Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Eljöhet a hibrid napelemes rendszerek kora

Egy hibrid üzemű napelemes rendszerrel betömhetjük a szaldó elszámolás végével keletkező űrt.

Létrehozva:

|

A hazai napelemes piac több szempontból is különleges. Az Európai Unióban például egyedül itthon van még érvényben szaldó elszámolás, igaz, ezt az opciót 2024. január 1-ével kivezetik az új napelemeknél. Ettől kezdődően a frissen kiépített rendszerekre kedvezőtlenebb elszámolás lesz elérhető, a helyzet megértésében a Napelemrendszer.info cikke segít.

A szaldó lényege, hogy évente egyszer, a hálózatba betáplált és onnan felvett energia különbözete alapján történik az elszámolás kilowatt áron, a kalkulációt egy mérőóra segíti. A konstrukció előnye a fogyasztóra nézve, hogy kényelmesen hozzáférhet akkor is az áramhoz, ha a napelemek éppen nem termelnek. További pozitívum, hogy jelentősen csökken az energia ára.

A szaldó végét régóta lehetett sejteni, a kivezetést pedig egy európai uniós irányelv is előírta. A 2024. január 1-e előtt csatlakoztatott rendszerek még maximum tíz évig maradhatnak a kedvező elszámolásban, az ezután kiépített napelemekre viszont már a bruttó elszámolás vonatkozik, ami jelentősen növelheti a megtérülés idejét.

A szabályzás miatt az utóbbi időkben többen is elkezdtek gondolkozni azon, hogy milyen megoldásokkal lehetne mérsékelni a későbbiekben az energiafogyasztás költségeit. Érdemes kiemelni, hogy az újfajta elszámolás részletei egyelőre nem ismertek, és a szükséges mérőórát sem mutatták még be. Azzal sem árt tisztában lenni, hogy az ideiglenes, az új napelemekre vonatkozó betáplálási stop miatt most a szaldó problémája is zárójelbe került, a tilalom feloldása után viszont ismét kulcskérdéssé válhat a probléma.

Mindettől függetlenül meglévő napelemes rendszereknél felmerülhet a bővítés, ami főleg akkor érdekes, ha invertercserében is gondolkozunk.

Advertisement

Mi lehet a megoldás?

Sokaknak nem egyértelmű, de egy napelemes rendszer egyik, ha nem a legfontosabb komponense az inverter, ez a rendszer szíve és lelke. A fotovoltaikus cellákba beérkező sugárzás az ott lévő szilíciumréteggel találkozik, elnyelődik, és szabad elektronokat generál, az így létrejövő egyenáram viszont háztartási felhasználásra még nem alkalmas. Az inverter dolga az, hogy előállítsa a hasznosítható váltakozó áramot.

Amennyiben meglévő rendszerünknél invertert cserélnénk, már most érdemes hibrid berendezésben, pontosabban hibrid üzemű napelemes rendszerben gondolkozni. Ennek lényege az, hogy egyszerre tud szigetüzeműként és hálózatra visszatáplálóként működni, ehhez pedig a tároló mellett megfelelő inverter kell. A klasszikus értelemben vett hibrid napelemes rendszer egyszerre van rácsatlakozva akkumulátorokra és magára a hálózatra is, ez különösen akkor lehet hasznos, ha a háztartásnak áramkimaradás esetén is állandó energiára van szüksége – például a fűtési rendszer miatt.

Miként is működik a technológia? Először is nézzük meg a napelemes termelés oldalát: a napközben előállított többletenergia először az akkumulátorba kerül, ha pedig ez megtelik, akkor lép fel a kapcsolat az áramszolgáltatóval, vagyis indul meg a hálózatra való betáplálás. Ha a hálózati fogyasztás részét nézzük, vegyük az evidenciát: a napelemek nappal képesek áramot előállítani – ekkor pedig az ember ritkán tartózkodik otthon, emiatt nem is használ energiát. Sötétedés után tehát az akkumulátorból kell felvenni az áramot, ha viszont azt teljesen elfogyasztottuk, az áramszolgáltatótól, a hálózatról kell vásárolni.

Az áramfelhasználás tehát egy körforgást ír le. Az akkumulátoros megoldás előnye, hogy csak a legvégső esetben szükséges áramot felvennünk a hálózatból, amivel be lehet majd tömni a szaldó elszámolás megszűnésével keletkező űrt. Persze tartsuk szem előtt azt is, hogy az akkumulátorok beszerzése költséges mulatság, igaz, a technológia fejlődésének köszönhetően az árak fokozatosan csökkennek, miközben a minőség, a teherbírás és az élettartam is nő. Alternatív megoldás lehet a tároló elektromos autóval való helyettesítése.

Advertisement

Összességében kijelenthető, hogy a beruházás előtt fel kell mérni a háztartás fogyasztási szokásait, igényeit. Az akkumulátorok miatt a megtérülés is jelentősen nő, ezzel mindenképp számoljunk.

Zöld Energia

Ezért lehet kiváló befektetés a napelem a vállalatoknak

Azok a vállalatok, amelyek fontosnak tartják a költségek optimalizálását, ugyanakkor lényeges számukra a környezettudatosság, a napelemes rendszerrel értékes előnyökre tehetnek szert. A szaldó-elszámolás megszüntetése a cégek számára nem jelent hátrányt, éppen ezért érdemes napelemes rendszer telepítésében gondolkodni.

Létrehozva:

|

Szerző:

A napelem előnyei már régóta ismertek. Mivel a napfény szinte korlátlan mennyiségben áll rendelkezésünkre, ezért a megújuló energiát könnyedén tudjuk hasznosítani.

Egy cég számára megfontolandó lehet a következő kérdés:

A teljes energiaszükségletet szeretné kielégíteni napelemek segítségével, vagy csak egy részét akarja kiváltani a havi elektromos kiadásainak? Mivel a minőségi napelem rendszer 25-30 évig biztosan termel, ezért jól megtérülő beruházásról van szó, ami jelentős megtakarítást eredményezhet. Akár a villanyszámla teljes lenullázása is elérhető vele.

Ezért éri meg a cégeknek a napelem

A kormány döntése értelmében azonban megszűnt a napelemes rendszerek esetében a visszatáplálás lehetősége azok számára, akik 2022 októberének végéig nem nyújtottak be igénylést. Arra hivatkoztak, hogy mivel nem elég fejlett a rendszer, ezért nem bírja el a sok napelemet. Vagyis ha túl sokan használják a napelemeket és a visszatáplálás lehetőségét, akkor hálózati problémák merülhetnek fel. Tehát azoknak éri meg igazán a napelem, akik a megtermelt energiát azonnal el is tudják használni (vagy akkumulátort vásárolnak, amely eltárolja az energiát). Az energiaárak mellett egy cégnek sokkal jobban megéri átállni napelemre, mint egy lakossági felhasználónak. A vállalkozások ugyanis jobbára akkor fogyasztanak, amikor termel a rendszer, így kevesebb energia megy veszteségbe.

Advertisement

A vállalatok esetében így egy jól átgondolt, hatékony rendszer akár 2-5 év alatt megtérülhet. Ráadásul egy vállalkozás el tudja számolni költségként a napelemes rendszert, beleértve az invertert és az akkumulátort is. Sőt még azt is kiszámolhatja, hogy milyen fűtési típussal éri meg jobban működtetnie az elektromos berendezéseit. Lehetőség van ugyanakkor pályázati lehetőségekre, ami miatt nem kell a napelemes rendszer teljes összegét kifizetni.

Napelemes rendszer előnyei cégeknek

Gyors megtérülés: A már említett 2-5 éves megtérülés után megállás nélküli költséghatékony működésre lehet számítani, ami jelentős pénzügyi terhet vehet le a vállalkozások válláról.

Nő a vállalkozás értéke: Mivel az épület a telepítéstől kezdve energetikai szempontból pozitív változáson esik át, ezért egy napelemes rendszer növelheti a vállalkozás értékét, esetleges értékesítésének esélyét, eladhatóságát.

Környezettudatosság: Egy cég hitelességének is jót tehet az, ha megmutatja a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét, környezettudatosságát a napelemek által. A napelemek ugyanis környezetbarát megoldást jelentenek, hiszen működés közben nem juttatnak káros anyagot a környezetbe.

Kiapadhatatlan energiaforrás: A napenergia szinte korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre.

Advertisement

Nem igényel komolyabb karbantartást: Mivel a minőségi panelek ellenállnak az időjárási viszontagságoknak, ezért komolyabb karbantartásra nem kell számítani, sőt a rendszer cseréjére sincs szükség, ha kimagasló gyártók termékeit használják.

Sokoldalúan felhasználható: Elsődlegesen a villanyszámlát lehet a napelemes rendszer segítségével csökkenteni, lenullázni, de akár fűtésre és hűtésre is használható.

Fotó forrása: KRQ Kft.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a telepítés során?

Kulcskérdés, hogy milyen termékeket használnak a kivitelezés során. Ugyanis ha olcsóbb, gyengébb minőségű elemekből épül fel a rendszer, akkor nem lehet számítani megbízható teljesítményre, működésre. Olyan gyártó termékeit érdemes előnyben részesíteni, aki a napelempiacon is elismertnek számít és hosszú teljesítménygaranciát, gyártói garanciát tud nyújtani. A vállalati napelem rendszer kivitelezése során lényeges kérdés még az is, hogy mekkora tér áll rendelkezésre és a tető vajon bírja-e a terhelést. Egy cég ugyanis dönthet úgy, hogy a napelemet a földre vagy lapos tetőre telepítteti. Ha pl. szigetüzemű napelem rendszer (hálózattól teljesen függetlenül működik) mellett dönt a vállalat, akkor számolni kell az akkumulátorok extra költségével, ugyanis a folyamatos áramellátást biztosítani kell.

Milyen szolgáltatóra érdemes bízni a napelemes rendszer kivitelezését?

Aki már a kapcsolatfelvételtől kezdve odafigyel az ügyfélre és napelemes rendszer telepítésével kapcsolatos minden lényeges kérdésre választ ad. Aki a tervezéstől a kivitelezésig precíz munkát végez, egy kézben tartva minden részletet, folyamatot.

Miért fontos, hogy egy kézben legyenek a folyamatok?

Előfordul ugyanis, hogy a napelemes rendszer létrehozásához több szakértő, szolgáltató munkáját veszik igénybe. Éppen ezért lehet megnyugtató a vállalatok számára, ha a szolgáltatóra a pályázatfigyelésben, pályázatírásban, teljes körű projektmenedzsmentben és a generálkivitelezésben is lehet számítani, sőt a szervizben és a távfelügyeletben is. Fontos megvizsgálni a szolgáltató referenciáit, értékelését, hiszen az elkészült munkák, ügyfélvisszajelzések értékesek lehetnek azon vállalatok számára, akik napelemes rendszer telepíttetését tervezik.

A megbízható napelem-szolgáltató – A1 Solar

Az A1 Solarnak (elődvállalkozásainak köszönhetően) több mint egy évtizedes energiapiaci tapasztalata van. Az ügyfelekkel való együttműködés kezdetétől minden lényeges elintéznivalót, munkafolyamatot magukra vállalnak. Megírják az energetikai pályázatot (1500-nál is több sikeres pályázat kapcsolódik hozzájuk), a tervezéstől kezdve a kivitelezésig mindenben segítséget nyújtanak és a karbantartásról is gondoskodnak. Több mint 26 ezer telepített panel fűződik a nevükhöz, magasan képzett szakembereik csúcskategóriás termékekkel dolgoznak.

Advertisement

Ha az Ön vállalata is szeretné a napelemes rendszer minden előnyét élvezni és szakképzett, komoly referenciával rendelkező csapatra bízná a kivitelezést, akkor válassza az A1 Solar csapatát!

 

 

Borítókép forrása: KRQ Kft.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!