Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Kiszámolták, hogy megéri-e akkumulátort venni a napelemekhez

Egy napelem mellé költséges lehet az akkumulátor beszerzése, de több érv is szól mellette.

Létrehozva:

|

A 2022-es év vége kifejezetten rosszul alakult a napelemes piac számára: előbb november 1-i hatállyal vezettek be visszatáplálási stopot, majd az is kiderült, hogy a szaldós elszámolás 2023. december 31-ig maradhat, ezt követően az új napelemek más, kevésbé kedvező feltételek mellett csatlakozhatnak. Utóbbi döntést egyébként egy EU-s szabály is előírja.

A betáplálási korlátozás legkésőbb 2024 év végéig maradhat, addig viszont komoly akadályt gördít a napelemek elé. Az egyik megoldás az otthoni akkumulátorok beszerzése, amelynek előnyeiről és hátrányairól az NV Solar írt. Az ilyen berendezések iránt korábban a hibrid inverterek megjelenésekor is komolyan nőtt az érdeklődés. Akkumulátoroknál alapvetően három faktort szokás figyelembe venni: ellátásbiztonságot teremt – például áramszünet esetén is tud energiát biztosítani –, növeli a környezettudatosságot, valamint hat a megtérülésre.

A hibrid inverterek felbukkanásakor az ellátásbiztonság volt az akkumulátorok iránti érdeklődés mozgatórugója. Fontos: a beruházás előtt érdemes felmérni, hogy az áramszünet valójában mennyire súlyos, gyakori probléma, hiszen a berendezés beszereltetése nagyon költséges, 2-3 millió forintba is kerülhet. A folyamatos ellátás természetesen ennek ellenére is egy olyan szempont, amelynek egy akkumulátorokkal kiegészített napelemes rendszer tökéletesen megfelel.

Ami a környezettudatosságot illeti: napjainkban egyre többen ébrednek rá, hogy lépni kell a bolygó éghajlati átalakulása ellen. Ennek számtalan módszere van, az egyik az alternatív energiaforrások, így a napenergia hasznosítása. Amit kevesen tudnak, az az, hogy a napelemek akkumulátorral kiegészítve még inkább környezetbarát módon tudnak működni, hiszen nem keletkezik „elveszett” energia. A felesleget a rendszer képes eltárolni olyan időszakra, amikor a napelemek nem termelnek elegendő áramot.

Mennyi idő alatt térül meg?

Advertisement

Ami szintén nem elhanyagolható kérdés, az a megtérülés, elvégre minden potenciális beruházó szeretne hosszabb távon spórolni. Sajnos akkumulátorok esetében a kalkuláció nem egyszerű, több faktor is szerepet játszik a képletben. Érdemes kiemelni, hogy a következő, az NV Solar által végzett kalkulációban csak a tárolók megtérülését vizsgálták, a napelemes rendszer árával nem számolnak.

A számításokhoz az NV Solar egy kedvező áru akkumulátorpakkot választott ki, ez végül az itthon mostanában felbukkanó Sofar Solar lett. A Sofar BTS-5K (5kWh) beszereléssel a cikk írásakor 1.180.000 forintos áron már elérhető volt.

A szakértők lakossági és céges viszonylatban mérték fel a megtérülés idejét. A lakossági résznél a bruttó villamosenergia-árakat nézték – ez jelenlegi átlagfogyasztás (2526kWh/év) alatt 36, e fölött 70 forint –, és úgy kalkuláltak, hogy egy 5kWh-s akkumulátornál napi 4 kWh-t vesznek ki. A kalkulációt kétszer végezték el, egyrészt úgy, hogy az év minden napján teljesül a kivitel, másrészt a sokkal reálisabb 270 napra. Utóbbi esetben, amennyiben a fogyasztás az átlag alatt alakul, a megtérülés 30,3 év, míg az átlagfogyasztás felett 15,6 év. A cégeknél csak az árakat változtatták meg egy jelenleg reális szintre, és nettó árakkal számoltak. E szerint, 270 napos forgatókönyvnél az átlag alatt 6,8, az átlag fölött pedig 4,8 év a megtérülés.

Érdemes hozzátenni, hogy a számolás nem teljesen reális, egy 5kWh-s berendezást 20 százalékra lemeríteni minden nap például nem ideális, a kalkulációkor pedig nem vették figyelembe a degradációt. Az akkumulátorok teljesítmény garanciái általában annyit vállalnak, hogy tíz év elteltével a névleges teljesítményük 80 százalékára még képesek lesznek – ez jelen esetben azzal jár, hogy a tízedik évben 5kWh-s eszközünk már inkább csak 4kWh-s lesz.

Most akkor megéri?

Advertisement

Összességében nehéz megválaszolni, hogy végül megéri-e az akkumulátoros beruházás. A piaci helyzet igen képlékeny, a rezsiárak még mindig nagyban torzítják azt, közben viszont jönnek az új, az árakat lefelé nyomó akkumulátortechnológiák, idővel ráadásul új árazási módszer is kialakulhat. Cégek esetében egyértelműbb a helyzet, a vállalatoknak már most is megérheti a beruházás.

Zöld Energia

Ezért lehet kiváló befektetés a napelem a vállalatoknak

Azok a vállalatok, amelyek fontosnak tartják a költségek optimalizálását, ugyanakkor lényeges számukra a környezettudatosság, a napelemes rendszerrel értékes előnyökre tehetnek szert. A szaldó-elszámolás megszüntetése a cégek számára nem jelent hátrányt, éppen ezért érdemes napelemes rendszer telepítésében gondolkodni.

Létrehozva:

|

Szerző:

A napelem előnyei már régóta ismertek. Mivel a napfény szinte korlátlan mennyiségben áll rendelkezésünkre, ezért a megújuló energiát könnyedén tudjuk hasznosítani.

Egy cég számára megfontolandó lehet a következő kérdés:

A teljes energiaszükségletet szeretné kielégíteni napelemek segítségével, vagy csak egy részét akarja kiváltani a havi elektromos kiadásainak? Mivel a minőségi napelem rendszer 25-30 évig biztosan termel, ezért jól megtérülő beruházásról van szó, ami jelentős megtakarítást eredményezhet. Akár a villanyszámla teljes lenullázása is elérhető vele.

Ezért éri meg a cégeknek a napelem

A kormány döntése értelmében azonban megszűnt a napelemes rendszerek esetében a visszatáplálás lehetősége azok számára, akik 2022 októberének végéig nem nyújtottak be igénylést. Arra hivatkoztak, hogy mivel nem elég fejlett a rendszer, ezért nem bírja el a sok napelemet. Vagyis ha túl sokan használják a napelemeket és a visszatáplálás lehetőségét, akkor hálózati problémák merülhetnek fel. Tehát azoknak éri meg igazán a napelem, akik a megtermelt energiát azonnal el is tudják használni (vagy akkumulátort vásárolnak, amely eltárolja az energiát). Az energiaárak mellett egy cégnek sokkal jobban megéri átállni napelemre, mint egy lakossági felhasználónak. A vállalkozások ugyanis jobbára akkor fogyasztanak, amikor termel a rendszer, így kevesebb energia megy veszteségbe.

Advertisement

A vállalatok esetében így egy jól átgondolt, hatékony rendszer akár 2-5 év alatt megtérülhet. Ráadásul egy vállalkozás el tudja számolni költségként a napelemes rendszert, beleértve az invertert és az akkumulátort is. Sőt még azt is kiszámolhatja, hogy milyen fűtési típussal éri meg jobban működtetnie az elektromos berendezéseit. Lehetőség van ugyanakkor pályázati lehetőségekre, ami miatt nem kell a napelemes rendszer teljes összegét kifizetni.

Napelemes rendszer előnyei cégeknek

Gyors megtérülés: A már említett 2-5 éves megtérülés után megállás nélküli költséghatékony működésre lehet számítani, ami jelentős pénzügyi terhet vehet le a vállalkozások válláról.

Nő a vállalkozás értéke: Mivel az épület a telepítéstől kezdve energetikai szempontból pozitív változáson esik át, ezért egy napelemes rendszer növelheti a vállalkozás értékét, esetleges értékesítésének esélyét, eladhatóságát.

Környezettudatosság: Egy cég hitelességének is jót tehet az, ha megmutatja a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét, környezettudatosságát a napelemek által. A napelemek ugyanis környezetbarát megoldást jelentenek, hiszen működés közben nem juttatnak káros anyagot a környezetbe.

Kiapadhatatlan energiaforrás: A napenergia szinte korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre.

Advertisement

Nem igényel komolyabb karbantartást: Mivel a minőségi panelek ellenállnak az időjárási viszontagságoknak, ezért komolyabb karbantartásra nem kell számítani, sőt a rendszer cseréjére sincs szükség, ha kimagasló gyártók termékeit használják.

Sokoldalúan felhasználható: Elsődlegesen a villanyszámlát lehet a napelemes rendszer segítségével csökkenteni, lenullázni, de akár fűtésre és hűtésre is használható.

Fotó forrása: KRQ Kft.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a telepítés során?

Kulcskérdés, hogy milyen termékeket használnak a kivitelezés során. Ugyanis ha olcsóbb, gyengébb minőségű elemekből épül fel a rendszer, akkor nem lehet számítani megbízható teljesítményre, működésre. Olyan gyártó termékeit érdemes előnyben részesíteni, aki a napelempiacon is elismertnek számít és hosszú teljesítménygaranciát, gyártói garanciát tud nyújtani. A vállalati napelem rendszer kivitelezése során lényeges kérdés még az is, hogy mekkora tér áll rendelkezésre és a tető vajon bírja-e a terhelést. Egy cég ugyanis dönthet úgy, hogy a napelemet a földre vagy lapos tetőre telepítteti. Ha pl. szigetüzemű napelem rendszer (hálózattól teljesen függetlenül működik) mellett dönt a vállalat, akkor számolni kell az akkumulátorok extra költségével, ugyanis a folyamatos áramellátást biztosítani kell.

Milyen szolgáltatóra érdemes bízni a napelemes rendszer kivitelezését?

Aki már a kapcsolatfelvételtől kezdve odafigyel az ügyfélre és napelemes rendszer telepítésével kapcsolatos minden lényeges kérdésre választ ad. Aki a tervezéstől a kivitelezésig precíz munkát végez, egy kézben tartva minden részletet, folyamatot.

Miért fontos, hogy egy kézben legyenek a folyamatok?

Előfordul ugyanis, hogy a napelemes rendszer létrehozásához több szakértő, szolgáltató munkáját veszik igénybe. Éppen ezért lehet megnyugtató a vállalatok számára, ha a szolgáltatóra a pályázatfigyelésben, pályázatírásban, teljes körű projektmenedzsmentben és a generálkivitelezésben is lehet számítani, sőt a szervizben és a távfelügyeletben is. Fontos megvizsgálni a szolgáltató referenciáit, értékelését, hiszen az elkészült munkák, ügyfélvisszajelzések értékesek lehetnek azon vállalatok számára, akik napelemes rendszer telepíttetését tervezik.

A megbízható napelem-szolgáltató – A1 Solar

Az A1 Solarnak (elődvállalkozásainak köszönhetően) több mint egy évtizedes energiapiaci tapasztalata van. Az ügyfelekkel való együttműködés kezdetétől minden lényeges elintéznivalót, munkafolyamatot magukra vállalnak. Megírják az energetikai pályázatot (1500-nál is több sikeres pályázat kapcsolódik hozzájuk), a tervezéstől kezdve a kivitelezésig mindenben segítséget nyújtanak és a karbantartásról is gondoskodnak. Több mint 26 ezer telepített panel fűződik a nevükhöz, magasan képzett szakembereik csúcskategóriás termékekkel dolgoznak.

Advertisement

Ha az Ön vállalata is szeretné a napelemes rendszer minden előnyét élvezni és szakképzett, komoly referenciával rendelkező csapatra bízná a kivitelezést, akkor válassza az A1 Solar csapatát!

 

 

Borítókép forrása: KRQ Kft.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!