Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Sokmilliárdos beruházással megújuló energiára “huzalozza át” az ország áramellátását az ausztrál kormány

Ausztrália “megújulóenergia-övezetek” létesítését jelentette be szerdán szélerőmű-parkok és víz alatti elektromosáram vezetékek kiépítésével annak érdekében, hogy növelje a nemzeti áramellátó hálózatába betáplált “tiszta” energia részarányát.

Létrehozva:

|

Anthony Albanese miniszterelnök klímareformok ígéretével hivatalba lépett kormánya a jövő héten terjeszti be jövő évi költségvetési tervét. A kormány szerdai bejelentése a Munkáspárt Ausztrália nemzeti villamosenergia-hálózatának korszerűsítése és újjáépítésére felvázolt 20 milliárd dolláros “áthuzalozási” programjának az első gyakorlati lépése. “A ‘nemzeti áthuzalozási program’ mindig is arról szólt, hogy munkahelyeket teremtsünk az új energiaiparágakban, tisztább, olcsóbb és biztonságosabb energiát biztosítsunk, és csökkentsük a kibocsátást – ma már pontosan ez történik” – jelentette ki Albanese miniszterelnök a nyilatkozatban. A bejelentés szerint Victoria állam például, ahol a jövő hónapban választások lesznek, 1,5 milliárd ausztrál dollár (947,85 millió amerikai dollár) kedvezményes finanszírozást kap a megújulóenergia-övezetekre (REZ) és a tengeri szélenergia-fejlesztési projektekre.

Victoria állam emellett 750 millió ausztrál dollár kedvezményes hitelt is kap a Victoria és Új-Dél-Wales közötti víz alatti villamosenergia-összekötő vezeték, a VNI West KerangLink megvalósítására 2028-ig. A Victoria és Tasmánia közötti Bass-szoroson átvezető Marinus Link néven ismert összekötő vezeték megvalósítása szintén lendületet kapott a kormány ígéretének köszönhetően, hogy a projekt 80 százalékát a Clean Energy Finance Corporation kedvezményes hiteléből fedezi. A kormány emellett egymilliárd ausztrál dolláros hitelt jelentett be a tasmaniai Tarraleah erőmű újjáépítéséhez és a Cethana tavi szivattyús vízenergia-tározó projekthez. Ausztrália kis híján áramszünetekbe torkolló energiaválságba jutott az idén, mivel több széntüzelésű erőmű váratlanul leállt, a többi pedig szénhiány miatt csökkentette az áramtermelést. A gázüzemű erőműveknek pedig a gázárak globális emelkedésével kellett szembenézniük.

 

mti

Zöldinfó

Több mint egy millió forintos ösztöndíjra pályázhatnak a dizájnerek

Több mint egymillió forintos ösztöndíjra pályázhatnak a dizájnerek a Moholy-Nagy László Formatervezési pályázaton, amelyre április 3-ig várják a fiatal alkotók, tervezők és dizájnelméleti szakemberek jelentkezéseit.

Létrehozva:

|

Szerző:

A hathónapos, bruttó 1,2 millió forint értékű ösztöndíjra 35 évnél fiatalabb, szakirányú diplomával rendelkező, Magyarországon tevékenykedő alkotók jelentkezhetnek – közölte a pályázatot kiíró Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala az MTI-vel. Az ösztöndíj célja, hogy segítse a fiatal formatervezők szakmai fejlődését, piacra lépését, elhelyezkedését vagy akár saját márkájuk megalapítását. A féléves program szakmai támogatást, mentorációt, vállalati együttműködést, védett környezetű piaci tapasztalatot nyújt a pályakezdőknek, valamint az ösztöndíjasok ingyenes iparjogvédelmi és szerzői jogi továbbképzésben is részesülnek. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala kiemelten fontosnak tartja a szemléletformálást, hogy a fiatal magyar dizájnerek is megismerjék, hosszú távon milyen előnyökkel jár, ha tudatosan védik termékeiket.

Idén is lehetőség nyílik arra, hogy az önálló tervezői vagy kutatási projekt mellett a jelentkezők gyártói együttműködésben kiírt témákban is pályázzanak. A Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nonprofit Kft. – Nemzetközi Kerámia Stúdió által kiírt témában Kecskemét város reprezentációs ajándéktárgyának tervezése a feladat, amelyet a város vezetése ajándékba adhat kiemelt személyek, delegációk számára. A tárgynak szimbolikusan magában kell hordoznia a város múltját és jövőjét, Kodály Zoltán és Katona József szellemiségét, Kecskemét szecessziós építészetét is. Szakmai partnerként a Maform tervezői csapat is csatlakozik a programhoz. Náluk az ember és a mesterséges intelligencia (MI) közös tervezésű tárgya témakörön belül arra kell keresni a választ, hogyan lehet bevonni a mesterséges intelligenciát egy később valós személyek által használt, funkcionális tárgy megalkotásába. A feladat célja, egy olyan prototípus szinten megvalósítható használati tárgy, eszköz készítése, amelynek tervezésében indokolt és fontos szerepe van a mesterséges intelligenciának is.

A pályázatokat elbíráló bizottságban Koós Pál formatervező, Hefkó Mihály belsőépítész, Hosszú Gergely dizájner, Kele Ildikó kötöttanyag- és öltözéktervező, Mascher Róbert formatervező, Somogyi Krisztina építettkörnyezet-kutató, építészetkritikus, Szigeti G. Csongor tervezőgrafikus, és Wilheim Gábor, a Magyar Bútor és Faipari Szövetség elnöke foglal helyet. Az ösztöndíjprogram meghirdetéséről és lebonyolításáról a Magyar Formatervezési Tanács Irodája gondoskodik, finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nonprofit Kft. A részletes kiírás a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala honlapján érhető el.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!