Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Hétfőtől hétszerese lesz a gáz, duplája a villany az átlag felett fogyasztóknak

Létrehozva:

|

Az áram ára nagyjából kétszeresére, a gázé pedig hétszeresére emelkedik a rezsicsökkentési határ felett.
Németh Szilárd rezsibiztos az InfoRádióban osztott meg újabb részleteket a rezsicsökkentés rendszerének átalakításáról, a Magyar Közlönyben pedig három vonatkozó rendelet is megjelent – számol be a Portfolio. Az egyik egy kormányrendelet, a maradék kettőt a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke adta ki. Az új szabályok év végéig lesznek érvényben, ezt megelőzően, december 30-ig fogja felülvizsgálni a kormány a piaci helyzet alapján, hogy mit tegyen. A folyamatot negyedévente meg fogják ismételni. A friss rendeletekben kiemelik, hogy a most meghatározott díjak nem minősülnek hatósági árnak, az értékeket az energiahivatal elnöke határozza a szolgáltató adatai, javaslatai alapján.

Így alakulnak át az áramfogyasztás feltételei

Fontos részlet, hogy az egész rendelet hatálya alól kivették a B GEO díjszabást, ami a hőszivattyúk kedvező áramtarifa melletti működtetéséhez szükséges. Emellett szintén kivették a kedvezményes H tarifát is a fűtési idény idejére. A lényegi szabály az lett, amiről korábban a kormány is beszámolt: 2022. augusztus 1-étől a lakossági fogyasztók 2523 kilowatt per év áramfogyasztásig jogosultak a rezsicsökkentett árra, ezt átlépve azonban már lakossági piaci áron juthatnak hozzá az energiához.

Az új rendelet értelmében ez A1 és A2 árszabás esetén 70,104 forint per kilowattóra, B árszabás esetén pedig 62,884 forint per kilowattóra lesz. Ez a mostani 36 forint per kilowattórás díjhoz képest durván kétszeres emelkedést jelent. Az új szabályok a háztartási kiserőművek helyzetére is kitérnek, ezek az erőművek hazánkban többnyire napelemek. A Portfolio értelmezésében a vonatkozó részletek azt jelentik, hogy azon napelemes háztartásoknál, amelyek nettó értelemben betáplálnak a rendszerbe, de időnként fel is vesznek a hálózatból, a vételezést rezsicsökkentett áron veszik figyelembe. Ez tovább ösztönözheti a napelemes rendszerek használatát.

Ezek a gázpiac változásai

Advertisement

A gázpiacon szintén marad a korábban ismertetett főszabály: a rezsicsökkentés határa évi 1729 köbméter per évnél, azaz 59 132 megajoul per évnél fog húzódni, az új rendszer pedig augusztus 1-től lesz érvényben. Az átlagfogyasztásig a 102 forint per köbméteres díj 20 köbméter per óra alatti gázmérővel rendelkező háztartások esetében marad, az e feletti kapacitású gázmérőknél, például a társasházaknál, további szabályt vezetnek be. Az 1729 köbméteres sávot meghaladva a felhasználóknak már magasabb árat kell fizetniük.

2022 augusztusa és szeptembere alatt a határ feletti díj 21,416 forint per megajoul lesz, 2022 októberében decemberében pedig 22,002 forint per megajoul. Németh Szilárd bejelentése alapján ez azt jelenti, hogy az eddigi 102 forint per köbméteres gázár nagyjából meghétszereződik, és 747 forint per köbméterre ugrik. A gáz esetében az áramhoz hasonlóan 2022. december 31. napját követően a MEKH negyedévre, az egyetemes szolgáltató adatai alapján határozza meg az új díjat. A jogalkotók a társasházakra és lakásszövetkezetekre vonatkozóan külön kedvezményt vezetnek be, ez lényegében azt eredményezi, hogy lakásonként plusz évi 1729 köbméter jár. A kedvezmény megszerzéséhez az kell, hogy augusztus 15-éik a közös képviselő elkészítse, illetve megküldje a társasház vagy lakásszövetkezet nyilatkozatát. A trükközést azzal próbálják elkerülni, hogy az egyetemes szolgáltató bármikor bekérheti a feltételeket alátámasztó iratot.

Nem kell utólagosan fizetni

A rendelet értelmében nincs visszamelőleges, múltba tekintő hatály a többletfogyasztásra, a kedvezményes mennyiségek augusztus 1-től vehetőek igénybe. Augusztustól viszont életbe lép a havi 210 kilowattórás áramfogyasztási, illetve a havi 144 köbméteres gázhasználati korlát. Ezt meghaladva a lakosságnak a korábbihoz képest kétszeres, illetve hétszeres összeget kell majd fizetnie. Szabályozzák továbbá, hogy lakásbérlés esetén a főbérlő is csak azon a lakossági áron számolhatja el az átlagfogyasztás feletti energiahasználatot, mint ahogy maga az egyetemes szolgáltató jogosult azt elszámolni a főbérlő, valamint egyéb lakástulajdonos felé. Emellett azt is rögzítik, hogy fogyatékos személy által használt tárgyi eszközök energiafogyasztása után szintén kedvezmény jár.

Advertisement

Zöldinfó

AM: elfogadták a 3. Nemzeti Biodiverzitás Stratégiát

A 3. Nemzeti Biodiverzitás Stratégia átfogó keretet biztosít a hazai élővilág, a természeti erőforrások hosszú távú fennmaradásához és meghatározza a 2030-ig elérendő célkitűzéseket, valamint az azok megvalósítását szolgáló intézkedéseket – közölte az Agrárminisztérium (AM) kedden az MTI-vel.

Létrehozva:

|

Szerző:

Kiemelték: a stratégia olyan témákat helyez előtérbe, mint a védelemben részesülő területek hálózata, a természetes és természetközeli ökoszisztémákat károsító inváziós idegenhonos fajok visszaszorítása, illetve a fenntartható mezőgazdálkodás, erdőgazdálkodás, vad- és halgazdálkodás. A jelenleg elfogadott terv kiemelt feladatai közé tartozik továbbá a beporzók csökkenésének megállítása, az ökoszisztémák klímaváltozással szembeni ellenálló képességének javítása, a zöld infrastruktúra hálózat elemeinek fejlesztése, illetve a biodiverzitást veszélyeztető szennyezések mérséklése – írták a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy a biológiai sokféleség az élővilág változatosságát jelenti, Magyarország sokszínű természeti értékeinek hosszú távú megőrzése pedig elengedhetetlen a jelen és a jövő generációk  jóllétének biztosításához. Emellett a biodiverzitás az élelmiszertermelés alapja, valamint nélkülözhetetlen a talajtermékenység és a beporzás biztosításában, a víz és a levegő tisztításában, miközben gyógyszer-alapanyagot és faanyagot is nyújt számunkra. Kiemelt szerepet játszik továbbá a katasztrófák, a járványok és betegségek elkerülésében, hatásainak enyhítésében, illetve a globális és a regionális klíma szabályozásában.

Magyarország egyedülálló és gazdag természeti értékei, a változatos adottságú és egyre többek által látogatott nemzeti parkok, a vadon előforduló, védett növény- és állatfajok és ezek természetes és természetközeli élőhelyei, az őshonos haszonállatok és növények, valamint az egyedi magyar táj és a hozzá kapcsolódó természeti és kulturális értékek mind hozzájárulnak Magyarország országimázsához – mutattak rá a közleményben. A természeti erőforrások védelme és a velük való bölcs gazdálkodás követendő elv, hiszen így biztosítható, hogy hosszú távon megmaradjon Magyarország gazdag és értékes természeti környezete és biodiverzitása, amely elengedhetetlen a magyar lakosság minőségi életéhez – tájékoztatott a szaktárca.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!