Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Elképesztő távlatokat nyit a mesterséges intelligencia az autógyártásban

A világ leginnovatívabb autógyártójaként ismert Toyota a mesterséges intelligencia gyakorlati alkalmazása tekintetében is vezető fejlesztőnek számít, és évek óta aktívan használja azt folyamatainak optimalizálásában.

Létrehozva:

|

A generatív AI technológia elősegíti a nagyobb adathalmazok, valamint az értékes minták könnyebb feldolgozását, így biztosítva szélesebb látókört a mérnökök számára. Az AI, VR- és AR-technológiák gyorsítják a tervezési folyamatot, elősegítve a kreativitást, miközben a biztonsági funkciókat továbbra is hiánytalanul ellátják. Az adatvezérelt gépi tanulás, anyagválasztás, felhasználói élmény és biztonsági funkciók terén alkalmazott AI tovább erősíti a Toyota vezető szerepét az innovációban.

A Toyota évek óta alkalmazza a mesterséges intelligenciát tervezési folyamataiban, ami hatékonyabb és innovatívabb járműveket eredményez. A mesterséges intelligencia lehetővé teszi a tervezők számára, hogy új tervezési lehetőségeket tárjanak fel, optimalizálják a teljesítménymutatókat és javítsák a biztonságot. A generatív AI-technikák, a VR- és AR-technológiák továbbfejlesztették a tervezési folyamatot, elősegítve a kreativitást és az együttműködést. Emellett a Toyota gépi tanulást használ az adatvezérelt meglátások, az anyagválasztás, a fokozott felhasználói élmény és a jobb biztonsági funkciók érdekében.

A Toyota teljes mértékben felhasználja a mesterséges intelligencia (AI) erejét a tervezési folyamatokban, és ezzel átalakította az autóipart. A vállalat a technológia hasznosításával javítja járművei megjelenését, teljesítményét és általános felhasználói élményét. Az AI lehetővé teszi a tervezők és mérnökök számára, hogy nagy mennyiségű adat elemzése és értékes minták feltárása révén kreatív terveken dolgozzanak, így új alternatívákat fedezhetnek fel. Ez a modern megközelítés optimalizálja a folyamatokat, csökkenti az ismétlések számát és növeli a tervezés hatékonyságát. A Toyota erős elkötelezettsége az innováció iránt figyelemre méltó eredményeket hoz, hatékonyabb és innovatívabb járműveket eredményezve. Emellett a mesterséges intelligencia alkalmazása a tervezési folyamat során javítja a járművek teljesítményét és növeli a biztonságot. Ami a teljesítményt illeti, számos tényező, például a hajtáslánc hatékonyságának és a motor teljesítményének elemzésével segíthet az üzemanyag-fogyasztás csökkentésében. Az optimalizált AI-alapú tervezés csökkenti a légellenállást és maximalizálja az energiafelhasználást. Hasonlóképpen, a Toyota a nagyméretű valós adathalmazok feldolgozásával biztosíthatja járművei biztonságát.

A Toyota AI-alapú kezdeményezései az autóipari tervezésben

A Toyota támogatja tervezőcsapatait és mérnökeit abban, hogy a mesterséges intelligencia és a gépi tanulási technikák integrálásával új tervezési lehetőségeket fedezzenek fel. Ennek egyik fontos példája a Toyota Research Institute (TRI) által kifejlesztett, generatív mesterséges intelligencián alapuló úttörő technika. Ez a módszer lehetővé teszi a tervezők számára, hogy a mérnöki korlátok és a tervrajzok összevonásával optimalizálják paramétereiket, például a légellenállást és a futóműméreteket. A tervezők a mesterséges intelligencia segítségével hatékonyabban összehangolhatják a tervezési korlátokat és a műszaki követelményeket, ami jelentős javulást eredményez a járműtervezésben. A tervezők nagy mennyiségű tervezési adatot elemeznek, mintákat határoznak meg és innovatív alternatívákat dolgoznak ki a mesterséges intelligencia algoritmusok segítségével. Ez nemcsak az iteratív tervezési folyamatot gyorsítja fel, hanem a szervezeten belül is elősegíti a kreativitás és az innovatív tervezési gondolkodás kultúráját.

Advertisement

AI-vezérelt virtuális valóság és kiterjesztett valóság az autóipari tervezésben

Toyota virtuális valóság (VR) és kiterjesztett valóság (AR) technológiákat használ a járműtervezési folyamatában. A VR-szimulációk lehetővé teszik a tervezők számára, hogy virtuális környezetekben merüljenek el, így nagyfokú realizmussal és interaktivitással elemezzék és felülvizsgálják terveiket. Ez megkönnyíti a tervezési elemek jobb vizualizálását és vizsgálatát, csökkentve a fizikai prototípusok kifejlesztésének szükségességét és racionalizálva a termékfejlesztést. Hasonlóképpen, az AR-technológiák fontosak a tervezők és mérnökök közötti együttműködés és kommunikáció megkönnyítésében. Az AR lehetővé teszi a tervezők számára, hogy alternatívákat lássanak, értékeljék az alkatrészek integrációját, és kísérletezzenek különböző színsémákkal vagy tervezési jellemzőkkel, amikor a digitális elemeket fizikai modellekbe vagy valós környezetbe ágyazzák. Ez az együttműködő megközelítés javítja a döntéshozatalt és hatékonyabb tervezési iterációkat ösztönöz. Az AI-alapú kezdeményezésekkel összhangban a VR- és AR-technológiák a Toyota járműtervezési folyamatához kapcsolódnak. A tervezési alternatívák optimalizálását és fejlesztését a VR-szimulációkban és AR-felületeken használt AI-algoritmusok vezérlik az értékelés, a fejlesztés és a kommunikáció érdekében.
Ezek a technológiák egymással együtt lehetővé teszik a Toyota számára, hogy vezesse a tervezési innovációt, javítsa az együttműködést és felgyorsítsa a legkorszerűbb járművek fejlesztését.

A generatív mesterséges intelligencia alkalmazása

A Toyota generatív mesterséges intelligenciát használ a járműtervezési folyamat javítására és hatékonyabb tervek kifejlesztésére. Az autóipari tervezéssel összefüggésben ez lehetővé teszi a tervezők számára, hogy új járműterveket hozzanak létre a gépi tanulási algoritmusok és hatalmas adathalmazok felhasználásával. A Toyota mérnökei optimalizálhatják a különböző paramétereket és teljesítménymérőket, ugyanakkor megőrizhetik kreativitásukat azáltal, hogy a generatív AI modellekre mérnöki megkötéseket alkalmaznak. Ez az integráció biztosítja, hogy a generált formatervek megfeleljenek az esztétikai előírásoknak és mérnöki megfontolásoknak. A múltban a tervezők nyilvánosan elérhető szöveg-kép generatív AI-eszközöket használtak kreativitásuk fokozására. Ezekből az eszközökből hiányzik különösen az a képesség, hogy figyelembe vegyék a bonyolult műszaki és biztonsági megfontolásokat, amelyek elengedhetetlenek az autótervezéshez. A TRI egy olyan innovatív technikát alkalmaz, amely a Toyota mérnöki megkötéseit beépíti a generatív mesterséges intelligencia modellekbe, hogy a tervezők számára egy hatékonyabb eszközt biztosítson az újszerű járműtervek megalkotásához. Jelenleg például a generatív AI folyamat implicit integrálása lehetséges olyan paraméterekkel, mint az aerodinamikai légellenállás, az alváz mérete és a teljesítmény mérőszámok. A TRI optimalizációs elméletet alkalmazó algoritmust hozott létre a mérnöki korlátozások optimalizálására, miközben követi a tervezők szöveges utasításait. A TRI generatív AI-technikája a tervezők által megadott szempontoktól függően képes optimalizálni a teljesítménymérőket. A tervező például kérhet egy eredeti prototípuson alapuló tervkészletet, miközben egyidejűleg olyan paramétereket is kihasználhat, mint az aerodinamikai légellenállás. Így a tervezők különböző tervezési lehetőségeket vizsgálhatnak meg, miközben figyelembe veszik a fontos teljesítménytényezőket. A TRI generatív AI megközelítése ennek köszönhetően számos előnyt hordoz magában.

Forrás: Toyota Central Europe – Hungary Kft.

Advertisement

Zöld Közlekedés

Repülőrajtot vett a tavalyi piacvezető Toyota 2024 első két hónapjában hazánkban

A tavaly globálisan és Magyarországon is minden idők legsikeresebb évét záró Toyotánál 2024-ben is kitart a lendület: a környezettudatos japán autómárka február végéig 3.198 új autót értékesített hazánkban, így 14,3%-is piaci részesedéssel őrzi első helyét a magyarországi új személyautó és kishaszongépjármű piacon.

Létrehozva:

|

Szerző:

A világelső autógyártó prémium márkája, a Lexus pedig valósággal szárnyal: a február végéig Magyarországon gazdára találó 274 új modell 67%-os bővülést jelent az előző év azonos időszakához képest, így a teljes piacon a márka történelmi, 1,5%-os piaci részesedést szerzett (ami egyben ugyancsak rekordszintű, 7,4%-is prémium piaci részesedést jelent).

A tavaly rekordértékesítéssel második egymást követő évben hazánk legkedveltebb autómárkájának bizonyuló Toyota az idei év első két hónapjában legközelebbi versenytársához képest tekintélyes, közel 500 darabos előnnyel, 3.198 új autó értékesítésével őrizte meg első helyét a magyarországi személyautó és kishaszongépjármű piacon. A Toyota a személyautó piacot külön-külön vizsgálva az előbbin 2410 új autó értékesítésével, 12,8%-os részesedéssel, utóbbin pedig 788 új autó értékesítésével, 21,8%-os részesedéssel áll a második helyen. Még látványosabb a Lexus menetelése: a közel 100%-ban elektrifikált autókat értékesítő japán luxusautómárka magyarországi történetében először ért el 7% fölötti (egészen pontosan 7,4%-os) prémium piaci részesedést, miután a tavaly év azonos időszakához képest mintegy 67%-al növelte értékesítéseit. Ezzel totál darabszámban a Lexus számos ismert hagyományos középkategóriás tömegmárka eladásait is túlszárnyalta.

Az év hátralévő részében sosem látott modellinvázió támogatja a két márka további piaci előretörését

A Toyota és a Lexus 2024-ben elképesztő modellinvázióval igyekszik még tovább erősíteni piaci pozícióját és megőrizni szerepét a magyarok kedvenceként: a Toyota 15, a Lexus pedig 5, a két márka tehát összesen 20 vadonatúj vagy frissített modellt mutat be az idei évben Magyarországon.

2024-ben bemutatkozó vadonatúj Toyota modellek:

 • C-HR
 • Camry
 • Land Cruiser
 • Proace MAX (áruszállító és személyszállító kivitelben)
 • új, akkumulátoros elektromos B-SUV (az Urban Crossover Concept sorozatgyártott változata)

2024-ben megújuló Toyota modellek:

 • Yaris
 • GR Yaris
 • Yaris Cross
 • Yaris Van
 • Proace City
 • Proace City Verso
 • Proace
 • Proace Verso
 • Hilux

2024-ben bemutatkozó vadonatúj Lexus modellek:

 • LBX
 • LM

2024-ben megújuló Lexus modellek:

 • UX
 • NX
 • LC

A páratlan modelloffenzíva értékesítési volumen fronton is meghatározó vadonatúj modelljei a Toyota esetében a C-HR és a Camry, valamint a Proace MAX, amely a kishaszongépjármű piac egy olyan meghatározó, a haszongépjármű eladások 33%-át kitevő szegmensbe érkezik, ahol a Toyota eddig nem volt jelen. Izgalmas vadonatúj modell lesz emellett a Yaris Cross méretosztályában érkező vadonatúj akkumulátoros elektromos kompakt crossover, amelynek előfutára a tavaly decemberben leleplezett Urban Crossover Concept.
A Lexus esetében a két legfontosabb újdonságot az LBX és az LM jelenti, előbbivel a környezettudatos japán luxusautómárka belép a prémium kompakt crossover szegmensbe, míg utóbbival gyakorlatilag új kategóriát teremt, léteznek ugyanis a prémium márkák kínálatában több személy szállítására alkalmas buszok, ám az LM-hez fogható, a repülők első osztályát idéző luxus személyszállító nincs a piacon.

Tarolhat az elektromos autó programban a Toyota bZ4X

A vadonatúj modellek mellett kiemelt szerepet kap majd a piaci hódításban a Toyota bZ4X, a márka első dedikáltan akkumulátoros elektromosnak fejlesztett modellje, amely idéntől rendkívül jó rendelkezésre állással, akár készletről elérhető lesz. A modell februártól a vállalatok számára meghirdetett elektromos autó program egyik favoritja lehet a támogatás levonása utáni 12.999.999 Ft-os indulóárral. A programban egyébiránt a Toyota jeleneg 5 (bZ4X, Proace Electric, Proace Verso Electric, Proace City Electric, Proace City Verso Electric, a Lexus pedig 2 (UX 300e és RZ) modellel vesz részt.

Advertisement

Forrás: Toyota Central Europe – Hungary Kft.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!