Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Fenntartható befektetés, avagy az ESG mit számít a nyugdíjamnál?

Létrehozva:

|

A zöld befektetés manapság az egyik legnépszerűbb eszköz alapú befektetésnek minősül. Ezt ma már olyan nyugdíj biztosítás formájában is kérhetjük, amely nyugdíjba vonulásunk után jelentős hozammal gazdagíthatja a jövedelmünket. Érdemes tehát komolyan fontolóra vennünk. Hogy mi is pontosan az ESG? Járjunk utána.

Mit takar pontosan az ESG befektetés? 

Az ESG kifejezés leginkább a kockázati alapú, eszközhöz kötött befektetéseknél merül fel. Ezeket akár nyugdíjbiztosítás formájában is igényelhetünk. Kockázatuk alacsony, ráadásul az egyik legstabilabb alapot jelenti. Az ESG összesítve olyan vállalatok részvényeit vagy kötvényeit jelenti, amik a társadalmi, humán és környezetvédelmi szempontokra kiemelten odafigyelnek. Azaz bevételük jelentős részét fektetik a vállalatuk fenntartható fejlesztésére, valamint dolgozóik jólétének és komfortjának növelésére. Mindezek mellett az ESG besorolású cégek aktív szerepet vállalnak a környezetvédelem, továbbá az emberi jogok és a társadalmi problémák megoldásában. 

Az ESG minősítéshez azonban szigorú kritériumoknak kell megfelelni. Példának okárt az adott cégnek nem csak az üzletpolitikáját és célkitűzéseit pontozzák, de még a közvetett kapcsolódásaikat is. Egy ESG besorolású vállalat nem működhet olyan országban, ahol például még él a halálbüntetés. Továbbá nem foglalkoztathat olyan cégeket, amik nagy erővel szennyezik a környezetet. A környezet tisztaságára káros termékeket pedig abszolút nem állíthatnak elő. Vagyis az ilyen besorolású cégeknek makulátlanul kell teljesíteniük ahhoz, hogy megkaphassák ezt a besorolást. A pontozást és kategorizálást többféle szervezet végzi, azonban a legnépszerűbb az MSCI rangsorolása. Viszont olyan minősítő szervezeteknél is érdemes megnézni a listát, mint a Reuters vagy a Bloomberg.

A névre visszatérve az ESG ennek megfelelően egy olyan rövidítést takar – Environmental, Social, Governance, vagyis környezeti, társadalmi és vállalatirányítási – amely pontosan meghatározza a célterületeket. Tehát a három szegmensben való fenntarthatóság megvalósítását. Hogyan néz ez ki a gyakorlatban? A minősítéseknek is van rangsora. Ez CCC-vel kezdődik és a legmagasabb AAA minősítéssel végződik. Kicsit hasonlít az elektronikus eszközök energiatakarékos minősítésére. Ezen belül rendszeresen jelennek meg ranglisták, amelyek közlik a minősítésen belüli rangsort. A Microsoft az első, viszont az élmezőnyben szintén megtalálhatóak olyan cégek is, mint az Nvidia, Gildan, Apple, Nike, Mattel vagy éppen az Adobe. Ez a kategória tehát jól láthatóan olyan multikat vonultat fel, amelyekkel mi is napi szinten találkozhatunk. Ezáltal az ilyen alapba fektetett befektetésünk ténylegesen figyelemmel követhető a mindennapok során.

Advertisement

Fenntarthatósági alapú nyugdíj, amivel mindenki jól jár

A zöld befektetés több szempontból is gyümölcsöző. Egyrészt ha idősebb korunkra szeretnénk megpótolni a nyugdíjunkat, akkor jelentős hozamot ígér. Másfelől pedig mindezt úgy teszi, hogy a megtakarítás megkötésével valóban segíthetünk Földünkön is. Ráadásul az ESG alapú befektetés hiába kockázati tőke, mégis elég stabilnak számít – ráadásul folyamatosan növekvő nyereséget produkál. Az intenzív klímaváltozásnak köszönhetően csak azok a vállalatok lesznek képesek fejlődni, amelyek valóban ráállnak a zöld fenntarthatóságra. Más vállalatok idővel veszteni fognak, hiszen mind a kormányok, mind a felügyelőszervek aktívan presszionálják a cégeket a fenntarthatóságra. Az emberek gondolkodásának változásával pedig egyre inkább előtérbe kerül a humán központú munkavégzés is. A megfelelő juttatásokat, környezetvédelmet és jóléti társadalmi körülmények megteremtését célzó vállalatok tehát a jövőben is nyereségesek lesznek. Nem csak az országok vezetése tartja nyomás alatt a vállalatok zöld átállását, de maga a társadalom is egyre inkább ezt várja el. Régen ez nem számított még annyira mint ma. Viszont amióta szó szerint a bőrünkön is érezzük a negatív következményeket, azóta nagyot változott ez a hozzáállás is. 

Mikor egy ESG eszközalapú nyugdíj megtakarítást kötünk valójában pont azt tesszük, amire szinte mindenki vágyik. Ha szeretnénk egy tisztább bolygón élni, vagy olyan világban ahol a háborúk, az éhezés és környezeti katasztrófák már szinte ismeretlen fogalmak – a zöld befektetésekkel aktívan hozzájárulhatunk ehhez. Minden ilyen szerződéskötés támogatja ugyanis ezeket a vállalatokat és az ESG üzletpolitikát. Ráadásul mindemellett a nyugdíjas éveinkről is gondoskodunk. Ez pedig igazán látványos hozamokban mérhető. Ha például megnézzük az önkéntes nyugdíjpénztárak típusainak különféle konstrukcióit konkrét adatokat is kaphatunk láthatunk ezzel kapcsolatban. A nyugdijbiztositas.com weboldal remekül összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat az önkéntes nyugdíjpénztárakkal kapcsolatban. 

Hatékony alternatíva a Föld megsegítésére

Egy szebb jövőkép kialakításban való részvétel kapcsán példaképp elég csak ránéznünk a Microsoft programjaira. A vállalat aktívan támogatja az emberi jogokat, és a demokratikus megítélést, amit hathatósan gyakorol a saját köreiben. Továbbá a népszerűségéből fakadóan több különféle kezdeményezést terjeszt és támogat ezzel kapcsolatban. Számtalan aktív projektjüket mi magunk is megtekinthetjük a cég oldalán. Az ESG alappal a mi pénzünk is támogatni fogja a multik globális jólétet segítő projektjeit. Ez nem csupán külső szerepvállalást jelent, de belsőt is – ahol a cég önmaga állít példát. Mit jelent mindez? A Microsoft nem minimálbér alatti rabszolgamunkát végeztet valamilyen harmadik világbéli helyen, ahol még él a gyermekmunka intézménye. A  híresztelésekkel ellentétben nem dolgoztat éhbérért túlórázó munkásokat az emberi méltóságon aluli körülmények között. Erről nem csak hivatalos nyilatkozatai vannak, de az egész átvilágítható és ellenőrzött. Az ESG besoroláshoz viszont még ez is kevés.

Advertisement

Az ilyen vállalatok, mint a Microsoft közvetett módon is meg kell feleljenek a követelményeknek –  vagyis a saját beszállítóiknak is el kell érnie ezt a fenntarthatósági és etikai szintet. Ha támogatjuk befektetéseinkkel ezt a cég kört, aktívan teszünk azért, hogy a fenntartható és a humán jólétet előtérbe helyező cégek előnybe kerüljenek a piaci versenyben. A Microsoft azon cégek közé tartozik, amely 2030-ra szeretné elérni a teljes karbonsemlegességét. Ezen túl több ezer dollárral támogatják rendszeresen a természetvédelmi kedvezményezéseket – még segítő szoftvereket is adományoznak. Jó példa erre a NatureServenek adott kb. 1,2 millió dollárnyi szoftver, amely hatékonyan segíti a globális biodiverzitási trendek nyomon követését. Tehát a pénzünk garantáltan olyan helyre fektetjük be, ami pozitív irányba befolyásolja az ökoszisztémát és a szociális viszonyokat. 

ESG – a jövő legstabilabb befektetése? 

A fenntartható befektetés jelenleg az egyik legstabilabb nyugdíjalapnak számít. Ez hosszútávon is elég valószínű, hogy változatlan marad. Egy rendkívül szimpatikus befektetési forma, amivel mi is hatékonyan tehetünk bolygónkért jövőjének pozitív irányba való alakulásáért. A pénzünk hozzájárul ahhoz a pozitív fejlesztések és projektek gyorsabban megvalósításához. Ez több szempontból is rendkívül hasznos. Egyszerre támogatjuk vele a globális léptékű társadalmi fejlődést és a saját individuális gyarapodásunk. A jelenlegi tendenciákat elnézve pedig úgy néz ki, hogy az előbbi egy elkerülhetetlen folyamat bármely vállalat számára, ami fenn akar maradni. Emiatt pedig vélhetően a közeljövőben biztosan nem fog nőni a kockázati tényező ennél a befektetési alapnál. Ráadásul nem csak anyagi, de morális értelemben is gyümölcsöző befektetésről beszélünk. 

 

 

Advertisement

Kép: rawpixel.com

Partner cikk

Zöldinfó

Az újrahasznosítható műanyag raklapok előnyei a fa változatokkal szemben

A logisztikai és anyagmozgatási iparágakban az árucikkek és termékek hatékony mozgatása és tárolása kulcsfontosságú. A raklapok az egyik alapvető eszközei ennek a folyamatnak, amelyek segítségével az árukat könnyedén szállíthatjuk, tárolhatjuk és kezelhetjük. Azonban az iparág gyors fejlődése és a fenntarthatóság iránti növekvő igények miatt egyre nagyobb figyelmet szentelnek az alternatív megoldásoknak, mint például az újrahasznosítható műanyag raklapok.

Létrehozva:

|

Szerző:

Ezeknek az új generációs raklapoknak számos előnye van a hagyományos fa változatokkal szemben, amelyek hatékonyabbá és fenntarthatóbbá teszik a logisztikai folyamatokat:

Az egyik fő előnye az újrahasznosítható műanyag raklap termékeknek az, hogy sokkal tartósabbak és strapabíróbbak, mint a fa raklapok. Utóbbiak ugyanis könnyen sérülhetnek, repedhetnek vagy rothadhatnak, különösen nedves vagy korrozív környezetben. Ezzel szemben az újrahasznosítható műanyag raklapok ellenállnak a külső károsító hatásoknak, így jóval nagyobb élettartammal rendelkeznek a fa változatoknál. Ezáltal csökkentik a raklapok cseréjéből és karbantartásából fakadó extra költségeket, valamint minimalizálják az áruk károsodásának kockázatát.

A műanyag raklapok könnyűsúlyúak és egységesek, ami könnyebbé teszi a kezelésüket és a mozgatásukat. A fa raklapok gyakran változatos méretekben és súlyokban érkeznek, ami nehezítheti azok mobilizálását és összehangolását a logisztikai folyamatok során. Az egységes méretekkel rendelkező műanyag raklapok azonban egyszerűbbé teszik a raktározási és szállítási műveletek tervezését és optimalizálását.

A fenntarthatóság szempontjából is kedvezőbbek az újrahasznosítható műanyag raklapok. Mivel visszaforgatható műanyagból készülnek, hozzájárulnak a faforrások megőrzéséhez és a környezeti terhelés csökkentéséhez. A fa raklapok gyakran fakitermelésből származnak, ami erdőírtáshoz és biodiverzitás-vesztéshez vezethet. Az újrahasznosítható műanyag raklapok gyártása és felhasználása kevesebb káros anyag kibocsátással jár, így csökkenthető az iparág ökológiai lábnyomát.

Advertisement

A Schoeller Allibert plasztik raklapok például teljes mértékben újrahasznosíthatók – a használt raklapokat begyűjtik a gyártóközpontjaikban, majd egy alapos tisztítást, csiszolást, mosást és szárítást követően új formába öntik őket, és máris újra felhasználhatók anélkül, hogy hozzájárultak volna a világ szeméthalmainak növeléséhez.

A műanyag raklapok könnyen tisztíthatók és fertőtleníthetők – ez különösen fontos az élelmiszere és egészségügyi iparágban. A fa raklapok sokszor nehezebben tisztíthatók, és a nedvesség hatására könnyen baktériumokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazhatnak. A plasztik változatoknak azonban az agresszívabb, invazív mosási metódusok sem okoznak kárt, így kiválóan sterilizálhatók és újra felhasználhatók a kényes árucikkek szállításához/tárolásához.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!