Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Magyar cég jött rá, hogyan lehet természetbarát egy napelempark

A SolServices szerint van módszer a környezet- és természetbarát napelemparkok létrehozására.

Létrehozva:

|

A magyar SolServices cég olyan ajánlást készített, amelyben azt részletezi, hogyan lehetnek a naperőművek összeegyeztethetőbbek a természettel – számol be a PV Magazine. A vállalat nemzeti parkokkal, környezetvédelmi szervezetekkel, energiacégekkel és méhészekkel együttműködve hozta létre a publikációt, amely egy teljesen új, gyakorlatorientált módszertant ír le. A cél az, hogy a nagy kiterjedésű területeken épülő napelemparkok kialakításakor a lehető legnagyobb mértékben figyelembe vegyék a terület ökológiai, biológiai és természeti adottságait.

A Nemzeti Energiastratégia értelmében 2030-ra 6000 megawattra bővítenék a teljes napelemkapacitást, amely 2040-re a 12 ezer megawattos is elérheti. A SolServices szerint a célt környezet- és természetbarát módon kellene elérni.

„Az elmúlt évek agrár-környezetvédelmi kutatásai kimutatták, hogy megfelelő földhasználattal és a növényközösségek megerősítésével a vadon élő állatok populációi jelentősen növelhetők a mezőgazdasági területeken” – írja a cég jelentésében. A vállalat szerint megfelelő tervezéssel és minimális gondozással egy napelempark mintegy 30 évig szinte zavartalan élőhelyet biztosíthat.

A jó létesítmény területének kevesebb mint 5 százalékát fedik különböző infrastruktúrák, így utak vagy inverterek, és még az erőmű panelekkel borított részeit figyelembe véve sem haladja meg az arány a teljes terület mintegy 50 százalékát. A dokumentum részletesen ismerteti azokat a módszereket, amelyek kedvezőek lehetnek a természetnek.

A beporzók támogatása különösen fontos, a réti here ültetése például megalapozza a lepkék és a dongók jelenlétét. A rágcsálók és apróvadak esetében ezzel szemben a kellően csendes és zavartalan élőhely a fontos, míg a madaraknak a mesterséges fészkek és odúk, illetve cserje- és faültetések segíthetnek. Amennyiben egy napelempark alkalmas a rovarok számára, az akár a denevéreket is odavonzhatja.

Advertisement

A jelentésben kiemelik, hogy nagyvadakra az erdőszélekhez közeli szántóföldeken és gyepterületeken lehet számítani. Ezen állatok jelenlétét azonban a napelemparkokban általában minimalizálni kell az állatok és a berendezések védelme érdekében. Éppen ezért ami itt inkább fontos, az az, hogy az infrastruktúra segítse a nagyvadak biztonságos menekülését az adott területről.

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!