Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Ezzel a rendszerrel automatikusan telepíthetőek a napelemparkok

Különleges rendszerrel állt elő a Terabase nevű amerikai cég.

Létrehozva:

|

Az amerikai Terabase egy új, helyszíni digitális irányító központtal, telepítőrobotokkal, helyszíni szerelősorral és digitális ikerszoftverrel működő, automatizált, közüzemi méretű napelemes telepítő rendszert indít el – számol be a PV Magazine. A Terafabot célja a termelékenység növelése és az építési költségek csökkentése. A vállalat egy, a kaliforniai Woodlandben található gyár megnyitását is bejelentette, a létesítmény jelenleg az első gigawattos Terafab összeszerelősort készíti, amely évente több mint 10 gigawatt Terafab gyártására lesz képes.  

A Terabase szerint új rendszere megduplázza a termelékenységet a hagyományos közüzemi telepítési módszerekhez képest. A rendszer nagy áteresztőképességű, és a hét minden napján, a nap 24 órájában működik, ami lehetővé teszi a gyors felfutást és a nagyobb napelemes telepítési sebességet, jelentősen mérsékelve a projektek megvalósításának idejét. 

„Tavaly sikeresen teszteltük a Terafabot a terepen, egy 400 megawattos texasi létesítmény 10 megawattnyi telepítésénél” – mondta Matt Campbell, a Terabase vezérigazgatója és társalapítója. A Terabase az Intersect Power fejlesztő céggel, a Signal Energy mérnöki, beszerzési és kivitelezési vállalttal, a NEXtracker nyomkövető hardverszolgáltatóval, valamint a First Solar napelemgyártóval működött együtt a Terafab-üzem kifejlesztésében. „A Terabase-szel való partnerségünk nemcsak a következő generációs, 7-es sorozatú napelem-moduljainkhoz nyújt fejlett telepítési technológiát, hanem a felelős napenergia-fejlesztésről alkotott elképzelésünkkel összhangban zárt láncú csomagolási újrahasznosítási rendszert is lehetővé tesz” – nyilatkozta Nick Strevel, a First Solar alelnöke.

A Terafab a tervek szerint 2023 harmadik negyedévétől kezdődően kerül kereskedelmi forgalomba. A Terabase szerint az automatizált telepítési rendszer csökkenti a közüzemi napenergia-projektek áramköltségét, emellett skálázható, moduláris felépítésű, gyorsan sokszorosítható, illetve telepíthető. A rendszer a munkásokra leselkedő veszélyeket is mérsékli az automatizálás, valamint egy klimatizált összeszerelő sor révén. Ez kiküszöböli a nehéz napelemek és acélszerkezetek gyakran zord időjárási körülmények között történő emelésének szükségességét.

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!