Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Mutatjuk, egyszerűen hogyan takarékoskodhatunk az energiával

Létrehozva:

|

A kormány részben feladja a rezsicsökkentés rendszerét, sok háztartásnak a jövőben piaci árat kell fizetnie az átlagfogyasztás felett. Ezt követően valószínűleg sokan az energia-megtakarítás mellett fognak dönteni, hogy pénzt spóroljanak. Nekik segít a Portfolio, amely különböző tippeket gyűjtött össze. A cikk szerint a töltők használatára érdemes odafigyelni, azokat nem kell éjjel-nappal bedugva tartani. Az áramfogyasztás szempontjából az is fontos, hogy a hűtőt ne tartsuk sokáig nyitva, a beáramló meleg kompenzációja ugyanis sok áramot fogyaszt. Segít továbbá, ha nem tesszük hőforrás, például sütő közelébe a gépet, a hátulján lévő kondenzátorrács pedig kellően szellőzni tud A fagyasztó esetében az elhasznált energia akkor nő, ha a frizsider üres, éppen ezért nem árt feltölteni.

A légkondicionáló használatát megfelelő árnyékolással mérsékelhetjük, ilyenkor persze arra is ügyelni kell, hogy az árnyékolással ne a világítás szükségességét fokozzuk. A LED lámpák használatával tovább mérsékelhetjük az áramfogyasztást, a tévét és számítógépet pedig tényleg csak akkor tartsuk bekapcsolva, amikor valóban használjuk.

Ami a gázt illeti: nagyon oda kell figyelni, hogy mikor fűtünk, feleslegesen ne menjenek a radiátorok. Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy szervezetünk télen hozzá tud szokni a hideghez, ami szintén segítheti a takarékosságot. 18-20 Celsius-fokon például rengeteg energiát spórolhatunk meg – a fázósaknak persze nem árt vastag zoknit, pulóvert hordania ilyenkor. A gáz esetében a vízhasználatra is szükséges odafigyelni, a zuhanyzásokat könnyedén le lehet rövidíteni, főzésnél pedig jó, ha egy vízforralóval eleve forrásban lévő vizet teszünk az edényekbe.

Noha pénzráfordítással jár, hamar megtérülnek az energiahatékonyságot fokozó projektek. Ilyen többek között a gázkészülékek karbantartása, a szigetelés vagy az alternatív energiaforrások használata. Az ilyen típusú beruházásokra ma már állami támogatás is elérhető, ilyen például az otthonfelújítási program vagy az idén ősszel ismét megnyíló napelemes és fűtéskorszerűsítési támogatás.

Zöldinfó

AM: elfogadták a 3. Nemzeti Biodiverzitás Stratégiát

A 3. Nemzeti Biodiverzitás Stratégia átfogó keretet biztosít a hazai élővilág, a természeti erőforrások hosszú távú fennmaradásához és meghatározza a 2030-ig elérendő célkitűzéseket, valamint az azok megvalósítását szolgáló intézkedéseket – közölte az Agrárminisztérium (AM) kedden az MTI-vel.

Létrehozva:

|

Szerző:

Kiemelték: a stratégia olyan témákat helyez előtérbe, mint a védelemben részesülő területek hálózata, a természetes és természetközeli ökoszisztémákat károsító inváziós idegenhonos fajok visszaszorítása, illetve a fenntartható mezőgazdálkodás, erdőgazdálkodás, vad- és halgazdálkodás. A jelenleg elfogadott terv kiemelt feladatai közé tartozik továbbá a beporzók csökkenésének megállítása, az ökoszisztémák klímaváltozással szembeni ellenálló képességének javítása, a zöld infrastruktúra hálózat elemeinek fejlesztése, illetve a biodiverzitást veszélyeztető szennyezések mérséklése – írták a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy a biológiai sokféleség az élővilág változatosságát jelenti, Magyarország sokszínű természeti értékeinek hosszú távú megőrzése pedig elengedhetetlen a jelen és a jövő generációk  jóllétének biztosításához. Emellett a biodiverzitás az élelmiszertermelés alapja, valamint nélkülözhetetlen a talajtermékenység és a beporzás biztosításában, a víz és a levegő tisztításában, miközben gyógyszer-alapanyagot és faanyagot is nyújt számunkra. Kiemelt szerepet játszik továbbá a katasztrófák, a járványok és betegségek elkerülésében, hatásainak enyhítésében, illetve a globális és a regionális klíma szabályozásában.

Magyarország egyedülálló és gazdag természeti értékei, a változatos adottságú és egyre többek által látogatott nemzeti parkok, a vadon előforduló, védett növény- és állatfajok és ezek természetes és természetközeli élőhelyei, az őshonos haszonállatok és növények, valamint az egyedi magyar táj és a hozzá kapcsolódó természeti és kulturális értékek mind hozzájárulnak Magyarország országimázsához – mutattak rá a közleményben. A természeti erőforrások védelme és a velük való bölcs gazdálkodás követendő elv, hiszen így biztosítható, hogy hosszú távon megmaradjon Magyarország gazdag és értékes természeti környezete és biodiverzitása, amely elengedhetetlen a magyar lakosság minőségi életéhez – tájékoztatott a szaktárca.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!