Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Kiderült mikortól pályázhat állami támogatású napelemekre

Létrehozva:

|

Hosszú várakozást követően 2 hete elkezdték kihirdetni a tavaly decemberben indított lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat nyerteseit. A Portfolio szerint már közel kétezer győztes projekt szerepel a hivatalos adatbázisban, az érintett pályázók összesen 3,9 milliárd forintot kapnak. A programot regionális bontásban, két ütemben valósítják meg – az első szakasz idén télen zárult le. A pályázaton 100 százalékig vissza nem térítendő támogatást kaphatnak az alacsonyabb jövedelmű háztartások.

Érdekes módon egyelőre csak az első csoportból (Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megye), illetve a harmadikból (Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) hirdettek nyerteseket. A négy térségből együtt több mint 43 ezer pályázat érkezett, összesen pedig 153 milliárd forint támogatást igényeltek. A nagy érdeklődés miatt az elbírálás igen lassú, könnyen elképzelhető, hogy egyes résztvevőknek további heteket kell várniuk az eredményekre.

Múlt héten az illetékes Technológiai és Ipari Minisztérium kiadott egy kapcsolódó közleményt, ebben Steiner Attila energetikáért felelős államtitkár azt jelezte, hogy legkésőbb őszig fogják megkapni az érintettek a támogatói okiratot. A közleményben arra is kitértek, hogy a második forduló a tervezettel ellentétben nem idén ősszel, hanem jövő tavasszal kezdődik majd. Ez a döntés már csak azért is furcsa, mert őszre kiderül, hogy mennyit kötnek le a teljes 201 milliárdos forintos keretből, elvileg tehát rögtön lenne lehetőség az újbóli pályázásra. Feltételezhető, hogy a második fordulót is óriási érdeklődés kíséri majd, a rezsicsökkentés rendszerének átalakítása óta egyre többen gondolkodnak a napelemek telepítésében.

Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy akinek a pályázatát a kért összeggel együtt változtatás nélkül elfogadják, automatikusan szerződésbe lép az állammal. Ez akkor lehet problémás, ha a tervezett projekt költségei az elmúlt hónapokban jelentősen megemelkedtek. Erre az utóbbi időszak gazdasági fejleményei miatt komoly esély van, a költségemelkedés több százezres, akár milliós is lehet.

Zöld Energia

Függőlegesen is telepíthetünk napelemet a tetőre

A RAULI egy észak-európai napelemes rögzítőrendszer-gyártó, amely innovatív és gyorsan telepíthető megoldásokat kínál különböző tetőtípusokra, ellenálló a szélnyomásnak és hóterhelésnek, és 30 év anyaggaranciát nyújt.

Létrehozva:

|

Szerző:

A RAULI terméke ideális olyan tetőkre, amelyek nem képesek ballasztos rendszereket támogatni. A megközelítés számos előnnyel jár a tervezés és telepítés szempontjából, különösen azon tetők esetén, amelyek nem képesek nehezebb, ballasztos rendszereket elbírni. A RAULI FLAT erős kialakításának köszönhetően akár 3,5 kilonewton per négyzetméteres szélnyomásnak is ellenáll. „A RAULI APP kalkulátor külön széllemezek hozzáadását javasolja, ha a körülmények megkövetelik” – mondta Ville Tiainen, a RAULI vezérigazgatója. A panelek vízszintesen vagy függőlegesen is felszerelhetők, függőleges telepítés esetén 20 százalékkal több napelemet lehet egy sorban elhelyezni. Az ilyen elrendezés kevesebb alkatrészt igényel, így a vízszintes telepítéshez képest 15-20 százalékkal csökken az egy napelemre jutó költség. „A projekttervezés a böngészőalapú RAULI APP szoftverrel történik” – tette hozzá Tiainen. A szakértő szerint a kalkulátor megmondja az alkatrészek számát, a rendszer súlyát és a termékek szénlábnyomát, emellett gyártási becslést is ad.

A RAULI segítségével a kelet-nyugati irányú telepítés ugyanazokkal az összetevőkkel végezhető el, mint a déli irányú. A RAULI FLAT rendszer szerkezete a panelek alatti vízszintes sínrendszerre épül, amely teleszkóposan működik, így nem kell levágni, és a sínrendszer rögzítéséhez nincs szükség csavarokra vagy anyákra. A sínek segítségével a függőlegesen telepített napelemek a hó ellen éppen a megfelelő ponton kapnak támasztékot, további megerősítést nem igényelnek.

A rendszer szabványos hóterhelhetősége 5 kilonewton, de a rögzítőlemezek távolságának csökkentésével akár 4,75 kilonewton per négyzetméter is elérhető, így a rendszer jól alkalmazható északi körülmények között is. Az alkatrészek skandináv acélból készülnek, felületkezelésük tűzihorganyzás, Galfan és ütésálló porfesték. A RAULI FLAT 30 év anyaggaranciával rendelkezik, akár C3 éghajlati kitettségi osztályig.

A RAULI egy észak-európai napelemes rögzítőrendszer-gyártó, amely mögött napelem-telepítőkből és tetőfedő szakemberekből álló csapat áll. A vállalat termékeit a telepítés gyorsaságát szem előtt tartva tervezték a szerelőktől a szerelőknek mentalitást követve. A cég termékei számos olyan innovációval büszkélkedhetnek, amelyek más rendszerekben nem találhatók meg. A RAULI termékválasztékában fellelhetők a ferde tetőkre (RAULI BLACK), homlokzati berendezésekre (RAULI WALL) és lapos tetőkre (RAULI FLAT) szánt megoldások. A termékeket Észak-Európában gyártják helyi nyersanyagokból, biztosítva, hogy a rendszer ellenálljon még a helyi, zord körülményeknek is. A RAULI kínálata egész Európában, így Magyarországon is elérhető, a gyártó sikeres nemzetközi terjeszkedésének köszönhetően több díjat is elnyert.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!