Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Napelemes termékekkel újított be az IKEA

Németországban komplett csomagokkal állt elő a vevőknek.

Létrehozva:

|

Az IKEA csomagjai komplettek, magyar viszonylatban viszont nem éppen olcsók – írta a G7. Az IKEA jó ideje már nem csak könnyen összeszerelhető bútorokkal foglalkozik, kínálatában a legmodernebb megoldások, többek között okos eszközök is megtalálhatóak. A vállalat a közelmúltban Németországba vezette be napelemes csomagjait, a G7 pedig utánajárt, hogy pontosan mit is kínál a cég. Az IKEA üzleti szempontból amolyan közvetítő, partnere a Svea Solar. A kivitelező szintén svéd eredetű, de már Németországban székel. A Svea Solarnak saját napelemes paneljei vannak, ezek gyártása valószínűleg kihelyezett. Ahogy azt már megszokhattuk, az IKEA a napelemek terén is arra törekedett, hogy termékein könnyen kiigazodjon a vásárló, azok egyszerű elemekből álljanak. A G7 szerint pozitívum továbbá, hogy a vállalat komplett csomagokat állított össze: a Solstråle nevű csomagokban a konkrét napelemek mellett az inverter is megtalálható, és a helyszíni felmérést, a tervezést, a kivitelezést, a szállítást és az engedélyeztetéshez kapcsolódó szakmai segítségnyújtást is biztosítják.

Gyakorlatilag három alapcsomag létezik, ezek 8, 18 és 28 paneles változatban érhetőek el, de mindegyikből választható olyan kibővített verzió, amely 5 kilowattórás akkumulátorral egészül ki. A panelek maximum teljesítménye 400 watt, a legkisebb csomaggal tehát 3,2 kilowattpeak csúcsteljesítményt lehet elérni – ez amolyan elméleti, ideális körülmények közötti csúcsteljesítmény. Ez megközelítőleg évi 3800 kilowattóra áramfogyasztási igény ellátására elég, ami nagyjából megfelel egy családi ház fogyasztásának. A komplett csomag jelentősen megkönnyítheti az ügyfél dolgát, hiszen minden fontosabb szolgáltatást egy helyen érhet el, és a teljesítmény alapján már az alapverzió is jónak ígérkezik. Érdemes ugyanakkor kiemelni, hogy az IKEA kínálata nem éppen olcsó. A legkisebb csomag ára Németországban bruttó 8500 euró, azaz közel 3,2 millió forint, a plusz akkumulátorral együtt pedig már 12 700 eurót, vagyis több mint 4,7 millió forintot kell fizetni. A 18 paneles csomag alapára átváltva mintegy 4,7 millió forint, akkumulátorosan pedig 6,4 millió. A G7 szerint az IKEA árai magyar viszonylatban meglehetősen magasak, a magyar átlaghoz képest 30-40 százalékkal drágábbak.

 

Zöld Energia

A napelem inverterek típusai

A napelemes rendszerek telepítésésnél az egyik legfontosabb komponens az inverter. Az inverter feladata, hogy az egyenáramot (DC), amit a napelemek termelnek, váltakozó árammá (AC) alakítsa, amit az otthoni elektromos hálózat használ.

Létrehozva:

|

Szerző:

Mi az inverter funkciója?

napelem inverter kulcsfontosságú szerepet játszik a napelemes rendszerek működésében. A fő feladata, hogy az egyenáramot váltakozó árammá alakítsa. Ennek hála a megtermelt energia közvetlenül felhasználható otthonunkban, vagy visszatáplálható az elektromos hálózatba. Az inverterek emellett számos más funkciót is ellátnak, például a rendszer teljesítményének nyomon követését és optimalizálását, valamint a biztonsági funkciók bebiztosítását.

Melyek az inverter típusai?

A string inverterek a legelterjedtebbek a napelemes rendszerekben. Ezek a fajták több napelem panelt kapcsolnak sorba (stringbe), és az így keletkező egyenáramot alakítják váltakozó árammá. Előnyük, hogy viszonylag olcsók és könnyen karbantarthatók. Hátrányuk, hogy egyetlen panel teljesítménycsökkenése az egész string teljesítményére hatással lehet.

A mikroinverterek minden egyes napelem panelhez külön kerülnek telepítésre, ezért minden panel egyedi teljesítményét alakítják át váltakozó árammá. Ez a megoldás nagyobb hatékonyságot biztosít, mivel egyetlen panel árnyékolása vagy hibája nem befolyásolja a többi panel teljesítményét. Hátrányuk, hogy drágábbak és bonyolultabb telepítést igényelnek.

hibrid inverterek olyan rendszerekben használatosak, ahol az energia tárolása is megvalósul. Ezek az inverterek nem csak az egyenáramot alakítják váltakozó árammá, hanem az energiatároló rendszerekkel is képesek együttműködni, például akkumulátorokkal. Ez lehetővé teszi az energia tárolását és felhasználását a napsütés nélküli időszakokban is.

Íme, néhány elismert név a témában!

A Huawei inverterei kiváló teljesítményt és megbízhatóságot kínálnak. Például a Huawei SUN2000-10KTL-M1 modell egy 10 kW-os inverter, amely ideális választás lehet nagyobb napelemes rendszerekhez. A SolarEdge inverterei fejlett technológiát és optimalizálást borítékolnak, amely lehetővé teszi a panelek egyedi nyomon követését és maximális teljesítményének elérését. A Growatt inverterei széles választékban elérhetők, és kedvező ár-érték arányt kínálnak. Ezek a típusok ideálisak lehetnek kisebb és közepes méretű napelemes rendszerekhez. A Solplanet inverterei megbízható teljesítményt és kiváló hatékonyságot garantálnak, főleg a lakossági felhasználók számára.

Advertisement

A megbízható inverterek és egyéb napelemes rendszerek komponenseinek beszerzésére tökéletes a Carbon Solar webshop. Itt széles választékban találhatók különböző típusú és teljesítményű inverterek, amelyek a rendszer hatékony működését és hosszú élettartamát biztosítják.

 

 

 

Partner hír (x)

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!