Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Magyar megoldás gyorsíthatja fel a napelemek telepítését

A Solar ViewPoint egy online felületen biztosít különböző adatokat a napelemes cégeknek.

Létrehozva:

|

Különleges módszerrel, távérzékelt adatokra alapozva kínál online szolgáltatást a napelemes piac szereplőinek egy magyar cég, a Solar ViewPoint Kft. Lapunk megkereste a vállalatot, hogy további részleteket tudjon meg a technológiájáról és működéséről.

A Solar VP megközelítése gyorsabbá és hatékonyabbá teheti a napelemes cégek működését. A vállalat egyik eszköze a nagy hatékonyságú légi lidar (lézer alapú távérzékelés), amelynek segítségével modellezhetőek az épületek tetőstruktúrái. A módszerrel „beszkennelik” az épített és természeti környezetet, átfogó képet adva többek között az árnyékoló tényezők magasságáról és térbeli kiterjedéséről. Az így kimutatott tetőadatok nagyban megkönnyíthetik a telepítés folyamatát.

A vállalat több terméket is kínál az ügyfeleknek, éves előfizetés keretében például elérhetővé válik a nagy felbontású légifotóinkból (ortofotók) készített térképi adatbázis, amely önmagában értékes, hiszen sok esetben jóval részletesebb és pontosabb képet ad a telepítési helyszínekről, mint az egyéb térképes keresők. Az ortofotók nemcsak a szabad tetőfelületek szemrevételezése, hanem a logisztikai feladatok is tervezhetővé válnak.

A Solar VP ezen kívül 3D épületmodelleket biztosít cégeknek és egyéb szervezeteknek, ezen modellek révén a megrendelők megkaphatják az adott épület tetőfelületeinek legfőbb paramétereit, így az eresz-, vápa- és gerinchossz, a dőlésszögek, illetve a tetőobjektumok adatait. Az épületmodell alkalmasnak minősített tetőfelületeire igény esetén napelem-elhelyezési javaslatot is elkészítenek, ami óriási segítséget jelenthet, hiszen ezáltal nincs szükség helyszíni kiszállásra, a rendszerre vonatkozó tervek, ajánlatok egyszerűbben elkészülhetnek.

A Solar VP oldal online megjelenítő felülettel rendelkezik, ezért az épületmodellek nemcsak letölthetőek, hanem azonnal meg is tekinthetőek. A 3D megjelenítési lehetőséggel a felhasználók további tervező szoftverek használata nélkül végezhetnek egyedi méréseket. A telepítőcégek egy hónapon át ingyenesen, egy DEMO fiókkal próbálhatják ki a szolgáltatást, ily módon három lakóingatlan esetében kérhető le épületmodell. A fiók lejárta után a felhasználó dönthet a hosszabbításról.

Advertisement

Letapogatják a terepet

A repülőgépes felméréseket a vállalat partnereivel végzi. A légi lidar komoly előnye, hogy segítségével gyorsan, nagy területről, nagy pontossággal tudnak adatokat gyűjteni. A repülőgépen elhelyezett szenzor lézerimpulzust bocsát ki a földfelszín irányába, majd felméri a visszaverődés idejét, az információkból pedig távolságot számol. A szenzor helyzetének ismeretében, a mért távolság alapján a visszaverődési pont koordinátái meghatározhatóak.

A Solar VP által alkalmazott letapogató szenzor másodpercenként 1,3 millió impulzust képes kibocsátani. Az adatgyűjtés során keletkezett nagy részletességű és precizitású osztályozott pontfelhő térinformatikai feldolgozásával készülnek el a megrendelt 3D épületmodellek, majd ezek kerülnek megjelenítésre a Solar VP felületen.

A cég szerint a légi lidaron alapuló szolgáltatások köre a trendekhez és igényekhez igazodva folyamatosan bővül, ilyen új szolgáltatás többek között az Országos Napenergia Térkép, amelyet a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség partnerségével dolgoznak ki. A szolártérkép valamennyi hazai nagyvárosra elkészült majd, a Solar VP pedig folyamatosan kiterjeszti a szolgáltatást. Az online felületen minden egyes épületre, épületcsoportra ingyenesen lekérdezhető lesz a napelemek telepítésével megtermelhető éves villamos energia becsült mennyisége, illetve az elérhető megtakarítás mértéke.

A napelemes szektorhoz kötődő tervezett szolgáltatások közé tartozik továbbá a direkt marketing támogatás lehetősége, azaz a napelem-telepítésre alkalmas tetőfelületek térképi leválogatása, valamint a napelemparkok kivitelezésének előkészítéséhez használható tervezési alaptérképek létrehozása. A közelmúltban a vállalat egy megkeresés kapcsán új ötletek megvalósításába kezdett: komplex műszaki-gazdasági megoldást kínálnak egy-egy települési önkormányzat fenntartása alá tartozó összes intézményi épület napenergia potenciáljának kimutatására, illetve beruházási előkészítésre és tervezésre.

Advertisement

A Solar VP szerint tevékenységük egyedülálló Magyarországon. Mivel a helyszíni felmérésre fordított arányos bérköltségek, termelésből kiesett munkaidő és üzemanyagköltségek jelentős mértéket öltenek, egyre nagyobb szerepet kaphatnak a hasonló innovatív szolgáltatások. A Solar VP egyelőre Magyarországon belül dolgozik, de a hazai partnereken keresztül már érdeklődés mutatkozott Szlovákia és Románia területéről is.

Zöld Energia

7 tipp a zöldebb otthonokhoz

A zöld otthon nem csupán egy felkapott trend, aki valóban környezettudatos otthont teremt magának, nap mint nap megtapasztalhatja a pozitív hatásait.

Létrehozva:

|

Szerző:

 Bár az elmúlt években elég sokan kongatták a vészharangokat, hogy az emberiség túlhasználja az energiaforrásokat, csökkenteni kell a fogyasztást, igazából a rezsiárak egekbe törésével szorult rá a legtöbb család arra, hogy valóban hozzáfogjon az energiatakarékosabb és zöldebb életforma  kialakításához. Nézzük meg, hogy milyen tippekkel lehet valóban zöldebb az otthonunk.

1. A megfelelő szigetelés 

 

Ha jól belegondolunk, 50-60 évvel ezelőtt még nem sokan gondolkoztak az épületek szigeteléséről, hiszen bővelkedtünk az olcsó energiaforrásban és még a régebben épült, huzatosabb lakásokat is egyszerűen ki lehetett fűteni. (Az úgynevezett “zöld” gondolat pedig még nem is nagyon született meg Magyarországon,) Az olajválságot követő energiaválság után Nyugat-Európában hozzáfogtak az épületek szigeteléséhez, hogy kevesebb földgáz elhasználásával azonos minőségű komfortot érjenek el. Magyarországra a 80-as, 90-es években gyűrűzött be az épületszigetelés, ma már az új építésű házak esetében alapvető elvárás, hogy minél kevesebb energia felhasználásával üzemeljen. Ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő homlokzati szigetelés, födémszigetelés, tetőtér beépítés esetén pedig a tetőtér hőszigetelése. 2023-ban a 70-es évek energiaválságához hasonló tendenciát figyelhettünk meg az energiapiacon és ez kihat arra is, ahogy az emberek a szigetelésről gondolkoznak. 

 

De azért nem árt tisztában lenni azzal, hogy mennyit nyerünk egy ilyen beruházással? Ez több tényezőtől is függ. Egy olyan ház esetében, ahol hiányzik a szigetelés vagy rosszul volt szigetelve, akkor ez az érték akár 30-50% is lehet. Ha már volt valamilyen szigetelés, akkor kisebb lesz a spórolás mértéke. A légkondicionáló berendezés és a fűtés használatától is függ a spórolás mértéke. A fűtés esetén több háztartás el van télen 18-19 fokban, másoknál már a 23 foknál is cidriznek. Nyáron pedig van, akinél már 25 fok fölött jelez a hőségmérő és bekapcsolja a légkondit, mások gond nélkül bírják a 30 fokot. Megfelelő, jó minőségben kivitelezett fújható üveggyapot szigetelés elvégzése után, legalább 20-30%-os költségmegtakarítással lehet számolni. Egy jól kivitelezett szigeteléssel akár 5-7 fokkal is hűvösebb lehet egy jól szigetelt épületben nyáron. Télen pedig sokkal kevesebb lesz a fűtésszámlánk. A klíma helyes használata ugyanakkor odafigyelést igényel, a nem megfelelően beállított hőmérséklet, a túl nagy hőingadozás, a megspórolt karbantartás és tisztítás, valamint a nem megfelelő védekezés mind-mind hatással lehet szervezetünkre. A klíma használat kikerülhetetlenül kellemetlen mellékhatása azonban a jelentős villanyszámla, ami szintén jelentősen csökkenthető ha a födémre megfelelő vastagságú hőszigetelés kerül.

Advertisement

 

2. A fűtési rendszer korszerűsítése, automatizálása

 

A fűtéskorszerűsítéssel rendkívül sokat spórolhatunk az energián. Egy jól automatizált kondenzációs gázkazánnal (megfelelő szigetelés esetén) stabilan ki tudjuk fűteni a házat, az automatika révén pedig csak akkor üzemel, amikor szükségünk lesz rá, nem fűt fölöslegesen. De mit is jelent pontosabban a fűtés korszerűsítés? Ha jelenleg gázkonvektorokkal fűtünk (ami tulajdonképpen sok pici gázkazán), érdemes elgondolkodni egy kondenzációs gázkazán beszereléséről, amiről a radiátorokat fűtjük. (Számoljuk bele ilyenkor a költségekbe a gáztervet és azt az időt, amíg átfut a rendszeren a terv befogadása.) Egy bő évvel ezelőtt a legzöldebb, legokosabb gondolat az volt, ha valaki kiépítette a padlófűtést, hőszivattyút szerzett be és napelemről üzemeltette a fűtési rendszerét. Azóta Magyarországon felfüggesztették az épületre telepített napalemes rendszer hálózatba csatlakozás lehetőségét, illetve belengették a korábbi szaldós elszámolás bruttósítását, ezzel pont a fűtési szezonban nem juthatunk hozzá a napelemes rendszerünkkel megtermelt áramhoz. Persze mehetünk a biomassza (fa, pellet stb.)  irányában is, egy jól szigetelt ház esetében a fafűtés is tud takarékos lenni, viszont zöldülés szempontjából a fatüzelés nem egy leányálom. 

 

3. Legyenek korszerű nyílászáróink

 

Advertisement

Építészeti és energetikai szempontból nagyon fontos a megfelelő nyílászáró. Ha az épületben régi, rosszul záródó, esetleg korhadásnak, szuvasodásnak indult ablakok, ajtók vannak, rendkívül sok hőenergiát veszíthetünk, akár 20-30 % megtermelt energia szökik ki az utcára. Ugyanígy nyáron, a legnagyobb hőségben a rosszul záródó ablakokon keresztül beárad a hő, akkor meg a hűtésre kell ingünket-gatyánkat elkölteni. Ahhoz, hogy az épület valóban jól üzemeljen, szükségünk lesz arra, hogy a szigetelés, a nyílászárók és a fűtéstechnika egymást erősítve fejtse ki jótékony hatását. 

 

4. A külső árnyékolók alkalmazása 

 

A tetőtér esetében különösen fontos, hogy ne csak a szigetelésre gondoljunk, hanem a tetőtéri ablakok külső árnyékolására is. Ahhoz, hogy a tetőtéri szobák ne változzanak egy nyári napon szaunává, a szigetelés és a légkondi mellett elengedhetetlen az ablakok külső árnyékolásáról gondoskodni. A belső árnyékolók, sötétítő függönyök sajnos csak a fényt tartják kívül, a napsugarakból származó hőenergia az ablaküvegen keresztül bejut és az üvegházhatásnak köszönhetően becsapdázódik. Ez télen nagyon jól jön (épp ezért jó, ha szabályozható az árnyékolás technikánk), nyáron azonban, mikor a hőség ellen küzdünk, jó, ha ki tudjuk zárni. Erre való a külső árnyékolás.

 

Advertisement

5. Gyűjtsük az esővizet, használjuk a szürkevizet

 

A jelenlegi éghajlati viszonyok között rendkívül fontos a megfelelő vízkezelés. A hosszú, aszályos időszakokat követik a lezúduló, brutális mennyiségű esők, villámárvizek. Ha megfelelő tárolókba gyűjtjük az esővizet, akkor a kert locsolását megoldhatjuk a csapvíz használata nélkül. Ugyancsak alkalmazhatjuk a szürkevizet felmosásra, vécéöblítésre. A szürkevíz az a víz, amit már egyszer használtunk (pl. kézmosásra, fürdésre), nem lehet meginni vagy főzni vele, de mivel nem tartalmaz ürüléket (utóbbit fekete víznek nevezik), nem számít szennyvíznek sem. A használt vizet vagy szürkevizet sok területen lehet hasznosítani. Az elnevezés nem a színére utal, hanem a víz minőségét jelöli. A szürkevizet lehet használni takarításhoz, vécéöblítéshez, megfelelő szűrés után pedig akár öntözéshez is. Nem mindegy azonban, hogy melyik szürkevízről van szó. A mosakodás, kézmosás után keletkező szürkevizet akár szűrés nélkül is lehet használni például dísznövények öntözésére. Azonban a mosogatás során a zsírok, egyéb szennyeződések miatt már komolyabban meg kell szűrni a vizet, mielőtt megöntöznénk vele a növényeinket.

 

6. Legyünk tudatos autóhasználók 

A legtöbb ember ma az idő és a pénz szorításában úgy próbál evickélni, hogy lehetőleg mindenhová autóval megy. Nem kell várni a tömegközlekedésre, gyorsan és hatékonyan el lehet érni a célunkat, ráadásul összes is lehet kötni a különböző tevékenységeket. Amint beáll a dugó és csak araszolgatunk a benzingőzben, rájövünk, hogy nem feltétlenül járunk jól az autóval. Próbáljuk meg tudatosan csak akkor használni az autónkat, ha valóban szükségünk van rá, egyéb esetben pedig gyalogoljunk, tömegközlekedjünk, biciklizzünk. Jelentősen fog csökkenni az ökológiai lábnyomunk, ráadásul szociálisan több élményben lesz részünk, mintha minden egyes ügyünket autóval intéznénk. 

 

Advertisement

7. Legyünk tudatos vásárlók

Ez talán az autózásnál is keményebb falat. Minden arról szól körülöttünk, hogy vásároljunk, akkor is, ha nincs rá szükségünk, akkor is, ha nem engedhetjük meg magunknak. A hitelek és adósságok pedig csak egyre halmozódnak. Írjunk bevásárló listát, kerüljük az impulzusvásárlást, ajándékozzunk élményt, programot szeretteinknek, hogy csökkentsük a felhalmozódó, fölösleges tárgyak mennyiségét. 

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!