Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Világrekord hatékonyságot értek el egy napelemmel

Létrehozva:

|

A tandem eszközzel sikerült átlépni a bűvös 30 százalékos határt.

Holland intézetek összefogásával sikerült átlépni a napelemekhez köthető 30 százalékos határt – számol be az Interesting Engineering. A szakértők bíznak benne, hogy munkájuk világszerte hozzájárulhat a napelemes technológia terjedéséhez, illetve a fosszilis energiahordozók visszaszorításához.
A kormányok világszerte kezdik felismerni a napenergiában rejlő lehetőségeket, Európában pedig, az energiaválság árnyékában a szektor kiemelt fontosságú. A technológia fejlesztése is nagy erőkkel zajlik, ennek ellenére a fotovoltaikus eszközök hatékonysága limitált, a kereskedelemben elérhető panelek esetében az arány általában 22 százalék.

Ha sikerülne fokozni a hatékonyságot, az azt jelentené, hogy ugyanakkora területet elfoglalva több áramot állíthatnának elő a napelemek. Ez nem csak a helytakarékosság miatt lenne fontos, az energia elérhetőségének fokozása a felhasználók pénzügyi terheit is csökkenthetné. Holland kutatók a közelmúltban egy négyterminálos perovszkit-szilícium tandem eszközt hoztak létre. A tandem cellák a napsugárzás szélesebb spektrumát tudják hasznosítani, mert ötvözik a perovszkit és a hagyományos, szilícium technológiát. Előbbi UV-sugárzásban és látható fényben hatékony, utóbbi pedig látható fényben és infravörös spektrumban.

Egy négyterminálos tandem eszközben az alsó és a felső cellák egymástól függetlenül működnek, tovább növelve a teljesítményt. A szakértőknek sikerült 19,7 százalékra fokozniuk egy 3-szor 3 milliméteres, félig áttetsző perovszkit cella hatékonyságát, ez alá pedig egy szilícium alapú, 20-szor 20 milliméteres cellát helyeztek. A tandem készüléknek rendkívül átlátszó hátsó lapja lehetővé tette, hogy a közeli infravörös fény 93 százaléka elérje a készülék alját. Az optimalizálás révén a szilícium eszköz hatékonysága 10,4 százalékosra javult. Ami ennél is fontosabb: a két egység kombinált hatékonysága a 30,1 százalékot is elérte, ami rekordnak számít. A kutatók következő célja az, hogy kiderítsék, miként növelhetik a rendszer méretét a hatékonyság megtartása mellett.

Zöldinfó

A fenntarthatóság, és egyben a fenntartható tanárképzés kulcsa is lehet az egyetemi Z-szak

Az Európában egyedülálló osztatlan természettudomány-környezettan tanárképzésre a végzős diákok mellett gyakorló pedagógusok, természettudományos diplomával rendelkező szakemberek is jelentkezhetnek.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az ötéves, kifejezetten a Z generációt megszólító Z-szak különlegessége, hogy átfogó képet nyújt a természettudományokról, így a hallgatók nem csupán egy-egy tantárgyi területen szereznek szilárd szakmai tudást, hanem a biológiai, kémiai, fizikai és földtudományi tananyagok közötti összefüggésekkel is megismerkednek. 

Az Európában elsőként bevezetett képzésnek hat egyetem hét képzőhelye is helyet biztosít: 

A megoldáscentrikus, innovatív szemléletű képzés során a hallgatók a társadalmi felelősségvállalás és fenntarthatóság szempontjaival is megismerkednek. Nagy hangsúlyt kap a retorikai, művészeti, vizuális kommunikációs készségek fejlesztése is, ami növeli az itt szerzett diploma értékét. 

A pedagógiai kompetenciák fejlesztése viszont nem csak a lexikális tudás mélyítésében, hanem a készségek elsajátításában is megmutatkozik. A hallgatók környezetközeli, gyakorlatorientált oktatásban részesülnek, emellett kutatásokban vehetnek részt, valamint nemzetközi tapasztalatokat is szerezhetnek. Így az inter- és multidiszciplináris Z-szak segít teljes egységében, átfogóan megérteni a megtapasztalható természetet, ezáltal a jövő pedagógusai könnyeben tudják majd átadni diákjaik számára a természettudományos területek közötti összefüggéseket, feléleszteni bennük a természet szeretetét és erősíteni bennük a tanulmányokhoz elengedhetetlen kíváncsiságot.

A képzésre az érettségizők és a felsőoktatáson belüli szakváltást kereső diákok mellett gyakorló pedagógusokat, illetve természettudományos területeken szerzett mesterfokú diplomával rendelkező, tanítani vágyó szakembereket is várnak. Ebben az esetben a képzés időtartama (1–3 év) az előképzettségtől függ, középpontjában pedig az összevont természettudomány órához kapcsolódó ismeretek állnak. Ezen rövid ciklusú képzések a január végéig megjelenő felvételi póttájékoztatóban fognak először szerepelni.

Advertisement

Átalakuló tudásközpont

A Z-szak osztatlan önálló (szakpárt nem igénylő) tanárképes képzésnek helyet adó hat egyetem összefogása 2022 szeptemberében indította először a gyakorlati oktatásra alapozott képzést. A szakról további információk a megújult zeeszak.hu weboldalon találhatók, a portál betekintést enged a képzésben már részt vevő hallgatók tapasztalataiba is. 

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!