Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Hétfőtől hétszerese lesz a gáz, duplája a villany az átlag felett fogyasztóknak

Létrehozva:

|

Az áram ára nagyjából kétszeresére, a gázé pedig hétszeresére emelkedik a rezsicsökkentési határ felett.
Németh Szilárd rezsibiztos az InfoRádióban osztott meg újabb részleteket a rezsicsökkentés rendszerének átalakításáról, a Magyar Közlönyben pedig három vonatkozó rendelet is megjelent – számol be a Portfolio. Az egyik egy kormányrendelet, a maradék kettőt a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke adta ki. Az új szabályok év végéig lesznek érvényben, ezt megelőzően, december 30-ig fogja felülvizsgálni a kormány a piaci helyzet alapján, hogy mit tegyen. A folyamatot negyedévente meg fogják ismételni. A friss rendeletekben kiemelik, hogy a most meghatározott díjak nem minősülnek hatósági árnak, az értékeket az energiahivatal elnöke határozza a szolgáltató adatai, javaslatai alapján.

Így alakulnak át az áramfogyasztás feltételei

Fontos részlet, hogy az egész rendelet hatálya alól kivették a B GEO díjszabást, ami a hőszivattyúk kedvező áramtarifa melletti működtetéséhez szükséges. Emellett szintén kivették a kedvezményes H tarifát is a fűtési idény idejére. A lényegi szabály az lett, amiről korábban a kormány is beszámolt: 2022. augusztus 1-étől a lakossági fogyasztók 2523 kilowatt per év áramfogyasztásig jogosultak a rezsicsökkentett árra, ezt átlépve azonban már lakossági piaci áron juthatnak hozzá az energiához.

Az új rendelet értelmében ez A1 és A2 árszabás esetén 70,104 forint per kilowattóra, B árszabás esetén pedig 62,884 forint per kilowattóra lesz. Ez a mostani 36 forint per kilowattórás díjhoz képest durván kétszeres emelkedést jelent. Az új szabályok a háztartási kiserőművek helyzetére is kitérnek, ezek az erőművek hazánkban többnyire napelemek. A Portfolio értelmezésében a vonatkozó részletek azt jelentik, hogy azon napelemes háztartásoknál, amelyek nettó értelemben betáplálnak a rendszerbe, de időnként fel is vesznek a hálózatból, a vételezést rezsicsökkentett áron veszik figyelembe. Ez tovább ösztönözheti a napelemes rendszerek használatát.

Ezek a gázpiac változásai

Advertisement

A gázpiacon szintén marad a korábban ismertetett főszabály: a rezsicsökkentés határa évi 1729 köbméter per évnél, azaz 59 132 megajoul per évnél fog húzódni, az új rendszer pedig augusztus 1-től lesz érvényben. Az átlagfogyasztásig a 102 forint per köbméteres díj 20 köbméter per óra alatti gázmérővel rendelkező háztartások esetében marad, az e feletti kapacitású gázmérőknél, például a társasházaknál, további szabályt vezetnek be. Az 1729 köbméteres sávot meghaladva a felhasználóknak már magasabb árat kell fizetniük.

2022 augusztusa és szeptembere alatt a határ feletti díj 21,416 forint per megajoul lesz, 2022 októberében decemberében pedig 22,002 forint per megajoul. Németh Szilárd bejelentése alapján ez azt jelenti, hogy az eddigi 102 forint per köbméteres gázár nagyjából meghétszereződik, és 747 forint per köbméterre ugrik. A gáz esetében az áramhoz hasonlóan 2022. december 31. napját követően a MEKH negyedévre, az egyetemes szolgáltató adatai alapján határozza meg az új díjat. A jogalkotók a társasházakra és lakásszövetkezetekre vonatkozóan külön kedvezményt vezetnek be, ez lényegében azt eredményezi, hogy lakásonként plusz évi 1729 köbméter jár. A kedvezmény megszerzéséhez az kell, hogy augusztus 15-éik a közös képviselő elkészítse, illetve megküldje a társasház vagy lakásszövetkezet nyilatkozatát. A trükközést azzal próbálják elkerülni, hogy az egyetemes szolgáltató bármikor bekérheti a feltételeket alátámasztó iratot.

Nem kell utólagosan fizetni

A rendelet értelmében nincs visszamelőleges, múltba tekintő hatály a többletfogyasztásra, a kedvezményes mennyiségek augusztus 1-től vehetőek igénybe. Augusztustól viszont életbe lép a havi 210 kilowattórás áramfogyasztási, illetve a havi 144 köbméteres gázhasználati korlát. Ezt meghaladva a lakosságnak a korábbihoz képest kétszeres, illetve hétszeres összeget kell majd fizetnie. Szabályozzák továbbá, hogy lakásbérlés esetén a főbérlő is csak azon a lakossági áron számolhatja el az átlagfogyasztás feletti energiahasználatot, mint ahogy maga az egyetemes szolgáltató jogosult azt elszámolni a főbérlő, valamint egyéb lakástulajdonos felé. Emellett azt is rögzítik, hogy fogyatékos személy által használt tárgyi eszközök energiafogyasztása után szintén kedvezmény jár.

Advertisement

Zöldinfó

Az újrahasznosítható műanyag raklapok előnyei a fa változatokkal szemben

A logisztikai és anyagmozgatási iparágakban az árucikkek és termékek hatékony mozgatása és tárolása kulcsfontosságú. A raklapok az egyik alapvető eszközei ennek a folyamatnak, amelyek segítségével az árukat könnyedén szállíthatjuk, tárolhatjuk és kezelhetjük. Azonban az iparág gyors fejlődése és a fenntarthatóság iránti növekvő igények miatt egyre nagyobb figyelmet szentelnek az alternatív megoldásoknak, mint például az újrahasznosítható műanyag raklapok.

Létrehozva:

|

Szerző:

Ezeknek az új generációs raklapoknak számos előnye van a hagyományos fa változatokkal szemben, amelyek hatékonyabbá és fenntarthatóbbá teszik a logisztikai folyamatokat:

Az egyik fő előnye az újrahasznosítható műanyag raklap termékeknek az, hogy sokkal tartósabbak és strapabíróbbak, mint a fa raklapok. Utóbbiak ugyanis könnyen sérülhetnek, repedhetnek vagy rothadhatnak, különösen nedves vagy korrozív környezetben. Ezzel szemben az újrahasznosítható műanyag raklapok ellenállnak a külső károsító hatásoknak, így jóval nagyobb élettartammal rendelkeznek a fa változatoknál. Ezáltal csökkentik a raklapok cseréjéből és karbantartásából fakadó extra költségeket, valamint minimalizálják az áruk károsodásának kockázatát.

A műanyag raklapok könnyűsúlyúak és egységesek, ami könnyebbé teszi a kezelésüket és a mozgatásukat. A fa raklapok gyakran változatos méretekben és súlyokban érkeznek, ami nehezítheti azok mobilizálását és összehangolását a logisztikai folyamatok során. Az egységes méretekkel rendelkező műanyag raklapok azonban egyszerűbbé teszik a raktározási és szállítási műveletek tervezését és optimalizálását.

A fenntarthatóság szempontjából is kedvezőbbek az újrahasznosítható műanyag raklapok. Mivel visszaforgatható műanyagból készülnek, hozzájárulnak a faforrások megőrzéséhez és a környezeti terhelés csökkentéséhez. A fa raklapok gyakran fakitermelésből származnak, ami erdőírtáshoz és biodiverzitás-vesztéshez vezethet. Az újrahasznosítható műanyag raklapok gyártása és felhasználása kevesebb káros anyag kibocsátással jár, így csökkenthető az iparág ökológiai lábnyomát.

Advertisement

A Schoeller Allibert plasztik raklapok például teljes mértékben újrahasznosíthatók – a használt raklapokat begyűjtik a gyártóközpontjaikban, majd egy alapos tisztítást, csiszolást, mosást és szárítást követően új formába öntik őket, és máris újra felhasználhatók anélkül, hogy hozzájárultak volna a világ szeméthalmainak növeléséhez.

A műanyag raklapok könnyen tisztíthatók és fertőtleníthetők – ez különösen fontos az élelmiszere és egészségügyi iparágban. A fa raklapok sokszor nehezebben tisztíthatók, és a nedvesség hatására könnyen baktériumokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazhatnak. A plasztik változatoknak azonban az agresszívabb, invazív mosási metódusok sem okoznak kárt, így kiválóan sterilizálhatók és újra felhasználhatók a kényes árucikkek szállításához/tárolásához.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!