Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Két éve nem voltak ilyen olcsók a napelem modulok

Globálisan tovább emelkedett a napelemek iránti kereslet, Kína még mindig is az élen jár.

Létrehozva:

|

Az Egyesült Államok Nemzeti Megújuló Energia Laboratóriuma (NREL) új jelentést tett közzé, amely a fotovoltaikus energiaárakra, a telepítésekre és az importra vonatkozó alapvető referenciaértékekre összpontosít – számol be a PV Magazine. Az eredmények alapján globálisan nőtt az elmúlt időszakban a napelemek iránti kereslet.

Kína továbbra is élen jár a telepítésben, 2022-ben az előző évhez képest 57 százalékos volt a növekedés, ami a globális kereslet 42 százalékát jelenti. A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint a kínai telepítések többsége kisebb, elosztott projektekből áll, szemben a nagy, központosított, közüzemi méretű projektekkel. Az NREL elemzői 2023-ban világszerte 300 gigawattnyi, 2025-re pedig 400 gigawattnyi telepítést várnak.

Az Egyesült Államokban a napenergia az új áramtermelő kapacitások 46 százalékát tette ki, ami a 2010-es 4 százalékhoz képest lenyűgöző arány. A napelemeknek azonban még sokat kell fejlődniük, hogy az energiaátmenet fő technológiájává váljanak. Az NREL szerint 2022-ben a fotovoltaikus eszközök a nyári nettó kapacitás 9 százalékát és az éves termelés 4,7 százalékát tették ki. Kalifornia lépett előre a legmesszebbre a napenergia terén, ahol a villamosenergia-termelés 27,3 százalékát napenergiából állították elő.

Amerikában a közüzemi méretű rendszerek esetében az előző évhez képest 13, a háztartási méretű napelemeknél pedig 6,3 százalékos drágulást figyeltek meg. A modulok ára ugyanakkor globálisan 2023 áprilisában kétéves mélypontra esett: az ár 2022 ősze óta folyamatosan csökken az erős kereslet ellenére.

A Swanson-törvény néven ismert napelemes tapasztalati görbe logaritmikus formában mutatja a napelemmodulok átlagos eladási ára és a modulok kumulatív globális szállítása közötti kapcsolatot. Az NREL szerint az 1976 és 2022 közötti kumulatív szállítások minden egyes megduplázódásával átlagosan 22 százalékkal zuhant a modulár.

Advertisement

A globális szállítások 2022-ben jelentősen nőttek, a 2021-es teljes mennyiséghez képest 46 százalékkal, 283 gigawattra emelkedtek. A szállítások legnagyobb részét, 96 százalékát monokristályos szilíciumpanelek adták, szemben a 2015-ös 35 százalékkal.

Az NREL jelentéséből az is kiderül, hogy Egyesült Államokban mára az import meghatározóvá vált. Joe Biden adminisztrációja ezen változtatna egy új importmoratórium segítségével.

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!