Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Ez a cég kövek segítségével raktározza el az energiát

A Brenmiller komoly sikereket ért el megközelítésével, az elmúlt időszakban több komoly partnert is talált magának.

Létrehozva:

|

Az izraeli Brenmiller vállalat egy 4-5 GW-os gyártósor elindítását tervezi a termikus energiatároló rendszereihez – számol be a PV Magazine. A cég rendszerei zúzott kőzetanyagot használnak a hő megtartására, amelyet gőz, forró víz vagy forró levegő formájában tudnak kibocsátani.

A termikus alapú energiatárolásban komoly lehetőségek rejlenek, az ilyen megoldások hozzájárulhatnak a globális hő- és villamosenergia-termelés szén-dioxid-mentesítéséhez. Bár a technológia az utóbbi időkben vonzotta a finanszírozást, a megoldást nagyrészt nem sikerült jól felskálázni.

A Brenmiller ezen a területen az egyik első olyan vállalat lesz, amely gigawattos nagyságrendű termelést érhet el. „A 4-5 GW-os automatizált gyártósorunkat Dionában egy-két hónapon belül beüzemeljük” – mondta Doron Brenmiller, a cég üzleti vezetője. A projektet az Európai Beruházási Bank (EBB) 7,5 millió eurós hitelkeretéből finanszírozták.

A Brenmiller bGen rendszere a hőenergiát percekig, órákig vagy napokig tárolhatja. A hő felhasználható energiatermelésre gőz formájában, vagy forró levegőként és vízként az ipari alkalmazásokhoz. A bGen rendszer állítólag alacsony karbantartási igényű, élettartama több mint 30 év, és mivel jellemzően megújuló energiával működik, fajlagos költsége alacsonyabb, mint a gázé.

Doron Brenmiller szerint a vállalatnak sikerült azonnali partnereket találnia a vegyiparban, a gyógyszeriparban, az élelmiszer- és italgyártásban, valamint a dohányiparban, ezek a szektorok hatalmas mennyiségű hőt használnak el, ami jellemzően energiafogyasztásuk 60-70 százalékát teszi ki. „A cement- és acélipar egy kicsit nagyobb kihívást jelent számunkra, mivel a 150-500 Celsius-fokos tartományban dolgozunk, és ezeknek az ágazatoknak magasabb hőmérsékletre van szükségük az ipari folyamataikhoz” – tette hozzá. A Brenmiller emellett nagy energiaipari partnerekkel is kapcsolatban áll, ez is bizonyítja, hogy komoly az érdeklődés a cég rendszere iránt.

Advertisement

A magas szállítási költségek miatt a vállalat próbál a lokális gyártásra törekedni. A cég már több európai piacon is tárgyalásokat folytat, Spanyolország, Németország, Hollandia és Dánia ebből a szempontból kiemelt jelentőségű, de Brazíliában is épülhet telephely.

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!