Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Magyar cég jött rá, hogyan lehet természetbarát egy napelempark

A SolServices szerint van módszer a környezet- és természetbarát napelemparkok létrehozására.

Létrehozva:

|

A magyar SolServices cég olyan ajánlást készített, amelyben azt részletezi, hogyan lehetnek a naperőművek összeegyeztethetőbbek a természettel – számol be a PV Magazine. A vállalat nemzeti parkokkal, környezetvédelmi szervezetekkel, energiacégekkel és méhészekkel együttműködve hozta létre a publikációt, amely egy teljesen új, gyakorlatorientált módszertant ír le. A cél az, hogy a nagy kiterjedésű területeken épülő napelemparkok kialakításakor a lehető legnagyobb mértékben figyelembe vegyék a terület ökológiai, biológiai és természeti adottságait.

A Nemzeti Energiastratégia értelmében 2030-ra 6000 megawattra bővítenék a teljes napelemkapacitást, amely 2040-re a 12 ezer megawattos is elérheti. A SolServices szerint a célt környezet- és természetbarát módon kellene elérni.

„Az elmúlt évek agrár-környezetvédelmi kutatásai kimutatták, hogy megfelelő földhasználattal és a növényközösségek megerősítésével a vadon élő állatok populációi jelentősen növelhetők a mezőgazdasági területeken” – írja a cég jelentésében. A vállalat szerint megfelelő tervezéssel és minimális gondozással egy napelempark mintegy 30 évig szinte zavartalan élőhelyet biztosíthat.

A jó létesítmény területének kevesebb mint 5 százalékát fedik különböző infrastruktúrák, így utak vagy inverterek, és még az erőmű panelekkel borított részeit figyelembe véve sem haladja meg az arány a teljes terület mintegy 50 százalékát. A dokumentum részletesen ismerteti azokat a módszereket, amelyek kedvezőek lehetnek a természetnek.

A beporzók támogatása különösen fontos, a réti here ültetése például megalapozza a lepkék és a dongók jelenlétét. A rágcsálók és apróvadak esetében ezzel szemben a kellően csendes és zavartalan élőhely a fontos, míg a madaraknak a mesterséges fészkek és odúk, illetve cserje- és faültetések segíthetnek. Amennyiben egy napelempark alkalmas a rovarok számára, az akár a denevéreket is odavonzhatja.

Advertisement

A jelentésben kiemelik, hogy nagyvadakra az erdőszélekhez közeli szántóföldeken és gyepterületeken lehet számítani. Ezen állatok jelenlétét azonban a napelemparkokban általában minimalizálni kell az állatok és a berendezések védelme érdekében. Éppen ezért ami itt inkább fontos, az az, hogy az infrastruktúra segítse a nagyvadak biztonságos menekülését az adott területről.

Zöld Energia

A napelem inverterek típusai

A napelemes rendszerek telepítésésnél az egyik legfontosabb komponens az inverter. Az inverter feladata, hogy az egyenáramot (DC), amit a napelemek termelnek, váltakozó árammá (AC) alakítsa, amit az otthoni elektromos hálózat használ.

Létrehozva:

|

Szerző:

Mi az inverter funkciója?

napelem inverter kulcsfontosságú szerepet játszik a napelemes rendszerek működésében. A fő feladata, hogy az egyenáramot váltakozó árammá alakítsa. Ennek hála a megtermelt energia közvetlenül felhasználható otthonunkban, vagy visszatáplálható az elektromos hálózatba. Az inverterek emellett számos más funkciót is ellátnak, például a rendszer teljesítményének nyomon követését és optimalizálását, valamint a biztonsági funkciók bebiztosítását.

Melyek az inverter típusai?

A string inverterek a legelterjedtebbek a napelemes rendszerekben. Ezek a fajták több napelem panelt kapcsolnak sorba (stringbe), és az így keletkező egyenáramot alakítják váltakozó árammá. Előnyük, hogy viszonylag olcsók és könnyen karbantarthatók. Hátrányuk, hogy egyetlen panel teljesítménycsökkenése az egész string teljesítményére hatással lehet.

A mikroinverterek minden egyes napelem panelhez külön kerülnek telepítésre, ezért minden panel egyedi teljesítményét alakítják át váltakozó árammá. Ez a megoldás nagyobb hatékonyságot biztosít, mivel egyetlen panel árnyékolása vagy hibája nem befolyásolja a többi panel teljesítményét. Hátrányuk, hogy drágábbak és bonyolultabb telepítést igényelnek.

hibrid inverterek olyan rendszerekben használatosak, ahol az energia tárolása is megvalósul. Ezek az inverterek nem csak az egyenáramot alakítják váltakozó árammá, hanem az energiatároló rendszerekkel is képesek együttműködni, például akkumulátorokkal. Ez lehetővé teszi az energia tárolását és felhasználását a napsütés nélküli időszakokban is.

Íme, néhány elismert név a témában!

A Huawei inverterei kiváló teljesítményt és megbízhatóságot kínálnak. Például a Huawei SUN2000-10KTL-M1 modell egy 10 kW-os inverter, amely ideális választás lehet nagyobb napelemes rendszerekhez. A SolarEdge inverterei fejlett technológiát és optimalizálást borítékolnak, amely lehetővé teszi a panelek egyedi nyomon követését és maximális teljesítményének elérését. A Growatt inverterei széles választékban elérhetők, és kedvező ár-érték arányt kínálnak. Ezek a típusok ideálisak lehetnek kisebb és közepes méretű napelemes rendszerekhez. A Solplanet inverterei megbízható teljesítményt és kiváló hatékonyságot garantálnak, főleg a lakossági felhasználók számára.

Advertisement

A megbízható inverterek és egyéb napelemes rendszerek komponenseinek beszerzésére tökéletes a Carbon Solar webshop. Itt széles választékban találhatók különböző típusú és teljesítményű inverterek, amelyek a rendszer hatékony működését és hosszú élettartamát biztosítják.

 

 

 

Partner hír (x)

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!