Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

A komplex erőmű megoldás lehet az energiaválságra, nap-szél és vízenergiát kombinálnak

Létrehozva:

|

Szingapúrban a tengerre telepítenének olyan napelemparkot, amelynél egyéb forrásokat, például a szélenergiát is hasznosítanák.

Két szingapúri egyetem és egy helyi vállalat egy összefogásban azt fogja vizsgálni, hogy mennyire életképes egy hibrid, úszó napelempark – számol be a PV Magazine. A rendszer a szél- és a vízenergiát is hasznosítaná. Amennyiben a park az elvárásoknak megfelelően működik, a résztvevők el akarnak indítani egy 100 megawatt kapacitású teszt erőművet is. A technológia különösen előnyös lehet azokban az országokban, ahol a szárazföldi terület kicsi, de adott a tenger.

A Szingapúri Nemzeti Egyetem alá tartozó Szingapúri Napenergia Kutató Intézet (SERIS), a Nanjang Műszaki Egyetem és a Keppel Infrastructure megállapodást is aláírt. A cél annak felmérése, hogy technikailag és gazdaságilag mennyire kivitelezhető a tengeri, hibrid napelempark. Az árapály, a szél és az óceán erejét is hasznosító rendszer lebegő napelemekből áll majd, melyeket más, alternatív energiaforrásokat használó eszközökkel fognak integrálni. Az erőművet egy meg nem határozott helyen, szingapúri vizekben hozzák létre, az első kísérletek sikerétől függően aztán kialakíthatják a nagyobb parkot is.

Cindy Lim, a Keppel Infrastructure vezérigazgatója szerint Szingapúrban korlátozottan érhető el szárazföld, a tenger viszont lehetőséget kínál az alternatív energiaforrások változatosabb használatára, az energiabiztonság növelésére, illetve Szingapúr zöld átállására. A vállalat azt fogja vizsgálni, hogy miként lehet kifejleszteni, valamint fenntartani a parkot.

Az egyetemek feladata az lesz, hogy kiderítsék, hogyan állhat ellen a rendszer a szélnek, a hullámzásnak, a rozsdásodásnak és egyéb tényezőknek. A Szingapúri Nemzeti Egyetem a tervezéshez és az alkatrészek kiválasztásához is szakértelmet nyújt majd, de az úszó napelemek kidolgozásában és fenntartásában is segíteni fog. A kutatók modellezéssel mérik majd fel az árapályi körülményeket. Thomas Reindl, a SERIS vezérigazgató-helyettese szerint amennyiben a park beválik, a technológia iránt külföldön is komoly kereslet alakulhat ki.

Advertisement

Zöld Energia

Napenergiával fűtik a házakat a sarkvidéken

Különleges, napenergián, szélenergián, vízenergián és biomasszán alapuló projektek zajlanak Alaszka sarkvidéki területén.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az amerikai Nemzeti Megújuló Energia Laboratórium kutatói öt esettanulmányt készítettek olyan megújulóenergia-projektekről, amelyeket Alaszka állam sarkvidéki régióiban valósítottak meg – számol be a PV Magazine. A projektekben napenergiát, szélenergiát, vízenergiát és biomasszát használnak fel, és a hőszivattyúknak is komoly szerep jut.

Az egyik publikációban két település példáját mutatják be, a környéken egy összesen 223,5 kW teljesítményű napelemes rendszert telepítettek 351 kWh-os akkumulátorkapacitással és 250 kW-os inverterekkel, valamint hideg klímára tervezett hőszivattyúkkal párosítva. Shungnak és Kobuk területén 2020-ban 361 ember lakott, a megújuló rendszereket dízelgenerátorok cseréjének céljával vezették be. A helyi közösségek Northwest Arctic megyével és az Alaska Village Electric Cooperative-vel kötöttek megállapodást a projekthez, de az amerikai Mezőgazdasági Minisztériumtól is érkezett támogatás.

A rendszerben a napelemeket eltérően tájolták, hogy a termelés eloszoljon a hosszú, sarkvidéki nyári napok során. A hálózat mikrokontrollereket használ a dízelgenerátorok kikapcsolására, amikor azok terhelése nyáron 30 százalék alá csökken. A tanulmány nem közölt műszaki részleteket a hőszivattyúkról.

Az eredmények azt mutatják, hogy a rendszer évente 200 MWh villamos energiát termel, az akkumulátorok pedig néhány órán át képesek elegendő áramot biztosítani a településeknek. A szakemberek arra számítanak, hogy a közösségekben a háztartások évente 2000 és 2500 dollár (688-860 ezer forint) közötti összeget takaríthatnak meg, ha a dízelüzemű berendezéseiket hőszivattyúkra cserélik. A megújuló energiaforrások rendszere a becslések szerint a villamosenergia-összetétel 11-15 százalékát biztosítja.

A helyi őslakosoktól komoly támogatást kapott a projekt, a szakértők szerint ennek is komoly szerepe volt a kezdeti sikerekben. Jelenleg azt vizsgálják, hogy miként lehetne az inverter bővítésével tovább csökkenteni a dízelhasználatot, emellett a rendszerhez egy szélerőművet is kiépítenének.

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!