Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Így éri meg nyílászárót cserélni

Akár az energia 15-20 százalékát is megspórolhatjuk a nyílászárók modernizálásával.

Létrehozva:

|

A rezsicsökkentés átalakítása miatt szinte minden háztartás számára kiemelt kérdéssé vált az energiahatékonyság. Az elfogyasztott energia mérséklésére számos módszer van, az egyik leghatékonyabb a nyílászárók cseréje, ezt a beruházástípust mutatja be a Pénzcentrum.

A nyílászárók modernizálásával akár az energia 15-20 százalékát is megtakaríthatjuk. Az ilyen felújításokra óriási szükség lenne itthon, hiszen rengeteg otthon régóta vár a korszerűsítésre. A nyílászárócsere mellett szól, hogy ez az egyik legegyszerűbb és leggyorsabban kivitelezhető a három fő energetikai beruházás között – a másik kettő a szigetelés és a gépészeti korszerűsítés.

„Tudatos tervezéssel jelentős energiamegtakarítást érhetünk el, hiszen akár már egy plusz rétegű üveggel jobb lesz a hő- és hangszigetelési tulajdonsága a nyílászárónknak. Fontos azonban, hogy otthonunkra komplex egységként tekintsünk, így az energetikai fejlesztéseket egy, ha szükséges hosszabb távra elosztott teljes csomag egységeiként kezeljük” – mondta az Újház Centrum szakértője a Pénzcentrumnak.

Fontos kiemelni, hogy a megvalósításra akár heteket is várni kell, és ahogy haladunk előre az évben, úgy nő a várakozási idő, annak ellenére, hogy az elmúlt egy évben 40 százalékkal csökkent a kereslet. „A Covid járvánnyal kezdődő fellendülés a lakossági piacon valamint az otthon felújítási támogatás 3 éven át túlfűtötte a piacot. A szállítási határidők a szokásos 3-4 hét helyett 8-10 hétre növekedtek, és a magas kereslet, valamint az alapanyaghiány az árakat az elmúlt 3 évben megduplázta. 2023 év elején még érezhető volt a lendület, aztán fokozatosan csökkent” – nyilatkozta Stascheit André, az Ablak Ablak munkatársa.

A szakértő szerint január és február nagyjából üres járat, márciusra, áprilisra és május elejére enyhe fellendülés jellemző, június közepétől az iskola második hetéig pedig mérsékelt a forgalom – tehát nem érdemes őszig, télig halogatni. Mint hozzátette, egy átlagos, 80 négyzetméteres otthonban 6-8 ablak található, a teljes felújítás itt legalább 800 ezer forintba kerül.

Advertisement

Érdemes azt is kiemelni, hogy a nyílászárók cseréje bármennyire kifizetődő, alapos tájékozódást, tervezést igényel. A cég kiválasztásánál például ajánlott különösen odafigyelni.

 

Zöldinfó

AM: elfogadták a 3. Nemzeti Biodiverzitás Stratégiát

A 3. Nemzeti Biodiverzitás Stratégia átfogó keretet biztosít a hazai élővilág, a természeti erőforrások hosszú távú fennmaradásához és meghatározza a 2030-ig elérendő célkitűzéseket, valamint az azok megvalósítását szolgáló intézkedéseket – közölte az Agrárminisztérium (AM) kedden az MTI-vel.

Létrehozva:

|

Szerző:

Kiemelték: a stratégia olyan témákat helyez előtérbe, mint a védelemben részesülő területek hálózata, a természetes és természetközeli ökoszisztémákat károsító inváziós idegenhonos fajok visszaszorítása, illetve a fenntartható mezőgazdálkodás, erdőgazdálkodás, vad- és halgazdálkodás. A jelenleg elfogadott terv kiemelt feladatai közé tartozik továbbá a beporzók csökkenésének megállítása, az ökoszisztémák klímaváltozással szembeni ellenálló képességének javítása, a zöld infrastruktúra hálózat elemeinek fejlesztése, illetve a biodiverzitást veszélyeztető szennyezések mérséklése – írták a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy a biológiai sokféleség az élővilág változatosságát jelenti, Magyarország sokszínű természeti értékeinek hosszú távú megőrzése pedig elengedhetetlen a jelen és a jövő generációk  jóllétének biztosításához. Emellett a biodiverzitás az élelmiszertermelés alapja, valamint nélkülözhetetlen a talajtermékenység és a beporzás biztosításában, a víz és a levegő tisztításában, miközben gyógyszer-alapanyagot és faanyagot is nyújt számunkra. Kiemelt szerepet játszik továbbá a katasztrófák, a járványok és betegségek elkerülésében, hatásainak enyhítésében, illetve a globális és a regionális klíma szabályozásában.

Magyarország egyedülálló és gazdag természeti értékei, a változatos adottságú és egyre többek által látogatott nemzeti parkok, a vadon előforduló, védett növény- és állatfajok és ezek természetes és természetközeli élőhelyei, az őshonos haszonállatok és növények, valamint az egyedi magyar táj és a hozzá kapcsolódó természeti és kulturális értékek mind hozzájárulnak Magyarország országimázsához – mutattak rá a közleményben. A természeti erőforrások védelme és a velük való bölcs gazdálkodás követendő elv, hiszen így biztosítható, hogy hosszú távon megmaradjon Magyarország gazdag és értékes természeti környezete és biodiverzitása, amely elengedhetetlen a magyar lakosság minőségi életéhez – tájékoztatott a szaktárca.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!