Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

A komplex erőmű megoldás lehet az energiaválságra, nap-szél és vízenergiát kombinálnak

Létrehozva:

|

Szingapúrban a tengerre telepítenének olyan napelemparkot, amelynél egyéb forrásokat, például a szélenergiát is hasznosítanák.

Két szingapúri egyetem és egy helyi vállalat egy összefogásban azt fogja vizsgálni, hogy mennyire életképes egy hibrid, úszó napelempark – számol be a PV Magazine. A rendszer a szél- és a vízenergiát is hasznosítaná. Amennyiben a park az elvárásoknak megfelelően működik, a résztvevők el akarnak indítani egy 100 megawatt kapacitású teszt erőművet is. A technológia különösen előnyös lehet azokban az országokban, ahol a szárazföldi terület kicsi, de adott a tenger.

A Szingapúri Nemzeti Egyetem alá tartozó Szingapúri Napenergia Kutató Intézet (SERIS), a Nanjang Műszaki Egyetem és a Keppel Infrastructure megállapodást is aláírt. A cél annak felmérése, hogy technikailag és gazdaságilag mennyire kivitelezhető a tengeri, hibrid napelempark. Az árapály, a szél és az óceán erejét is hasznosító rendszer lebegő napelemekből áll majd, melyeket más, alternatív energiaforrásokat használó eszközökkel fognak integrálni. Az erőművet egy meg nem határozott helyen, szingapúri vizekben hozzák létre, az első kísérletek sikerétől függően aztán kialakíthatják a nagyobb parkot is.

Cindy Lim, a Keppel Infrastructure vezérigazgatója szerint Szingapúrban korlátozottan érhető el szárazföld, a tenger viszont lehetőséget kínál az alternatív energiaforrások változatosabb használatára, az energiabiztonság növelésére, illetve Szingapúr zöld átállására. A vállalat azt fogja vizsgálni, hogy miként lehet kifejleszteni, valamint fenntartani a parkot.

Az egyetemek feladata az lesz, hogy kiderítsék, hogyan állhat ellen a rendszer a szélnek, a hullámzásnak, a rozsdásodásnak és egyéb tényezőknek. A Szingapúri Nemzeti Egyetem a tervezéshez és az alkatrészek kiválasztásához is szakértelmet nyújt majd, de az úszó napelemek kidolgozásában és fenntartásában is segíteni fog. A kutatók modellezéssel mérik majd fel az árapályi körülményeket. Thomas Reindl, a SERIS vezérigazgató-helyettese szerint amennyiben a park beválik, a technológia iránt külföldön is komoly kereslet alakulhat ki.

Advertisement

Zöld Energia

Már nem csak a tetőre telepíthetünk napelemet

A finn Rauli fejlesztésének köszönhetően immár a falakon is könnyedén helyet kaphatnak a
napelemek, elősegítve az olcsó, tiszta energia előállítását.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az elmúlt időszakban világszerte elképesztő felfutást tapasztalt az otthoni napelemek piaca, ami nem csoda: a panelek révén a háztartások megbízhatóan, olcsón és környezetbarát módon termelhetik az energiát. Csakhogy egyes otthonok számára korlátozottak a lehetőségek a hagyományos telepítésre, hiszen nem minden család számára adott a megfelelő tetőfelület.

Szerencsére ma már van az alternatíva, hiszen a napelemek a homlokzaton, a falakon is helyet kaphatnak. Bár elsőre úgy tűnhet, egy ilyen telepítés kivitelezése bonyolult, akadnak olyan eszközök, amelyek megkönnyítik a beruházást.

Ilyen a finn Rauli cég egyik újabb, Rauli Wall nevű terméke, amely hazánkban is elérhető. A vállalat kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy egyszerűen használható, esztétikus és strapabíró eszközökkel könnyítse meg a napelem-telepítéseket, és ez a törekvés a falra szerelhető rendszer esetében is tükröződik.

RAULI WALL

Rauli Wall rendszerében a telepítés igen egyszerű. A panelek felső és alsó elemek közé rögzíthetőek, gyakorlatilag „lebegnek”, oly módon, hogy a szakemberek erőfeszítés nélkül is könnyedén mozgathassák azokat. A termék anyaga skandináv acél. Az alkatrészek jellemzően fekete árnyalatban érkeznek, az ilyen elemek igen elegáns megjelenést kölcsönöznek az egész berendezésnek. A termék tartós, stílusos, illetve hatékony.

„A Rauli minden alkatrészét Finnországban tervezik finn telepítési szakértők. Az alkatrészekeinket is Finnországban, Orimattilában gyártják, és 30 éves garanciát vállalunk rájuk” – nyilatkozta Ville Tiainen, a vállalat vezérigazgatója, az idei németországi Intersolar fesztiválon.

A beruházások tervezését a Rauli App nevű szoftver is segíti. A projekt elrendezése, az alkatrészek listája és a rendszer fizikai méretei néhány perc alatt generálhatóak a programban.

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!