Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Itt a napelem, amely esőben is termel

Német szakértők speciális, triboelec nanogenerátoros bevonatú napelemeket hoztak létre, a tömegtermeléshez viszont további vizsgálatok szükségesek.

Létrehozva:

|

A napelemek az elmúlt években elképesztő fejlődésen estek át, nem csoda, hogy világszerte folyamatosan terjednek. Használhatóságuk egyik komoly gátja ugyanakkor, hogy rossz időben visszaesik a termelésük, télen akár hónapokra drámaian csökkenhet az előállított energia mennyisége. Sok mérnökcsapat jelenleg is azon dolgozik, hogy orvosolja ezt a problémát.

Német kutatók most olyan napelemet fejlesztettek ki, amely esőben is képes energiát termelni – számol be az Agroinform. A szakértők triboelec nanogenerátorokkal (TENG) vonták be az eszközöket, ezek képesek a külső mechanikai energiát árammá alakítani. A megközelítésnek köszönhetően a napelemek az esőcseppeket is hasznosítani tudják.

A német kutatóknak a technológiával laboratóriumi körülmények között 50-100 watt villamos energiát sikerült előállítaniuk, ez a napelem optimális teljesítményének körülbelül 20-30 százaléka. Ez azt jelenti, hogy a speciális bevonatú napelemes rendszer még rossz időjárás esetén is jelentős mennyiségű áramot tudna biztosítani.

Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a laboratóriumi körülmények gyakran eltérő eredményt hoznak, mint ami a valóságban várható. Kínai szakemberek gyakorlati kísérleteik során arra jutottak, hogy a triboelec nanogenerátoros napelemekkel elért villamosenergia-nyereség sokkal gyengébb, mint amit a német vizsgálatok mutattak. Mindez azt jelenti, hogy további kutatások, kísérletek szükségesek ahhoz, hogy hatékony, tömegtermelésre alkalmas eszközöket hozzanak létre.

Ennek ellenére a németországi csapat szerint a közeljövőben megkezdődhet a TENG cellák sorozatgyártása, igaz, azokat nem napelemekben, hanem a textiliparban hasznosítanák. Az ötlet lényege az, hogy bizonyos ruházatok a technológia révén hamarosan áramot generálhatnak pusztán azáltal, hogy viselőjük mozog. A kutatók abban reménykednek, hogy az új termék iránt a mezőgazdasági termelők és más szakemberek is érdeklődést mutatnak majd.

Advertisement

Zöld Energia

A napelem inverterek típusai

A napelemes rendszerek telepítésésnél az egyik legfontosabb komponens az inverter. Az inverter feladata, hogy az egyenáramot (DC), amit a napelemek termelnek, váltakozó árammá (AC) alakítsa, amit az otthoni elektromos hálózat használ.

Létrehozva:

|

Szerző:

Mi az inverter funkciója?

napelem inverter kulcsfontosságú szerepet játszik a napelemes rendszerek működésében. A fő feladata, hogy az egyenáramot váltakozó árammá alakítsa. Ennek hála a megtermelt energia közvetlenül felhasználható otthonunkban, vagy visszatáplálható az elektromos hálózatba. Az inverterek emellett számos más funkciót is ellátnak, például a rendszer teljesítményének nyomon követését és optimalizálását, valamint a biztonsági funkciók bebiztosítását.

Melyek az inverter típusai?

A string inverterek a legelterjedtebbek a napelemes rendszerekben. Ezek a fajták több napelem panelt kapcsolnak sorba (stringbe), és az így keletkező egyenáramot alakítják váltakozó árammá. Előnyük, hogy viszonylag olcsók és könnyen karbantarthatók. Hátrányuk, hogy egyetlen panel teljesítménycsökkenése az egész string teljesítményére hatással lehet.

A mikroinverterek minden egyes napelem panelhez külön kerülnek telepítésre, ezért minden panel egyedi teljesítményét alakítják át váltakozó árammá. Ez a megoldás nagyobb hatékonyságot biztosít, mivel egyetlen panel árnyékolása vagy hibája nem befolyásolja a többi panel teljesítményét. Hátrányuk, hogy drágábbak és bonyolultabb telepítést igényelnek.

hibrid inverterek olyan rendszerekben használatosak, ahol az energia tárolása is megvalósul. Ezek az inverterek nem csak az egyenáramot alakítják váltakozó árammá, hanem az energiatároló rendszerekkel is képesek együttműködni, például akkumulátorokkal. Ez lehetővé teszi az energia tárolását és felhasználását a napsütés nélküli időszakokban is.

Íme, néhány elismert név a témában!

A Huawei inverterei kiváló teljesítményt és megbízhatóságot kínálnak. Például a Huawei SUN2000-10KTL-M1 modell egy 10 kW-os inverter, amely ideális választás lehet nagyobb napelemes rendszerekhez. A SolarEdge inverterei fejlett technológiát és optimalizálást borítékolnak, amely lehetővé teszi a panelek egyedi nyomon követését és maximális teljesítményének elérését. A Growatt inverterei széles választékban elérhetők, és kedvező ár-érték arányt kínálnak. Ezek a típusok ideálisak lehetnek kisebb és közepes méretű napelemes rendszerekhez. A Solplanet inverterei megbízható teljesítményt és kiváló hatékonyságot garantálnak, főleg a lakossági felhasználók számára.

Advertisement

A megbízható inverterek és egyéb napelemes rendszerek komponenseinek beszerzésére tökéletes a Carbon Solar webshop. Itt széles választékban találhatók különböző típusú és teljesítményű inverterek, amelyek a rendszer hatékony működését és hosszú élettartamát biztosítják.

 

 

 

Partner hír (x)

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!