Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Valóban hatásosak a víztisztító berendezések?

Magyarországon jellemzően jó minőségű az ivóvíz, a lakosság körében mégis egyre nagyobb teret hódít az ivóvíztisztító kisberendezések használata.

Létrehozva:

|

A víztisztító berendezések beüzemelési módja és vízkezelő egysége alapján többféle típusú készülék különböztethető meg. A rendelkezésre álló kínálatban kancsós, aktívszén-töltetű, fordított ozmózis membránt tartalmazó víztisztítók, vízlágyítók és speciális készülékek találhatók. A víztisztító kiválasztásakor érdemes figyelembe venni néhány fontos tudnivalót a különböző típusú berendezések sajátosságait illetően, írja az egeszsegvonal.gov.hu.

Kancsós víztisztítók

A kancsós víztisztítók – más néven háztartásiivóvíz-utántisztító kancsók – egyszerű felépítésű készülékek. Cserélhető szűrőik általában aktívszén-szűrőt és ioncserélő gyantát tartalmaznak. Az aktívszén-szűrők megkötik az oldott szerves anyagokat, ezért semlegesítik a klóros mellékízt, illetve egyéb kellemetlen ízeket, szagokat és színeket. A szénszűrő ezüstözött része mikrobiológiai védelmet biztosít, ugyanakkor az ezüstözés miatt a használat során ezüst oldódhat a vízbe. Az ezüstről fontos tudni, hogy megengedett koncentrációja az ivóvízben 0,1 mg/l, csecsemők esetében pedig 0,01 mg/l. A kancsós víztisztító ioncserélő gyantája a víz lágyítását szolgálja. A kancsós víztisztítóval szűrt víz a vízkő eltávolításának köszönhetően nem károsítja a különböző háztartási kisgépeket (kávéfőző, vízforraló, vasaló stb.), ezért használatával meghosszabbítható azok élettartama.

A kancsós víztisztítók beüzemelése, illetve a szűrőcsere során ajánlott átöblíteni azokat legalább kétkancsónyi vízzel. A szűrős kancsó hűtőben tárolandó, tartalma 24 órán belül elfogyasztandó. Célszerű a használati utasításon feltüntetett időközönként elvégezni a szűrő cseréjét, amivel megelőzhető az emberi szervezetre káros nitrit megjelenése és a baktériumok elszaporodása az ivóvízben.

Aktívszén-töltetű víztisztítók

Advertisement

Az aktívszén-töltetű víztisztítók csapra szerelhető, mosogató alá helyezhető és a bemenő víz kezelésére alkalmas változatokban kaphatók. A vízadagoló felépítésű készülékek hideg, meleg, illetve szénsavas vizet is előállítanak. Léteznek elektrolízist végző típusok is, amelyek lúgos és savas víz előállítására is képesek. Az aktívszén-töltetű víztisztítók csökkentik a vízben lévő klór mennyiségét és minden más szerves anyagot, illetve a vizet is lágyítják. Ezek a készülékek ezüstözés, réz-cink ötvözet vagy UV-lámpa segítségével gátolják a baktériumok elszaporodását. Az ezüstözést tartalmazó készüléktípusok esetén számolni kell azzal, hogy ezüst kerülhet a kezelt vízbe. Az UV-lámpával működő berendezések használatakor figyelembe kell venni az UV-lámpa bemelegedési idejét is.

Az aktívszén-töltetű víztisztítók üzembe helyezése szakember (vízvezeték-szerelő) közreműködését igényli, ahogyan a karbantartásuk is. A használati utasításon feltüntetett időközönként célszerű elvégezni a szűrő cseréjét, és félévente legalább egyszer javasolt a készülékek fertőtlenítése. Használatuk előtt mindig ki kell folyatni a bennük pangó vizet.

Fordított ozmózis membránt tartalmazó víztisztítók

A fordított ozmózis (reverz ozmózis, RO) membránt tartalmazó, összetett felépítésű berendezések legtöbbje a mosogató alá helyezhető, de kapható a bemenő víz kezelését szolgáló típus is. Ezek a készülékek nemcsak szűrik, hanem tisztítják is a vizet. Működésük azon az elven alapul, hogy zárt rendszerben, nyomás alatt egy membránon préselik át az előzetesen megszűrt vizet.

A szűrés ötlépcsős folyamatból áll. A mechanikai szűrő eltávolítja a vízben lebegő szilárd részecskéket, az aktívszén-szűrő pedig a klórt és származékait, valamint a szerves anyagokat. Ezt követően a fordított ozmózis membrán kiszűr szinte minden 0,0001 mikronnál nagyobb méretű szennyező anyagot és biológiai szervezetet. Majd az aktívszén-utószűrő lép működésbe, kiszűrve az esetlegesen oldott gázt a vízből. A bakteriális védelmet UV-lámpa vagy ezüstözött utószűrő biztosítja. Az ezüstözést tartalmazó készüléktípusok esetén számolni kell azzal, hogy ezüst kerülhet a kezelt vízbe. Az UV-lámpával működő berendezések használatakor figyelembe kell venni az UV-lámpa bemelegedési idejét is.

Advertisement

Az RO-membránt tartalmazó víztisztító berendezések ionmentes vizet állítanak elő, amelynek hosszú távú fogyasztása nem javasolt. Ilyen típusú készülék által előállított víz kizárólagos ivóvízként történő fogyasztása esetén ajánlott az ásványi anyagok más úton történő rendszeres pótlása.

Az RO-membránvíztisztítók üzembe helyezése szakember (vízvezeték-szerelő) közreműködését igényli. A használati utasításon feltüntetett időközönként célszerű elvégezni a szűrők és az RO-membrán cseréjét, valamint a készülék fertőtlenítését. Használatuk előtt, valamint hosszabb áramszünetek esetén mindig ki kell folyatni a tartályukban pangó vizet. A speciális szűrőtöltetek egészségre gyakorolt hatását az engedélyezés során nem értékelik, ezért a gyártó által esetlegesen feltüntetett ilyen tartalmú állítások fenntartással kezelendők.

Vízlágyítók

A vízlágyító készülékek legtöbbje a mosogató alá helyezhető, de kapható a bemenő víz kezelését szolgáló típus is. Az ilyen típusú berendezések nagy méretűek, felépítésük viszont egyszerű. Használatuk elsősorban a háztartási gépek (például mosógépek), illetve kazánok, fűtésrendszerek vízkőlerakódás elleni védelmét szolgálja. A vízlágyítók által előállított víz kizárólagos ivóvízként történő fogyasztása nem ajánlott. Ha mégis kizárólag ilyen típusú készülék által előállított ivóvíz fogyasztása történik, javasolt az ásványi anyagok más úton történő rendszeres pótlása. A víztisztítók üzembe helyezése szakember (vízvezeték-szerelő) közreműködését igényli. Használatuk során megnövekszik a baktériumok elszaporodásának esélye, ami ellen a sótabletták rendszeres használata nyújt védelmet.

Speciális víztisztítók

Advertisement

A speciális víztisztító berendezések (adszorber) az ivóvíz határérték feletti arzén-, ólom- és nitráttartalmának eltávolítását szolgálják. Egészségre gyakorolt hatásukat az engedélyezés során nem értékelik, ezért a gyártó által esetlegesen feltüntetett ilyen tartalmú állítások fenntartással kezelendők.

Mire ügyeljen víztisztító használata esetén?

Kizárólag ivóvízbiztonsági engedéllyel rendelkező víztisztító berendezés vásárlása és üzembe helyezése javasolt. Az engedély megléte ellenőrizhető a forgalmazónál, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központnál (NNK) vagy a kormányhivatalok népegészségügyi főosztályainál. Csak megbízható kereskedőtől vásároljon víztisztító berendezést. Kerülje azokat a termékeket, amelyeket kizárólag termékbemutatókon és webes felületeken forgalmaznak. A beüzemelést és a szűrőcserét bízza a forgalmazó által biztosított szervízszolgáltatóra. Ügyeljen arra, hogy a víztisztító rendelkezzen védelemmel a baktériumok elszaporodása ellen. Vegye figyelembe, hogy a fordított ozmózis (RO) membrán önmagában nem jelent megfelelő védelmet a baktériumok ellen. Minden alkalommal folyassa ki a víztisztítóban pangó vizet fogyasztás előtt. Fokozottan ügyeljen a berendezés karbantartására és tisztítására!

A víztisztítók alkalmazása kockázatos lehet kútvíz kezelése esetén, mivel megnőhet a baktériumok elszaporodásának és a nitrát képződésének a veszélye. A víztisztítók engedélye kizárólag a vezetékes víz tisztítására vonatkozik. Kútvíz kezelésével arra szakosodott szolgáltatót bízzon meg.

Advertisement

Zöldinfó

Elkészült a 2023. évi fehérgólya-felmérés összesítése

Az idén 50 éves Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) megalakulása óta aktívan részt vesz a fehér gólyák védelmében és a faj időszakos felméréseiben. 2023-ban is az ország jelentős részén zajlott adatgyűjtés a fészkekről, a mindenki számára nyitott TermészetLesen program részeként.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az adatgyűjtést az MME Turdus okostelefonos app Gólyales alkalmazása is nagyban segítette, és az örömteli eredmények az állomány mintegy 10%-os növekedését mutatják.

Az 1970-es évektől évtizedeken keresztül 4 800 és 5 500 között ingadozott az ötévente szervezett felmérések adatai alapján a költőállomány, azonban a 2019-es országos felmérés – némileg váratlanul – csak 4 000 költőpárat mutatott ki. A csökkenés azóta megállt, sőt enyhe emelkedést tapasztaltunk – ezért is vártuk kíváncsian az újabb év eredményeit, és mint kiderült, nem hiába!

Az MME online gólya adatbázisába 2023. december 31-ig feltöltött adatok 1 280 település 3 715 fészkelőhelyéről tudósítanak. A napi megfigyelési adatok száma 5 970, a korábbi évekhez képest magas szám jórészt a Turdus alkalmazáson keresztül érkezett a felmérőktől. A vizsgált fészkelőhelyek közül:

  • 2 019 fészek volt lakott, melyből 1 690 sikeresen repített fiókákat vagy fiókát, 334 pár sikertelen volt, 85-nek nem ismert a költési eredménye, 33 fészket pedig magányos gólya foglalt;
  • 1 021 üres, fészekanyag nélküli, 51 fészekkezdeményes és 501 lakatlan fészek volt fészektartó „gólyakosáron”;
  • a sikeres párok összesen 5 007 fiókát neveltek fel, így az átlagos fiókaszám az összes párra számolva 2,46, a sikeres párokra számítva 2,96 volt – ez nem rekordmagas, de a sokéves átlagnál jobbnak számít;

1 143 olyan település volt, ahol a 2019-es országos felmérés során és 2023-ban egyaránt történt adatgyűjtés. A két adatsort alapul véve megbecsülhető a teljes országos állomány, amely 2019-ben mintegy 4 000 pár volt, 2023-ban 4 550 párra becsülhető. Ez a bő 10%-os emelkedés a négy évvel ezelőtti mélyponthoz képest örvendetes eredmény.

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!