Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Itt a szobabicikli, amellyel áramot termelhetünk

A HR Bank akkumulátora nemcsak pedálozással, hanem többek között napelemről is tölthető.

Létrehozva:

|

Aurelijus Jaškulis, a Tukas EV vezérigazgatója a PV Magazine-on írt cikket vállalata törekvéseiről. A cég a közelmúltban olyan szobabiciklit mutatott be, amelyet a felhasználó meghajtva áramot képes előállítani.

Szobabicikliket napjainkban széles körben használnak az edzőtermektől az egészségügyi központokon át az otthonokig. Lábuk minden egyes mozdulata mozgási energiát termel, amelyet potenciálisan elektromossággá alakíthatnak, telefonok, laptopok, hűtőszekrények, wi-fi routerek és más otthoni készülékek számára biztosítva áramot.

Ennek az energiának a hasznosítása érdekében a Tukas EV megalkotta a HR Bankot, egy olyan edzőberendezést és energiatároló eszközt, amely a pedálozást elektromossággá alakítja. A HR Bankon egy személy 50 W/órától 500 W/h-ig terjedő áramot termelhet egyszerű pedálozással, fittségi szinttől függően. Az összes energiát egy 2 kWh kapacitású akkumulátor tárolja, amely elegendő áramot biztosít ahhoz, hogy megközelítőleg száz étkezésig működtessen egy mikrohullámú sütőt. Mindössze 15 perc edzés elegendő energiát termel egy telefon feltöltéséhez.

A pedálozást elektromossággá alakító eszközök már léteznek, de egyik sem rendelkezik ilyen nagy kapacitású akkumulátorral. A tárolóeszköz más típusú zöld energiából, például napelemekből vagy szélenergiából, valamint az elektromos hálózatból vagy az autóból is feltölthető.

„Amikor Tukas a HR Bankot megálmodta, elsősorban az otthoni felhasználóknak szánt eszközként képzelte el. Azt szerettük volna, hogy a családok világszerte hasznosíthassák mozgási energiájukat egy olyan termékben, amelyet el lehet vinni a nyaralóba vagy a vidéki menekülésre, vagy magunkkal vihetünk egy kempingtúrára, hogy alternatív energiatároló megoldásként használhassuk. Emellett célunk volt egy megbízható, fenntartható energiaforrás létrehozása is” – írta Jaškulis.

Advertisement

Bár a HR Bankot elsősorban háztartási használatra hozták létre, az első verzió megjelenése után hamarosan számos vállalkozás érdeklődött, a berendezés így idővel többek között szállodákban vagy wellnessközpontokban is megjelenhet. Jaškulis kiemelte, azt is vizsgálják már, hogy miként lehetne más típusú emberi mozgásokat is hasznosítani.

Zöld Energia

Függőlegesen is telepíthetünk napelemet a tetőre

A RAULI egy észak-európai napelemes rögzítőrendszer-gyártó, amely innovatív és gyorsan telepíthető megoldásokat kínál különböző tetőtípusokra, ellenálló a szélnyomásnak és hóterhelésnek, és 30 év anyaggaranciát nyújt.

Létrehozva:

|

Szerző:

A RAULI terméke ideális olyan tetőkre, amelyek nem képesek ballasztos rendszereket támogatni. A megközelítés számos előnnyel jár a tervezés és telepítés szempontjából, különösen azon tetők esetén, amelyek nem képesek nehezebb, ballasztos rendszereket elbírni. A RAULI FLAT erős kialakításának köszönhetően akár 3,5 kilonewton per négyzetméteres szélnyomásnak is ellenáll. „A RAULI APP kalkulátor külön széllemezek hozzáadását javasolja, ha a körülmények megkövetelik” – mondta Ville Tiainen, a RAULI vezérigazgatója. A panelek vízszintesen vagy függőlegesen is felszerelhetők, függőleges telepítés esetén 20 százalékkal több napelemet lehet egy sorban elhelyezni. Az ilyen elrendezés kevesebb alkatrészt igényel, így a vízszintes telepítéshez képest 15-20 százalékkal csökken az egy napelemre jutó költség. „A projekttervezés a böngészőalapú RAULI APP szoftverrel történik” – tette hozzá Tiainen. A szakértő szerint a kalkulátor megmondja az alkatrészek számát, a rendszer súlyát és a termékek szénlábnyomát, emellett gyártási becslést is ad.

A RAULI segítségével a kelet-nyugati irányú telepítés ugyanazokkal az összetevőkkel végezhető el, mint a déli irányú. A RAULI FLAT rendszer szerkezete a panelek alatti vízszintes sínrendszerre épül, amely teleszkóposan működik, így nem kell levágni, és a sínrendszer rögzítéséhez nincs szükség csavarokra vagy anyákra. A sínek segítségével a függőlegesen telepített napelemek a hó ellen éppen a megfelelő ponton kapnak támasztékot, további megerősítést nem igényelnek.

A rendszer szabványos hóterhelhetősége 5 kilonewton, de a rögzítőlemezek távolságának csökkentésével akár 4,75 kilonewton per négyzetméter is elérhető, így a rendszer jól alkalmazható északi körülmények között is. Az alkatrészek skandináv acélból készülnek, felületkezelésük tűzihorganyzás, Galfan és ütésálló porfesték. A RAULI FLAT 30 év anyaggaranciával rendelkezik, akár C3 éghajlati kitettségi osztályig.

A RAULI egy észak-európai napelemes rögzítőrendszer-gyártó, amely mögött napelem-telepítőkből és tetőfedő szakemberekből álló csapat áll. A vállalat termékeit a telepítés gyorsaságát szem előtt tartva tervezték a szerelőktől a szerelőknek mentalitást követve. A cég termékei számos olyan innovációval büszkélkedhetnek, amelyek más rendszerekben nem találhatók meg. A RAULI termékválasztékában fellelhetők a ferde tetőkre (RAULI BLACK), homlokzati berendezésekre (RAULI WALL) és lapos tetőkre (RAULI FLAT) szánt megoldások. A termékeket Észak-Európában gyártják helyi nyersanyagokból, biztosítva, hogy a rendszer ellenálljon még a helyi, zord körülményeknek is. A RAULI kínálata egész Európában, így Magyarországon is elérhető, a gyártó sikeres nemzetközi terjeszkedésének köszönhetően több díjat is elnyert.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!