Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Sorra dönti a rekordokat a napenergia

Új adatok bizonyítják: a napenergia megállíthatatlan Európában.

Létrehozva:

|

A május 22-i héten napi rekordot döntött a napelemes energiatermelés Németországban és Franciaországban – számol be a PV Magazine. Előbbi országban május 27-én 353 gigawattórát, utóbbi helyen pedig május 26-án 100 gigawattórát regisztráltak. Olaszországban eközben a heti csúcs dőlt meg 725 gigawattórával, a korábbi, 613 gigawattórás rekordot az április 24-i héten rögzítették.

Az előző héthez képest a napenergia-termelés ezen a három piacon nőtt, a legnagyobb mértékben, 88 százalékkal Olaszországban. A német és a francia piacon a fotovoltaikus technológiával történő energia-előállítás növekedése 16, illetve 10 százalékos volt. Spanyolországban és Portugáliában ugyanakkor, miután az előző héten rekordokat regisztráltak, a termelés 23, valamint 17 százalékkal csökkent. Az AleaSoft Energy Forecasting vállalat arra számít, hogy a május 29-i héten Németországban és Spanyolországban növekedni fog a termelés, Olaszországban viszont csökkenhet.

A cég elemzése alapján május 4. hetében a vizsgált európai országban mérséklődött a szélenergia-termelés az előző héthez képest – a vállalat Németország, Olaszország, Franciaország, Nagy-Britannia, Portugália, Belgium, Spanyolország, Hollandia és a skandináv régió esetében tanulmányozta az adatokat. Ugyanabban az időszakban megemelkedett az elektromosság iránti igény, ennek hátterében a hőmérséklet emelkedése állhatott. Az érintett periódusban az áramárak is mérséklődtek, igaz, a szélenergiás termelés is visszaesett.

Az AleaSoft Energy Forecasting előrejelzése szerint június első hetében csökkenhet az áram iránti igény, ezzel pedig tovább zuhanhatnak az árak. Ez alól kivétel az Ibériai-félsziget, ahol a szélenergiás termelés mérséklődése miatt további növekedés várható.

Ami az elemzésben még szembetűnő, hogy míg a nap- és szélenergia egyre inkább előretörőben van, addig a fosszilis energiahordozók ára továbbra is meglehetősen magas. Igaz, ezen a téren is megfigyelhető volt csökkenés, ami szintén befolyásolta az áramárakat.

Advertisement

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!