Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Itt a hordóba helyezhető napelem

A Barrel által létrehozott csomag háború sújtotta területeken különösen hasznos lehet.

Létrehozva:

|

A Barrel olasz startup azt állítja, hogy hordókba csomagolható napelemes készletei ideálisak az elzárt területeken és a konfliktusövezetekben – írja a PV Magazine. A cég standard csomagjai 6 kilowattos napelemmodulokból, 5,6 kilowattos egyfázisú hibrid inverterekből és 3,55 kilowattos lítiumion-akkumulátorokból állnak.

A Barrel kifejezetten nehezen elérhető területek és konfliktusövezetek számára fejlesztette ki a terméket, a csomagot olajoshordókba lehet helyezni. „Jelenleg a Barrel több piacon is jelen van, különös tekintettel Afrikára és a Közel-Keletre” – mondta Matteo Villa, a vállalat alapítója. A szakértő szerint a világjárvány előtt a kórházak, távgondozó központok és iskolák elektromos ellátására összpontosítottak, a közelmúltban pedig Kubába, Ukrajnába, Dubaiba és Ománba is szállították csomagjaikat. „Afrikában olyan országokban vagyunk jelen, mint Marokkó, Szenegál és Mali, és kórházi projektet dolgozunk ki Angolában és Mozambikban. Jelenlétünk kiterjed Nigériára és Ghánára is” – tette hozzá.

A Barrel a közelmúltban az olaszországi Emilia-Romagna régióban és Törökországban is dolgozott a földrengés sújtotta területek támogatásán. „Mindig az a prioritásunk, hogy azonnali és megbízható energiamegoldásokat kínáljunk vészhelyzetekben, segítve a közösségeket a felépülésben és az újjáépítésben. Továbbra is együttműködünk nemzetközi és helyi szervezetekkel, hogy támogatásunkat kiterjesszük más, energetikai segítségre szoruló területekre is” – nyilatkozta.

A vállalat olyan termékcsaládot kínál, amely kizárólag az európai és amerikai technológiákat használja fel a katonai ellátási lánc speciális igényeinek kielégítésére. Villa szerint a hatalmas kihívást az jelenti, hogy megszervezzék ezen üzemek integrált irányítási folyamatait és garantálják karbantartásukat. „Megértjük a beszerzett alkatrészek fontosságát ebben az iparágban, és biztosítjuk, hogy termékeink megfeleljenek a szigorú minőségi és biztonsági előírásoknak” – emelte ki.

Az európai és amerikai beszállítókkal való partnerségüknek köszönhetően olyan kiváló minőségű energetikai megoldásokat tudnak nyújtani, amelyek megfelelnek a katonai szervezetek igényeinek. „A Barrel célja nemcsak a technológia biztosítása, hanem integrált tanácsadás is, hogy olyan folyamatokat fejlesszen ki, amelyek évtizedeken át garantálják az energiatermelés folyamatosságát a több ezer energiapontot kezelő civil szervezeteken belül” – mondta Villa.

Advertisement

 

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!