Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Már idén véget érhet a napelemstop

Lantos Csaba energiaügyi minisztert szerint akár már idén ismét lehetőség adódhat az új napelemek hálózati betáplálására.

Létrehozva:

|

Lantos Csaba a Mandinernek adott interjúban a lakossági napelemes hálózati betáplálási stopról is beszélt – számol be a Portfolio. Az energiaügyi miniszter szerint jelenleg azon dolgoznak, hogy felülvizsgálják, hol és milyen ütemezésben lehet finomhangolni, fokozatosan feloldani az ideiglenes korlátozást. Mint ismert, a kormány tavaly októberben bejelentette, hogy a hálózat elmaradottsága miatt átmenetileg megtiltja az újonnan kiépített napelemes rendszerek hálózatba történő betáplálását. Ez hidegzuhanyként érte a piacot, a döntés következtében sok esetben beláthatatlanná vált a megtérülés ideje. Lantos Csaba szerint túl gyors volt a napelemek terjedése, emiatt volt szükség a korlátozásra. Mint elmondta, nagyjából 100 ezer olyan háztartás van, amely még az október végi határidő előtt benyújtotta a csatlakozási kérelmet, ezek az otthonok élhetnek a betáplálás lehetőségével. A miniszter kiemelte, betáplálás nélkül jelenleg is lehet telepíteni, ipari méretű erőműből pedig további 5 gigawattra van kiadott engedély.

„Nincs tehát általános leállás, a hálózatot viszont valóban fejleszteni kell ahhoz, hogy lépést tudjon tartani a tömegesen megjelenő új kapacitásokkal. Most azon dolgozunk, hogy felülvizsgáljuk, hol és milyen ütemezésben lehet finomhangolni, fokozatosan feloldani az ideiglenes korlátozást” – jelentette ki. Lantos Csaba újságírói kérdésre elárulta, akár már idén érkezhetnek új igények a betáplálásra.

A kormány egyébként a tavaly év végén leadott helyreállítási tervben azt vállalta az Európai Bizottság felé, hogy legkésőbb 2024 nyarán beszünteti a stopot. Lantos Csaba bejelentése alapján már korábban feloldhatják a korlátozást, addig azonban el kell végezni a már említett 100 ezer kérelmező csatlakozását, valamint a hálózatot is fejleszteni kell.

Az interjúban a miniszter sok más témát is érintett, többek között az orosz gázhelyzetről, a cseppfolyósított földgázról, valamint a naperőművek terjedési kilátásairól és az exportlehetőségekről is beszélt.

Zöld Energia

Már nem csak a tetőre telepíthetünk napelemet

A finn Rauli fejlesztésének köszönhetően immár a falakon is könnyedén helyet kaphatnak a
napelemek, elősegítve az olcsó, tiszta energia előállítását.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az elmúlt időszakban világszerte elképesztő felfutást tapasztalt az otthoni napelemek piaca, ami nem csoda: a panelek révén a háztartások megbízhatóan, olcsón és környezetbarát módon termelhetik az energiát. Csakhogy egyes otthonok számára korlátozottak a lehetőségek a hagyományos telepítésre, hiszen nem minden család számára adott a megfelelő tetőfelület.

Szerencsére ma már van az alternatíva, hiszen a napelemek a homlokzaton, a falakon is helyet kaphatnak. Bár elsőre úgy tűnhet, egy ilyen telepítés kivitelezése bonyolult, akadnak olyan eszközök, amelyek megkönnyítik a beruházást.

Ilyen a finn Rauli cég egyik újabb, Rauli Wall nevű terméke, amely hazánkban is elérhető. A vállalat kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy egyszerűen használható, esztétikus és strapabíró eszközökkel könnyítse meg a napelem-telepítéseket, és ez a törekvés a falra szerelhető rendszer esetében is tükröződik.

RAULI WALL

Rauli Wall rendszerében a telepítés igen egyszerű. A panelek felső és alsó elemek közé rögzíthetőek, gyakorlatilag „lebegnek”, oly módon, hogy a szakemberek erőfeszítés nélkül is könnyedén mozgathassák azokat. A termék anyaga skandináv acél. Az alkatrészek jellemzően fekete árnyalatban érkeznek, az ilyen elemek igen elegáns megjelenést kölcsönöznek az egész berendezésnek. A termék tartós, stílusos, illetve hatékony.

„A Rauli minden alkatrészét Finnországban tervezik finn telepítési szakértők. Az alkatrészekeinket is Finnországban, Orimattilában gyártják, és 30 éves garanciát vállalunk rájuk” – nyilatkozta Ville Tiainen, a vállalat vezérigazgatója, az idei németországi Intersolar fesztiválon.

A beruházások tervezését a Rauli App nevű szoftver is segíti. A projekt elrendezése, az alkatrészek listája és a rendszer fizikai méretei néhány perc alatt generálhatóak a programban.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!