Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Két éve nem voltak ilyen olcsók a napelem modulok

Globálisan tovább emelkedett a napelemek iránti kereslet, Kína még mindig is az élen jár.

Létrehozva:

|

Az Egyesült Államok Nemzeti Megújuló Energia Laboratóriuma (NREL) új jelentést tett közzé, amely a fotovoltaikus energiaárakra, a telepítésekre és az importra vonatkozó alapvető referenciaértékekre összpontosít – számol be a PV Magazine. Az eredmények alapján globálisan nőtt az elmúlt időszakban a napelemek iránti kereslet.

Kína továbbra is élen jár a telepítésben, 2022-ben az előző évhez képest 57 százalékos volt a növekedés, ami a globális kereslet 42 százalékát jelenti. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint a kínai telepítések többsége kisebb, elosztott projektekből áll, szemben a nagy, központosított, közüzemi méretű projektekkel. Az NREL elemzői 2023-ban világszerte 300 gigawattnyi, 2025-re pedig 400 gigawattnyi telepítést várnak.

Az Egyesült Államokban a napenergia az új áramtermelő kapacitások 46 százalékát tette ki, ami a 2010-es 4 százalékhoz képest lenyűgöző arány. A napelemeknek azonban még sokat kell fejlődniük, hogy az energiaátmenet fő technológiájává váljanak. Az NREL szerint 2022-ben a fotovoltaikus eszközök a nyári nettó kapacitás 9 százalékát és az éves termelés 4,7 százalékát tették ki. Kalifornia lépett előre a legmesszebbre a napenergia terén, ahol a villamosenergia-termelés 27,3 százalékát napenergiából állították elő.

Amerikában a közüzemi méretű rendszerek esetében az előző évhez képest 13, a háztartási méretű napelemeknél pedig 6,3 százalékos drágulást figyeltek meg. A modulok ára ugyanakkor globálisan 2023 áprilisában kétéves mélypontra esett: az ár 2022 ősze óta folyamatosan csökken az erős kereslet ellenére.

A Swanson-törvény néven ismert napelemes tapasztalati görbe logaritmikus formában mutatja a napelemmodulok átlagos eladási ára és a modulok kumulatív globális szállítása közötti kapcsolatot. Az NREL szerint az 1976 és 2022 közötti kumulatív szállítások minden egyes megduplázódásával átlagosan 22 százalékkal zuhant a modulár.

Advertisement

A globális szállítások 2022-ben jelentősen nőttek, a 2021-es teljes mennyiséghez képest 46 százalékkal, 283 gigawattra emelkedtek. A szállítások legnagyobb részét, 96 százalékát monokristályos szilíciumpanelek adták, szemben a 2015-ös 35 százalékkal.

Az NREL jelentéséből az is kiderül, hogy Egyesült Államokban mára az import meghatározóvá vált. Joe Biden adminisztrációja ezen változtatna egy új importmoratórium segítségével.

Zöld Energia

A napelem inverterek típusai

A napelemes rendszerek telepítésésnél az egyik legfontosabb komponens az inverter. Az inverter feladata, hogy az egyenáramot (DC), amit a napelemek termelnek, váltakozó árammá (AC) alakítsa, amit az otthoni elektromos hálózat használ.

Létrehozva:

|

Szerző:

Mi az inverter funkciója?

napelem inverter kulcsfontosságú szerepet játszik a napelemes rendszerek működésében. A fő feladata, hogy az egyenáramot váltakozó árammá alakítsa. Ennek hála a megtermelt energia közvetlenül felhasználható otthonunkban, vagy visszatáplálható az elektromos hálózatba. Az inverterek emellett számos más funkciót is ellátnak, például a rendszer teljesítményének nyomon követését és optimalizálását, valamint a biztonsági funkciók bebiztosítását.

Melyek az inverter típusai?

A string inverterek a legelterjedtebbek a napelemes rendszerekben. Ezek a fajták több napelem panelt kapcsolnak sorba (stringbe), és az így keletkező egyenáramot alakítják váltakozó árammá. Előnyük, hogy viszonylag olcsók és könnyen karbantarthatók. Hátrányuk, hogy egyetlen panel teljesítménycsökkenése az egész string teljesítményére hatással lehet.

A mikroinverterek minden egyes napelem panelhez külön kerülnek telepítésre, ezért minden panel egyedi teljesítményét alakítják át váltakozó árammá. Ez a megoldás nagyobb hatékonyságot biztosít, mivel egyetlen panel árnyékolása vagy hibája nem befolyásolja a többi panel teljesítményét. Hátrányuk, hogy drágábbak és bonyolultabb telepítést igényelnek.

hibrid inverterek olyan rendszerekben használatosak, ahol az energia tárolása is megvalósul. Ezek az inverterek nem csak az egyenáramot alakítják váltakozó árammá, hanem az energiatároló rendszerekkel is képesek együttműködni, például akkumulátorokkal. Ez lehetővé teszi az energia tárolását és felhasználását a napsütés nélküli időszakokban is.

Íme, néhány elismert név a témában!

A Huawei inverterei kiváló teljesítményt és megbízhatóságot kínálnak. Például a Huawei SUN2000-10KTL-M1 modell egy 10 kW-os inverter, amely ideális választás lehet nagyobb napelemes rendszerekhez. A SolarEdge inverterei fejlett technológiát és optimalizálást borítékolnak, amely lehetővé teszi a panelek egyedi nyomon követését és maximális teljesítményének elérését. A Growatt inverterei széles választékban elérhetők, és kedvező ár-érték arányt kínálnak. Ezek a típusok ideálisak lehetnek kisebb és közepes méretű napelemes rendszerekhez. A Solplanet inverterei megbízható teljesítményt és kiváló hatékonyságot garantálnak, főleg a lakossági felhasználók számára.

Advertisement

A megbízható inverterek és egyéb napelemes rendszerek komponenseinek beszerzésére tökéletes a Carbon Solar webshop. Itt széles választékban találhatók különböző típusú és teljesítményű inverterek, amelyek a rendszer hatékony működését és hosszú élettartamát biztosítják.

 

 

 

Partner hír (x)

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!