Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Elkészült a Hummer első elektromos városi terepjárója

A Hummer elektromos pickupja és városi terepjárója iránt egyaránt óriási az érdeklődés.

Létrehozva:

|

Megkezdte a General Motors a régóta várt 2024 GMC Hummer elektromos utcai terepjáró gyártását detroiti-hamtramcki üzemében – számol be az Inside EVs. Az első darabot egy aukción értékesítették mintegy 500 ezer dollárért, azaz nagyjából 179 millió forintért. A befolyt összeget egy nonprofit szervezetnek, a Tread Lightly!-nak ajánlották fel, amely programok révén népszerűsíti a szabadtéri kikapcsolódást. A csoport a pénzt ösvények helyreállítására és a szabadtéri etika megismertetésére fogja fordítani.

Az első egységeket január 30-án kezdték el összeszerelni, az amerikai vállalat tájékoztatása szerint az ügyfelek az első negyedév végén kezdhetik el átvenni korábban megrendelt járműveiket. A teljesen elektromos városi terepjáró a Hummer pickup változata mellett készül ugyanabban a létesítményben, mint ahol a közelgő Chevrolet Silverado és a GMC Sierra elektromos autókat is gyártják majd. Ezen modellek ugyanazon az Ultium platformon alapulnak, mint a Hummer.

A GMC és a Buick Global alelnöke, Duncan Aldred egy üzleti kerekasztal-beszélgetésen kifejtette, hogy 2023 második felére jelentősen fokozni tervezik a termelést, de a konkrét értékesítési dátumokról vagy gyártási számokról nem beszélt. A cég korábban bejelentette, hogy több mint 90 ezer előrendelés érkezett be az elektromos Hummer pickup és városi terepjáró változatára, Aldred szerint ebből nagyjából 50-60 százalék a pickupra vonatkozik. „Úgy gondolom, hogy ez jelenleg a világ legkeresettebb járműve” – mondta Aldred, aki szerint valóban remek járműről van szó. A General Motors 2021 végén indította el az elektromos pickup gyártását, 2022-ig azonban csak valamivel több mint 850 egységet szállítottak le.

A 2024 GMC Hummer elektromos utcai terepjáróhoz három elektromos motor tartozik. A rendszer összkerékhajtású, és akár 830 lóerőre is képes, így a teljesen elektromos autó nagyjából 3,5 másodperc alatt gyorsul 100 kilométer per órára. A modell megközelítőleg 22 centiméterrel rövidebb a pickupnál, és többek között egyenáramú gyorstöltésre is képes – 800 volton akár 300 kilowattig.

Zöld Közlekedés

A Lamborghini is átáll az elektromosságra

A Lamborghini is érzi a változó időket, 2029-re elkészülhet az Urus Super elektromos verziója.

Létrehozva:

|

Szerző:

Teljesen elektromos változatot kap a Lamborghini legkelendőbb modellje, az Urus Super utcai terepjáró – számol be az Electrek. A sportmárka vezérigazgatója, Stephan Winkelmann megerősítette, hogy az évtized végére megérkezik az elektromos Lamborghini Urus. A Lamborghini márka a vezetési élmény fokozásának és a tökéletes autó megtalálásának céljával született meg. Az autóipar ugyanakkor jelentősen megváltozott, mióta Ferruccio Lamborghini 1963-ban bemutatta első modelljét, a 350 GTV-t. Bár a tulajdonosváltások dacára a Lamborghini hű maradt a gyökereihez, és neve már-már legendássá vált, igazodni kell a modern időkhöz.

A Lamborghini a hagyományos sportautói felöl mára kissé elmozdult, a gyakorlati hasznosság egyre inkább előtérbe kerül. A cég 2017-ben mutatta be a Lamborghini Urust, amely egy sportautó lelkét ötvözi egy SUV funkcionalitásával. A modell az elmúlt két évben eladási rekordokat döntött, eközben viszont az elektromos szempontok kerültek az előtérbe. Az elmúlt években egyre több vállalat mozdult el az elektromos autók irányában, köztük olyan ikonikus, a teljesítményre különösen érzékeny márkák, mint a Bentley. Az idei évtől a gyártó a hibridekre és a plug-in hibridekre összpontosít, miközben az első teljesen elektromos jármű felé halad. A márka 1,8 milliárd dollárt fog elkölteni az elkövetkező négy évben arra, hogy 2024-ig több népszerű modellt, így az Urust is plug-in hibriddé alakítsa. Az első teljesen elektromos modell, egy kétajtós, nagyobb hasmagasságú autó 2028-ban kerül majd piacra. A márka első elektromos autóját 2029-ben egy elektromos Urus modell fogja követni. Winkelmann szerint a vállalat első két elektromos járműve 80 százalékkal segít csökkenteni a károsanyag-kibocsátást. Az évtized végéig a Lamborghini 2023-ra az Aventador hibridjét, majd 2024-re a Huracan és az Urus plug-in hibridjét készíti el.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!