Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Ez most az egyik legvagányabb elektromos motor

Az olasz Fantic ezúttal nem egy újabb retro dual sport motorral, hanem egy elektromos járművel hívta fel a figyelmet magára.

Létrehozva:

|

Napelemes rendszerek elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Az olasz Fantic leginkább retro stílusú dual sport motorjai miatt ismert, a kategória különlegessége, hogy utakon és terepen egyaránt jól használható. A gyártó termékei a világ számos piacán, így hazánkban is jelen vannak. A cégnek ugyanakkor akad egy modellje, az ISSIMO 45, amely merőben eltér a jól ismert motoroktól – írja a Ride Apart alapján az ökodrive.hu. Az ISSIMO 45 nem egy dual sport motor típusú modell, ránézésre leginkább egy speciális elektromos kerékpárra, egy úgynevezett s-pedelecre emlékeztet. Ez közlekedési szempontból már a segédmotoros kerékpárokkal azonos kategóriába tartozik, és magát az ISSIMO 45-öt is ilyen kategóriába minősítették a meglehetősen jó teljesítménye miatt.

A Fantic elektromos kerékpárjának furcsa, keretes váza van, ennek köszönhetően egyedi módon alakítható megjelenése. A fő attrakció mégis a kifejezetten erős Bafang M600 motor, amely 120 newtonméter forgatónyomatékra képes. A berendezés 500 wattos, de 45 kilométer per órás sebességet is fenn tud tartani, ami azt sugallja, hogy csúcsteljesítménye ennél is nagyobb. A kerékpárhoz egy 600 wattórás levehető akkumulátor is tartozik, egy második akkumulátor beszerelésével pedig 50 kilométerről 100-ra növelhető a hatótáv. A hátsó kerékben található Heavy Duty ENVILO CVT a kerékpár másodlagos hajtóműként szolgál, ily módon pedállal is hatékonyan lehet hajtani. A felfüggesztőkar sima és egyenetlen úton is kényelmessé teszi az utazást, az elülső és hátsó hidraulikus tárcsafékek pedig gyors megállást biztosítanak.

A gyártó elülső rendszámtábla-tartóval, komplett világítási rendszerrel és visszapillantóval is ellátta az ISSIMO 45-öt. Mindezek elengedhetetlenek az Európai Unióban egy s-pedelec számára. Végezetül a modell a hagyományos e-kerékpár pedálrendszer mellett egy olyan szabályozót is kapott, amellyel a felhasználó kényelmesen válthat az elektromos kerékpár és az elektromos motor funkciók között. Az ISSIMI 45 használata jogosítványhoz kötött. A modell kiskereskedelmi ára az EU-ban 3590 és 3670 euró (mintegy 1,46-1,49 millió forint) között mozog.

Zöld Közlekedés

Hatalmas akkumulátorgyár létesítését tervezi a Porsche

A Porsche, a Volkswagen konszern sportkocsikat gyártó leányvállalata jelentősen növelné kapacitását az elektromos autókban használatos akkumulátorok gyártásában.

Létrehozva:

|

Szerző:

A Porsche évi 10-20 gigawattóra áramtároló kapacitással rendelkező akkumulátorcellák előállítására alkalmas üzemberuházást tervez a következő években – jelentette be Lutz Meschke, a Porsche pénzügyi igazgatója szerdán a stuttgarti vállalat féléves eredménybeszámolója alkalmából tartott telefonos konferenciabeszélgetésen. A Porsche befektetőket is toboroz beruházási terve megvalósításához. “Egy 20 gigawattórás akkumulátorcella-üzem 2-3 milliárd eurós beruházást igényel” – mondta Meschke, hozzátéve, hogy a cég számára ez túl nagy pénzügyi terhet jelentene, ezért külső befektetőket is be kíván vonni.

A Porsche májusban teljes egészében átvette a korábban a Customcells vállalattal üzemeltetett Cellforce akkumulátorcellás közös vállalatot. A közös vállalat eredetileg 100 megawattóra kapacitást tervezett létesíteni egy Reutlingen és Kirchentellinsfurt közös ipari területén fekvő üzemben. A Porsche a nagyteljesítményű cellákkal kapcsolatos terveit a Volkswagen konszern akkumulátoros leányvállalatával, a Powerco-val együttműködésben valósítaná meg. A Cellforce és a Powerco együttműködése szinergikus előnyöket kínál – mutatott rá Meschke. Egyrészt a Powerco úgynevezett “egységcellát” tervez a konszern tömegmárkái számára kialakítani, másrészt a Volkswagen konszernnek részesedése van a svéd Northvolt akkumulátorgyártó vállalatban is, amellyel együtt nagyteljesítményű cellákat akarnak gyártani Észak-Svédországban. A Porsche akkumulátorcellákat gyártó üzemének a helyszínéről még nem született döntés – mondta Meschke. Megfogalmazása szerint ehhez “szépségversenyt” rendeznek majd európai országok, valamint az Egyesült Államok és Kanada bevonásával.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!