Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Megtakarítási lehetőségek: Scania Super a legkedvezőbb kibocsátási osztályba került az új német útdíjszámítás szerint

Németország 2023. december elsejétől új rendszerre áll át, amely a CO2-kibocsátás alapján számítja ki az autópályadíjakat.

Létrehozva:

|

Ez a Scania Super hajtásláncának további előnye a hatékonyságra és az üzemanyag-fogyasztásra helyezett hangsúlynak köszönhetően, amely 8 százalékkal alacsonyabb, mint elődjeinél. A leggyakoribb távolsági fuvarozási konfigurációkban könnyedén megállja a helyét a dízelüzemű járművek legjobb károsanyag-kibocsátási osztályában. A flotta méretétől és az éves futásteljesítménytől függően ez több ezer eurót takaríthat meg az üzemeltetőnek.

„Amikor bemutattuk az új Scania Super hajtásláncot, az egyértelmű előny a nyolc százalékkal alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás volt, és most még egy további előnye körvonalazódik ki: a 4,6 százalékkal alacsonyabb német útdíjak a régebbi járművekhez képest” – mondta Marian Mráz, a Scania CER értékesítési igazgatója.

Németországban az úthasználati díjakat mostantól a járműtípus és az egységnyi szállítási teljesítményre, azaz a tonnakilométerre jutó szén-dioxid-kibocsátás alapján határozzák meg. Ez a jármű dokumentációjában szereplő adatokon alapul, amelyek alapján a járművet az öt kibocsátási osztály egyikébe sorolják. A két legmagasabb (4. és 5.) a tisztán elektromos vagy hibrid járművekre vonatkozik.

„Tapasztalataink szerint a legtöbb Scania Super konfiguráció – beleértve a legnépszerűbb távolsági konfigurációkat is – esetében ezek a specifikus kibocsátások azt eredményezik, hogy a Scania Super járművek a 3. kibocsátási osztályba tartoznak. Ez a leghatékonyabb dízel járműveké” – magyarázza Marian Mráz.

Összehasonlításképpen, Németországban a legrosszabb 1. kibocsátási osztályba sorolt jármű autópályán megtett kilométerenként 0,348 eurót fizet, míg a 3. osztályba sorolt jármű kilométerenként 0,332 eurót. Egy Németországban évente 50 000 km-t futó autó esetében ez hat év alatt 4 800 EUR, azaz valamivel több, mint 1 800 000 HUF megtakarítást jelenthet.

A Scania Super Class 3 konfigurációk közé tartoznak például a 460 vagy 500 lóerős motorral és R és S sorozatú hálófülkével felszerelt kéttengelyes vontatók. Fontos azonban, hogy ne feledkezzünk meg az alacsony gördülési ellenállású gumiabroncsokról és az olyan aerodinamikai jellemzőkről, mint az oldalszoknyák.

„Előny az ügyfelek számára, hogy az új jármű értékesítő minden esetben tájékoztatja az ügyfelét a konfigurálás során a jármű emissziós osztályba sorolásáról” – teszi hozzá Marian Mráz.

A CO2-kibocsátás a belátható jövőben egyre nagyobb mértékben lesz beépítve az üzemeltetési költségekbe. Ennek oka, hogy a többi európai ország útdíjrendszerei is ezek mértékétől függnek majd.

Advertisement

Forrás: Scania Hungária Kft.

Zöld Közlekedés

Repülőrajtot vett a tavalyi piacvezető Toyota 2024 első két hónapjában hazánkban

A tavaly globálisan és Magyarországon is minden idők legsikeresebb évét záró Toyotánál 2024-ben is kitart a lendület: a környezettudatos japán autómárka február végéig 3.198 új autót értékesített hazánkban, így 14,3%-is piaci részesedéssel őrzi első helyét a magyarországi új személyautó és kishaszongépjármű piacon.

Létrehozva:

|

Szerző:

A világelső autógyártó prémium márkája, a Lexus pedig valósággal szárnyal: a február végéig Magyarországon gazdára találó 274 új modell 67%-os bővülést jelent az előző év azonos időszakához képest, így a teljes piacon a márka történelmi, 1,5%-os piaci részesedést szerzett (ami egyben ugyancsak rekordszintű, 7,4%-is prémium piaci részesedést jelent).

A tavaly rekordértékesítéssel második egymást követő évben hazánk legkedveltebb autómárkájának bizonyuló Toyota az idei év első két hónapjában legközelebbi versenytársához képest tekintélyes, közel 500 darabos előnnyel, 3.198 új autó értékesítésével őrizte meg első helyét a magyarországi személyautó és kishaszongépjármű piacon. A Toyota a személyautó piacot külön-külön vizsgálva az előbbin 2410 új autó értékesítésével, 12,8%-os részesedéssel, utóbbin pedig 788 új autó értékesítésével, 21,8%-os részesedéssel áll a második helyen. Még látványosabb a Lexus menetelése: a közel 100%-ban elektrifikált autókat értékesítő japán luxusautómárka magyarországi történetében először ért el 7% fölötti (egészen pontosan 7,4%-os) prémium piaci részesedést, miután a tavaly év azonos időszakához képest mintegy 67%-al növelte értékesítéseit. Ezzel totál darabszámban a Lexus számos ismert hagyományos középkategóriás tömegmárka eladásait is túlszárnyalta.

Az év hátralévő részében sosem látott modellinvázió támogatja a két márka további piaci előretörését

A Toyota és a Lexus 2024-ben elképesztő modellinvázióval igyekszik még tovább erősíteni piaci pozícióját és megőrizni szerepét a magyarok kedvenceként: a Toyota 15, a Lexus pedig 5, a két márka tehát összesen 20 vadonatúj vagy frissített modellt mutat be az idei évben Magyarországon.

2024-ben bemutatkozó vadonatúj Toyota modellek:

 • C-HR
 • Camry
 • Land Cruiser
 • Proace MAX (áruszállító és személyszállító kivitelben)
 • új, akkumulátoros elektromos B-SUV (az Urban Crossover Concept sorozatgyártott változata)

2024-ben megújuló Toyota modellek:

 • Yaris
 • GR Yaris
 • Yaris Cross
 • Yaris Van
 • Proace City
 • Proace City Verso
 • Proace
 • Proace Verso
 • Hilux

2024-ben bemutatkozó vadonatúj Lexus modellek:

 • LBX
 • LM

2024-ben megújuló Lexus modellek:

 • UX
 • NX
 • LC

A páratlan modelloffenzíva értékesítési volumen fronton is meghatározó vadonatúj modelljei a Toyota esetében a C-HR és a Camry, valamint a Proace MAX, amely a kishaszongépjármű piac egy olyan meghatározó, a haszongépjármű eladások 33%-át kitevő szegmensbe érkezik, ahol a Toyota eddig nem volt jelen. Izgalmas vadonatúj modell lesz emellett a Yaris Cross méretosztályában érkező vadonatúj akkumulátoros elektromos kompakt crossover, amelynek előfutára a tavaly decemberben leleplezett Urban Crossover Concept.
A Lexus esetében a két legfontosabb újdonságot az LBX és az LM jelenti, előbbivel a környezettudatos japán luxusautómárka belép a prémium kompakt crossover szegmensbe, míg utóbbival gyakorlatilag új kategóriát teremt, léteznek ugyanis a prémium márkák kínálatában több személy szállítására alkalmas buszok, ám az LM-hez fogható, a repülők első osztályát idéző luxus személyszállító nincs a piacon.

Tarolhat az elektromos autó programban a Toyota bZ4X

A vadonatúj modellek mellett kiemelt szerepet kap majd a piaci hódításban a Toyota bZ4X, a márka első dedikáltan akkumulátoros elektromosnak fejlesztett modellje, amely idéntől rendkívül jó rendelkezésre állással, akár készletről elérhető lesz. A modell februártól a vállalatok számára meghirdetett elektromos autó program egyik favoritja lehet a támogatás levonása utáni 12.999.999 Ft-os indulóárral. A programban egyébiránt a Toyota jeleneg 5 (bZ4X, Proace Electric, Proace Verso Electric, Proace City Electric, Proace City Verso Electric, a Lexus pedig 2 (UX 300e és RZ) modellel vesz részt.

Advertisement

Forrás: Toyota Central Europe – Hungary Kft.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!