Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Jól járt, aki nyert az ingyen napelemes pályázaton?

Létrehozva:

|

A 100 százalékos napelemes támogatás sokak érdeklődését felkeltette, a nagy késés rengeteg pályázót hozhat nehéz helyzetbe.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese Palkovics Lászlót kérdezte arról, hogy mikor kaphatják meg a napelemekre elnyert uniós pénzt a pályázók – számol be a 444. A technológiai és ipari miniszter szerint a támogatói okiratok előreláthatóan 2022 őszének végén érkezhetnek meg.
Mint ismeretes, hosszú várakozást és csúszást követően tavaly év végén indult el az a napelemes és fűtéskorszerűsítési program, amelyben 100 százalékig vissza nem térítendő támogatást kínálnak az alacsony jövedelmű háztartásoknak. A pályázat első köre idén év elején zárult le, a következő forduló a jelenlegi állás szerint jövő tavasszal kezdődik. Bár az eredményeket viszonylag hamar kihirdették, a győztesek azóta sem kaptak további információkat.

A késés több szempontból is problémás lehet a résztvevőknek. Egyrészt akinek a pályázatát a kért összeggel együtt változtatás nélkül elfogadják, az automatikusan szerződésbe lép az állammal. A benyújtás óta azonban jelentős volt a drágulás a napelemes piacon is, ami kellemetlen helyzet elé állíthatja a nyerteseket. Másrészt a rezsicsökkentés rendszerének átalakítása óta minden korábbinál többen akarnak otthoni napelemet telepíteni, ami a kereslet felhajtásával további áremelkedéshez vezethet, ráadásul a cégek leterheltsége miatt a beruházások hosszát is növelheti. Palkovics László szerint a pályázat keretében rekordszámú, 43 ezer támogatási kérelmet kellett feldolgozniuk, ez vezetett a csúszáshoz. Augusztus közepéig több mint 9 ezer hatályos szerződést kötöttek meg a programban.

Harangozó Tamás arra is kíváncsi volt, hogy a késés tükrében a kormány fenntartja-e 2023 után is a szaldós szerződések rendszerét. Ezt egy uniós szabály hatására kell kivezetni 2023 decemberét követően. Palkovics a válaszában azt írta, az uniós szabályok Magyarországot is kötik, így a szaldós rendszert a tervek szerint el fogják törölni. Ez azoknak lehet különösen fájó, akik bár nyertek a pályázaton, a döntéshozatal lassúsága miatt nem tudják időben befejezni napelemes projektjüket.

Zöld Energia

A napelem inverterek típusai

A napelemes rendszerek telepítésésnél az egyik legfontosabb komponens az inverter. Az inverter feladata, hogy az egyenáramot (DC), amit a napelemek termelnek, váltakozó árammá (AC) alakítsa, amit az otthoni elektromos hálózat használ.

Létrehozva:

|

Szerző:

Mi az inverter funkciója?

napelem inverter kulcsfontosságú szerepet játszik a napelemes rendszerek működésében. A fő feladata, hogy az egyenáramot váltakozó árammá alakítsa. Ennek hála a megtermelt energia közvetlenül felhasználható otthonunkban, vagy visszatáplálható az elektromos hálózatba. Az inverterek emellett számos más funkciót is ellátnak, például a rendszer teljesítményének nyomon követését és optimalizálását, valamint a biztonsági funkciók bebiztosítását.

Melyek az inverter típusai?

A string inverterek a legelterjedtebbek a napelemes rendszerekben. Ezek a fajták több napelem panelt kapcsolnak sorba (stringbe), és az így keletkező egyenáramot alakítják váltakozó árammá. Előnyük, hogy viszonylag olcsók és könnyen karbantarthatók. Hátrányuk, hogy egyetlen panel teljesítménycsökkenése az egész string teljesítményére hatással lehet.

A mikroinverterek minden egyes napelem panelhez külön kerülnek telepítésre, ezért minden panel egyedi teljesítményét alakítják át váltakozó árammá. Ez a megoldás nagyobb hatékonyságot biztosít, mivel egyetlen panel árnyékolása vagy hibája nem befolyásolja a többi panel teljesítményét. Hátrányuk, hogy drágábbak és bonyolultabb telepítést igényelnek.

hibrid inverterek olyan rendszerekben használatosak, ahol az energia tárolása is megvalósul. Ezek az inverterek nem csak az egyenáramot alakítják váltakozó árammá, hanem az energiatároló rendszerekkel is képesek együttműködni, például akkumulátorokkal. Ez lehetővé teszi az energia tárolását és felhasználását a napsütés nélküli időszakokban is.

Íme, néhány elismert név a témában!

A Huawei inverterei kiváló teljesítményt és megbízhatóságot kínálnak. Például a Huawei SUN2000-10KTL-M1 modell egy 10 kW-os inverter, amely ideális választás lehet nagyobb napelemes rendszerekhez. A SolarEdge inverterei fejlett technológiát és optimalizálást borítékolnak, amely lehetővé teszi a panelek egyedi nyomon követését és maximális teljesítményének elérését. A Growatt inverterei széles választékban elérhetők, és kedvező ár-érték arányt kínálnak. Ezek a típusok ideálisak lehetnek kisebb és közepes méretű napelemes rendszerekhez. A Solplanet inverterei megbízható teljesítményt és kiváló hatékonyságot garantálnak, főleg a lakossági felhasználók számára.

Advertisement

A megbízható inverterek és egyéb napelemes rendszerek komponenseinek beszerzésére tökéletes a Carbon Solar webshop. Itt széles választékban találhatók különböző típusú és teljesítményű inverterek, amelyek a rendszer hatékony működését és hosszú élettartamát biztosítják.

 

 

 

Partner hír (x)

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!