Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Hollandia házainak felére települhetne napelem

Hollandiában az utóbbi időszakban látványosan terjedtek a napelemek.

Létrehozva:

|

A holland kormány egy új, nyílt hozzáférésű fotovoltaikus adatbázis segítségével fedezte fel, hogy a helyi háztetők körülbelül 50 százaléka potenciálisan alkalmas lenne napelemes rendszerek elhelyezésére – számol be a PV Magazine. A problémát az jelenti, hogy csak 8 százalékuk tudna azonnal, akadálymentesen fotovoltaikus rendszereket elhelyezni.

A Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), egy holland állami ügynökség, amely 2023 decemberében egy nyílt hozzáférésű adatbázist tett közzé az ország összes olyan háztetőjéről és parkolóterületéről, amely napelemes telepítésre alkalmas lehet. Néhány hónappal az indulás után az RVO közölte, hogy az új eszköz máris segített azonosítani mintegy 725 négyzetkilométernyi olyan tetőfelületet, amely megfelelne a napelemes rendszerek kiépítésére. Ez az ország tetőinek mintegy felét jelenti.

„Ennek a területnek azonban csak 8 százaléka alkalmas közvetlenül napelemek telepítésére” – olvasható az ügynökség közleményében. A többi esetben először az akadályokat kell elhárítani, az RVO szerint a lehetséges problémák közé tartoznak a tetőablakok, a szegmentált tetőformák, a gyenge tetőszerkezetek vagy az azbeszt jelenléte.

Az adatbázis minden olyan település és régió információit bemutatja, ahol van szabad hely. Emellett tartalmaz egy adatböngészőt is, amely kiemeli az akadályokat, valamint a hálózati torlódási kockázatokat, a csatlakozási problémákat és a meglévő fotovoltaikus rendszereket.

Hollandia annak ellenére, hogy nem tartozik a világ leginkább napsütötte országai közé, meglehetősen jó úton halad a fotovoltaikus fejlesztésekben. Egy, a közelmúltban megjelent, a Dutch New Energy (DNE) Research tanácsadó cég által készített, a tavalyi év eredményeit összefoglaló jelentés alapján a holland napenergia-piac 2023-ban 4,82 gigawatt új napelemes kapacitással bővült. A tavalyi új kapacitásból mintegy 2,5 gigawatt lakossági telepítésekből származott, szemben az előző évi 2,2 gigawattal. A fennmaradó 2,4 gigawatt a kereskedelmi, ipari és nagyüzemi szegmenshez köthető.

Advertisement

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!