Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Nagyon nem mindegy, milyen gumikon fut egy elektromos autó

Az elektromos modellek nagyon más kerekeket igényelnek, mint egy hagyományos kocsi.

Létrehozva:

|

Nagyobb féktáv, gyorsabb kopás, eltérő hatótáv: ez csak néhány tényező azok közül, amelyek miatt érdemes körültekintően gumit választani elektromos autónk számára. Egy elektromos modell esetében nagyobb terhelés éri a gumikat, ezért érdemes körültekintően választani. Az elektromos és alacsony kibocsátású hibrid autók látványosan átalakítják a közlekedést. Az ilyen járművek sokkal kisebb terhelést jelentenek a környezet számára, halkabbak, fosszilis hordozók helyett áramot használnak, olcsóbb fenntartásuk miatt ráadásul vásárlásuk is hamar megtérül. Nem csoda, hogy egyre többen döntenek mellettük.

Népszerűségük dacára a fogyasztók még mindig viszonylag kevéssé ismerik az ilyen modelleket. Azt például kevesen tudják, hogy az elektromos kocsikhoz egyedi gumikat kell használni: az efféle autóknak számos olyan vonása van, amely nélkülözhetetlenné teszi a speciális kerekeket. A téma megértésében a Continental összefoglalója segít.

Általánosságban elmondható, hogy az elektromos autók akkumulátoruk miatt nehezebbek a hagyományos járműveknél, ami további terhelést jelent a kerekek számára. Ez egyrészt segíti a gyorsulást, ugyanakkor további nyomás alá helyezi az abroncsot. Ennek következtében az elektromos autók gumijai hamarabb elhasználódnak, hacsak nem erősebb szerkezetet, strapabíróbb alapanyagot használnak a gyártás során.

A nagyobb tömeg azzal is jár, hogy nő a féktáv, az elektromos modellek esetében éppen ezért különösen fontos, hogy a kerekek tapadása kimagasló legyen. Közben a gyártóknak arra is figyelniük kell, hogy a gumik segítsék a kocsi energiahatékony használatát és hatótávját. A kényelmességet tovább fokozhatják az alacsony zajszintű kerekek, amelyeknek köszönhetően az utastérben tapasztalható zaj még enyhébbé válhat. 

Az e-autóknál tehát a tulajdonosnak a gumi megválasztásakor is gondosan kell eljárnia. Első körben elengedhetetlen, hogy az ember eleve ilyen modellek számára készült termékek közül válogasson a fenti szempontokat mind figyelembe véve. Végezetül arról sem szabad megfeledkezni, hogy az elektromos kocsik kerekei ugyanúgy ellenőrzéseket, odafigyelést igényelnek, mint a hagyományos autók gumijai. A vásárlással, illetve a használattal kapcsolatban érdemes szakértő véleményét is kikérni.

Advertisement

Zöld Közlekedés

Hidrogénhajtású kukásautót tesztelnek Bécsben

A Duna-szigeten kezdték el tesztelni az osztrák főváros első hidrogénhajtású hulladékgyűjtő járművét.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az elektromos kukásautóhoz képest kétszer akkora távot tud megtenni és gyorsabb a tankolása is. Mindkét haszongépjármű-típus tesztjét tudományosan követik. Melyik a jobb – az elektromos vagy a hidrogénhajtású? – a kérdés nem csak a személyautóknál, de a nehézgépjárműveknél is aktuális. Hogy választ kapjon a kérdésre, az osztrák főváros a meglévő két elektromos kukásautó mellett a napokban egy hidrogénhajtású hulladékgyűjtő jármű tesztjét is megkezdte. A forradalmi kukásautó a Duna-szigetet járja, és a kommunális hulladék valamint a sárga kukák ürítését végzik vele. A csupán prototípusként létező jármű egyik előnye – az alváz a Mercedestől, a felépítmény a Stummertől van –, hogy a vezetőfülke alacsonyan van, így a sofőr pontosan látja, van-e gyalogos, biciklis az induló jármű előtt. Különösen fontos szempont ez, mivel a Duna-sziget a bécsiek egyik kedvelt pihenőhelye, ahova sokan járnak sétálni, biciklizni, futni.

A 85 kilowattórás akkumulátort menet közben két, egyenként 30 kilowattos üzemanyagcella tölti. Nemcsak a jármű meghajtása, de a hulladékgyűjtő edények kiürítése és a hulladék tömörítése is elektromosan zajlik. A 17 tonna önsúlyú jármű 23 köbméternyi szemetet tud begyűjteni és körülbelül 160 kilométer a gyűjtőjárata hossza. Ezzel kétszer akkora területet tud ellátni, mint a Bécsi Köztisztasági Vállalat elektromos kukásautója és gyorsabb a tankolása is. A hidrogénhajtású kukásautó egy dízeles járművet váltott le, így sokkal csendesebb, tisztább és biztonságosabb, mint hagyományos elődje. Tankolni a Wien Energie Floridsdorfban található hidrogénkútjához jár, ahol zöldhidrogénnel töltik fel.

A tesztüzemet a Bécsi Műszaki Egyetem követi nyomon, hogy a végén eldönthessék, az elektromos vagy a hidrogénhajtású kukásautó praktikusabb-e Bécs számára. Vizsgálják a járművek és az akkumulátorok viselkedését küldönböző hőmérsékleteknél, különböző távokon illetve különböző típusú hulladékok esetén. Az osztrák főváros célja, hogy lehetőség szerint már 2030 előtt klímasemlegesre cserélje a város 3.100 járműből álló járműparkját. Az alternatív hajtású járművekre váltás különösen a haszon- és nehézgépjárművek esetén jelent nagy kihívást.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!