Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Elképesztő távlatokat nyit a mesterséges intelligencia az autógyártásban

A világ leginnovatívabb autógyártójaként ismert Toyota a mesterséges intelligencia gyakorlati alkalmazása tekintetében is vezető fejlesztőnek számít, és évek óta aktívan használja azt folyamatainak optimalizálásában.

Létrehozva:

|

A generatív AI technológia elősegíti a nagyobb adathalmazok, valamint az értékes minták könnyebb feldolgozását, így biztosítva szélesebb látókört a mérnökök számára. Az AI, VR- és AR-technológiák gyorsítják a tervezési folyamatot, elősegítve a kreativitást, miközben a biztonsági funkciókat továbbra is hiánytalanul ellátják. Az adatvezérelt gépi tanulás, anyagválasztás, felhasználói élmény és biztonsági funkciók terén alkalmazott AI tovább erősíti a Toyota vezető szerepét az innovációban.

A Toyota évek óta alkalmazza a mesterséges intelligenciát tervezési folyamataiban, ami hatékonyabb és innovatívabb járműveket eredményez. A mesterséges intelligencia lehetővé teszi a tervezők számára, hogy új tervezési lehetőségeket tárjanak fel, optimalizálják a teljesítménymutatókat és javítsák a biztonságot. A generatív AI-technikák, a VR- és AR-technológiák továbbfejlesztették a tervezési folyamatot, elősegítve a kreativitást és az együttműködést. Emellett a Toyota gépi tanulást használ az adatvezérelt meglátások, az anyagválasztás, a fokozott felhasználói élmény és a jobb biztonsági funkciók érdekében.

A Toyota teljes mértékben felhasználja a mesterséges intelligencia (AI) erejét a tervezési folyamatokban, és ezzel átalakította az autóipart. A vállalat a technológia hasznosításával javítja járművei megjelenését, teljesítményét és általános felhasználói élményét. Az AI lehetővé teszi a tervezők és mérnökök számára, hogy nagy mennyiségű adat elemzése és értékes minták feltárása révén kreatív terveken dolgozzanak, így új alternatívákat fedezhetnek fel. Ez a modern megközelítés optimalizálja a folyamatokat, csökkenti az ismétlések számát és növeli a tervezés hatékonyságát. A Toyota erős elkötelezettsége az innováció iránt figyelemre méltó eredményeket hoz, hatékonyabb és innovatívabb járműveket eredményezve. Emellett a mesterséges intelligencia alkalmazása a tervezési folyamat során javítja a járművek teljesítményét és növeli a biztonságot. Ami a teljesítményt illeti, számos tényező, például a hajtáslánc hatékonyságának és a motor teljesítményének elemzésével segíthet az üzemanyag-fogyasztás csökkentésében. Az optimalizált AI-alapú tervezés csökkenti a légellenállást és maximalizálja az energiafelhasználást. Hasonlóképpen, a Toyota a nagyméretű valós adathalmazok feldolgozásával biztosíthatja járművei biztonságát.

A Toyota AI-alapú kezdeményezései az autóipari tervezésben

A Toyota támogatja tervezőcsapatait és mérnökeit abban, hogy a mesterséges intelligencia és a gépi tanulási technikák integrálásával új tervezési lehetőségeket fedezzenek fel. Ennek egyik fontos példája a Toyota Research Institute (TRI) által kifejlesztett, generatív mesterséges intelligencián alapuló úttörő technika. Ez a módszer lehetővé teszi a tervezők számára, hogy a mérnöki korlátok és a tervrajzok összevonásával optimalizálják paramétereiket, például a légellenállást és a futóműméreteket. A tervezők a mesterséges intelligencia segítségével hatékonyabban összehangolhatják a tervezési korlátokat és a műszaki követelményeket, ami jelentős javulást eredményez a járműtervezésben. A tervezők nagy mennyiségű tervezési adatot elemeznek, mintákat határoznak meg és innovatív alternatívákat dolgoznak ki a mesterséges intelligencia algoritmusok segítségével. Ez nemcsak az iteratív tervezési folyamatot gyorsítja fel, hanem a szervezeten belül is elősegíti a kreativitás és az innovatív tervezési gondolkodás kultúráját.

Advertisement

AI-vezérelt virtuális valóság és kiterjesztett valóság az autóipari tervezésben

Toyota virtuális valóság (VR) és kiterjesztett valóság (AR) technológiákat használ a járműtervezési folyamatában. A VR-szimulációk lehetővé teszik a tervezők számára, hogy virtuális környezetekben merüljenek el, így nagyfokú realizmussal és interaktivitással elemezzék és felülvizsgálják terveiket. Ez megkönnyíti a tervezési elemek jobb vizualizálását és vizsgálatát, csökkentve a fizikai prototípusok kifejlesztésének szükségességét és racionalizálva a termékfejlesztést. Hasonlóképpen, az AR-technológiák fontosak a tervezők és mérnökök közötti együttműködés és kommunikáció megkönnyítésében. Az AR lehetővé teszi a tervezők számára, hogy alternatívákat lássanak, értékeljék az alkatrészek integrációját, és kísérletezzenek különböző színsémákkal vagy tervezési jellemzőkkel, amikor a digitális elemeket fizikai modellekbe vagy valós környezetbe ágyazzák. Ez az együttműködő megközelítés javítja a döntéshozatalt és hatékonyabb tervezési iterációkat ösztönöz. Az AI-alapú kezdeményezésekkel összhangban a VR- és AR-technológiák a Toyota járműtervezési folyamatához kapcsolódnak. A tervezési alternatívák optimalizálását és fejlesztését a VR-szimulációkban és AR-felületeken használt AI-algoritmusok vezérlik az értékelés, a fejlesztés és a kommunikáció érdekében.
Ezek a technológiák egymással együtt lehetővé teszik a Toyota számára, hogy vezesse a tervezési innovációt, javítsa az együttműködést és felgyorsítsa a legkorszerűbb járművek fejlesztését.

A generatív mesterséges intelligencia alkalmazása

A Toyota generatív mesterséges intelligenciát használ a járműtervezési folyamat javítására és hatékonyabb tervek kifejlesztésére. Az autóipari tervezéssel összefüggésben ez lehetővé teszi a tervezők számára, hogy új járműterveket hozzanak létre a gépi tanulási algoritmusok és hatalmas adathalmazok felhasználásával. A Toyota mérnökei optimalizálhatják a különböző paramétereket és teljesítménymérőket, ugyanakkor megőrizhetik kreativitásukat azáltal, hogy a generatív AI modellekre mérnöki megkötéseket alkalmaznak. Ez az integráció biztosítja, hogy a generált formatervek megfeleljenek az esztétikai előírásoknak és mérnöki megfontolásoknak. A múltban a tervezők nyilvánosan elérhető szöveg-kép generatív AI-eszközöket használtak kreativitásuk fokozására. Ezekből az eszközökből hiányzik különösen az a képesség, hogy figyelembe vegyék a bonyolult műszaki és biztonsági megfontolásokat, amelyek elengedhetetlenek az autótervezéshez. A TRI egy olyan innovatív technikát alkalmaz, amely a Toyota mérnöki megkötéseit beépíti a generatív mesterséges intelligencia modellekbe, hogy a tervezők számára egy hatékonyabb eszközt biztosítson az újszerű járműtervek megalkotásához. Jelenleg például a generatív AI folyamat implicit integrálása lehetséges olyan paraméterekkel, mint az aerodinamikai légellenállás, az alváz mérete és a teljesítmény mérőszámok. A TRI optimalizációs elméletet alkalmazó algoritmust hozott létre a mérnöki korlátozások optimalizálására, miközben követi a tervezők szöveges utasításait. A TRI generatív AI-technikája a tervezők által megadott szempontoktól függően képes optimalizálni a teljesítménymérőket. A tervező például kérhet egy eredeti prototípuson alapuló tervkészletet, miközben egyidejűleg olyan paramétereket is kihasználhat, mint az aerodinamikai légellenállás. Így a tervezők különböző tervezési lehetőségeket vizsgálhatnak meg, miközben figyelembe veszik a fontos teljesítménytényezőket. A TRI generatív AI megközelítése ennek köszönhetően számos előnyt hordoz magában.

Forrás: Toyota Central Europe – Hungary Kft.

Advertisement

Zöld Közlekedés

Volvo: a tisztább és biztonságosabb városi közlekedésre optimalizálva

A Volvo Trucks bemutatja első olyan teherautó-modelljét, amelyet kizárólag elektromos hajtással dobnak piacra.

Létrehozva:

|

Szerző:

A nehéz rakományok szállítására is alkalmas, és a sofőr számára kiemelkedő kilátást kínáló FM Low Entry egy elektromos teherautó, amelyet a biztonságos és hatékony városi közlekedésre optimalizáltak. Ahogyan egyre több város törekszik a károsanyag-kibocsátási szintek csökkentésével a városi környezet javítására, az olyan nulla károsanyag-kibocsátású teherautók iránti kereslet is gyorsan növekszik, amelyek megfelelnek ezeknek az új vásárlói követelményeknek. A Volvo Trucks elektromosteherautó-kínálatának legújabb eleme – a Volvo FM Low Entry – egy nehézkategóriás tehergépjármű, amelyet kifejezetten a városi területeken a különféle szállítási feladatok ellátására fejlesztettek ki. Ez egyben a Volvo Trucks első olyan modellje, amely csak elektromos hajtással kerül a piacra.

„A lokálisan nulla károsanyag-kibocsátású Volvo FM Low Entry nagyszerűen kiegészíti az elektromos termékpalettánkat, kiválóan alkalmas városi közlekedésre, és a járművezetőt szem előtt tartva terveztük. Erőteljes, mégis könnyen vezethető és egyszerű manőverezhetőséget kínál. Az új Volvo FM Low Entry tökéletesen összecseng az elektromos kínálatunk bővítésére irányuló törekvéseinkkel, így még több ügyfelünk számára teszi lehetővé, hogy csökkentse szén-dioxid-kibocsátását” – fejti ki Roger Alm, a Volvo Trucks elnöke.

Ötcsillagos Direct Vision Standard minősítés

Az alacsony vezetési pozíció tökéletes kilátást kínál a sofőrnek, aki így a környezetét is kényelmesen szemmel tarthatja. Az FM Low Entry ezen jellemzőjével ötcsillagos minősítést szerzett a London régiójában érvénybe lépő, és a nehézgépjárműveket minősítő Direct Vision Standard szabályrendszerében, amely 2024 negyedik negyedévében lép hatályba.*

A Volvo FM Low Entry rendkívül sokoldalú, és könnyen hozzáigazítható az olyan szállítási feladatok speciális követelményeihez, mint például a hulladékkezelés, az áruterítés és az építkezési munkálatok.

Advertisement

A most bemutatott új modell a Volvo jól ismert FM termékére épül. A tágas fülke alacsonyabbra és előrébb került, az alacsony lépcső és a lapos padló pedig megkönnyíti a fülkébe történő be- és kiszállást. Ezek a tervezési jellemzők ergonomikus, kényelmes és hatékony munkakörnyezetet teremtenek a sofőrök számára a forgalmas városi környezetben. Az új FM Low Entry modell kezdetben Európában, valamint Törökországban, Ausztráliában és Dél-Koreában kerül piacra. Az értékesítés 2024 első negyedévében, a gyártás pedig 2024 második negyedévében indul.

Nyolc elektromos teherautó-modell

Ezzel az új, tisztán elektromos városi teherautóval a Volvo világszerte immár összesen nyolc elektromos teherautó-modellt kínál. 2019-ben a Volvo Trucks lett az első globális gyártó, amely megkezdte a nehéz elektromos tehergépkocsik sorozatgyártását, és a vállalat célja, hogy 2030-ra az új Volvo teherautók globális értékesítésének 50%-a elektromos legyen.

A Volvo FM Low Entry fő jellemzői:

 • A kilátás (a sztenderd specifikációval) megfelel a Londoni Közlekedési Hivatal Direct Vision Standard szabványának.
 • A teherautó Volvo Dinamikus Kormányzás (VDS) rendszerrel van felszerelve a könnyű kormányzás és a vibráció csökkentése érdekében.
 • Háromféle ülésopció áll rendelkezésre: sofőrülés plusz 0, 1 vagy 3 utas. A 3 utasülés a vezetőfülke hátsó részén helyezkedik el, így a sofőr nem látja őket. Ez minimalizálja a holtteret, és a kiváló kilátáshoz is hozzájárul.
 • A számos ergonómiai jellemző közé tartozik az alacsony fellépő, a lapos padló és a jól elhelyezett kapaszkodók a könnyű és biztonságos be- és kiszálláshoz.
 • A teherautó elérhető a Volvo új kamerás monitorrendszerével.
 • Két fülkeméret érhető el: Hálófülke (belmagasság 1575 mm) és Globetrotter fülke (belmagasság 1945 mm).
 • Rendelkezésre álló tengelykialakítások: 4X2, 6X2, 6X4, 8X2, 8X4
 • Megengedett szerelvényössztömeg: 19–32 tonna
 • Motor: 330 kWh
 • Akkumulátor: 360 kWh (4 akkumulátor)
 • Hatótávolság: 200 km-ig (a hatótáv több paramétertől is függ, mint például a terhelés, a vezetési stílus, a vezetési ciklus, a domborzat, a hőmérséklet, stb.)
 • Töltés: 250 kW (DC), 43 kW (AC)
 • Tengelytáv: 3900–6000 mm

Forrás: Volvo Trucks Hungary

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!