Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Így lesz pofonegyszerű a napelem-telepítés

A Landatu rögzítőjét pofonegyszerű kihelyezni a tetőre, ahol aztán extrém szélben is képes megtartani a napelemeket.

Létrehozva:

|

A Landatu Solar egy könnyű, műanyagból készült rendszert mutatott be, amely vízzel, homokkal vagy kaviccsal tölthető fel, így sík felületen napelemes rögzítőrendszerként működhet – számol be a PV Magazine. A szállítás megkönnyítésének érdekében az egységek egymásra helyezhetőek, a telepítés révén pedig elkerülhető, hogy a tetőbe kelljen fúrni.

A termékről a február 20. és 23. között Madridban megrendezett Genera energetikai és környezeti kiállításon rántották le a leplet. A Landatu alapvetően úszó napelemekre specializálódott, a területet gyűjtött tapasztalatait most a szárazföldi rendszereknél kamatoztatja. A kétrészes, nagy sűrűségű polietilén ballasztrendszer üresen kevesebb mint 3 kilogrammos, feltöltve viszont komoly stabilitást ad.

„Az alapot fel lehet tölteni vízzel, kaviccsal vagy homokkal” – mondta Alfredo Solano, a Landatu vezérigazgatója. Mint hozzátette, a rendszer kapacitása 56 liter, de kaviccsal vagy homokkal használva akár 100 kilogrammos tömeget is elérhet. A spanyol startup állítása szerint a rögzítőrendszer akár elképesztő, 162 kilométer per órás szélsebességnek is képes ellenállni, a termékre tíz év garancia érhető el.

A Landblocknak nevezett eszköz 465-szer 1235-szer 480 milliméteres, a csomag dugókkal, fém rögzítőelemekkel és rozsdamentes acélból készült csavarokkal kapható. A fotovoltaikus modulok közvetlenül ezen tartószerkezethez vannak rögzítve az extra alkatrészekkel, így elkerülhető, hogy a tetőt át kelljen fúrni. A panelek 15 fokos szögben helyezhetőek el a rögzítőben.

Landatu szerint a ballasztrendszer akár 10-szer könnyebb is lehet, mint a hagyományos, betonos rögzítők, ami nemcsak megkönnyíti a telepítést, de a felszerelés biztonságát is növeli. A szakember először elhelyezheti a terméket a kívánt helyre, és elég ezután feltöltenie. A Landblockkal már egyetlen telepítő is elég lehet egy kisebb, hat modulból álló rendszer kialakításához, és további előny, hogy az egységek egymásra helyezhetőek, igen kompaktak és könnyen szállíthatóak. Egyetlen négyzetméteren akár 40 egység is elférhet.

Advertisement

Nem a Landatu az első cég, amely könnyű, a napelemek telepítését segítő rögzítőrendszert mutatott be. A finn Rauli fejlesztéséről korábban mi is írtunk, a sínekből és tartóelemekből álló, egyszerűen összepattintható rögzítőt 2021-ben mutatták be. A Rauli 2023-ban egyébként ismét részt vesz a legnagyobb napelemes kiállításon, az Intersolaron.

Zöld Energia

A napelem inverterek típusai

A napelemes rendszerek telepítésésnél az egyik legfontosabb komponens az inverter. Az inverter feladata, hogy az egyenáramot (DC), amit a napelemek termelnek, váltakozó árammá (AC) alakítsa, amit az otthoni elektromos hálózat használ.

Létrehozva:

|

Szerző:

Mi az inverter funkciója?

napelem inverter kulcsfontosságú szerepet játszik a napelemes rendszerek működésében. A fő feladata, hogy az egyenáramot váltakozó árammá alakítsa. Ennek hála a megtermelt energia közvetlenül felhasználható otthonunkban, vagy visszatáplálható az elektromos hálózatba. Az inverterek emellett számos más funkciót is ellátnak, például a rendszer teljesítményének nyomon követését és optimalizálását, valamint a biztonsági funkciók bebiztosítását.

Melyek az inverter típusai?

A string inverterek a legelterjedtebbek a napelemes rendszerekben. Ezek a fajták több napelem panelt kapcsolnak sorba (stringbe), és az így keletkező egyenáramot alakítják váltakozó árammá. Előnyük, hogy viszonylag olcsók és könnyen karbantarthatók. Hátrányuk, hogy egyetlen panel teljesítménycsökkenése az egész string teljesítményére hatással lehet.

A mikroinverterek minden egyes napelem panelhez külön kerülnek telepítésre, ezért minden panel egyedi teljesítményét alakítják át váltakozó árammá. Ez a megoldás nagyobb hatékonyságot biztosít, mivel egyetlen panel árnyékolása vagy hibája nem befolyásolja a többi panel teljesítményét. Hátrányuk, hogy drágábbak és bonyolultabb telepítést igényelnek.

hibrid inverterek olyan rendszerekben használatosak, ahol az energia tárolása is megvalósul. Ezek az inverterek nem csak az egyenáramot alakítják váltakozó árammá, hanem az energiatároló rendszerekkel is képesek együttműködni, például akkumulátorokkal. Ez lehetővé teszi az energia tárolását és felhasználását a napsütés nélküli időszakokban is.

Íme, néhány elismert név a témában!

A Huawei inverterei kiváló teljesítményt és megbízhatóságot kínálnak. Például a Huawei SUN2000-10KTL-M1 modell egy 10 kW-os inverter, amely ideális választás lehet nagyobb napelemes rendszerekhez. A SolarEdge inverterei fejlett technológiát és optimalizálást borítékolnak, amely lehetővé teszi a panelek egyedi nyomon követését és maximális teljesítményének elérését. A Growatt inverterei széles választékban elérhetők, és kedvező ár-érték arányt kínálnak. Ezek a típusok ideálisak lehetnek kisebb és közepes méretű napelemes rendszerekhez. A Solplanet inverterei megbízható teljesítményt és kiváló hatékonyságot garantálnak, főleg a lakossági felhasználók számára.

Advertisement

A megbízható inverterek és egyéb napelemes rendszerek komponenseinek beszerzésére tökéletes a Carbon Solar webshop. Itt széles választékban találhatók különböző típusú és teljesítményű inverterek, amelyek a rendszer hatékony működését és hosszú élettartamát biztosítják.

 

 

 

Partner hír (x)

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!