Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Hőszivattyúk lepnek el egy történelmi várost

Brugge UNESCO védelem alatt álló óvárosában szigorú előírásoknak kell megfelelniük az építkezési projekteknek.

Létrehozva:

|

A Steenoven belgiumi ingatlanfejlesztő és egy meg nem nevezett építési vállalat megkezdte egy új hőenergia-tároló rendszer kiépítését a belgiumi Brugge történelmi városában – számol be a PV Magazine. A projekt során 120 kutat fúrnak a földbe, hogy 36 kilométernyi csövet telepítsenek, a rendszer geotermikus energiát biztosít majd egy távfűtési hőellátó hálózat hőszivattyúinak.

Az egyes geotermikus hőszivattyúk fűtést, hűtést és használati meleg vizet fognak szolgáltatni a Boevrie lakói számára, a lakóprojekt Brugge UNESCO által védett történelmi központjában zajlik. A 11 700 négyzetméteres fejlesztés 102 lakást, 25 egylakásos házat, nyolc ikerházat, irodahelyiségeket, valamint pincéket és egy mélygarázs-rendszert foglal magába. A geotermikus hőszivattyúkban a területen a fotovoltaikus panelek alternatíváját látják, mivel az UNESCO szabályai szigorúan korlátozzák a tetőkön elhelyezett napelemek használatát.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez a lakóprojekt tökéletesen illeszkedjen az UNESCO-helyszínhez, a fenntarthatóságra való maximális odafigyelés mellett” – mondta Steven Langenaken, a Steenoven projektmenedzsere. „A Boevrie formája miatt – egy nagy mélygarázs, rajta kompakt épületekkel – a geotermikus energia a legmegfelelőbb és leghatékonyabb módja a fenntartható fűtés biztosításának” – emelte ki a szakértő.

A Steenoven szerint a geotermikus hőszivattyúk átlagos forráshőmérséklete 10 és 12 Celsius-fok között mozog majd, fűtési teljesítményük pedig 40 Celsius-fok lesz a padlófűtés és 60 a használati meleg víz esetében. A cég állítja: nyáron a padlófűtés csőhálózata fogja biztosítani a hideg víz keringését, illetve a lakások és házak passzív hűtését.

A fúrt lyukú hőenergia-tároló mező kiásása komoly beruházást igényel. A Steenoven szerint a projekt megtérülési ideje körülbelül tíz évre csökkent, amióta az áramárak az egekbe szöktek Oroszország ukrajnai inváziójának következtében. A fúrási munkálatok február második felében kezdődtek meg, és várhatóan két hónapig fognak tartani, az első lakók a tervek alapján 2026 végén kezdhetik el használni a geotermikus hőszivattyúkat.

Advertisement

Zöld Energia

A napelem inverterek típusai

A napelemes rendszerek telepítésésnél az egyik legfontosabb komponens az inverter. Az inverter feladata, hogy az egyenáramot (DC), amit a napelemek termelnek, váltakozó árammá (AC) alakítsa, amit az otthoni elektromos hálózat használ.

Létrehozva:

|

Szerző:

Mi az inverter funkciója?

napelem inverter kulcsfontosságú szerepet játszik a napelemes rendszerek működésében. A fő feladata, hogy az egyenáramot váltakozó árammá alakítsa. Ennek hála a megtermelt energia közvetlenül felhasználható otthonunkban, vagy visszatáplálható az elektromos hálózatba. Az inverterek emellett számos más funkciót is ellátnak, például a rendszer teljesítményének nyomon követését és optimalizálását, valamint a biztonsági funkciók bebiztosítását.

Melyek az inverter típusai?

A string inverterek a legelterjedtebbek a napelemes rendszerekben. Ezek a fajták több napelem panelt kapcsolnak sorba (stringbe), és az így keletkező egyenáramot alakítják váltakozó árammá. Előnyük, hogy viszonylag olcsók és könnyen karbantarthatók. Hátrányuk, hogy egyetlen panel teljesítménycsökkenése az egész string teljesítményére hatással lehet.

A mikroinverterek minden egyes napelem panelhez külön kerülnek telepítésre, ezért minden panel egyedi teljesítményét alakítják át váltakozó árammá. Ez a megoldás nagyobb hatékonyságot biztosít, mivel egyetlen panel árnyékolása vagy hibája nem befolyásolja a többi panel teljesítményét. Hátrányuk, hogy drágábbak és bonyolultabb telepítést igényelnek.

hibrid inverterek olyan rendszerekben használatosak, ahol az energia tárolása is megvalósul. Ezek az inverterek nem csak az egyenáramot alakítják váltakozó árammá, hanem az energiatároló rendszerekkel is képesek együttműködni, például akkumulátorokkal. Ez lehetővé teszi az energia tárolását és felhasználását a napsütés nélküli időszakokban is.

Íme, néhány elismert név a témában!

A Huawei inverterei kiváló teljesítményt és megbízhatóságot kínálnak. Például a Huawei SUN2000-10KTL-M1 modell egy 10 kW-os inverter, amely ideális választás lehet nagyobb napelemes rendszerekhez. A SolarEdge inverterei fejlett technológiát és optimalizálást borítékolnak, amely lehetővé teszi a panelek egyedi nyomon követését és maximális teljesítményének elérését. A Growatt inverterei széles választékban elérhetők, és kedvező ár-érték arányt kínálnak. Ezek a típusok ideálisak lehetnek kisebb és közepes méretű napelemes rendszerekhez. A Solplanet inverterei megbízható teljesítményt és kiváló hatékonyságot garantálnak, főleg a lakossági felhasználók számára.

Advertisement

A megbízható inverterek és egyéb napelemes rendszerek komponenseinek beszerzésére tökéletes a Carbon Solar webshop. Itt széles választékban találhatók különböző típusú és teljesítményű inverterek, amelyek a rendszer hatékony működését és hosszú élettartamát biztosítják.

 

 

 

Partner hír (x)

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!