Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Magyar megoldás gyorsíthatja fel a napelemek telepítését

A Solar ViewPoint egy online felületen biztosít különböző adatokat a napelemes cégeknek.

Létrehozva:

|

Különleges módszerrel, távérzékelt adatokra alapozva kínál online szolgáltatást a napelemes piac szereplőinek egy magyar cég, a Solar ViewPoint Kft. Lapunk megkereste a vállalatot, hogy további részleteket tudjon meg a technológiájáról és működéséről.

A Solar VP megközelítése gyorsabbá és hatékonyabbá teheti a napelemes cégek működését. A vállalat egyik eszköze a nagy hatékonyságú légi lidar (lézer alapú távérzékelés), amelynek segítségével modellezhetőek az épületek tetőstruktúrái. A módszerrel „beszkennelik” az épített és természeti környezetet, átfogó képet adva többek között az árnyékoló tényezők magasságáról és térbeli kiterjedéséről. Az így kimutatott tetőadatok nagyban megkönnyíthetik a telepítés folyamatát.

A vállalat több terméket is kínál az ügyfeleknek, éves előfizetés keretében például elérhetővé válik a nagy felbontású légifotóinkból (ortofotók) készített térképi adatbázis, amely önmagában értékes, hiszen sok esetben jóval részletesebb és pontosabb képet ad a telepítési helyszínekről, mint az egyéb térképes keresők. Az ortofotók nemcsak a szabad tetőfelületek szemrevételezése, hanem a logisztikai feladatok is tervezhetővé válnak.

A Solar VP ezen kívül 3D épületmodelleket biztosít cégeknek és egyéb szervezeteknek, ezen modellek révén a megrendelők megkaphatják az adott épület tetőfelületeinek legfőbb paramétereit, így az eresz-, vápa- és gerinchossz, a dőlésszögek, illetve a tetőobjektumok adatait. Az épületmodell alkalmasnak minősített tetőfelületeire igény esetén napelem-elhelyezési javaslatot is elkészítenek, ami óriási segítséget jelenthet, hiszen ezáltal nincs szükség helyszíni kiszállásra, a rendszerre vonatkozó tervek, ajánlatok egyszerűbben elkészülhetnek.

A Solar VP oldal online megjelenítő felülettel rendelkezik, ezért az épületmodellek nemcsak letölthetőek, hanem azonnal meg is tekinthetőek. A 3D megjelenítési lehetőséggel a felhasználók további tervező szoftverek használata nélkül végezhetnek egyedi méréseket. A telepítőcégek egy hónapon át ingyenesen, egy DEMO fiókkal próbálhatják ki a szolgáltatást, ily módon három lakóingatlan esetében kérhető le épületmodell. A fiók lejárta után a felhasználó dönthet a hosszabbításról.

Advertisement

Letapogatják a terepet

A repülőgépes felméréseket a vállalat partnereivel végzi. A légi lidar komoly előnye, hogy segítségével gyorsan, nagy területről, nagy pontossággal tudnak adatokat gyűjteni. A repülőgépen elhelyezett szenzor lézerimpulzust bocsát ki a földfelszín irányába, majd felméri a visszaverődés idejét, az információkból pedig távolságot számol. A szenzor helyzetének ismeretében, a mért távolság alapján a visszaverődési pont koordinátái meghatározhatóak.

A Solar VP által alkalmazott letapogató szenzor másodpercenként 1,3 millió impulzust képes kibocsátani. Az adatgyűjtés során keletkezett nagy részletességű és precizitású osztályozott pontfelhő térinformatikai feldolgozásával készülnek el a megrendelt 3D épületmodellek, majd ezek kerülnek megjelenítésre a Solar VP felületen.

A cég szerint a légi lidaron alapuló szolgáltatások köre a trendekhez és igényekhez igazodva folyamatosan bővül, ilyen új szolgáltatás többek között az Országos Napenergia Térkép, amelyet a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség partnerségével dolgoznak ki. A szolártérkép valamennyi hazai nagyvárosra elkészült majd, a Solar VP pedig folyamatosan kiterjeszti a szolgáltatást. Az online felületen minden egyes épületre, épületcsoportra ingyenesen lekérdezhető lesz a napelemek telepítésével megtermelhető éves villamos energia becsült mennyisége, illetve az elérhető megtakarítás mértéke.

A napelemes szektorhoz kötődő tervezett szolgáltatások közé tartozik továbbá a direkt marketing támogatás lehetősége, azaz a napelem-telepítésre alkalmas tetőfelületek térképi leválogatása, valamint a napelemparkok kivitelezésének előkészítéséhez használható tervezési alaptérképek létrehozása. A közelmúltban a vállalat egy megkeresés kapcsán új ötletek megvalósításába kezdett: komplex műszaki-gazdasági megoldást kínálnak egy-egy települési önkormányzat fenntartása alá tartozó összes intézményi épület napenergia potenciáljának kimutatására, illetve beruházási előkészítésre és tervezésre.

Advertisement

A Solar VP szerint tevékenységük egyedülálló Magyarországon. Mivel a helyszíni felmérésre fordított arányos bérköltségek, termelésből kiesett munkaidő és üzemanyagköltségek jelentős mértéket öltenek, egyre nagyobb szerepet kaphatnak a hasonló innovatív szolgáltatások. A Solar VP egyelőre Magyarországon belül dolgozik, de a hazai partnereken keresztül már érdeklődés mutatkozott Szlovákia és Románia területéről is.

Zöld Energia

Új fúziós rekord a JET berendezés utolsó trícium üzemanyaggal végzett kísérleteiben

Magyar kutatók és mérnökök a HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpontból, több mint 20 évig vettek részt a JET kísérleteiben.

Létrehozva:

|

Szerző:

A Joint European Torus (JET), a világ egyik legnagyobb fúziós berendezése, fúziós energiát állított elő és megdöntötte az egy plazma kisülésben megtermelt fúziós energia világrekordját. Ezek a kiemelkedő eredmények jelentős állomást jelentenek a békés célú magfúziós kutatásokban mind fizikai, mind mérnöki szempontból.

A JET utolsó deutérium-trícium kísérletei (DTE3) során a rekord kisülésben 5,2 másodpercen keresztül szabadult fel folyamatosan a fúziós energia, ami 69,26 megajoule hőenergiát eredményezett, mindössze 0,21 milligramm üzemanyag felhasználásával. A JET egy tokamak típusú berendezés, amely erős mágneses teret használ egy úszógumi alakú plazma összetartására. Dr. Fernanda Rimini, a JET Senior Exploitation Manager és JET Scientific Operations vezetője elmondta: „Egyedülálló módon képesek vagyunk rutinszerűen létrehozni fúziós plazmákat ugyanazzal az üzemanyagkeverékkel, amelyet a későbbi kereskedelmi erőművek használnak majd. A JET ezzel is bizonyítja a több évtizedes kutatóprogram sikerét.”

A fúziós energiatermelésre irányuló kutatásokban leggyakrabban a két nehéz hidrogénváltozatot, a deutérium és a trícium gázokat használnak üzemanyagként. Amikor a deutérium és a trícium egyesül, hélium és hatalmas mennyiségű energia szabadul fel – ez a reakció a jövőbeli fúziós erőművek alapja.

Ambrogio Fasoli professzor, az EUROfusion programvezetője (vezérigazgató) azt mondta: „A jövőbeli nagy fúziós berendezések, például az ITER és a DEMO alap működésének sikeres demonstrációja növeli a fúziós fejlesztésekbe vetett bizalmat. Ezt az erőfeszítést az új energiarekord elérése is hitelesíti. Az új rekord felállításán túl olyan dolgokat is elértünk, amelyeket korábban soha, és kísérletek mellett elmélyítettük a fúziós plazma viselkedését leíró fizika tudásunkat.”

Dr. Zoletnik Sándor, a HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpont, Fúziós Plazmafizika Laboratóriumának vezetője a magyar hozzájárulást méltatta: A magyar kutatók és mérnökök több mint 20 éve vesznek részt a JET-en végzett tudományos kutatásokban, többek között egy gyorskamera rendszer és egy atomnyaláb diagnosztika fejlesztése, üzemeltetése és adatainak interpretációja volt a feladatunk. Bár decemberben a berendezés 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonult, a munka nem állt meg: a JET adatainak kiértékelése még hosszú éveket vesz majd igénybe, öröksége pedig a fúziós reaktorok következő generációin is érezteti majd hatását.

Advertisement

Az EUROfusion(amelynek A HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpont a magyar tagja) több mint 300 tudóst és mérnököt foglalkoztat az Egyesült Királyság Atomenergia Hatóságának (UKAEA) oxfordi telephelyén, akik mind hozzájárultak ezekhez a mérföldkőnek számító kísérletekhez, bizonyítva a JET nemzetközi csapatának páratlan elkötelezettségét és szakértelmét.

Az eredmények megerősítették, hogy a JET kulcsszerepet játszott az utóbbi évtizedek fúziós kutatásaiban, amik majd elvezetnek egy biztonságos, alacsony szén-dioxid-kibocsátású és fenntartható energiaforrás kifejlesztéséhez a jövő számára. Sir Ian Chapman, a UKAEA vezérigazgatója azt mondta: „A JET olyan közel működött az erőművi körülményekhez, amennyire csak lehetséges egy mai berendezéssel, és az öröksége minden jövőbeli erőműre hatással lesz. Kritikus szerepe van abban, hogy közelebb hozzon minket egy biztonságos és fenntartható jövőhöz.”

A JET kutatási eredményei közvetlen következményekkel járnak nemcsak az ITER – a Dél-Franciaországban épülő fúziós reaktor – számára, hanem az Egyesült Királyság STEP prototípus erőművére, az európai demonstrációs erőműre (DEMO), és más globális fúziós projektekre, amelyek mind a biztonságos, alacsony szén-dioxid-kibocsátású és fenntartható energiatermelést célozzák a jövőben.

Pietro Barabaschi, az ITER főigazgatója, azt mondta: „A JET rendkívül hasznos volt az ITER előfutáraként: új anyagok tesztelésében, új komponensek innovatív fejlesztésében, és különösképpen a deutérium-trícium üzemanyaggal végzett fúziós kísérlek mérési adatainak előállításában. Itt elért eredmények közvetlen és jelentős hatással vannak az ITER projektre, igazolják, hogy jó irányba haladunk, és lehetővé teszik, hogy gyorsabban érjük el céljainkat. Személyes megjegyzésként szeretném hozzáfűzni, hogy számomra nagy megtiszteltetés volt néhány évig a JET-nél dolgozni, ahol sok kivételes embertől tanulhattam.”

A JET több mint négy évtizeden át játszott kulcsszerepet a fúziós program előmozdításában, jelképezve a nemzetközi tudományos együttműködést, a mérnöki kiválóságot és az elkötelezettséget a fúziós energiatermelés kiaknázására. A reaktorban lezajló folyamatok hasonlóak ahhoz, mely a Napot és a csillagokat is táplálják. A JET 2021-ben világrekordot állított fel, 2023-ban pedig 5 másodpercen keresztül tartó nagy teljesítményű fúziós energiatermelés lehetőségét demonstrálta. A JET első deutérium-trícium kísérletei 1997-ben zajlottak.

Advertisement

A berendezés átlép életciklusa végső szakaszába, amikor leszerelik és újrahasznosítják az arra alkalmas részeket. 2024 februárjában azonban egy ünnepséggel tisztelegnek majd az alapítók előrelátása és az együttműködés szelleme előtt melyek sikerre vitték a berendezést. A JET által elért eredmények – a jelentős tudományos mérföldkövektől az energetikai rekordok felállításáig – a létesítmény időtálló örökségét bizonyítják a fúziós technológia fejlődésének történetében. Hozzájárulása a fizikai és mérnöki tudományokhoz döntő szerepet játszott a fúziós energia fejlesztésének felgyorsításában, amely biztonságos, alacsony szén-dioxid-kibocsátású és fenntartható része lesz a világ jövőbeli energiaellátásának.

A fúziós energia üzemanyagáról

A deutérium bőségesen rendelkezésre áll, és kinyerhető a vízből. A trícium a hidrogén radioaktív változata, körülbelül 12 éves felezési idővel. A trícium előállítható például lítiumból.

Az utolsó deutérium-trícium kísérletekről (DTE3)

A deutérium és a trícium üzemanyaggal végzett kísérletek harmadik köre 2023 augusztus 31-től október 14-ig tartott hét héten keresztül. Három területre összpontosítottak: plazmafizika, anyagtudomány és neutron méréstechnika. A JET fúziós energia rekordja annak köszönhető, hogy sikerült megfelelő tapasztalatot szerezni a deutérium-trícium plazmák üzemeltetésében. Ezeket a kísérleteket elsősorban arra tervezték, demonstrálják azt az üzemmódot deutérium-trícium környezetben, ami berendezés falát érő hőterhelést minimálisra csökkenti. Ezek az eredmények kulcsfontosságúak lesznek az ITER plazma üzemmódjainak tervezéséhez.

Advertisement

40 év fúziós tudomány

A JET a világ eddigi legnagyobb és legsikeresebb fúziós kísérlete volt, az Európai Fúziós Program központi kutatóintézete. A JET a Culham-i UKAEA kampuszon található, ahol több mint 31 európai laboratórium együttműködése eredményeként üzemelt a EUROfusion konzorcium irányításával – európai szakértők, diákok és tudományos személyzet részvételével -, az Európai Bizottság társfinanszírozásával. 1983-as alapítása óta a JET áttörő eredményeket ért el a biztonságos, alacsony szén-dioxid-kibocsátású és fenntartható fúziós energiatermelés felé vezető úton, mely válasz lehet a világ jövőbeli energiaszükségleteire.

Működése során a JET kulcsfontosságú eredményeket szolgáltatott a fúziós plazma bonyolult viselkedéséről, lehetővé téve a tudósoknak az ITER, a nemzetközi fúziós kísérlet, és a DEMO, az európai fúziós közösség által jelenleg tervezett demonstrációs fúziós erőmű tervezését. Az európai együttműködésben felépített és közösen üzemeltett JET 2021 októberében az UKAEA tulajdonába került. Júniusban ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját, és 2023 végén fejezte be tudományos működését.

A fúziós energia potenciálja

A fúzió, amely a csillagok, így a mi Napunk energiaforrása is, tiszta, alaperőművi energiaellátást ígér hosszú távon, kis mennyiségű üzemanyag felhasználásával, mely világszerte egyenletesen elérhető, illetve olcsó anyagokból előállítható.

Advertisement

A deutérium és a trícium az egyszerű hidrogén atom két nehezebb variánsa, azért választjuk ezeket üzemanyagnak, mert ezeknek a legkönnyebben megvalósítható földi körülmények között a egyesülése. A 150 millió Celsius-fokos hőmérsékleten a deutérium és a trícium fúzionál, és egy hélium atommag, illetve egy neutron keletkezik hatalmas energiafelszabadulás mellet, bármilyen üvegházhatású gázkibocsátás nélkül. A fúzió eredendően biztonságos, mivel az energiatermelés nem tud megszaladni, és nem termel hosszú felezési idejű, nagy aktivitású radioaktív hulladékot.

Forrás: Energiatudományi Kutatóközpont

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!