Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Aki napelemet szeretne, várnia kell

A növekvő kereslet miatt szakemberhiány is lehet.

Létrehozva:

|

Tekintettel az energiaárak alakulására, megindult a roham, rengeteg magyar nullázná a villanyszámlát napelem-telepítéssel – írta a hirado.hu. Van olyan szolgáltató, amelynél megtízszereződött az ajánlatkérések száma. Egyre többen helyettesítik vagy egészítik ki a meglévő hálózatukat napelemmel, ami nem véletlen, hiszen jogszabály rögzíti, hogy a most tervezés alatt álló és megtervezett, vagy egy-két év múlva kivitelezendő épületek nem is működhetnek megújuló energiatermelő rendszer nélkül. Akadnak olyan nagy méretű háztartások, ahol a piaci áron kapott gáz- vagy villanyáramszámla egymillió forintra is kijöhet a hónap végén. Ugyanakkor egy teljes rendszer kiépítése egy átlagos háztartási méretnél, 10–15 ezer forintos villanyszámla esetén, 2–2,5 milliós tételt jelent annak, aki most kezdi meg a telepítést.

Milyen tető alkalmas napelemes rendszer telepítésére?

Amire a legtöbben kíváncsiak az az, milyen feltételeknek kell megfelelni, hogy a házra telepíthető legyen egy napelemes rendszer. Erről Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke beszélt részletesen „Megnézzük, hogy az álmok találkoznak-e a valósággal. Van-e megfelelő tető, illetve ha nem annyira ideális a tető, ami árnyék szempontjából lehet probléma, vannak az úgynevezett teljesítményoptimalizált napelemes rendszerek, amik ezt a problémát részben kiküszöbölik, és az éves energiahozamot 20–30 százalékkal is képesek megnövelni. Ha megfelelő az állékonysága a tetőnek, akkor gyakorlatilag bárhova tudunk telepíteni: tetőre, homlokzatra, gépkocsibeállóra, akár szabad földre is. Egyedül az azbesztpala lehet kizáró ok.” Fontos, hogy általában engedély nélkül szerelhetők a napelemes rendszerek, egyedül a műszaki feltételeknek kell megfelelni. Hogy ez kiderüljön, annak a gyakorlati módja az árajánlatkérés, a nekünk megfelelő vállalkozó megbízása, majd a tervezési engedélyeztetés elindítása. Ilyenkor a tervező benyújt egy igényt az áramszolgáltatóhoz, amire jogszabály szerint a szolgáltatónak 30 napon belül válaszolnia kell, de ez most több hónapos késedelemmel történik meg a túlterhelés miatt.

Ahol nincs villamosenergia-hálózat, tehát tanyán, hétvégi házban, ott a szigetüzemi napelemes rendszer a legideálisabb megoldás. Célszerű azonban a hálózatokat használni, hiszen hatalmas költség az akkumulátorok beszerzése. „Ez nem összekeverendő a szünetmentes áramforrásokkal. Sokan ugyanis azért szeretnének szigetüzemű rendszert, mert gyakoriak télen az áramszünetek egyes vidékeken. Erre azonban megfelelőbbek az akkumulátoros energiatározóval kombinált, hibrid üzemű napelemes rendszerek, szünetmentes áramforrással kiegészítve” – mondta Kiss Ernő.

Milyen kivitelezőt válasszunk?

Olyan kivitelezőt válasszunk, aki megfelelő múlttal, tapasztalattal, megfelelő szaktudással és szakemberekkel rendelkezik. Rengeteg olyan kivitelező tevékenykedik a piacon, aki mellett nincs villanyszerelő, márpedig ez létfontosságú – emelte ki Kiss Ernő.

Mennyi időbe telik egy napelemes rendszer kiépítése?

Döbbenetesen megnőtt az igény a napelemes rendszerekre, az elmúlt két hétben hatvanezer igény érkezett a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség tagvállalataihoz, miközben tavaly összesen 35 ezer háztartásba telepítettek napelemes rendszert. Ezek az igények pedig nem teljesíthetők. Ami a napelemeket illeti, még nincs hiány, azonban az inverterek esetében már készletgondok tapasztalhatók. A 6–8 kilowattos invertereknél akár 2-3 hónap is lehet a beszerzési idő. „A vásárlók sokkal tudatosabbak lettek, keresleti piac van, így kevésbé van idejük variálni, mert elveszíthetik a napelem-telepítőjüket. Nem a kivitelezési idő lett hosszabb, hanem a várakozás, hiszen a napelemszerelés egy egynapos feladat, maga az engedélyeztetés és a dokumentáció elkészítése is szintén egynapos feladat. Itt az áramszolgáltatók adják a legszűkebb keresztmetszetet, és az is fontos, hogy melyik az a cég, amelyik képes felszerelni a napelemes rendszert, az anyaghiányok miatt. Jelenleg három hónapnál hosszabb határidők vannak – hangsúlyozta Petre András, az EU-Solar Zrt. vezérigazgatója. Bár van hazánkban is invertergyártás, de Magyarország leginkább importra szorul, és az inverterhiány miatt a vállalatok hosszabb határidővel is dolgozhatnak.

Advertisement

Zöld Energia

Otthoni akkumulátort mutatott be a Huawei

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.

Létrehozva:

|

Szerző:

A Huawei cégről a többség egészen biztosan az okostelefonokra asszociál, a kínai gyártó ugyanakkor más technológiákkal, termékekkel is foglalkozik. A vállalat a közelmúltban egy új, lakossági napelemes rendszerek számára kidolgozott, minden egyben akkumulátorcsaládról rántotta le a leplet – számol be a PV Magazin. A berendezés három változatban, egy, két vagy három akkumulátormodullal érhető el, amelyek 6,9 kilowattórától 20,7 kilowattóráig terjedő felhasználható energiát kínálnak.

A tetőre telepített fotovoltaikus rendszerekkel kombinálható akkumulátor a LUNA S1 nevet viseli. A gyártó szerint a termék továbbviszi a Huawei egyedülálló Module+ architektúráját, amely beépített energiaoptimalizálóval rendelkezik, és a szektorban először használja a vezető nagyméretű akkumulátorcellát (280 amperóra), amely messze meghaladja az iparági szintet. „Az akkumulátorcsomag szintjén történő optimalizálással több mint 40 százalékkal nagyobb energiaátbocsátást biztosít az élettartam alatt, és magas minőségével és megbízhatóságával iparágvezető, 15 éves korlátozott garanciát ér el, így hosszabb élettartamot és kiváló befektetési megtérülést kínál a felhasználóknak” – olvasható a vállalat közleményében.

A Luna2000-7/14/21-S1 energiatároló-rendszer három változatban kapható, egy, két vagy három akkumulátor-modullal és 6,9-20,7 kilowattóra hasznosítható energiával. A berendezés maximális töltési és kisütési teljesítménye 3,5 kilowatt és 1,05 kilowatt között mozog, míg az üzemi feszültségtartomány 350 volt és 560 volt között van egyfázisú rendszerek esetében, illetve 600 volt és 980 volt között háromfázisú rendszereknél.

Az egymodulos változat mérete 590-szer 255-ször 510 milliméter, tömege 80 kilogramm, míg a hárommodulos rendszer mérete 590-szer 255-ször 1230 milliméter, súlya pedig 216 kilogramm. Az új tárolórendszerek működési hőmérséklettartománya mínusz 20 Celsius-foktól plusz 55 Celsius-fokig terjed, és IP66-os védettségűek.

A Huawei LUNA S1 ötrétegű biztonsági védelmi mechanizmussal rendelkezik, beleértve a cellaszintű, elektromos, szerkezeti, aktív és vészhelyzeti védelmet. Az akkumulátor számos biztonsági tanúsítványt elért, mint például a VDE 2510-50, IEC 62169, ISO 13849, IEC 63056, IEC 62040-1, IEC 62477 és UN 38.3.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!