Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Magyar megoldás gyorsíthatja fel a napelemek telepítését

A Solar ViewPoint egy online felületen biztosít különböző adatokat a napelemes cégeknek.

Létrehozva:

|

Különleges módszerrel, távérzékelt adatokra alapozva kínál online szolgáltatást a napelemes piac szereplőinek egy magyar cég, a Solar ViewPoint Kft. Lapunk megkereste a vállalatot, hogy további részleteket tudjon meg a technológiájáról és működéséről.

A Solar VP megközelítése gyorsabbá és hatékonyabbá teheti a napelemes cégek működését. A vállalat egyik eszköze a nagy hatékonyságú légi lidar (lézer alapú távérzékelés), amelynek segítségével modellezhetőek az épületek tetőstruktúrái. A módszerrel „beszkennelik” az épített és természeti környezetet, átfogó képet adva többek között az árnyékoló tényezők magasságáról és térbeli kiterjedéséről. Az így kimutatott tetőadatok nagyban megkönnyíthetik a telepítés folyamatát.

A vállalat több terméket is kínál az ügyfeleknek, éves előfizetés keretében például elérhetővé válik a nagy felbontású légifotóinkból (ortofotók) készített térképi adatbázis, amely önmagában értékes, hiszen sok esetben jóval részletesebb és pontosabb képet ad a telepítési helyszínekről, mint az egyéb térképes keresők. Az ortofotók nemcsak a szabad tetőfelületek szemrevételezése, hanem a logisztikai feladatok is tervezhetővé válnak.

A Solar VP ezen kívül 3D épületmodelleket biztosít cégeknek és egyéb szervezeteknek, ezen modellek révén a megrendelők megkaphatják az adott épület tetőfelületeinek legfőbb paramétereit, így az eresz-, vápa- és gerinchossz, a dőlésszögek, illetve a tetőobjektumok adatait. Az épületmodell alkalmasnak minősített tetőfelületeire igény esetén napelem-elhelyezési javaslatot is elkészítenek, ami óriási segítséget jelenthet, hiszen ezáltal nincs szükség helyszíni kiszállásra, a rendszerre vonatkozó tervek, ajánlatok egyszerűbben elkészülhetnek.

A Solar VP oldal online megjelenítő felülettel rendelkezik, ezért az épületmodellek nemcsak letölthetőek, hanem azonnal meg is tekinthetőek. A 3D megjelenítési lehetőséggel a felhasználók további tervező szoftverek használata nélkül végezhetnek egyedi méréseket. A telepítőcégek egy hónapon át ingyenesen, egy DEMO fiókkal próbálhatják ki a szolgáltatást, ily módon három lakóingatlan esetében kérhető le épületmodell. A fiók lejárta után a felhasználó dönthet a hosszabbításról.

Advertisement

Letapogatják a terepet

A repülőgépes felméréseket a vállalat partnereivel végzi. A légi lidar komoly előnye, hogy segítségével gyorsan, nagy területről, nagy pontossággal tudnak adatokat gyűjteni. A repülőgépen elhelyezett szenzor lézerimpulzust bocsát ki a földfelszín irányába, majd felméri a visszaverődés idejét, az információkból pedig távolságot számol. A szenzor helyzetének ismeretében, a mért távolság alapján a visszaverődési pont koordinátái meghatározhatóak.

A Solar VP által alkalmazott letapogató szenzor másodpercenként 1,3 millió impulzust képes kibocsátani. Az adatgyűjtés során keletkezett nagy részletességű és precizitású osztályozott pontfelhő térinformatikai feldolgozásával készülnek el a megrendelt 3D épületmodellek, majd ezek kerülnek megjelenítésre a Solar VP felületen.

A cég szerint a légi lidaron alapuló szolgáltatások köre a trendekhez és igényekhez igazodva folyamatosan bővül, ilyen új szolgáltatás többek között az Országos Napenergia Térkép, amelyet a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség partnerségével dolgoznak ki. A szolártérkép valamennyi hazai nagyvárosra elkészült majd, a Solar VP pedig folyamatosan kiterjeszti a szolgáltatást. Az online felületen minden egyes épületre, épületcsoportra ingyenesen lekérdezhető lesz a napelemek telepítésével megtermelhető éves villamos energia becsült mennyisége, illetve az elérhető megtakarítás mértéke.

A napelemes szektorhoz kötődő tervezett szolgáltatások közé tartozik továbbá a direkt marketing támogatás lehetősége, azaz a napelem-telepítésre alkalmas tetőfelületek térképi leválogatása, valamint a napelemparkok kivitelezésének előkészítéséhez használható tervezési alaptérképek létrehozása. A közelmúltban a vállalat egy megkeresés kapcsán új ötletek megvalósításába kezdett: komplex műszaki-gazdasági megoldást kínálnak egy-egy települési önkormányzat fenntartása alá tartozó összes intézményi épület napenergia potenciáljának kimutatására, illetve beruházási előkészítésre és tervezésre.

Advertisement

A Solar VP szerint tevékenységük egyedülálló Magyarországon. Mivel a helyszíni felmérésre fordított arányos bérköltségek, termelésből kiesett munkaidő és üzemanyagköltségek jelentős mértéket öltenek, egyre nagyobb szerepet kaphatnak a hasonló innovatív szolgáltatások. A Solar VP egyelőre Magyarországon belül dolgozik, de a hazai partnereken keresztül már érdeklődés mutatkozott Szlovákia és Románia területéről is.

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!