak hivatalos nyilatkozatai vannak, de az egész átvilágítható és ellenőrzött. Az ESG besoroláshoz viszont még ez is kevés.

Advertisement

Az ilyen vállalatok, mint a Microsoft közvetett módon is meg kell feleljenek a követelményeknek –  vagyis a saját beszállítóiknak is el kell érnie ezt a fenntarthatósági és etikai szintet. Ha támogatjuk befektetéseinkkel ezt a cég kört, aktívan teszünk azért, hogy a fenntartható és a humán jólétet előtérbe helyező cégek előnybe kerüljenek a piaci versenyben. A Microsoft azon cégek közé tartozik, amely 2030-ra szeretné elérni a teljes karbonsemlegességét. Ezen túl több ezer dollárral támogatják rendszeresen a természetvédelmi kedvezményezéseket – még segítő szoftvereket is adományoznak. Jó példa erre a NatureServenek adott kb. 1,2 millió dollárnyi szoftver, amely hatékonyan segíti a globális biodiverzitási trendek nyomon követését. Tehát a pénzünk garantáltan olyan helyre fektetjük be, ami pozitív irányba befolyásolja az ökoszisztémát és a szociális viszonyokat. 

ESG – a jövő legstabilabb befektetése? 

A fenntartható befektetés jelenleg az egyik legstabilabb nyugdíjalapnak számít. Ez hosszútávon is elég valószínű, hogy változatlan marad. Egy rendkívül szimpatikus befektetési forma, amivel mi is hatékonyan tehetünk bolygónkért jövőjének pozitív irányba való alakulásáért. A pénzünk hozzájárul ahhoz a pozitív fejlesztések és projektek gyorsabban megvalósításához. Ez több szempontból is rendkívül hasznos. Egyszerre támogatjuk vele a globális léptékű társadalmi fejlődést és a saját individuális gyarapodásunk. A jelenlegi tendenciákat elnézve pedig úgy néz ki, hogy az előbbi egy elkerülhetetlen folyamat bármely vállalat számára, ami fenn akar maradni. Emiatt pedig vélhetően a közeljövőben biztosan nem fog nőni a kockázati tényező ennél a befektetési alapnál. Ráadásul nem csak anyagi, de morális értelemben is gyümölcsöző befektetésről beszélünk. 

 

 

Advertisement

Kép: rawpixel.com

Partner cikk

Zöldinfó

Mennyit spórolhatok a ház hőszigetelésével?

Létrehozva:

|

Szerző:

A rezsiszabályok módosítása óta rengeteg háztartás próbálja visszavenni fogyasztását, az egyik legnépszerűbb módszer a belső hőszigetelés.

Tényleg megéri a beruházás? Ennek járt utána a Pénzcentrum. Egy átlagos hazai családi házban a falakon keresztül akár 30-40, a nyílászárókon 15-20, a padlón keresztül pedig 10-15 százaléknyi hő szökhet el. Éppen ezért megfelelő szigetelés hiányában gyakorlatilag az utcát fűti az ember. Mindenekelőtt érdemes tisztában lenni vele, hogy a hazai vállalatok jelenleg igen leterheltek, az alapanyagok és a kivitelezés ára pedig folyamatosan nő. Emiatt sokan kapkodnak, csak részben végzik el a felújítást, ami problémás lehet. Amennyiben valaki a belső hőszigetelés mellett dönt, alaposan át kell gondolnia a beruházást, hiszen az épületek határoló szerkezetei egy rendkívül összetett rendszert alkotnak.

A hőszigetelés komoly előnyökkel jár, fontos azonban, hogy jó szakembert és rendszert válasszunk. A Pénzcentrum iparági információi szerint a többség azt a nézetet vallja, hogy a szigetelésnek alapvetően kívül kell lennie, emellett fontos, hogy a hibák elkerülése érdekében ne egyedül vágjunk bele a munkába.

0 Ft-os villanyszámla napelem rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

„A belső oldalt (azaz a meleg felületet) csak akkor érdemes szigetelnünk, ha tényleg nagyon muszáj. De akkor is csak abban az esetben, ha előtte szakértő elvégezte a páratechnikai és a műszaki ellenőrzést” – mondta Lestyán Mária építészmérnök, a Rockwool fejlesztési és alkalmazástechnikai vezetője a lapnak. Egy fal belső leszigetelésével a lakást megóvjuk a hidegtől, de a falszerkezetet nem, a külső szerkezeti fal ugyanis lényegesen hidegebbé válik, ami növeli a penészedés esélyét.

A szakértő szerint belső szigetelésnél a pincefödémet vagy a padlást mi is leszigetelhetjük a hideg oldal felől. „Ez sok esetben hasznos is lehet, hiszen a kádárkockák esetében például a padlásfödémen keresztül akár 30 százalékos is lehet a hőveszteség. Azonban a szobák esetében már jóval óvatosabbnak kell lenni: a belső oldalon hőhidak alakulhatnak ki, amik penészedéshez vezethetnek” – mondta Lestyán Mária.

Advertisement

A legtöbb esetben a falszerkezetek belső szigetelése miatt, folyamatos használat mellett a falak hőtároló képességét-tömegét szinte teljesen elveszítjük. A fűtés lekapcsolásakor így egy hideg külső szerkezettel rendelkező épület gyorsabban fog elkezdeni hűlni, mint melegebb külső szerkezetek esetén. Ha ezek ellenére is mindenképpen a szobák belső szigetelését választjuk, akkor Lestyán Mária szerint a legjobb az, ha azokat a helyiségeket szigeteltetjük, amelyeket telente nem fűtünk. A hőszigetelés finanszírozására több lehetőség is adott, megvalósíthatjuk önerőből, banki hitelből, állami támogatásból vagy akár ezek kombinációjából. Az év végéig elérhető otthonfelújítási program keretében például akár a beruházás árának 50 százalékát is visszakaphatják a gyermeket nevelő családok.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák