Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Hamarosan fellélegezhet a napelemes piac

Úgy tűnik, már nyáron elkezdődhet a napelemes betáplálási stop megszüntetésének folyamata.

Létrehozva:

|

Az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára bejelentette: nyár végéig tehet javaslatot az energiahivatal a háztartási méretű kiserőművekre bevezetett átmeneti betáplálási korlátozás részleges feloldására – számol be az Infostart. Mint ismeretes, a kormány tavaly ősszel jelentette be, hogy 2022. november 1-től az újonnan kiépített háztartási méretű kiserőművek nem táplálhatnak be áramot, a stop a gyakorlatban az otthoni napelemekre vonatkozott. A döntés miatt a napelemes rendszerek megtérülési ideje beláthatatlanná vált, a piac igen szorongatott helyzetbe került. A tavaly november előtt csatlakozott napelemek továbbra is betáplálhatnak a hálózatba, miután tavaly bejelentették, hogy a csatlakozásra október 31. után átmenetileg nem lesz lehetőség, elképesztő roham indult a hazai piacon.

„Szerencsére nagyon gyorsan fejlődik a napelemes energiatermelés Magyarországon, a vártnál jóval gyorsabban. Már több mint két paksnyi napelemes kapacitással rendelkezünk Magyarországon. Ennek körülbelül egyharmada háztartási méretű napelemeket jelent, és kétharmada ipari méretű napelemparkokat” – nyilatkozta az InfoRádiónak Steiner Attila. Az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára megerősítette a kormány korábbi indoklását: a gyors felfutás egyik mellékhatása az volt, hogy a hálózat nem bírta az ütemet, ezért döntöttek a stop mellett.

Az elmaradások javítására tavaly jelentős hálózatfejlesztésbe kezdtek: 163 milliárd forintot szánnak a célra, ezt uniós helyreállítási alapból terveznek utófinanszírozni – a kormány már előfinanszírozta a beruházásokat. A tervek alapján a nyáron bekérik a cégektől a hálózati adatokat, és ezeket összesítve az energiahivatal javaslatot tesz arra, hogy hol érdemes felfüggeszteni az átmeneti tilalmat. Steiner Attila kiemelte, meg kell vizsgálni minden helyszínt és hálózati adottságot, ennek tükrében ahol lehetséges lesz, a kormány beszünteti a stopot.

Zöld Energia

Ezeknek a hőszivattyúknak a leghidegebb napok sem okoznak gondot

Egy új, az Egyesült Királyságban elvégzett vizsgálat cáfolja, hogy a hőszivattyúk a nagy hidegben nem hatékonyak.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az Energy Systems Catapult nonprofit zöld technológiai és innovációs központ közzétette a 2020 novembere és 2022 augusztusa közötti, az Egyesült Királyságban működő levegő forrású hőszivattyúk helyszíni megfigyelésének adatait – számol be a PV Magazine. Az információk azt mutatják, hogy a hőszivattyúk háromszor hatékonyabbak, mint a gázkazánok, és hogy a hideg napokon berendezéseknél a teljesítménytényező (COP) mediánja 2,44, míg egész évben 2,80. Az eredmények azt is igazolták, hogy a külső levegőforrást hasznosító rendszerek alacsonyabb hőmérséklet mellett is hatékonyak.

„Az adatok közzétételével végre megdönthetjük azt a nézetet, hogy a hőszivattyúk nem működnek hideg időben, és hogy üzemelésük nem hatékony” – mondta Marc Brown, az Energy Systems Catapult ideiglenes üzleti vezetője. „Éppen az ellenkezőjét tapasztaltuk. Háromszor hatékonyabbak, mint a gázkazánok, és hideg időjárási körülmények között is jól működnek” – tette hozzá.

Az Egyesült Királyság Energiabiztonsági és Nettó Zéró Minisztériuma által támogatott projektben 742 hőszivattyút telepítettek, az érintett otthonok közül a legkorábbi 1919-ben épült. A berendezések teljesítményét 2020 novembere és 2022 augusztusa között monitorozták, az eredmények pedig rávilágítottak, hogy jelentősen javult a levegő alapú hőszivattyúk működése egy 2011-2014 között futó, hasonló projekt óta. Az új adatok azt is felfedték, hogy eltérések adódhatnak a teljesítményben az egyes modellek között.

Ami az üzemi áramlási hőmérsékletet illeti, a 65 Celsius-fok feletti hőmérsékletet elérő hőszivattyúk szezonális COP-értékének mediánja 2,89 és 2,92 között alakult, míg az alacsony üzemi hőmérsékletű hőszivattyúknál 2,74 és 2,94 között mozgott. A jelentés szerint azonban a 65 Celsius-fok feletti üzemelés nem túl gyakori.

A projekt során a hőszivattyúk teljesítményét az év leghidegebb napjain is elemezték, amikor a külső átlaghőmérséklet -5,8 és 2 Celsius-fok között változott. A COP-ot minden egyes hideg napra kiszámították, az átlag 2,44 volt. Az Energy Systems Catapult szerint mindez igazolja, hogy a hőszivattyúk jól üzemelnek különböző épületekben, még igen alacsony hőmérsékleten is.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!