Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Ennyi a napelemek teljesítményromlása az első évben

A holland Taylor szoftverszállító és a német Sonnex Energie öt új panelt dobott a piacra.

Létrehozva:

|

A Sonnex Energie új PV-moduljainak öt változatát kínálja, 395 W és 415 W közötti teljesítménnyel és 20,23% és 21,25% közötti teljesítmény-átalakítási hatásfokkal. Hőmérsékleti együtthatójuk Celsius-fokonként -0,35%.

– A moduljainkat Kínában gyártjuk eredeti berendezésgyártó (OEM) modell szerint, a Sonnex minőségellenőrzési kritériumai alapján, amelyeknek át kell esniük a megfelelő vizsgálatokon, és jó meg kell tartaniuk a jó hírnevüket a piacon” – mondta a Sonnex Energy szóvivője a pv magazinnak, megjegyezve azt is, hogy a vállalat jelenleg 2 GW kapacitással rendelkezik. A gyártás során jelen van egy műszaki és minőségellenőrző csapat is.

A két vállalat az új panelek öt változatát kínálja

395 W-tól 415 W-ig terjedő teljesítménnyel és 20,23%-tól 21,25%-ig terjedő hatásfokkal. A nyitófeszültség 36,93 V és 37,90 V között van, a rövidzárlati áram pedig 13,48 A és 13,72 A között. A panelek 1500 V vagy 1000 V rendszerfeszültséggel is működhetnek.

A panelek mérete 1722 mm x 1113 mm x 30 mm, súlyuk 20,2 kg. A panelek 120 darab 166 mm x 83 mm méretű, félbevágott monokristályos PERC-cellát tartalmaznak. Az új panelek IP65 vagy IP67 védettségű házzal és fekete eloxált alumínium kerettel is rendelkeznek. Hőmérsékleti együtthatójuk -0,35% Celsius-fokonként, üzemi hőmérsékletük pedig -40 C és 85 C között mozog.

Advertisement

Az új panelekre 30 év lineáris teljesítménygarancia és 25 év termékgarancia vonatkozik. Az első évben a teljesítmény romlás nagyjából 2,0% – nak tudható be, a 30 éves végteljesítmény pedig garantáltan nem kevesebb, mint a névleges kimenő teljesítmény 82,5%-a.

– Most már képesek vagyunk ezt az egyedülálló technológiát kínálni a piacon – mondta Eric Lee, a Sonnex Energie vezérigazgatója. – A cellahúr-optimalizátorok moduljainkba történő integrálása valóban megkülönböztet minket a többi napelemeket gyártó cégtől, és lehetővé teszi számunkra, hogy nagyobb értéket nyújtsunk ügyfeleinknek.

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!