Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Fenntartható befektetés, avagy az ESG mit számít a nyugdíjamnál?

Létrehozva:

|

A zöld befektetés manapság az egyik legnépszerűbb eszköz alapú befektetésnek minősül. Ezt ma már olyan nyugdíj biztosítás formájában is kérhetjük, amely nyugdíjba vonulásunk után jelentős hozammal gazdagíthatja a jövedelmünket. Érdemes tehát komolyan fontolóra vennünk. Hogy mi is pontosan az ESG? Járjunk utána.

Mit takar pontosan az ESG befektetés? 

Az ESG kifejezés leginkább a kockázati alapú, eszközhöz kötött befektetéseknél merül fel. Ezeket akár nyugdíjbiztosítás formájában is igényelhetünk. Kockázatuk alacsony, ráadásul az egyik legstabilabb alapot jelenti. Az ESG összesítve olyan vállalatok részvényeit vagy kötvényeit jelenti, amik a társadalmi, humán és környezetvédelmi szempontokra kiemelten odafigyelnek. Azaz bevételük jelentős részét fektetik a vállalatuk fenntartható fejlesztésére, valamint dolgozóik jólétének és komfortjának növelésére. Mindezek mellett az ESG besorolású cégek aktív szerepet vállalnak a környezetvédelem, továbbá az emberi jogok és a társadalmi problémák megoldásában. 

Az ESG minősítéshez azonban szigorú kritériumoknak kell megfelelni. Példának okárt az adott cégnek nem csak az üzletpolitikáját és célkitűzéseit pontozzák, de még a közvetett kapcsolódásaikat is. Egy ESG besorolású vállalat nem működhet olyan országban, ahol például még él a halálbüntetés. Továbbá nem foglalkoztathat olyan cégeket, amik nagy erővel szennyezik a környezetet. A környezet tisztaságára káros termékeket pedig abszolút nem állíthatnak elő. Vagyis az ilyen besorolású cégeknek makulátlanul kell teljesíteniük ahhoz, hogy megkaphassák ezt a besorolást. A pontozást és kategorizálást többféle szervezet végzi, azonban a legnépszerűbb az MSCI rangsorolása. Viszont olyan minősítő szervezeteknél is érdemes megnézni a listát, mint a Reuters vagy a Bloomberg.

A névre visszatérve az ESG ennek megfelelően egy olyan rövidítést takar – Environmental, Social, Governance, vagyis környezeti, társadalmi és vállalatirányítási – amely pontosan meghatározza a célterületeket. Tehát a három szegmensben való fenntarthatóság megvalósítását. Hogyan néz ez ki a gyakorlatban? A minősítéseknek is van rangsora. Ez CCC-vel kezdődik és a legmagasabb AAA minősítéssel végződik. Kicsit hasonlít az elektronikus eszközök energiatakarékos minősítésére. Ezen belül rendszeresen jelennek meg ranglisták, amelyek közlik a minősítésen belüli rangsort. A Microsoft az első, viszont az élmezőnyben szintén megtalálhatóak olyan cégek is, mint az Nvidia, Gildan, Apple, Nike, Mattel vagy éppen az Adobe. Ez a kategória tehát jól láthatóan olyan multikat vonultat fel, amelyekkel mi is napi szinten találkozhatunk. Ezáltal az ilyen alapba fektetett befektetésünk ténylegesen figyelemmel követhető a mindennapok során.

Advertisement

Fenntarthatósági alapú nyugdíj, amivel mindenki jól jár

A zöld befektetés több szempontból is gyümölcsöző. Egyrészt ha idősebb korunkra szeretnénk megpótolni a nyugdíjunkat, akkor jelentős hozamot ígér. Másfelől pedig mindezt úgy teszi, hogy a megtakarítás megkötésével valóban segíthetünk Földünkön is. Ráadásul az ESG alapú befektetés hiába kockázati tőke, mégis elég stabilnak számít – ráadásul folyamatosan növekvő nyereséget produkál. Az intenzív klímaváltozásnak köszönhetően csak azok a vállalatok lesznek képesek fejlődni, amelyek valóban ráállnak a zöld fenntarthatóságra. Más vállalatok idővel veszteni fognak, hiszen mind a kormányok, mind a felügyelőszervek aktívan presszionálják a cégeket a fenntarthatóságra. Az emberek gondolkodásának változásával pedig egyre inkább előtérbe kerül a humán központú munkavégzés is. A megfelelő juttatásokat, környezetvédelmet és jóléti társadalmi körülmények megteremtését célzó vállalatok tehát a jövőben is nyereségesek lesznek. Nem csak az országok vezetése tartja nyomás alatt a vállalatok zöld átállását, de maga a társadalom is egyre inkább ezt várja el. Régen ez nem számított még annyira mint ma. Viszont amióta szó szerint a bőrünkön is érezzük a negatív következményeket, azóta nagyot változott ez a hozzáállás is. 

Mikor egy ESG eszközalapú nyugdíj megtakarítást kötünk valójában pont azt tesszük, amire szinte mindenki vágyik. Ha szeretnénk egy tisztább bolygón élni, vagy olyan világban ahol a háborúk, az éhezés és környezeti katasztrófák már szinte ismeretlen fogalmak – a zöld befektetésekkel aktívan hozzájárulhatunk ehhez. Minden ilyen szerződéskötés támogatja ugyanis ezeket a vállalatokat és az ESG üzletpolitikát. Ráadásul mindemellett a nyugdíjas éveinkről is gondoskodunk. Ez pedig igazán látványos hozamokban mérhető. Ha például megnézzük az önkéntes nyugdíjpénztárak típusainak különféle konstrukcióit konkrét adatokat is kaphatunk láthatunk ezzel kapcsolatban. A nyugdijbiztositas.com weboldal remekül összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat az önkéntes nyugdíjpénztárakkal kapcsolatban. 

Hatékony alternatíva a Föld megsegítésére

Egy szebb jövőkép kialakításban való részvétel kapcsán példaképp elég csak ránéznünk a Microsoft programjaira. A vállalat aktívan támogatja az emberi jogokat, és a demokratikus megítélést, amit hathatósan gyakorol a saját köreiben. Továbbá a népszerűségéből fakadóan több különféle kezdeményezést terjeszt és támogat ezzel kapcsolatban. Számtalan aktív projektjüket mi magunk is megtekinthetjük a cég oldalán. Az ESG alappal a mi pénzünk is támogatni fogja a multik globális jólétet segítő projektjeit. Ez nem csupán külső szerepvállalást jelent, de belsőt is – ahol a cég önmaga állít példát. Mit jelent mindez? A Microsoft nem minimálbér alatti rabszolgamunkát végeztet valamilyen harmadik világbéli helyen, ahol még él a gyermekmunka intézménye. A  híresztelésekkel ellentétben nem dolgoztat éhbérért túlórázó munkásokat az emberi méltóságon aluli körülmények között. Erről nem csak hivatalos nyilatkozatai vannak, de az egész átvilágítható és ellenőrzött. Az ESG besoroláshoz viszont még ez is kevés.

Advertisement

Az ilyen vállalatok, mint a Microsoft közvetett módon is meg kell feleljenek a követelményeknek –  vagyis a saját beszállítóiknak is el kell érnie ezt a fenntarthatósági és etikai szintet. Ha támogatjuk befektetéseinkkel ezt a cég kört, aktívan teszünk azért, hogy a fenntartható és a humán jólétet előtérbe helyező cégek előnybe kerüljenek a piaci versenyben. A Microsoft azon cégek közé tartozik, amely 2030-ra szeretné elérni a teljes karbonsemlegességét. Ezen túl több ezer dollárral támogatják rendszeresen a természetvédelmi kedvezményezéseket – még segítő szoftvereket is adományoznak. Jó példa erre a NatureServenek adott kb. 1,2 millió dollárnyi szoftver, amely hatékonyan segíti a globális biodiverzitási trendek nyomon követését. Tehát a pénzünk garantáltan olyan helyre fektetjük be, ami pozitív irányba befolyásolja az ökoszisztémát és a szociális viszonyokat. 

ESG – a jövő legstabilabb befektetése? 

A fenntartható befektetés jelenleg az egyik legstabilabb nyugdíjalapnak számít. Ez hosszútávon is elég valószínű, hogy változatlan marad. Egy rendkívül szimpatikus befektetési forma, amivel mi is hatékonyan tehetünk bolygónkért jövőjének pozitív irányba való alakulásáért. A pénzünk hozzájárul ahhoz a pozitív fejlesztések és projektek gyorsabban megvalósításához. Ez több szempontból is rendkívül hasznos. Egyszerre támogatjuk vele a globális léptékű társadalmi fejlődést és a saját individuális gyarapodásunk. A jelenlegi tendenciákat elnézve pedig úgy néz ki, hogy az előbbi egy elkerülhetetlen folyamat bármely vállalat számára, ami fenn akar maradni. Emiatt pedig vélhetően a közeljövőben biztosan nem fog nőni a kockázati tényező ennél a befektetési alapnál. Ráadásul nem csak anyagi, de morális értelemben is gyümölcsöző befektetésről beszélünk. 

 

 

Advertisement

Kép: rawpixel.com

Partner cikk

Zöldinfó

Elindultak a Salgótarján környéki erdők erdőtervezési munkái

Hamarosan megkezdődik a Salgótarján környéki erdők 10 éves erdőgazdálkodási terveinek (erdőterveinek) megújítása. 2024. január 31-én megjelent a tervezési folyamat megindításáról szóló hivatalos tájékoztató, mely részletesen a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) weboldalán olvasható.

Létrehozva:

|

Szerző:

De miért is foglalkozik mindezzel az MME?

Az egyesület helyi csoportja régóta kiemelt feladatának tekinti a Salgótarján környéki térség madárvédelmi és természetvédelmi ügyeinek nyomon követését, kedvező irányba alakítását. E tevékenység keretében jelentős figyelmet kapnak az erdők, amelyek egyrészt számos természeti értéknek adnak otthon, másrészt a környezeti változások és az emberi hatások következtében napjainkban fokozottan veszélyeztetett élőhelyeknek számítanak.

Mit foglalnak magukba a körzeti erdőtervezési munkák?

A körzeti erdőtervezési munkák során egyrészt felülvizsgálják az erdők területi beosztását, illetve a gazdálkodás területi egységének számító erdőrészletek termőhelyére és faállományára vonatkozó leíró adatokat. Másrészt (és az erdők jövőbeni helyzete szempontjából ez a fontosabb) meghatározzák azokat a gazdálkodási lehetőségeket és feladatokat, amelyeket az elkövetkező 10 éves periódusban az erdők kezelését végző erdőgazdálkodók elvégezhetnek vagy el kell hogy végezzenek. Utóbbi körbe tartoznak a fiatal és középkorú erdőkben végzendő nevelővágások (tisztítások, gyérítések), az idős erdőkben elvégezhető véghasználatok (tarvágások, felújítóvágások, szálalóvágások), valamint az azokkal párhuzamosan vagy azokat követően kötelezően elvégzendő erdőfelújítási munkák.

Mi a tétje mindennek természetvédelmi szempontból?

Az ország más térségéhez hasonlóan Salgótarján környékére is igaz, hogy az erdőgazdálkodási tevékenység védett természeti területeket is érint. Emiatt nagyon fontos, hogy olyan gazdálkodási tervek szülessenek, illetve olyan gazdálkodási tevékenységet folytassanak, amely a természetvédelmi szempontoknak is maximálisan megfelel. Az egyesület helyi csoportja mindezek alapján prioritásként kezeli a szakmai és társadalmi figyelem természetvédelmi problémákra való ráirányítását, a felmerülő problémák megoldásának elősegítését, a természeti értékek megóvását támogató kommunikációt.

Mely területeket érintik a körzeti erdőtervezési munkák?

A Salgótarjáni Erdőtervezési Körzetbe Salgótarján város közigazgatási területén túlmenően még 9 – részben a városhoz csatolt – település (Bárna, Karancsalja, Karancsberény, Karancslapujtő, Kazár, Mátraszele, Somoskő, Zagyvaróna, Somoskőújfalu) területe tartozik. A most induló erdőtervezési munkák ezen települések erdeiben zajlanak. A körzeten belül erdőterülettel érintett védett természeti terület a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet és a Pécskői bazaltkúp helyi jelentőségű Természetvédelmi Terület.

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!