Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Németországban még egyszerűbb lett az erkélynapelemek használata

Létrehozva:

|

A Német Szövetségi Hálózati Ügynökség (BNetzA) a közelmúltban bejelentette, hogy 2024. április 1-jei hatállyal egyszerűsíti az erkélyes napelemes rendszerek regisztrációját a bürokrácia felszámolása és az energiaátállás felgyorsítása érdekében – számol be a Renewables Now. A döntés komoly fellendülést hozhat az eleve meglehetősen élénk piacon.

Az erkélynapelemek olyan kisteljesítményű, jellemzően egy-egy háztartási berendezés energiaellátására alkalmas eszközök, amelyek olcsón beszerezhetőek, és pofonegyszerűen, szakértői segítség nélkül telepíthetőek. Bár ezen napelemek egyes országokban, így Németországban vagy a szomszédos Ausztriában már igen népszerűek, használatukat Magyarországon egyelőre nem engedélyezték. Igaz, a jelek arra utalnak, hogy ez rövidesen megváltozhat.

Németországban az elmúlt időszakban felmerült, hogy tovább kellene egyszerűsíteni az erkélynapelemek használatát, most pedig meg is született a döntés. „Az embereknek a lehető legegyszerűbben kell részt venniük az energiaátállásban. Az erkélynapelemes rendszerek mostantól gyorsan és bürokrácia nélkül regisztrálhatók” – nyilatkozta Klaus Müller, a Német Szövetségi Hálózati Ügynökség elnöke.

Az egyszerűsített eljárás keretében az üzemeltetőknek a korábbi 20 helyett csak öt adatot kell beírniuk a piaci törzsadat-nyilvántartásba az erkélyes napelemes rendszerükről. A német parlament jelenleg egy, a napenergia elterjedésének felgyorsítását célzó törvénycsomagról is tárgyal. A csomag várhatóan tovább könnyíti az erkélynapelemes berendezések telepítését. Ha az intézkedéseket elfogadják, az ilyen típusú rendszereket már nem kell majd bejelenteni a hálózatüzemeltetőnek, a regisztrációkor a szükséges információkat automatikusan elküldik az illetékeseknek.

A BNetzA adatai alapján 2023-ban mintegy 1,6 millió új villamosenergia-termelő rendszert regisztráltak Németországban. Ezek közül 300 ezer volt erkélynapelem.

Advertisement

Zöld Energia

Függőlegesen is telepíthetünk napelemet a tetőre

A RAULI egy észak-európai napelemes rögzítőrendszer-gyártó, amely innovatív és gyorsan telepíthető megoldásokat kínál különböző tetőtípusokra, ellenálló a szélnyomásnak és hóterhelésnek, és 30 év anyaggaranciát nyújt.

Létrehozva:

|

Szerző:

A RAULI terméke ideális olyan tetőkre, amelyek nem képesek ballasztos rendszereket támogatni. A megközelítés számos előnnyel jár a tervezés és telepítés szempontjából, különösen azon tetők esetén, amelyek nem képesek nehezebb, ballasztos rendszereket elbírni. A RAULI FLAT erős kialakításának köszönhetően akár 3,5 kilonewton per négyzetméteres szélnyomásnak is ellenáll. „A RAULI APP kalkulátor külön széllemezek hozzáadását javasolja, ha a körülmények megkövetelik” – mondta Ville Tiainen, a RAULI vezérigazgatója. A panelek vízszintesen vagy függőlegesen is felszerelhetők, függőleges telepítés esetén 20 százalékkal több napelemet lehet egy sorban elhelyezni. Az ilyen elrendezés kevesebb alkatrészt igényel, így a vízszintes telepítéshez képest 15-20 százalékkal csökken az egy napelemre jutó költség. „A projekttervezés a böngészőalapú RAULI APP szoftverrel történik” – tette hozzá Tiainen. A szakértő szerint a kalkulátor megmondja az alkatrészek számát, a rendszer súlyát és a termékek szénlábnyomát, emellett gyártási becslést is ad.

A RAULI segítségével a kelet-nyugati irányú telepítés ugyanazokkal az összetevőkkel végezhető el, mint a déli irányú. A RAULI FLAT rendszer szerkezete a panelek alatti vízszintes sínrendszerre épül, amely teleszkóposan működik, így nem kell levágni, és a sínrendszer rögzítéséhez nincs szükség csavarokra vagy anyákra. A sínek segítségével a függőlegesen telepített napelemek a hó ellen éppen a megfelelő ponton kapnak támasztékot, további megerősítést nem igényelnek.

A rendszer szabványos hóterhelhetősége 5 kilonewton, de a rögzítőlemezek távolságának csökkentésével akár 4,75 kilonewton per négyzetméter is elérhető, így a rendszer jól alkalmazható északi körülmények között is. Az alkatrészek skandináv acélból készülnek, felületkezelésük tűzihorganyzás, Galfan és ütésálló porfesték. A RAULI FLAT 30 év anyaggaranciával rendelkezik, akár C3 éghajlati kitettségi osztályig.

A RAULI egy észak-európai napelemes rögzítőrendszer-gyártó, amely mögött napelem-telepítőkből és tetőfedő szakemberekből álló csapat áll. A vállalat termékeit a telepítés gyorsaságát szem előtt tartva tervezték a szerelőktől a szerelőknek mentalitást követve. A cég termékei számos olyan innovációval büszkélkedhetnek, amelyek más rendszerekben nem találhatók meg. A RAULI termékválasztékában fellelhetők a ferde tetőkre (RAULI BLACK), homlokzati berendezésekre (RAULI WALL) és lapos tetőkre (RAULI FLAT) szánt megoldások. A termékeket Észak-Európában gyártják helyi nyersanyagokból, biztosítva, hogy a rendszer ellenálljon még a helyi, zord körülményeknek is. A RAULI kínálata egész Európában, így Magyarországon is elérhető, a gyártó sikeres nemzetközi terjeszkedésének köszönhetően több díjat is elnyert.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!