Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Veszélybe sodorhatja a gazdaságot az országos energiahiány a dél-afrikai elnök szerint

Rövid távon sem lehet számítani az energiaválság javulására a Dél-afrikai Köztársaságban, az országos áramhiány veszélybe sodorhatja a gazdaságot – figyelmeztetett hétfőn Cyril Ramaphosa elnök.

Létrehozva:

|

Ramaphosa a nemzethez írott heti levelében kijelentette: az Eskom állami energiavállalat szénnel fűtött villamos erőműveinek bizonytalan teljesítményét látva továbbra is fenn kell tartani a preferenciasorrendet az áramelosztásnál. A déli féltekén a tél közepének számító június és július hónapokban hetekig szigorúan adagolták az áramot az afrikai kontinens legnagyobb ipari országában. A megszorítások fokozódtak, miután az országos áramhálózat állapota a hiányos karbantartás és a korrupció miatt leromlott, így továbbra sincs elég áram. Az utóbbi két hétben naponta többször órákig tartó áramkimaradások voltak. Az áramelosztás korlátozásának a vállalatok az elsődleges kárvallottjai. Ramaphosa a múlt héten korábban tért vissza tengerentúli útjairól a válság miatt, és az ENSZ Közgyűlésének 77. ülésszakán sem vett részt, hogy figyelmét az energiaválság kezelésére összpontosíthassa.

Az elnök levelében aláhúzta: az elmúlt két hét nagyon megterhelő volt, és teljesen jogos a lakosság felháborodása. Egyúttal arra kérte az embereket, hogy spóroljanak az energiával. Az államfő hangsúlyozta: az elsődleges cél az, hogy megszüntessék az üzemzavart az erőművekben, és helyre lehessen állítani az áramszolgáltatást. A tavasz közeledtével általában jelentősen csökken az energiafogyasztás a Dél-afrikai Köztársaságban, de most annyira sok erőmű hibásodott meg, hogy meredeken esett a termelés. Emellett a szénellátás is akadozik. A Dél-afrikai Köztársaság villamos erőműveinek 80 százaléka szénalapú, s így súlyosan környezetszennyező. Ramaphosa a lakosság türelmét kérte, és elmondta: zajlik a kapacitások bővítése, még ha egyelőre nem is látni ennek eredményét. Az elnök júliusban bejelentette: megnyitják az energiapiacot a magánszektor szereplői előtt. A Dél-afrikai Köztársaságban a múlt héten írták alá az első egyezményeket a szélenergia hasznosításáról.

 

mti

Zöldinfó

Átadták az Európai hulladékcsökkentési hét díjait

Az egyik legnagyobb kihívásnak nevezte az átállást a körforgásos gazdaságra az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Szentendrén, ahol átadta a 2022-es Európai hulladékcsökkentési hét elismeréseit.

Létrehozva:

|

Szerző:

Raisz Anikó a magyar koordinátor, az ÉMI Szentendrei ipari parkjában tartott rendezvényen hangsúlyozta, a körforgásos gazdaság sokkal több, mint újrahasznosítás, hiszen a keletkező hulladék egy másik vállalat számára alapanyagot, értéket jelent. “Így zárul a kör, és alakul át a lineáris gazdaság körforgásossá, nem pazarolva a rendelkezésre álló erőforrásokat” – mondta. A hulladékmennyiség és erőforrás-felhasználás csökkentése nemcsak a hulladékgyűjtés és -kezelés okos megszervezése, hanem magában foglalja a tudatos vásárlást és az élelmiszerhulladékok helyben komposztálását is – hívta fel a figyelmet az államtitkár. Raisz Anikó beszélt arról is, hogy a fenntarthatóság nem csak politikai és kormányzati kérdés, a siker érdekében az egyes személyeknek, családoknak, üzleti vállalkozásoknak, civil szerveződéseknek is olyan célokat, értékeket kell követniük, oly módon kell meghozniuk mindennapos döntéseiket, és olyan kezdeményezésekbe kell belevágniuk, amelyek biztosíthatják a fenntartható társadalom elérését.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a környezettudatosság növelése érdekében a tárca évről évre számos környezeti nevelési programot, szemléletformáló eseményt szervez, illetve támogat. “Ahol jelentős társadalmi ügyről van szó, ott a társadalmi összefogás és az innováció is mindig helyet kér magának”, és erre kiváló példa a legutóbbi Európai hulladékcsökkentési hét programja – mondta. Ismertette, a programra Európa-szerte több mint 16 ezer résztvevő regisztrált. Magyarország az ötödik helyen végzett, és a program népszerűsége évről évre nő, 2021-hez képest 40 százalékkal emelkedett az akciók száma az országban – emelte ki, és különösen örömtelinek nevezte, hogy az oktatási intézményekben is egyre nagyobb figyelmet kapott a program. 2022 kiemelt témája a körforgásos és fenntartható textília volt, a középpontban a textilipar ökológiai lábnyomának csökkentése, a textilhulladék keletkezésének megelőzése, a textilek, ruhák újrahasználata, újrahasznosítása, élettartamuk növelése állt.

Buday-Malik Adrienn, az ÉMI vezérigazgatója egyebek mellett arról beszélt, hogy a körforgásos gazdaság és a környezet ügye közösséget teremt és olyan szereplőket köt össze, akiknek máskor talán kevés köze lenne egymáshoz. Önkormányzati képviselők, magánszemélyek, színművészek, kutatók, a tudományos élet képviselői, politikusok és a kormányzat képviselői ülnek egy asztalhoz és állnak egy ügy mellé. Az ÉMI építésügyi szakmai szervezetként olyan ügy mellé állt koordinátorként, ami mindenképp közös ügy – tette hozzá. A sajtóanyag tájékoztatása szerint akciómegvalósítóként öt kategóriában lehetett jelentkezni: közigazgatási szerv, hatóság; egyesület, civil szervezet; gazdálkodó, ipari szervezet; oktatási intézmény és magánszemély. A 2022-es programra 281 akcióterv érkezett az ország teljes területéről.

Európában 2009-ben indult el a kezdeményezés, Magyarország 2013 óta vesz részt benne, az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. harmadik éve a hazai koordinátora. A programot minden év novemberének harmadik hetében rendezik. A 2022-es év tizenhat díjazottja között van például a Kétegyházi Márki Sándor Általános Iskola, a Humusz Szövetség, a Somogy Vármegyei Kormányhivatal vagy a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!