Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Így éri meg nyílászárót cserélni

Akár az energia 15-20 százalékát is megspórolhatjuk a nyílászárók modernizálásával.

Létrehozva:

|

A rezsicsökkentés átalakítása miatt szinte minden háztartás számára kiemelt kérdéssé vált az energiahatékonyság. Az elfogyasztott energia mérséklésére számos módszer van, az egyik leghatékonyabb a nyílászárók cseréje, ezt a beruházástípust mutatja be a Pénzcentrum.

A nyílászárók modernizálásával akár az energia 15-20 százalékát is megtakaríthatjuk. Az ilyen felújításokra óriási szükség lenne itthon, hiszen rengeteg otthon régóta vár a korszerűsítésre. A nyílászárócsere mellett szól, hogy ez az egyik legegyszerűbb és leggyorsabban kivitelezhető a három fő energetikai beruházás között – a másik kettő a szigetelés és a gépészeti korszerűsítés.

„Tudatos tervezéssel jelentős energiamegtakarítást érhetünk el, hiszen akár már egy plusz rétegű üveggel jobb lesz a hő- és hangszigetelési tulajdonsága a nyílászárónknak. Fontos azonban, hogy otthonunkra komplex egységként tekintsünk, így az energetikai fejlesztéseket egy, ha szükséges hosszabb távra elosztott teljes csomag egységeiként kezeljük” – mondta az Újház Centrum szakértője a Pénzcentrumnak.

Fontos kiemelni, hogy a megvalósításra akár heteket is várni kell, és ahogy haladunk előre az évben, úgy nő a várakozási idő, annak ellenére, hogy az elmúlt egy évben 40 százalékkal csökkent a kereslet. „A Covid járvánnyal kezdődő fellendülés a lakossági piacon valamint az otthon felújítási támogatás 3 éven át túlfűtötte a piacot. A szállítási határidők a szokásos 3-4 hét helyett 8-10 hétre növekedtek, és a magas kereslet, valamint az alapanyaghiány az árakat az elmúlt 3 évben megduplázta. 2023 év elején még érezhető volt a lendület, aztán fokozatosan csökkent” – nyilatkozta Stascheit André, az Ablak Ablak munkatársa.

A szakértő szerint január és február nagyjából üres járat, márciusra, áprilisra és május elejére enyhe fellendülés jellemző, június közepétől az iskola második hetéig pedig mérsékelt a forgalom – tehát nem érdemes őszig, télig halogatni. Mint hozzátette, egy átlagos, 80 négyzetméteres otthonban 6-8 ablak található, a teljes felújítás itt legalább 800 ezer forintba kerül.

Advertisement

Érdemes azt is kiemelni, hogy a nyílászárók cseréje bármennyire kifizetődő, alapos tájékozódást, tervezést igényel. A cég kiválasztásánál például ajánlott különösen odafigyelni.

 

Zöldinfó

Az újrahasznosítható műanyag raklapok előnyei a fa változatokkal szemben

A logisztikai és anyagmozgatási iparágakban az árucikkek és termékek hatékony mozgatása és tárolása kulcsfontosságú. A raklapok az egyik alapvető eszközei ennek a folyamatnak, amelyek segítségével az árukat könnyedén szállíthatjuk, tárolhatjuk és kezelhetjük. Azonban az iparág gyors fejlődése és a fenntarthatóság iránti növekvő igények miatt egyre nagyobb figyelmet szentelnek az alternatív megoldásoknak, mint például az újrahasznosítható műanyag raklapok.

Létrehozva:

|

Szerző:

Ezeknek az új generációs raklapoknak számos előnye van a hagyományos fa változatokkal szemben, amelyek hatékonyabbá és fenntarthatóbbá teszik a logisztikai folyamatokat:

Az egyik fő előnye az újrahasznosítható műanyag raklap termékeknek az, hogy sokkal tartósabbak és strapabíróbbak, mint a fa raklapok. Utóbbiak ugyanis könnyen sérülhetnek, repedhetnek vagy rothadhatnak, különösen nedves vagy korrozív környezetben. Ezzel szemben az újrahasznosítható műanyag raklapok ellenállnak a külső károsító hatásoknak, így jóval nagyobb élettartammal rendelkeznek a fa változatoknál. Ezáltal csökkentik a raklapok cseréjéből és karbantartásából fakadó extra költségeket, valamint minimalizálják az áruk károsodásának kockázatát.

A műanyag raklapok könnyűsúlyúak és egységesek, ami könnyebbé teszi a kezelésüket és a mozgatásukat. A fa raklapok gyakran változatos méretekben és súlyokban érkeznek, ami nehezítheti azok mobilizálását és összehangolását a logisztikai folyamatok során. Az egységes méretekkel rendelkező műanyag raklapok azonban egyszerűbbé teszik a raktározási és szállítási műveletek tervezését és optimalizálását.

A fenntarthatóság szempontjából is kedvezőbbek az újrahasznosítható műanyag raklapok. Mivel visszaforgatható műanyagból készülnek, hozzájárulnak a faforrások megőrzéséhez és a környezeti terhelés csökkentéséhez. A fa raklapok gyakran fakitermelésből származnak, ami erdőírtáshoz és biodiverzitás-vesztéshez vezethet. Az újrahasznosítható műanyag raklapok gyártása és felhasználása kevesebb káros anyag kibocsátással jár, így csökkenthető az iparág ökológiai lábnyomát.

Advertisement

A Schoeller Allibert plasztik raklapok például teljes mértékben újrahasznosíthatók – a használt raklapokat begyűjtik a gyártóközpontjaikban, majd egy alapos tisztítást, csiszolást, mosást és szárítást követően új formába öntik őket, és máris újra felhasználhatók anélkül, hogy hozzájárultak volna a világ szeméthalmainak növeléséhez.

A műanyag raklapok könnyen tisztíthatók és fertőtleníthetők – ez különösen fontos az élelmiszere és egészségügyi iparágban. A fa raklapok sokszor nehezebben tisztíthatók, és a nedvesség hatására könnyen baktériumokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazhatnak. A plasztik változatoknak azonban az agresszívabb, invazív mosási metódusok sem okoznak kárt, így kiválóan sterilizálhatók és újra felhasználhatók a kényes árucikkek szállításához/tárolásához.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!