Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Új, kifejezetten elektromos modelleknek szánt platformot fejleszthet a Toyota

Komoly változások jönnek a Toyotánál: új elnököt neveznek ki, és átírják az elektromos autók stratégiáját.

Létrehozva:

|

Sajtóértesülések szerint csak elektromos járművek számára kialakított platformon dolgozik a Toyota Motor Corporation – számol be az InsideEVs. A vállalat célja, hogy ezzel növelje e-modelljei versenyképességét, valamint csökkentse a gyártási költségeket.

Az Aszahi Sinbun országos japán napilap arról számolt be, hogy a döntés része a Toyota e-kocsi tömeggyártási tervének. A cég az elektromos járművek iránti fogyasztói kereslet gyors növekedésére számít a benzinár meredek emelkedése miatt. Az Aszahi Sinbun szerint a Toyota új stratégiájának célja, hogy az elektromos járművek piacának vezetőjével, a Teslával közvetlen versenyhelyzetbe kerüljön a márka.

Amennyiben az értesülések pontosak – a lap nem hivatkozott forrásra –, az komoly változást jelenthet a Toyota elektromos stratégiájában. A cégnél a közelmúltban egyébként más átalakításokat is bejelentettek: Tojoda Akio elnököt az eddigi üzemeltetési vezérigazgató és a Lexus feje, Szató Kodzsi fogja váltani 2023. április 1-én. Ezt követően Tojoda, a vállalatalapító unokája marad az igazgatótanács elnöki posztjában. A cég nem árult el további részleteket a változásokról.

Amikor a Toyota kifejlesztette a bZ4X elektromos városi terepjárót, úgy döntött, hogy egy meglévő architektúrát használ ahelyett, hogy egy saját elektromos platformot készítene. A cég eredetileg ezt az e-TNGA platformot akarta felhasználni a későbbi modellekhez is, most azonban úgy tűnik, módosult a terv. Ez az architektúra gyakorlatilag megfelel a benzines és hibrid modellekhez használt TNGA-val, vagyis elektromos szempontból sok felesleges elemet tartalmaz. A Tesla kizárólagosan e-kocsiknak szánt architektúrájához képest ez megnövekedett gyártási költségeket eredményez.

Az Aszahi Sinbun szerint az új platform tökéletesen megfelel majd az elektromos autók tömeggyártásának. Az architektúrán alapuló első modellek 2027-ben vagy 2028-ban jelenhetnek meg, a Toyota addig viszont felgyorsítja elektromos autói gyártását és fejlesztését. Amennyiben az Aszahi Sinbun értesülései valódiak, a Tesla nagyon komoly vetélytársat kaphat.

Advertisement

Zöld Közlekedés

400 km-es hatótávval érkezik jövőre az elektromos Mini Cooper

Az újabb elektromos Mini Cooper teljesítménye nagyobb lesz, mint az elődé volt.

Létrehozva:

|

Szerző:

A következő elektromos Mini Cooper az eddigitől eltérően akkumulátorválasztékkal, nagyobb teljesítménnyel és frissített dizájnnal érkezik majd – számol be az okodrive.hu. Az új modell 2024-től lesz kapható. Az autó kétféle, 40 és 54 kilowattórás akkumulátorral fog érkezni, ezek lényegesen nagyobbak, mint a kimenő Mini 32,6 kilowattórás akkumulátora.

A számítások szerint az akkumulátoropciók 300, illetve 400 kilométeres hatótávolságot tesznek lehetővé az Európában szabványos WLTP-tesztciklusokon. A kisebb akkumulátor ugyanazt a 181 lóerős, 135 kilowattos motort fogja meghajtani, mint a jelenlegi modell, a továbbfejlesztett 54 kilowattórás tárolóhoz viszont egy 215 lóerős, 160 kilowattórás motor tartozik majd. A gyártó a jövőben egy még nagyobb teljesítményű John Cooper Works autót is szeretne elkészíteni, hasonló módon, mint korábban a gázüzemű modelleknél. Ez az opció 2025-ben válhat elérhetővé.

A Mini a továbbiakban is fog gázüzemű kocsikat gyártani, de úgy számolnak, hogy 2025-re az elektromos autók teszik majd ki az eladások 50 százalékát szemben a jelenlegi 15 százalékkal. A vállalat már korábban kijelentette, hogy 2030-ra teljesen átáll az elektromos hajtásra, és beszünteti a gázüzemű autók értékesítését. Az utolsó benzines modellt 2025-ben tervezik bemutatni.

A Mini a felfrissített Cooper-dijánról hivatalosan egyelőre nem rántotta le a leplet, a modellt az őszi bemutatóig sárga-fekete álca takarja. 2021 decemberében viszont kiszivárogtak olyan képek, amelyeken a kocsi szerepelt, ezek a fotók komoly külső megjelenési változásokról tanúskodtak. A legdrasztikusabb változást a hátsó lámpák és a nagyobb perem nélküli középső képernyő jelentette.

Persze érdemes hozzátenni, hogy 2021 óta átalakulhatott a modell, vannak azonban árulkodó jelek. Az akkori, Kínában készült felvételeken a fehér Cooperek olyan autók mellett parkoltak, amelyek kinézetre nagyon hasonlítanak a Mini által bemutatott álcázott modellre, ez pedig mégis azt sugallja, hogy nagy meglepetés nem érhet minket.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!